Lezersvraag: Komen er protesten tegen de lockdown in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 april 2020

Beste lezers,

Volgens mijn vriendin zijn veel Thai ontevreden over de corona situatie in Thailand. Er zijn vrijwel geen besmettingen en doden en toch moet het hele land op slot. Veel Thai zijn boos omdat de overheid ze in de steek laat. De 5.000 baht komt niet aan bij de armste mensen. Ook krijgen ze het maar 1 keer. Velen zitten nog steeds te wachten of krijgen niets.

Op sociale media staat te lezen dat ze deze regering helemaal zat zijn en ze weg moeten. Desnoods met geweld. Mijn vriendin denkt dat er rellen komen als dit te lang gaat duren. Thai zeggen banger te zijn de armoede en honger die ze staat te wachten dan voor corona.

Klopt dit of is het overdreven?

Groet,

Carl

Rating: 4.00/5. From 1 vote.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Komen er protesten tegen de lockdown in Thailand?”

 1. Rob V. zegt op

  Als ik zo de reacties van mijn Thaise vrienden, vriendinnen en kennissen (meeste tussen de 25 en 40 in) dan zijn die eigenlijk allemaal boos op de regering. Inderdaad bijvoorbeeld omtrent de 5000 baht regeling en andere Covit gerelateerde zaken. Maar die woede was er al eerder (geen eerlijke verkiezingen, de grondwet die niet eerlijk en vrij tot stand is gekomen, de diverse corrupte zaken mbt mensen in en rondom de ‘voormalige’ junta. Het ontbinden van Anakot Mai. De man in Duitsland enzovoort. Dezelfde dingen neem ik waar op social media, bijvoorbeeld de reacties onder de ‘khai meow’ cartoons. https://www.facebook.com/cartooneggcatx/

  Maar niet alle Thai hoor, mijn schoonmoeder had bij de studenten protesten bijvoorbeeld over ชังชาติ (Chang Châat): (dat zijn) ‘lui die het land haten’, zo ziet zei het (ik deel die mening absoluut niet). Onder de ouderen zijn er meer mensen te vinden die de regering niet afkeuren, onder de jeugdiger personen zijn er velen die de regering en de koers van het land afkeuren. Die uiten dagelijks online hun verdriet, pijn, frustratie en woede. De flash mobs liggen nu op zijn gat. Vraag is niet of maar wanneer men weer gaat protesteren. Vervolg vraag is of die protesten uitmonden in iets groters waar niet duizenden maar honderdduizenden zich bij aansluiten.

  Wil je het nieuws een beetje volgen kijk dan eens zo nu en dan op:
  https://www.khaosodenglish.com/
  https://www.thaienquirer.com/
  https://prachatai.com/english/
  – etc.

  • rori zegt op

   Nu dat ouderen voor deze regering zijn zal wel lokaal zijn. Hier in de omgeving (Uttaradit) zijn de meeste mensen echt wel tegen de huidige regering en worden de studenten ook gesteund.

 2. Jan zegt op

  Moderator: Graag alleen een reactie op de lezersvraag.

 3. geert zegt op

  Ik hoor ook veel ontevreden Thai maar dan vooral omwille van het feit dat Prayut de noodtoestand uitgeroepen heeft en dat er een avondklok is.
  De verhalen die ik hoor gaan over het feit dat dit niet is omwille van Covid-19 maar eerder om zijn politieke tegenstand de kop in te drukken.
  De maanden voorafgaand aan de Covid-19 had Prayut al te kampen met lastige studenten bijeenkomsten. De vele protesten op sociale media etc.
  De Thai verwijten hem misbruik te maken van de huidige situatie om zijn machtspositie nog meer te versterken.

  Gegroet,

 4. teun zegt op

  Om te beginnen snap ik, dat Thais (al langer) kwaad zijn op de overheid. In het stuk wordt gesuggereerd, dat er weinig slachtoffers van corona zijn. Daarbij rijst de vraag: zijn dit betrouwbare cijfers, zijn dit gemanipuleerde cijfers, of zijn dit cijfers die nog minder dan het topje van de ijsberg tonen.

  Daarbij is opvallend, dat ondanks de lage (realistische?) cijfers toch zulke rigoureuze maatregelen zijn genomen:
  1. avondklok
  2. reisverbod
  3. inreisverbod van toeristen
  4. drankverkoop gestopt
  etc.

  Het zou mij niet verbazen als de echte cijfers aanzienlijk hoger zijn. Door ze laag te houden blijft de bevolking – hoopt de regering – rustig. Maar nu blijkt deze mogelijke aanpak als een boemerang te gaan werken.

  Het gaat nog heel onrustig worden, vooral ook omdat de beloofde betaling van TBH 5.000 gedurende 3 maanden niet kan worden waargemaakt.

 5. Jan zegt op

  Da Thai die ik spreek zijn niet bang of boos, maar tevreden over het feit dat er maatregelen genomen zijn vóórdat er duizenden doden zijn gevallen. Onder het motto: voorkomen is beter dan herstellen. En dit terwijl ze geen echte aanhangers van de regering zijn. Ze gaan er vanuit dat als er niet tijdig was ingegrepen er eerst een medische ramp met vele doden was ontstaan, en daarna alsnog een lock down. Daarbij verwijzen ze naar de escalatie in de USA en Europa en de te trage reactie daarop. Hun angst voor corona is op dit moment veel groter dan de economische prijs die ze moeten betalen.

 6. Johnny BG zegt op

  Ik blijf het altijd apart vinden. Op het nieuws zie je mensen protesteren omdat ze die 5000 baht niet krijgen terwijl in mijn omgeving waar vele mensen zwaar getroffen zijn en het zeker niet al te goed hadden er het beste van proberen te maken.

  Ik geloof er niets van dat Thai spontaan uit zichzelf gaan protesteren. Om dat in gang te zetten heb je hooligans nodig. De slimme onruststoker die meeloopvolk op de been kan brengen en er zelf een andere agenda op na houdt en in Thailand heeft dat te maken met politiek.

  • Rob V. zegt op

   Kom op Johnny, niet zo pessimistisch zijn over de Thai. 🙂 Zo veel verschillen de Thai nou ook weer niet met ons. De beelden mbt de 5000 THB protesten zag ik geen type hooligan tussen. Ook bij de flash mobs niet. Ik zie daar mensen die echt kwaad zijn en er genoeg van hebben. Zonder poppenspeler op de achtergrond (al roepen er in het etablissement mensen wel haast standaard het S woord/naam 555). Als je mensen in het nou drijft dan hebben ze op een bepaald moment genoeg gehad. Ook (of zelfs?) in Thailand, waar protesten vaak hardhandig de kop ingedrukt zijn en de amnaat (อำนาจ) de nodige macht en mogelijkheden heeft om het plebs te negeren en/of klein te houden.

 7. T zegt op

  Ik snap dat wel de corona gevolgen in Thailand zijn minimaal qua aantallen en doden al sinds dag 1.
  Dit terwijl ze heel kort bij het vuur zitten,vraag is wat is erger het middel of de kwaal.
  Want hoeveel doden vallen er jaarlijks in Thailand door zaken als malaria,dengue,slangenbeten.
  Ik durf te wedden meer als door corona tot nu toe, om maar te zwijgen over het aantal verkeersdoden,wat doen ze daar effectief tegen dan…

  Corona is een hele nare ziekte die iedereen vervelend kan treffen maar zijn er nog tal van zaken.
  De armoede etc. ten gevolg van de huidige aanpak staat niet in verhouding met de Thaise corona statistieken.
  En het is alsof als je niet aan de massa hysterie meedoet je niet meer voor vol aangezien word als natie.
  Maatregelen ivm. corona goed maar nu gaat het zeker voor landen als Thailand heel snel de verkeerde kant op. Een kant die ze nog jaren gaan voelen en uiteraard de zwakste medemens aldaar het hardst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website