Beste lezers,

In verband met het installeren van PV-cellen (zonnecollectoren) om elektriciteit op te wekken, vraag ik me af of in Thailand (Chiang Mai locatie) stroom teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet?

Met vriendelijk groet,

Ton


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Kan ik stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet in Chiang Mai?”

 1. Aad zegt op

  Hallo Ton,
  Waarom zou je dat doen?
  Groeten,

  • roja zegt op

   Aad ; in bepaalde perioden kan je minder stroom gebruik dan je krijgt van de zonnepanelen . Indien je niet over accu’s bezit die deze extra stroom opslaan voor een later tijdstip wanneer je dus meer stroom verbruikt dan je krijgt ( bv in de nacht ) is er geen andere mogelijkheid dat je een meter hebt die terug kan lopen en de “overtollige stroom” terug zend naar het electriciteitsbedrijf .

 2. gerard zegt op

  Beste Ton
  Op internet kan je bij save energy asia .co ltd. thailand de site vinden van dat bedrijf die blijkbaar alles voor je regelen zoals het papierwerk en aanvragen.
  Zelf heb ik er nog geen ervaring mee maar wil je ervaring graag delen.
  Waarschijnlijk ben je hier met aanschaf ook voordeliger uit, want ik heb de installatie zelf uit China geimporteerd maar door de invoertax werden deze qua prijs net zo duur.
  Succes

 3. Daniel zegt op

  Ik heb die vraag een viertal jaar reeds gesteld aan de verkopers van zonnepanelen in Cm en andere plaatsen. Het antwoord is steeds neen. Men heeft blijkbaar geen stroomomvormers. Blijkbaar kan men alleen batterijen laden. Dit past men vooral toe in de hoger gelegen plaatsen in de bergen. Ook een schooltje waar ik destijds les gaf gebruikte een paneel om een batterij te laden en een enkele auto verstraler bij donkerte te laten branden.
  Een buitenlander heeft wel uit eigenland een omvormer mee gebracht en gebruikt die wel (illegaal)

 4. marcus zegt op

  Interessante vraag. Een college in Chon Buri had power over en toen hij op vacantie naar Nedrland was draaide de meter dus terug. Daar ontstond veel kabaal over en men wilde dat hij betaalde voor het gebruik van het net als buffer. Weet niet hoe het afgelopen is.

 5. Peter Berkhout zegt op

  Beste Ton,
  Alle kWh meters in thailand zijn draaispoelmeters dat betekend dat bij terug levering de meter gewoon terug draait zodat bij afname in de avond en nacht de meter optelt en overdag bij teruglevering aftrekt alleen de problemen komen als je meer terugleverd dan de nul grens.
  In nederland is dit probleem al langer bezig en energiebedrijven betalen gewoon niets.

  Het beste in thailand is voor 500฿ energy in te komen zodat het energiebedrijf wat verdient aan je zo blijf je de beste vrienden van elkaar.

  In nederland is het beste om niet over te stappen naar goedkope onbekende maatschappijen want dan krijg je uitsluitend problemen.

  Ton weet je ook het prijsnivo voor een PV installatie in thailand.

  Wil je een goed advies geef je energy verbruik per maand
  Zodat een goed gemiddelde is te betalen, daarnaast geef ik
  Je de correcte prijs incl. Of excl. installeren.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Berkhout

  E mail less-energy@live.n

  • Marcus zegt op

   And the email addres bounces 🙁

   Stuur me een email op Marcus_bakker@hotmail.com

 6. Marcus zegt op

  Ik ben mij bewust van de China prijzen van goede panelen (60 dollar cent per PWP) en grid connected omvormers. Ik heb dan ook uitgewerkt wat het kost om een installatie van 30 x 250 pwp (groot huis),aan de zuid kant van het hoofd dak ( pannen) te plaatsen. Panelen , omvormers (3) pandak bevestigings rails, cabling etc. Import duty , handling , transportation. De geschatte een week werk , 2 man , een electrician , voorman etc. Redelijke profit margin. Toen een BKK company (farang owner) om een quotatie gevraagt, en wat denk je , 3x de prijs dir ik in alle redelijkheid berekend had. Dan valt de bodem uit het project met 25 jaar payback time

 7. roja zegt op

  Voor de mensen die dit overwegen zou ik hen adviseren om accu’s aan te schaffen . Dan heb je altijd stroom achter de hand . het verlost je van heel veel gedoe . Goede accu’s gaan ongeveer 8 jaar mee .

  • Marcus zegt op

   Accu’s

   Voor redelijke capaciteit heb je aardig wat amp/hrs nodig. Ook heb je deep cycle batteries nodig. Een geode constant supply van heel puur gedestileert water. Ruimte die goed geventillert is ivm O2, generatie.

   Voor redelijke gebruik, zeg maar voor een nacht , koelkast, verlichting , fans, alarmsystem, misschien koffie machine , wasmachine op koud water? 2kwh Heb je nodig en dan nog load shedden. 2 x 12 24.000 watt. Batterijen niet sneller leeg trekken dan 10% per uur, Toch wel 20 100a/hr deep cycle batterijen nodig, voor 6000 baht per stuk is 120.000 baht. Dan elke 3 tot 5 jaar vervangen wat ze hebben niet het eeuwige leven.

   3 KW pure sine inverters , nog eens 10000 baht

   Nog steeds zo’n goed idee , batterijen als je ze niet echt nodig hebt en aan een grid zit?

   Kleine windmolens , kijk naar AIRX op internet, hebben een veel snellere payback, en wind heb je snachts ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website