Beste lezers,

Ik las gisteren bij de NOS dat Europa de deur open wil gooien voor landen met weinig besmettingen.

In Brussel willen EU-landen vandaag een besluit nemen over de lijst van landen buiten de Europese Unie waar EU-burgers vanaf 1 juli naartoe mogen reizen. Er staan voorlopig veertien landen op de veilige lijst: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. Ook de vier Europese ministaatjes San Marino, Andorra, Monaco en Vaticaanstad staan erop, maar de Verenigde Staten niet. Inwoners van de ‘veilige’ landen mogen ook naar de EU reizen. Over China is nog geen besluit gevallen.

Thailand staat daar ook bij. Kan mijn vriendin dus binnenkort weer naar Nederland komen? Zij heeft een multiple entry visum voor 5 jaar (loopt in 2021 af).

Graag jullie mening.

Groet,

Harold

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn Thaise vriendin weer naar Nederland komen per 1 juli?”

 1. Cornelis zegt op

  ‘Graag jullie mening’, schrijf je, maar aan ‘onze’ mening heb je weinig als er op regeringsniveau nog geen beslissing is genomen.
  Overigens is het geciteerde NOS-bericht volstrekt onjuist, maar dat is op dit blog al aan de orde gekomen. De NOS heeft het over landen waar we mogelijk weer naartoe mogen reizen, terwijl de besluitvorming gaat over het inreizen in de EU.

 2. Jos Rieken zegt op

  Dit stond gisteren in de kranten:

  De 27 EU-lidstaten schuiven een besluit over de gecoördineerde heropening van hun grenzen voor reizigers uit landen van buiten de EU per 1 juli, door naar maandag. Er ligt sinds vrijdag een lijst van een kleine 20 ‘veilige’ landen op tafel maar sommige EU-regeringen hebben volgens EU-bronnen meer tijd nodig om daar ja of nee tegen te zeggen.

  Dus even afwachten. Vooral Nederland is hierin voorzichtig.

 3. Ferdinand zegt op

  Gisteravond was een mededeling op VTM nieuws over het inreizen van toeristen van buiten het Schengengebied per 1 juli. Uiterlijk 30 juni zal er een lijst van landen bekend worden gemaakt vanwaar inwoners weer naar Europa mogen komen.
  Dus ik zou daar nog even op wachten..
  Thailand was wel genoemd als een van de landen die op deze lijst staat, dus dan zou je vriendin weer mogen komen..

  Misschien dat er aanvullende eisen gesteld worden aan verzekering en/of gezondheidsverklaringen, dat weet ik uiteraard nog niet..

 4. M zegt op

  Harold,

  Ik zit met hetzelfde probleem.
  Volgens mij gaat het de goede kant op.
  Schengen heeft een lijst met 15 landen definitief gemaakt(met o.a. Thailand) lees ik op meerdere nieuws site.

  Alleen de Nederlandse overheid moet het ook nog accepteren omdat het een advies betreft waarvan afgeweken kan worden. Echter denk ik niet dat er veel redenen zijn om het Schengen advies te volgen.
  Voor definitief besluit check http://www.netherlandsandyou.nl. Daar moet het nieuwe besluit gepubliceerd worden, dan is het pas definitief.

  Fingers crossed,

  Menno

 5. Dit stond gisteren in de Volkskrant:

  De EU heropent vanaf naar verwachting woensdag haar grenzen voor reizigers uit 19 niet-Europese landen, waaronder China, Nieuw-Zeeland, Australië en Marokko.
  De coronabesmettingsgraad in die landen is vergelijkbaar met die in de EU. Bezoekers uit de VS, Rusland, Turkije en veel Latijns-Amerikaanse landen zijn in principe voorlopig nog niet welkom.

  Met deze aanbeveling willen de EU-landen de tijdens de coronapandemie ingevoerde reisrestricties voor niet-EU-burgers gecoördineerd opheffen. De lidstaten beraadden zich afgelopen weekeinde op de nog vertrouwelijke lijst van landen waarvan de inwoners straks weer welkom zijn in de EU. Diplomaten verwachten dat het definitieve groene licht begin deze week komt.

  Er is intensief en langdurig onderhandeld over de landenlijst. Sommige lidstaten zoals Portugal en Griekenland wilden voor meer landen het inreisverbod versoepelen, mede om hun toeristische sector te helpen. Andere verzetten zich daartegen uit vrees voor een tweede golf van coronabesmettingen.

  Dalende trend
  Op de lijst van 19 landen waarvoor het inreisverbod vermoedelijk vervalt, staan ook Algerije, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Servië, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. Daarnaast vervallen de beperkingen voor de Europese ministaatjes Andorra, Monaco, San Marina en Vaticaanstad.

  Voor al deze landen geldt dat het aantal besmettingen per 100 duizend inwoners de laatste twee weken op hetzelfde of een lager niveau lag dan dat in de EU. Daarbij is er sprake van een dalende trend en de epidemiologische gegevens zijn betrouwbaar. Bovendien laten deze landen ook EU-burgers toe.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/eu-versoepelt-beperkingen-voor-reizigers-naar-europa~b2126a5c/

 6. Danny zegt op

  Hoe krom is het ook. Mensen mogen wel hierheen komen, en terecht. Maar ondertussen geven ze hier een negatief reisadvies uit richting die landen, met verplichte 14 dagen quarantaine bij terugkomst. Is natuurlijk overduidelijk dat onze overheid het geld binnen europa wil houden, maar hou mensen dan niet met leugens voor de gek.

  • Cornelis zegt op

   Er is géén quarantaine-verplichting bij terugkomst uit o.a. Thailand.

   • Danny zegt op

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-coronavirus-zomervakantie-2020-in-eenvoudige-taal

    Bij het kopje “op vakantie gaan buiten europa”

    • Cornelis zegt op

     ‘In eenvoudige taal’ heeft hier geleid tot een onjuiste weergave. Het wordt geadviseerd, er is geen juridische verplichting. De in de voorbije maanden uit Thailand teruggekeerde Nederlanders konden op Schiphol gewoon doorlopen

     • Ja, het advies is om thuis in quarantaine te gaan. Maar dat is niet verplicht en wordt ook niet gecontroleerd.

 7. Julien zegt op

  Allemaal goed en wel maar is of zal die eventuele overeenkomst met die landen wederkerig zijn maw indien Thai naar Europa mogen komen mogen Europeanen dan ook naar Thailand?

 8. Joop van Delden zegt op

  Het lijkt in elk geval de goede kant op te gaan, maar ik ben bang, dat het erg eenzijdig zal zijn.
  Thai mogen wel naar Europa, maar pharang andersom niet. Als dat al gaat gebeuren is een verplichte quarantaine van 14 dagen in door de overheid bepaalde plaatsen een eerste vereiste, als je al mag komen. Want daar zijn tot nu toe ook de nodige beperkingen in. Zelf heb ik een bedrijf in Thailand met wat deelnemingen in andere bedrijven, maar val voorlopig buiten de boot. Als ik mijn locale thaise directeur naar Nederland wil laten komen is dat geen probleem, maar bij terugkomst in Thailand wacht dan eerst 14 dagen quarantaine in een hotel en niet in de eigen woning in Bangkok.
  Ik sta zelf geboekt coor half augustus maar dat heeft niet zoveel zin als ik van de 3 weken eerst 2 weken in totale afzondering op een hotelkamer moet zitten.
  Hopelijk komt er nog een betere regeling voor het einde van dit jaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website