Lezersvraag: Kan Thailand een vaccin voor Covid-19 ontwikkelen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 juli 2020

Beste lezers,

Ik heb eens gelezen dat Thailand zelf een vaccin voor Covid-19 aan het ontwikkelen is. Is dat niet gewoon staatspropaganda? Ik kan mij niet voorstellen dat Thailand in staat is om zelfstandig zoiets ingewikkelds te ontwikkelen. Daar hebben ze de kennis toch niet voor?

Ik zelf zou nooit een dergelijk Thais vaccin gebruiken, want misschien zijn de bijwerkingen wel erger dan de kwaal.

Hoe denken andere lezers daar over?

Groet,

Tom

 

21 reacties op “Lezersvraag: Kan Thailand een vaccin voor Covid-19 ontwikkelen?”

 1. Peter zegt op

  Waarom zou Thailand hiertoe niet in staat zijn ? Mijn ercaringen met ee Thaise gezondheidszorg zijn meer dan uitstekend.
  Ik beschouw het altjjd als Westerse arrogantie als hierop wordt neergekeken

  • Peter Van Lint zegt op

   Heel juiste reactie Peter. Het zou ook mij niet verwonderen als Thailand een vaccin zou ontwikkelen. Zij hebben inderdaad een schitterende gezondheidszorg.

  • Ger-Korat zegt op

   Gewoon staatsproganda, gesnoef ( = gezwets) zou mijn oma zeggen. Noem eens iets belangrijk op medisch of ander gebied wat Thailand zelf ontwikkeld heeft en ik neem mijn woorden terug. Ik lees de artikelen van Dr. Maarten op dit blog en als ik kijk wat hij zegt over de medicijnen welke voorgeschreven worden krijg ik weinig vertrouwen in het medisch onderricht personeel. Thailand is net als China gewoon uit op kopieren, en dan gaat China nog een stap verder want steelt geheimen van anderen, lees voor dit laatste over het Chinees consulaat in Houston welke dicht moest omdat in Houston veel onderzoek naar Covid plaatsvindt en China hiervoor op rooftocht was.

   Op 26 juli in de Bangkok Post dat Thailand de kennis van Oxford University wil om dat het zelf te produceren nadat het daar ontwikkeld is.. Dat laatste kan men wel vergeten want er staat een wachtrij klaar van landen welke veel vaccins afnemen en er ook goed voor betalen, Nederland staat bij dit medicijn uit Oxford vooraan.
   zie de link:
   https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1957459/coronavirus-vaccine-expected-by-mid-next-year

 2. Wim zegt op

  Rare opmerking dat ze daar de kennis niet voor hebben hoe weet u dat om dat hier te schrijven en dat als ze het wel hebben en u wilt het niet gebruiken prima dan kan iemand anders geholpen worden.
  En waar gaat u het dan halen Nederland zo ja hoe weet u dat dat dan helpt ?

 3. Rob zegt op

  Vooraleer een bedrijf een nieuw geneesmiddel op de markt mag brengen, moet het een complexe procedure doorlopen die moet aantonen dat het product werkzaam is en geen schadelijke bijwerkingen veroorzaakt. Ik heb geen idee of een Thais bedrijf in de wedloop voor een vaccin betrokken is. Op medisch vlak is Thailand echter heel sterk ( wat tandtechnieken betreft, is het daar wereldtop aldus mijn Belgische tandarts) maar als het zo zou zijn, moet het vaccin aan dezelfde voorwaarden voldoen als een Westers vaccin vooraleer het op de markt mag worden gebracht. Dus, moest het zo ver komen, mag je met een gerust hart dat vaccin laten toedienen.

 4. Heere zegt op

  De kans is groot dat China zal helpen.Die zijn nu al aan het uittesten ( buitenom de protocollen)Hun vaccin lijkt op die van het Oxfort vaccin.
  Thailand is wel een vaccin aan het ontwikkelen maar als die al werkt,pas eind 21 beschikbaar…
  https://m.hln.be/nieuws/buitenland/thailand-wil-betaalbaar-coronavaccin-ontwikkelen~ad196acd/
  Op 25 mei is hierover ook al geschreven.Maar ik zag geen relevante informatie…Steeds weer op dit soort blogs het probleem dat feiten en meningen op een lijn worden gezet..
  Feilelijk is er nog niet veel bekend over een vaccin door Thailand ontwikkeld. Dus daar valt nietv veel over te zeggen ..( zie de link boven)
  China wil het graag aan de wereld ” geven” behalve de USA want die kaapten het oxfort vaccin en weigeren samenwerking met de nieuwe wereldmacht.
  China gaat nu uittesten met proefpersonen in Brazilië
  Wat het “Thailand vaccin” betreft dit citaat:
  “Binnen anderhalf jaar zou het vaccin dan klaar kunnen zijn, zegt Kiat Ruxrungtham van de Universiteit van Chulalongkorn in Bangkok, een partner van het project. Zijn droom is om een coronavaccin te ontwikkelen voor de armste landen uit de regio, zoals Cambodja, Laos en Myanmar.”
  Mooi toch?Dat zegt iets over de aard van De Thai!
  Lees het hele verhaal voor de context…

 5. Jager Bert zegt op

  Geen westerse arrogantie alleen het ontwikkelen van een vaccin die ook nog toegelaten wordt vanwege de strenge criteria is voorbehouden aan een paar grote spelers.Dit vanwege kosten , het proces, het testen en ik denk niet dat Thailand, wie dat dan ook zijn , een vaccin op die wijze ook buiten Thailand , operationeel krijgen gedaan.

 6. janderk zegt op

  Beste Tom,
  Wat jammer dat je deze vraag stelt. Je bent waarschijnlijk nog nooit ziek geweest in Thailand. Want als je ziek geweest bent zal je vermoedelijk niet naar de goed westers ziekenhuizen geweest zijn. Maar ook de Thaise ziekenhuizen hebben een goede reputaties vwb de geneeskunst. Ik heb het hier niet over de accommodatie. Maar puur over de geneeskunst. Ik zelf heb helaas maar al te veel ervaring met ziekenhuizen.(zowel overheids- als privé ziekenhuizen).
  En waarom zou een land met meer dan 70 miljoen inwoners een vaccin niet kunnen ontwikkelen en een land met 17 miljoen inwoners (bv Nederland) wel??
  Ook heb je tijdens je bezoeken aan Thailand zeker niet de gestudeerde mensen ontmoet. Zij die goed Engels spreken en je kunnen vertellen hoe de samenleving in elkaar steekt in Thailand.
  Als je de volgende keer in Thailand komt sla je vleugels eens verder uit dan alleen de omgeving van je hotel.

  Groet Janderk

 7. Chander zegt op

  Thailand zegt dat het misschien klaar is om tegen oktober menselijke proeven te starten met een Thaise coronavirusvaccin, na veelbelovende resultaten met muizen en apen.

   “We verwachten dat het idealiter oktober is, of in het vierde kwartaal van dit jaar”, zegt Kiat Ruxrungtham, hoofd van het vaccinonderzoekscentrum van de Chulalongkorn Universiteit in Thailand, die de proeven leidt.
   Als alles goed gaat, voegt hij eraan toe, kan de massaproductie beginnen in het derde of vierde kwartaal van volgend jaar.

 8. KhunKortdoordebocht zegt op

  Wat vreemde reacties hier, waarschijnlijk van de roze brillen brigade. Natuurlijk kan Thailand zelfstandig geen vaccin ontwikkelen. Dat is slechts mogelijk door de toonaangevende biotech bedrijven en farmaceuten in deze wereld.

  Dat Thailand goede artsen en ziekenhuizen heeft, staat daar helemaal los van. Dat heeft niets met de ontwikkeling met een vaccin te maken. Dat zou hetzelfde zijn als je zegt: Thailand heeft goede voetbalstadions dus ook goede voetballers.

  Thaise ziekenhuizen gaan er prat op dat er artsen werken die in het westen zijn opgeleid en afgestudeerd, dat zegt genoeg. Thaise universiteiten scoren op alle ranglijsten erg laag. De meeste Thaise afgestudeerden zitten op het kennisniveau van een havodiploma.

  Er zijn maar een paar landen in staat om een goed werkend vaccin te maken, denk aan de VS (Johnson & Johnson), de VK (Oxford), Frankrijk (Institut Pasteur), Duitsland (Pfizer en BioNTech) en China wellicht. Daar werken topwetenschappers (geen artsen want die ontwikkelen geen vaccin).

  Een vaccin tegen Covid-19 kan Thailand misschien produceren als ze de kennis van China krijgen. Maar zelf ontwikkelen? Nee, dat zal nimmer gebeuren.

  • KhunKortdoordebocht zegt op

   En…. voor wie dat mocht denken, Thailand stuurt binnenkort ook geen raket naar Mars.

 9. pieter zegt op

  Nee dat gaat niet lukken; eerst moeten ze nog telefoon uitvinden i.p.v. rooksignalen en ook auto’s i.p.v. te voet gaan
  Ook wegen aanleggen i.p.v. zandpaden enz enz
  Ooit komt het goed !!!

  En op de vraag terug te komen, denk dat ze verder dan menig westers land zijn op vaccin gebied

 10. Eric zegt op

  Chulalungkorn university zou in de klinische fase zijn met het testen van een vaccin ze doen dit on samenwerking met een andere speler maar weet niet meer wie. Volgens gelezen berichten zou begin volgend jaar beschikbaar zijn. Ze zijn trouwens al een productie gestart info uit Bangkok post

 11. peter zegt op

  Iedereen kan een medicijn ontdekken, try & error, zo is het ooit begonnen.
  Dus waarom Thailand geen covid medicijn?

  Nu is dat geregeld, talloze regelingen voordat het medicijn heet.
  Echter niet altijd een medicijn, bv statines werken wel, maar kunnen je weer anders ziek maken.
  Toch heet het medicijn, met een zeer grote verkoop. EN zo zijn er wel meer.

  Mocht lezen dat USA nu aan het experimenteren is met een “covid medicijjn” in BRAZILIË !!
  Dacht toch dat ze genoeg cases hebben aldaar in USA.
  Maw in USA kunnen ze schadeclaims verwachten en in Brazilië niet, de armen zijn eigenlijk de dupe.
  Gaat het daar fout, ok dus niet in USA. Scheelt geld.
  Zie ook in een post dat China hetzelfde doet ! Welke levens matter ook al weer?
  Om eerlijk te zijn geen, eigenlijk alleen money matters. PUNT

 12. Marc s zegt op

  Hoe kunnen ze nu een medicijn op de markt brengen na 1.5 jaar
  Andere medicijnen moeten 10 jaar wachten voor ze worden goedgekeurd
  Hoe in godsnaam kunnen ze nu de bijwerkingen kennen .o ja nu kunnen ze toveren

 13. Tom zegt op

  Mijn excuses voor de Engelse text, Ik had deze voorheen eens getypt en ben te lui om hem te vertalen.

  The Oxford vaccine uses “spike protein” to invade our cells.
  https://www.bbc.com/news/uk-53469839
  Whereas Moderna, BioNtech and Pfizer uses a RNA technique.
  The Thai vaccine uses messenger RNA (mRNA)
  They are working in collaboration with the University of Pennsylvania in the United States using a new technology based on mRNA, a type of genetic material never before used to make a vaccine.
  https://www.voanews.com/covid-19-pandemic/thailand-enters-global-race-vaccine-trials-monkeys.

  Maar inderdaad. Een experimenteel DNA modificerend vaccin, in ‘warpspeed’ op de markt brengen.
  What could go wrong ¯\_(ツ)_/¯

 14. R zegt op

  Om goed te kunnen testen heb je naast dieren ook veel mensen nodig die besmet zijn…..
  Dacht dat Thailand juist (volgens de overheid dan) bijna geen covid patienten heeft…

  • Harry zegt op

   Om een vaccin te kunnen testen heb je geen mensen nodig die besmet zijn. Een vaccin werkt alleen bij mensen die niet besmet zijn en met het vaccin tegen besmetting worden beschermt. Als Thailand geen besmettingen heeft is het ook moeilijk om te testen onder de bevolking.

 15. sjeng zegt op

  Wel opvallend hoe sommige mensen hier reageren! Van zowel de mensen die denken dat het wel mogelijk is alsmede van de mensen die het voor onmogelijk houden. Ik heb al diverse tv uitzendingen gezien waarin het ontwikkelen van een vaccin het gespreksonderwerp was .Eind vorige week was het hoofd van een nederlands onderzoeks team nog te gast bij Op1. Opvallend was dat ook hier ( evenals in andere uitzendingen ) het hele traject als een ” een gok ” gekwalificeert word. Het is normaal gesproken een heel lang en kostbaar traject voordat een goed vaccin daadwerkelijk op de markt gebracht kan worden. En vooral in de laatste fase stranden vele ontwikkelingen. En dus weg geinvesteerd geld om het maar eens kort door de bocht te noemen. Al ligt dit ook weer iets genuanceerder. Omdat opgedane kennis altijd nog bruikbaar is voor andere projecten. Okay grote spelers en minder grote spelers ( geschat word een ruim 100 die serieus genomen kunnen worden ) zijn nu dus wereldwijd actief bezig. Een 5-tal zijn of heel nabij of al in de fase dat men op grote schaal het beoogde vaccin mensen toedienen. Het bereiken van deze fase zegt nog helemaal niets over een mogelijk succes !! Een vooraanstaande Duitse viroloog uitte laatst in een duits krantenartikel nog uitgebreid zijn zorgen over een spoedig ( op zijn vroegst begin 2021 ) beschikbaar vaccin. Hij vond het belangrijk dat we ons niet te teveel blind moeten staren op een vaccin binnen afzienbare tijd. Kort samenvattend in mijn eigen woorden. Een vaccin kan er best komen maar of dat ook een acceptabele effectiviteit gaat hebben is een heel andere zaak. Je kunt het schijnbaar niet stellen als 1) een goed werkend vaccin met minimlale bijwerkingen of 2) een niet goed werkend vaccin. Het ligt veel gecompliceerder.

  Nu terugkomend op het ingezonden stuk van Tom. Hij stelt hier mijn inziens gewoon een open vraag. Dat thailand een uitstekende gezondheidszorg heeft doet hier echt niet terzake. Dat Thailand goede en hoogopgeleide wetenschappers heeft doet er ook niet echt toe. De belangrijkste vraag is heeft Thailand momenteel een bedrijf of onderzoeksinstelling die het hele traject kan en wil doorlopen? En zijn zij bereid het risico aan te gaan ( vooral financieel ) om aan het eind van de rit iets in handen te hebben wat 1) of niet voldoende effectief is 2) of niet voldoet aan de strenge internationale gestelde criteria 3) of gewoon het verliest van de vele andere ? Ik ben niet op de hoogte wat er allemaal in Thailand op farmaceutisch gebied aanwezig is maar de voorgenoemde punten plus het financieele aspekt op een rijtje zettende acht ik de kans heel heel klein dat Thailand dit gaat lukken.

  groetjes

  Sjeng

 16. CP zegt op

  Lijkt mij zeer sterk of ze dat kunnen , dit geld ook voor de andere landen , een vaccin vraagt jaren onderzoek en een sluitend vaccin lijkt mij onmogelijk omdat het virus constant muteert , het Coronavirus bestaat al zolang , kijk naar het griepvaccin , dit help enkel bij 50 % van de mensen en deze mensen kunnen nog steeds de griep krijgen enkel zullen bij vele de symptomen milder zijn , in 2018 waren er meer dan 650.000 doden door. de griep en toen bestond het zogezegde griepvaccin al en daar hebben ze meer dan 10 jaar onderzoek naar gedaan .

 17. Victor zegt op

  Afgezien van Red Bull en wat vechtsporten is er in Thailand nog nooit iets uitgevonden/ontdekt maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit……… 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website