Beste lezers,

Ik ben op zijn zachts gezegd ‘de weg een beetje kwijt’ wat betreft de de mogelijkheden voor de terugkeer van mijn Thaise partner. Zij verblijft hier op een multiple entry Schengenvisum, waarvan de 90 dagen periode afloopt op 4 mei. Uiteraard is de vlucht waarmee zij huiswaarts ging gecanceld (Emirates) en horen we niets van de maatschappij. Ik heb, conform verzoek, een online formulier ingevuld voor een voucher/restitutie, maar niets vernomen.

Ik heb meermaals contact gehad met de IND die alleen maar zeggen ‘maakt u zich geen zorgen, maar KMAR is erg soepel en van overstay is geen sprake’ Een officiële brief/verklaring van het IND, op schrift, krijg ik niet.

Nu is er zojuist meer nieuws bekend vanuit The Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) waarin bekend wordt gemaakt dat alle inkomende internationale vluchten tot 31 mei worden gecanceld. Naar mijn idee geldt deze beperking dus voor alle inreizende mensen. Dus ook voor Thaise burgers, met een Thais paspoort, die momenteel buiten Thailand verblijven. Dat maak ik op uit dat document. Maar via Nederlandse inlichtingen, wordt er aangegeven dat Thaise burgers met paspoort wél kunnen inreizen. Een duidelijk verhaal wat wel en niet kan, is er niet. Het IND weet het ook niet. Heel vreemd.

Ook is er een ‘fit to fly’ verklaring nodig. Het is werkelijk onmogelijk dit momenteel te regelen. En wanneer zou dit wel weer kunnen? Het is allemaal 1 groot raadsel.

Hamvraag is: Volgens mijn Thaise vriendin en vrienden kennissen geldt het inreis verbod voor iedereen. Ook voor mensen met Thaise nationaliteit met Thais paspoort. Dat is ook wat ik opmaak uit het stuk vanuit The Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT). Volgens de Nederlandse inlichtingen kan inreizen in Thailand nog wél met Thais paspoort + Fit to fly + verklaring Thaise ambassade.

Wie heeft er in vredesnaam gelijk? Iemand die echt weet hoe het zit?

Groet,

Sander

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Kan mijn Thaise partner nu wel of niet terug naar Thailand reizen?”

 1. Hans zegt op

  Thai kunnen nog naar Thailand reizen maar na aankomst verplicht 14 dagen quarantine

  • Erik zegt op

   Kan zijn , maar dan is de volgende vraag : Met welke maatschappij vliegt ze dan terug van NL naar Thailand?
   Er vliegt immers momenteel geen enkele maatschappij op Bangkok !

   • Michel zegt op

    Klm vliegt op bangkok maar nu alleen niet elke dag

    Groeten Michel

    • Sander zegt op

     Alle commerciële vluchten naar Thailand worden gecanceld, behalve de repatriëringsvlucht van 2 mei van KLM. Daar aan boord komen is nagenoeg onmogelijk vanwege de redenen die je moet kunnen aantonen en de gevraagde documenten die momenteel onmogelijk zijn om te bemachtigen. Let dus op met boeken van nieuwe tickets in mei. Er is mij door de Thaise Ambassade en de IND gegarandeerd dat alle vluchten zullen worden gecanceld.

   • Herman buts zegt op

    Swiss air en Lufthansa vliegen wel op bkk

    • Sander zegt op

     Deze vluchten worden deze week gecanceld. Niet boeken. Advies vanuit Thaise Ambassade en bevestiging IND.

 2. wibar zegt op

  Lastig situatie. informatie varieert per dag. Maak je er niet al te druk om. Bel nog een keer de IND leg uit dat je geen problemen wil krijgen met een Overstay. Maak een gespreksnotitie van dag tijdstip en naam van de ambtenaar die je hebt gesproken (neem het op als dat kan). Vraag wanneer je actie moet nemen aangezien je de datum voor overstay ziet naderen en geen verdere vluchten kan boeken. Ik denk dat je gewoon totdat de passagiersvluchten weer mogelijk zijn gewoon je vriendin lekker bij je houdt. Dan zodra dat luchtruim weer open is een ticket boekt en gelijk weer contact opneemt met de IND (wederom gespreksnotitie enz.) onder vermelding van je eerder gesprek en zegt dat je vriendin dan gaat vliegen. Vragen of er nog speciale handelingen nodig zijn (ik verwacht het niet). En dat is alles. Je hebt dan duidelijk je best gedaan je aan de regels te houden, meer kunnen ze niet verwachten. Succes en geniet van jullie extra tijd,

 3. Conimex zegt op

  Er zijn gisteren een 25 tal Thaise mensen terug gekomen van uit Nederland, er zijn/komen deze dagen veel Thaise mensen terug naar Thailand, bij aankomst gaan ze 14 dagen in quarantaine.

 4. Rob V. zegt op

  Vreemd dat de IND geen bevestiging verlenging verblijf per post wil sturen. De KMar zal vast soepel zijn maar toch fijn om iets op papier te hebben mocht je niet die ene ambtenaar treffen die wel moeilijk doet.

  Op de IND site staat:
  —-
  Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf dat (binnenkort) niet meer geldig is. Ik kan niet vertrekken. Kan ik verlenging aanvragen?

  U kunt verlenging van uw visum kort verblijf aanvragen als u niet kunt terugkeren naar uw land van herkomst. De volgende situatie moet voor u gelden:

  Uw visum is niet meer geldig of loopt af binnen 1 maand; en

  De luchtvaartmaatschappij heeft uw vlucht geannuleerd. Of u had nog geen vlucht geboekt. U kunt geen (nieuwe) vlucht boeken; en

  U voldoet nog steeds aan de voorwaarden voor visum kort verblijf.

  Wilt u een visumverlenging aanvragen? Bel dan de informatielijn van de IND. Klik hier voor het telefoonnummer. Houd uw visumnummer en paspoort bij de hand.

  Verlengt de IND uw visum? Dan krijgt u tijdelijk geen visumsticker in uw paspoort. U krijgt wel een bevestiging per brief. Deze visumverlenging is alleen geldig binnen Nederland. Niet in de andere Schengenlanden. Een aanvraag voor verlenging van het visum is gratis.

  —-
  Bron: https://ind.nl/Paginas/Coronavirus.aspx

  • Ruud Kruger zegt op

   Mijn vriendin zou 21 april terug gemoeten naar Thailand, dus heb de IND gebeld.
   3 dagen later belden ze mij terug, en vermelden dat haar visum tot 16 juli werd verlengd.
   Vandaag heb ik een bevestiging gekregen per brief dat haar visum is verlengd tot 16 juli 🙂

 5. Nico Rijntjes zegt op

  Beste Sander,

  Iedereen in uw verhaal heeft een “beetje” gelijk. Ik ga proberen e.e.a. uiteen te zetten. Officieel hebben heel veel landen hun luchtruim gesloten voor inkomende vluchten, van uit landen waar een groot gevaar heerst voor besmetting, verspreiding van het Corona virus. Maar dit betekend niet dat er helemaal geen vluchten meer uitgevoerd worden. Dit is afhankelijk van verschillende factoren.
  Over het algemeen is het wereldwijd, gebruikelijk dat eigen onderdanen, niet de toegang tot hun “moederland” geweigerd kan worden. Wat niet betekend dat (in uw geval) iedere Thai zonder meer wordt toegelaten.
  Iemand met de Thaise nationaliteit , maar niet zijn/haar vaste woon en verblijfplaats hebbende in Thailand, kan de toegang geweigerd worden of minstens restricties worden opgelegd. Als ik uw verhaal goed begrijp gaat het hier om een persoon, welke haar vaste woon, c.q. verblijfplaats in Thailand heeft. Normaliter zou zij dan gewoon toegang moeten krijgen (met eventuele restricties, zoals zelf quarantaine of iets vergelijkbaars).

  Het “probleem” met overstay is inderdaad voor u en uw partner van minste zorg, e.e.a. zou waarschijnlijk met een administratieve handeling (stempeltje of zo, in paspoort) via de IND verholpen kunnen worden.

  Voor wat betreft een eventuele retourvlucht op kort termijn te regelen is misschien wel de grootste uitdaging. Ik ga u een voorbeeld schetsen op basis van persoonlijke ervaring.
  Mijn partner van Chinese afkomst, momenteel verblijvend in China kreeg ook te maken met de mededeling dat vanwege de Corona virus “alle” vluchten van uit China tot nader order waren geannuleerd. Dit is dus niet waar. Er worden heel veel vluchten geannuleerd maar niet allen. Ik heb “Skyscanner” geraadpleegd, de maatschappij waar zij mee vloog ingevoerd en vervolgens gezien welke vluchten deze maatschappij nog uitvoerden tussen (in ons geval) Shanghai en Amsterdam.

  Naar aanleiding van die informatie heb ik contact (getracht) op te nemen met het boekingsbureau waarbij wij haar ticket hadden aangekocht. Helaas contact maken met hun was onmogelijk. Hierbij wil ik dus een ieder waarschuwen voor de toekomst.
  In normale tijden ga je meestal boeken via het internet en kom je uit bij (vaak) de goedkoopste en als er geen problemen voordoen, werkt dat dus prima. Maar nu dus niet want tickets verkopen kunnen ze allemaal maar geen service bieden in deze “shit” tijden. Onthou waar uw “vrienden” zijn, niet bij de Travelgenio en de Schipholticket in deze tijden. Mijn advies koop uw tickets rechtstreeks bij de airline, kost u misschien een paar tientjes meer, maar zeker in deze tijden wordt er toch (meestal) naar een aanvaardbare oplossing gezocht.

  Toen mijn hulpvraag dus niet lukte, heb ik contact gezocht, direct met de airline middels de telefoon. In mijn geval heb ik direct contact opgenomen met China. Het koste best wel veel moeite om er tussen te komen omdat het natuurlijk heel druk was maar uiteindelijk is het mij wel gelukt.

  Ik realiseer mij dat ieder geval uniek is en weet dus ook niet of Emirates (of codesharing partner) nog vluchten uitvoert op Bangkok zodat u in ieder geval eventueel een andere datum kan uitzoeken. Mocht beide opties niet mogelijk zijn, rest u de mogelijkheid om een nieuwe ticket te boek via een andere maatschappij. Als u Skyscanner raadpleegt ziet u dat er nog steeds vluchten te boeken zijn. Mijn advies, als u dit doet, boek dan direct bij de airline en niet bij een tussenpersoon.
  Voor wat betreft de inreis voorwaarden, daar kan ik niets zinnigs over zeggen. Een huisarts kan waarschijnlijk wel een “fit to fly” verklaring afgeven voor uw partner. Wat de Thaise ambassade verlangt aan papierwerk zult u met hen op moeten nemen.

  Rest mij nog te zeggen, als e.e.a. teveel rompslomp en bureaucratie oplevert, blijft er weinig anders over om de rit uit te zitten en te wachten tot alles is “overgewaaid” .

  Succes

 6. albert zegt op

  Contact met de Thaise Ambassade is belangrijk.
  KLM vliegt nog .
  Lees in mijn eerder stuk .
  Ze moet wel in quarantaine

 7. Peter II zegt op

  Bellen met IND 088 0430430, visum van je vriendin bij de hand houden. Alle info daarvan wordt opgevraagd. Dag erna krijg je een belletje van een andere IND afdeling die alles nog eens verifieert. Je vriendin krijgt een nieuw visum dat begint 1 dag na verloopdatum oude visum en is 90 dagen geldig. Dat komt per brief, die ze bij uitreis aan de KMAR moet tonen. Ze moet wel een verlenging of nieuwe reisverzekering hebben. De 90 dagen NIET SCHENGEN (nieuwe trip naar nederland) beginnen te tellen bij verlaten nederland. Belangrijk is dat het “nieuwe” visum alleen voor nederland is. Ze mag dus niet naar andere Schengen landen. Heb net alles afgerond voor mijn thaise vrouw. Succes!

  • Sander zegt op

   Dit lijkt inderdaad op de weg die mij is geschetst door het IND. Ik ga uit van een zelfde oplossing als die van u. Dank voor uw reactie!

  • Rob V. zegt op

   Het is geen ‘nieuw visum’ maar een verlenging van het huidige visum (en per uitzondering verlenging per brief ipv dat men in het paspoort de verlenging plakt). Zie ook mijn copy/paste van de IND site (of voor info verlenging wegens overmacht normaliter zou gaan, zie het Schengendossier op dit blog).

 8. Sander zegt op

  Hallo allemaal,

  Allereerst dank voor jullie reacties. Inmiddels ben ik wel iets wijzer geworden en zet onderstaand zo zuidelijk mogelijk e.e.a. uiteen. I heb een gesprek gehad met de Thaise ambassade. Zij geven aan dat het net mogelijk is, ook niet als Thai met een Thais paspoort, om Thailand binnen te komen zonder zéér dringende reden. Het verlopen van een visum valt daar voor hun niet onder. Zij hebben het dringend advies gegeven wederom contact op te nemen met het IND. Er is nog 1 vlucht die door gaat, dat is d vlucht van KLM van 2 mei, de rest zal allemaal worden gecanceld. De vlucht van 2 mei geldt als repatriëringsvlucht en kan alleen met zeer dringende reden worden geboekt. Het verlopen van een toeristenvisum is er daar niet 1 van. Het klop dat er nog diverse vluchten richting Bangkok staan via budgetair, skyscanner, cheaptickets etc. Maar deze zullen allemaal worden geannuleerd. Geen uitzondering.

  IND dus bellen: Dit heb ik gedaan. Nu is er bij het IND wel bereidheid zaken verder toe te lichten. Zij hebben nu een afspraak ingepland met IND kantoor Den Bosch voor het verlengen van het visum. Er wordt binnen 5 werkdagen contact opgenomen. Ze proberen het 3x, ze bellen anoniem. Indien het niet lukt om binnen die 3 pogingen contact te krijgen, vervalt de aanvraag en moet je opnieuw contact opnemen. Het IND bevestigd dat vluchten naar Thailand, ook voor Thaise staatsburgers met vaste woon- verblijfplaats en paspoort, Thailand niet in kunnen tot 31 mei 17:00uur lokale tijd.

  Wat betreft de verklaring van de Thaise ambassade en de Fit to Fly verklaring heerst veel onduidelijkheid. Een fit to fly verklaring is momenteel niet aan te komen. Ik heb mijn lokale huisarts gebeld en die geeft aan dit de komende 4-6 weken sowieso niet te doen i.v.m. enorme drukte. Tevens heb ik een externe partij gebeld, een soort van tussenpersoon, MediM. Ook zij geven aan tijdelijk geen fit to fly verklaringen af te geven. De Thaise ambassade geeft tot nader order ook geen verklaringen meer af om Thailand in te reizen.

  Al met al ga ik dus uit van een verlenging van het visum van mijn vriendin van 60 dagen. 31 mei zal te kort dag zijn om alles stel op sprong te regelen. Het is niet alleen de vliegticket die veel moeite oplevert, maar ook de fit to fly en de verklaring van de Thaise ambassade is iets waar niet tot nauwelijks aan te komen is.

  Zodra ik meer details hoor vanuit het IND, bericht ik jullie verder. Nogmaals, hartelijk dank zover! met vriendelijke groet, Sander

  • TvdM zegt op

   Sander, jouw partner vliegt met Emirates. Juist die maatschappij is bezig met aanschaf van testapparatuur om zelf gezondheidscertificaten af te geven voor reizigers naar landen die daar om vragen. Dus dit probleem zal hopelijk binnenkort zijn.

   • Sander zegt op

    Ik ben vandaag gebeld door de IND. Het visum wordt verlengd met 90 dagen. Er wordt verwacht dat wanneer de zaak weer ‘bekoeld’ wat betreft het coronavirus, dat ze alsnog naar huis gaat. Dat zal dan zijn vanaf mei, wanneer inreizen naar alle waarschijnlijkheid weer mogelijk wordt.

    De zogenaamde ‘overstay dagen’ worden niet meegerekend in de tussenpozen van 90 dagen dat zij wee in Thailand moet zijn. Dus stel, zij verblijft hier door toedoen van de coronacrisis 40 dagen extra, dan hoeft zij slechts 50 dagen in Thailand te verblijven, alvorens ze weer naar Nederland kan. Naar mijn idee een zeer schappelijke oplossing van onze overheid.

 9. Christina zegt op

  Toch contact blijven zoeken met Emiraat mijn nichtje heeft vouchers gekregen en die zijn 2 jaar geldig.
  En vraag uitstel bij de IND en bevestiging dat het nu niet mogelijk is om te vliegen.
  Zoals je kunt lezen bij andere antwoorden gaat dat lukken. Veel succes!

 10. Sander zegt op

  Ik ben vandaag gebeld door de IND. Het visum wordt verlengd met 90 dagen. Er wordt verwacht dat wanneer de zaak weer ‘bekoeld’ wat betreft het coronavirus, dat ze alsnog naar huis gaat. Dat zal dan zijn vanaf mei, wanneer inreizen naar alle waarschijnlijkheid weer mogelijk wordt.

  De zogenaamde ‘overstay dagen’ worden niet meegerekend in de tussenpozen van 90 dagen dat zij wee in Thailand moet zijn. Dus stel, zij verblijft hier door toedoen van de coronacrisis 40 dagen extra, dan hoeft zij slechts 50 dagen in Thailand te verblijven, alvorens ze weer naar Nederland kan. Naar mijn idee een zeer schappelijke oplossing van onze overheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website