Beste lezers,

Veel mensen klagen op Thailandblog dat Thailand zo duur is geworden maar is dat wel zo? Ja, de baht staat sterk ten opzichte van de Euro en je zou ook kunnen zeggen dat de Euro geen sterke munt meer is. Dus om dan te zeggen dat Thailand duur is geworden, klopt volgens mij niet.

Een ander belangrijk punt is het inflatiecijfer in Thailand en dat valt wel mee, dat is meestal minder dan 1%.

Hoe denken anderen daar over?

Groet,

Andre

No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “Lezersvraag: Is Thailand wel duurder geworden of valt het wel mee?”

 1. Fabian@ zegt op

  Ja, Thailand is duur geworden!, nee niet die kilo kipfilet voor 80 baht, en vele andere zaken, maar ga maar eens met je karretje de supermarkt in, 0f heb 2 schoolgaande kinderen, er zijn vele zaken en die duur zijn (geworden) en andere weer goedkoop, maar ik kijk in mijn beurs aan het einde van de rit, en dan merk ik dat er niet veel meer in zit, in vergelijking met voorheen.

  Ik kan alleen maar constateren dat Thailand een zinkend schip aan het worden is. Alle mooie verhalen van massa’s toeristen tot voor kort van TAT en andere instanties zijn uit de duim gezogen.

  Ik ben ben nu in Pattaya om wat zaken te regelen, het appartementen complex waar ik normaal verbleef had in December en nota bene met de kerst verschillende leegstaande condo’s te huur, dit was voorheen onmogelijk. en dan ook nog met zo’n 10-15 korting, ook op andere plaatsen hetzelfde verhaal. High Season? wel op de beachroad (AKA litle Bombay) kan je een kanon afschieten, Als er wel volk is zijn het voornamelijk sextoeristen uit India, en ik heb de conversaties gehoord, zij bieden de dames gigantische bedragen van 200-300 baht voor 2 personen, zelf al iemand 50 baht horen zeggen, hier zullen de dames blij mee zijn!
  Dus Het is de regering gelukt om de blanke farang weg te jagen en ze hebben dan eindelijk die high Society toeristen waar al jaren op gehoopt word.

  Ik sprak met een Egyptenaar, jonge knul, 35 en had zonder problemen een 3 maanden Non Immigrant O gekregen in Cairo, (dus helemaal niet 50+ wat nu in de praktijk 67 jaar inhoud ) dus de nieuwe strenge regels gelden schijnbaar alleen voor de Farang, Woon je in Timboektoe, geen probleem.

  Al die verlichte geesten die al die mooie plannen bedenken (Moeizame Visa verstrekking, TM30, dure baht, leven van Expats zuur maken die niet meer aan de 800.000 baht kunnen voldoen, verplichte verzekering . etc. etc… de lijst is lang) leven in hun eigen fantasie wereldje ontspeent van elke realiteit van wat er voor nodig is om toeristen c.q inkomsten te genereren, hoe kan het ook anders, zij leven in een subcultuur, hebben nog nooit zelf een maaltijd bereid, bed opgemaakt, supermarkt inkopen gedaan, hebben privechauffeur, hebben nog nooit een paal in de grond geslagen, en dat slag mensen denken de wijsheid in pacht te hebben.

  De mensen (langverblijver en expats) zijn het beu om altijd maar weer strengere regels te moeten ondergaan, en de ”politieke toestanden” die men nu ook de schuld geeft, hebben hier weinig mee te maken. En het is zo triest dat de arme Thai hier het meeste last van gaat krijgen.
  Toeristenindustrie Thailand loopt pas weer goed als de baht goedkoper word en de krankzinnige visa restricties worden afgeschaft. heel simpel.

  Als klap op de vuurpijl is er al een tijd een nieuwe actie aan de gang, en dat is dat de politie op straat mensen fotografeert. de foto’s van visumaanvraag en aankomst en vetrek op de airport is nog niet voldoende, dit is een uitvloeisel van de TM30. ”Total Control”, is het doel, de database moet uit zijn voegen knallen. MEN WIL WETEN WAAR IEDEREEN TEN ALLE TIJDEN IS.

  Ik heb de agenten die foto’s nemen gevraagd waarom zij dit doen,
  Antwoord: Boss want!
  Ik: How many photo boss have now?
  Antwoord: 1 million.
  Wel dat laatste lijkt mij wat overdreven maar ik krijg er een naar gevoel bij als overheid ongevraagd foto’s aan het nemen is. Maar deze agent was wel heel vriendelijk en kon een beetje Engels spreken, hij zei vervolgens Happy Xmas en bedelde gelijk daarna om geld voor een biertje, ik heb hem 60 baht gegeven, ook maar een simpele ziel die zijn werk moet doen.
  Ik blijf van Thailand houden, maar ben blij als ik weer in de Philippijnen ben.

  Beste wensen aan alle TB lezers en een gelukkig nieuw jaar.

  • ruud zegt op

   Waarom zou u zich druk maken om een foto?
   Hebt u al eens gekeken hoeveel camera’s er – vooral in de toeristengebieden – hangen.
   U kunt overal worden gevolgd vanaf het moment, dat u uw hotelkamer uitstapt, en wie weet misschien wel eerder.

   Maar ook in de dorpen hangen ze, dus het is niet alleen bedoeld voor de toeristen… Tenzij ze ze speciaal voor mij hebben opgehangen natuurlijk.

 2. Jörg zegt op

  Wij zijn net terug van een maandje vakantie in Thailand en ja Thailand is weer duurder geworden. Dure baht in combinatie met gestegen prijzen in baht maakt Thailand steeds minder aantrekkelijk als vakantieland. Wij zullen wel blijven gaan, maar ik kan mij voorstellen veel toeristen goedkopere bestemmingen gaan opzoeken.

 3. John Chiang rai zegt op

  De Thai Baht staat niet alleen hoog t.o.v. de Euro,ook de US Dollar en andere krijgen minder Baht voor hun valuta.
  Afgezien dat de Thai te lijden heeft onder de normale prijsverhogingen,is het voor toeristen en expats die afhankelijk zijn van andere valuta de laatste 5 jaar tenminste ca 20% duurder geworden.
  De vraag of Thailand duurder geworden is,kan door deze laatstgenoemden alleen maar met een duidelijk JA beantwoord worden.

 4. Christiaan zegt op

  Heel simpel gezegd: de Euro ging in waarde omlaag en de Bath in waarde omhoog. Daardoor is het voor de Europeanen met hun Eurootjes duurder geworden. En ook speelt mee, dat de lonen hier omhoog zijn gegaan, wat doorwerkt in te koopwaren.

 5. Louis Tinner zegt op

  Als je van een feestje houdt is het echt duur aan het worden.

  In Sukhumvit soi 11 in Bangkok ging ik altijd naar Above Eleven maar dat sla ik nu maar over. Een maat van mij dronk daar een huiswijn voor 400 baht.

  Naar de supermarkt gaan is hier een stuk duurder dan in Nederland, ik schaf dan wel een paar producten aan die geïmporteerd zijn.

  Voor een toerist is het erg prijzig geworden, of je moet alleen in een Foodcourt willen eten en bij de 7-11 je bier halen maar als je naar een leuk restaurantje wil en ‘s avonds naar een leuk barretje neem dan maar een goede portemonnee mee.

 6. jan zegt op

  ik zit nu in Thailand , en het is wel duurder geworden , normaal boodschappen doen bij Tesco lotas , duurder als in Nederland.
  je rekent overal dezelfde prijzen 100 bath 1000 bath , dat was 5,6 jaar geleden 1000 bath 22 euro ,is nu 33 euro , dus wie zegt dat het niet duurder is liegt .

  Thailand is zichzelf uit de markt aan het prijzen , veel gaan naar Vietnam nu.

  • Hendrik zegt op

   Beste Jan, Thailand is maar een beetje duurder geworden. Dat de Euro t.o.v. de Bath sterk in waarde is gedaald is iets heel anders. Dat is de oorzaak van de duurdere vakantie’s en boodschappen. Vergelijk b.v. de prijzen van Honda, Mazda en Ford maar van 3 jaar geleden en je zal zien dat de prijzen nog gelijk zijn in Baht.

 7. Herman buts zegt op

  Het zuiden heeft zichzelf uit de markt geprijsd mede door de duurdere bht .Ik hoor veel Europeanen nu zeggen : Portugal en Griekenland zijn goedkoper geworden dan Thailand.Phuket en Samui zijn al jaren te duur maar de duurdere bht heeft hen de doodsteek gegeven.Het Noorden is de helft goedkoper dan het zuiden.Daar is het nog best betaalbaar vind ik persoonlijk.Men wou van het imago van Pattaya (sexcity)af beweerde men en dan laat men een of andere steenrijke Indieer een nieuw Nana plaza bouwen in Pattaya, money make the world go around:) Als de prijzen van hierboven 2a300 bht de norm worden dan beklaag ik de bargirls in Pattaya maar als er moet gekozen worden tussen niks en 300 bht is er niet veel keuze vrees ik.Maar inderdaad er is geen probleeem volgens TAT 🙂

  • Jan S zegt op

   In ieder geval ga ik graag naar de kapper in Jomtien complex. Prima geknipt voor 100 baht.
   Dat is even wat anders dan € 30,= in Nederland.

 8. Sjaak S zegt op

  Fabian gaat wel erg ver in details over de vraag of Thailand duurder is geworden. Daar komen dingen aan de orde die nu werkelijk zijn persoonlijke mening zijn en niets met de kosten in Thailand te maken hebben.

  Maar goed, dat moest ik even kwijt. Wat de kosten betreft, ja Thailand is duurder geworden. Niet per sé duur, nog steeds stukken goedkoper dan Nederland, maar ik merk dat ondanks de sterke Baht, sommige buitenlandse producten, die eigenlijk goedkoper hadden moeten zijn, ook zelfs duurder geworden zijn.

  Ik denk dat je dat als vakantieganger ook zult merken. Maar dan merk je het niet dat een hotel duurder geworden is. De prijzen zijn nogal hetzelfde, maar door de hogere Baht zijn ze gewoon duurder. Nee, het is niet duur geworden. Wel duurder.

  • Fabian@ zegt op

   Hallo Sjaak, jij hebt helemaal gelijk dat mijn verhaal eigenlijk voor het grootste gedeelte of topic was, maar ik moest mijn ei even kwijt, en bedank de moderator dat hij het toch geplaatst heeft.
   Echter dat dit mijn persoonlijke mening zou zijn is pertinent niet juist, ik geef de feiten weer zoals ze zijn, als er iets is dat jij kunt ontkrachten dan hoor ik dat graag.

   Mvg Fabian

 9. Koge zegt op

  André, ik denk dat jij gelijk hebt. Heel belangrijk is dat de euro het heel zwaar heeft en het ziet er voor de toekomst niet echt rooskleurig uit. Er is een muntunie maar geen politieke unie en die zal er voorlopig niet
  komen ook. Er worden miljarden aan euro’s bijgedrukt.Dat betekent druk op de euro
  Daarnaast is het zo dat Thailand in de regio zich economisch de laatste jaren goed ontwikkeld heeft daar hoort dan een betere levenstandaard bij met hogere kosten .Iemand inThailand met een inkomen in euro’s
  komt langzaam in de klem. Ik vind het meevallen, maar mensen die een koers gekend hebben van 40 of meer bahtjes in een euro en Thailand 20 jaar geleden , die zullen wel een beetje pijn hebben.

  • Ger-Korat zegt op

   In de jaren negentig had je koersen van 24 tot 30 baht voor een Euro ( omgerekend vanaf de gulden). Na de crisis in 1997 in Thailand daalde de waarde van de baht in een klap 40 %. Het heeft geen zin om naar historische koersen te kijken, kijk naar het moment. Want de meesten hebben het over een koers boven de 40 tot 53 maar degene die al wat langer meedraaien in Thailand weten dat het meer dan 20 jaar geleden was zoals ik beschrijf. En voor hen valt het weer mee want zeg zelf: toen ongeveer 25 baht en nu 33, een groot voordeel. Maar dat is niet nu dus heb je er nu niets aan. Dus vergeet oude koersen want dat was voor de een voordeel en voor de ander een nadeel.

   • Fabian@ zegt op

    klopt als een bus, maar de prijzen waren toen ook een stuk lager, dus alleen kijken naar een koers uit het verleden schiet inderdaad niet echt op, het gaat er om wat kan ik nu kopen voor mijn baht en wat kon ik toen kopen. zo had ik in 2005 een 4 verdiepingen shophouse in Rungland voor 7500 baht per maand.
    Probeer dat nu maar eens. dus die geweldige koers van 33 baht heb ik niets aan, uiteraard is het inkomen ook jaarlijks verhoogd, maar staat in geen verhouding met wat ik toen met een baht kon doen en nu.
    Of mis ik iets?

 10. eduard zegt op

  Kan me 100% vinden in het stuk van Fabian. Thailand is niet meer zo vriendelijk voor de blanke farang. Zoals Fabian vraagt aan een agent ,waarvoor foto s? vroeg ik bij immigratie bij ophalen jaarvisum waarom ze een filmpje van 10 seconden van mijn gezicht willen hebben. Ze gooide 1 arm rond de lucht in, maw beelden gaan overal naar toe.Ze hebben al zo verschrikkelijk veel van ons, weet iemand de juiste oorzaak van dat filmpje van 10 seconden?

  • Fabian@ zegt op

   Moderator: Off-topic.

 11. Luc Vandeweyer zegt op

  Ja natuurlijk is het duurder geworden. Dit is de eerste januari maand in vijftien jaar dat ik niet in Thailand of de buurlanden ben. Momenteel op Tenerife, ok geen dertig graden, maar toch zeer aangenaam. Pilsje aan 1€ en eten voor een habbekrats. Kom nog wel eens terug als je weer veertig bath krijgt. Ga nog effe duren vrees ik.

 12. Karel zegt op

  Hoe meer toeristen Thailand bezoeken, hoe meer die eraan denken om daar te gaan wonen. Tegenwoordig worden diverse steden en regio’s op het platte land overspoelt met expats die met geen stokken meer weg te krijgen zijn. Ik veronderstel dat ze in Thailand dus slimmer zijn dan bij ons in het westen. Genoeg is genoeg dus maken ze de baht zo danig sterk dat velen noodgedwongen zullen moeten vertrekken omdat ze niet meer aan de eisen kunnen voldoen en nieuwkomers zelfs niet aan dit avontuur willen beginnen. Dat ze daarbij ook de lokale bevolking raken is waar maar wel in mindere mate.
  Wij in het westen worden ook overspoelt met asielzoekers die ZONDER geld naar hier komen en dan zoveel mogelijk geld krijgen van de “HUMANE” wereld en hier uiteraard ook blijven. De lokale bevolking hier lijdt daaronder want geld voor onze pensioenen is er niet meer. Ook kindervergoeding lopen hier uit de hand.

  Dus voor mijn part heeft Thailand gelijk. Wat ooit begon als een reis is uit de hand gelopen en maatregelen door middel van nieuwe wetten worden getroffen. Het kan dus ook op deze manier. Ze zijn daar veeeeel slimmer dan onze politiekers.

 13. Jan Scheys zegt op

  Beste André, als je Thailand vergelijkt met 30 jaar geleden dan is dit zeker duurder geworden. Maar omdat ik de Thai toch ook een betere welvaart gun dat valt dit allemaal best mee. Waar kan men bij ons in Europa een hotelkamer boeken en NIET betalen per persoon voor 25 euro en voor 1,5 euro een rijstmaaltijd eten of een ontbijt voor 2,5 euro!?.
  Wij zijn jaren verwend geweest door de spotgoedkope prijzen in Thailand.
  Ik vind het niet meer dan terecht dat de Thai nu ook een beter leven krijgen.
  Ik begon op 21-jarige leeftijd ook te werken voor ongeveer iets minder dan 200 euro per maand; wel nu heb ik een pensioen van rond de 1600 euro per maand en daar kan ik ruim mee rondkomen de 3 maanden dat ik kom overwinteren in Thailand (2) en de Filippijnen 1 maand.
  Natuurlijk hang ik niet elke dag aan de bar en ben ik een matige drinker en hoef niet elke dag een andere griet in mijn bed. Die tijd is al lang voorbij dus NEE THAILAND IS NIET DUUR GEWORDEN! Onze salarissen en pensioenen stijgen toch ook met de index! Dat vinden we normaal maar o wee als de thaise bath sterker wordt… Dan is het kot te klein.
  Ik ga hier weer bakken commentaar op krijgen maar dat ben ik gewoon en dat valt van mij af zoals de regen haha. Dit is wat ik ervan vind. Natuurlijk zullen de echte Pattayagangers mij de kop in willen slaan maar een andere mening mag toch ook? Thailand is veel meer dan Pattaya en het nachtleven!!!

  • KeesPattaya zegt op

   Ik kan prima meegaan met je redenering , maar je laatste opmerking over de Pattayaganger slaat nergens op. Ik vind het juist in Pattaya best meevallen met de gestegen prijzen. Natuurlijk , net als in Nederland , is alles wat duurder geworden , maar niet in verhouding met de prijzen in Nederland. Om een voorbeeld te noemen wat betreft de dames. 30 jaar geleden betaald ik 1.000 baht voor LT. Nu 1.500 baht voor LT. Ik vind dat in 30 jaar een heel geringe stijging. En 30 jaar geleden was 1.000 baht ook 75 gulden !.

   • Jan Scheys zegt op

    KeesPattaya, toch één iemand die voor het grootste deel met mij akkoord gaat. Je zegt zelf dat in Pattaya alles nog meevalt qua duurte… Probeer dan de River Kwai eens. Daar is het leven nog echt goedkoop. Natuurlijk heb je er niet het nachtleven zoals in Pattaya. Slechts een paar bars en dan vooral drinking bars, zeker geen gogo-bars maar het leven is er zeer gemoedelijk en de prijzen zijn een stuk goedkoper dan Pattaya vooral het eten misschien uitgezonderd de massage omdat er veel minder concurrentie is. Dat is waar ik van houd en ik heb al die drukte niet meer nodig.
    Ik lees ook veel over shopping in Tesco enz! Natuurlijk is het leven dan duur als je alleen maar geïmporteerd eten uit het buitenland eet. Waarom niet aanpassen en Thai food eten? Dat scheelt een slok op een borrel en de Thaise keuken is buitengewoon lekker. Natuurlijk eet ik ook af en toe graag eens westerse frieten maar zeker niet elke dag en dat is daar aan de River Kwai ook overal verkrijgbaar. Verruim je cultuur en reis eens rond. Ik heb vroeger gans Thailand doorkruist en zo de taal geleerd en ook 2 keer een trekking gedaan in CM en CR. Dat was toen 30 jaar geleden HET AVONTUUR van mijn leven. Slapen in de huizen van de bergstammen met een minimum aan comfort bij temperaturen rond het vriespunt en toen was er nog geen bier te verkrijgen in de bergen zoals later wel het geval was. Spijtig genoeg is dat allemaal verleden tijd heb ik 2 jaar geleden in CM gezien. Geen trekkings meer, overal dure restaurants, soms arrogante Thai op het onbeleefde af! Tja, vroeger veel verdiend aan de backpackers maar nu ze geld hebben zijn wij Farangs niet zo welkom meer. Voor mij NOOIT CM meer! ik heb er mooie tijden beleefd maar mij zien ze me daar zeker niet meer. .

    • RonnyLatYa zegt op

     Je moet niet zoveel reclame maken voor Kanchanaburi en omstreken. Straks strijken ze hier allemaal neer en is het uit met de pret 😉

     • Jan Scheys zegt op

      RonnyLatYa ik gaf Kanchanaburi alleen als voorbeeld omdat er nog genoeg andere streken zijn in Thailand waar het goed en goedkoop toeven is; vooral in Isaan dan.

      • RonnyLatYa zegt op

       Enige vorm van humor gaat ook aan jou voorbij denk ik

   • KeesPattaya zegt op

    Nog als aanvulling. In Nederland bedroeg het modaal inkomen in 1989 18.600 euro en in 2019 35.500 euro. Dus bijna 2 maal.

    • Jan Scheys zegt op

     KeesPattaya dat “vergeet” men toevallig omdat het hen niet goed uitkomt. De Thaise inkomens zijn niet in DIE mate gestegen in die periode hoor!
     Men probeert op een koloniale manier te verhinderen dat ook de Thai hun welstand vooruit gaat.
     Ik heb daar geen probleem mee omdat ik hen meer welstand toewens en diegenen die zo kankeren kunnen nog naar een ander land verkassen zolang het daar nog goedkoper is want ook die landen zullen vooruit gaan en dat vergeet men wel eens… en DAN?

  • Geert zegt op

   Totaal oneens met je redenering.
   Ik weet niet in welke stad je woont of op welke planeet maar Thailand is wel degelijk duur geworden.
   Door de sterke baht zouden de geïmporteerde producten uit het westen goedkoper moeten worden maar het tegendeel is waar. Westerse producten in de Thaise supermarkten worden met de maand duurder en duurder.
   Alles is flink duurder geworden is Thailand, massage , voeding kledij etc.
   Vraag het aan de Thai zelf of Thailand duur geworden is !

   Gegroet.

   • Chris van het dorpje zegt op

    Ik ben niet naar Thailand gekomen , om westerse producten te kopen .
    Had ik dat willen doen , was ik in het westen gebleven .
    En wanneer je leeft van je geld in baht en niet van de euro ,
    dan is Thailand niet veel duurder geworden .
    In tegendeel ,ben net 2 maanden geleden van 3BB ,
    waar ik 620 baht betaald heb naar AIS overgestapt ,
    waar ik nu 320 baht voor 100mbps glazvezel internet
    per maand betaal !
    Stroom rekening december was 350 baht und dat is het ,
    wat ik heb aan vaste lasten per maand – 670 baht !
    En wat betaal je in Nederland per maand ?

    • Jan Scheys zegt op

     Chris, VOLLEDIG MET JE EENS. Tof dat er nog mensen zijn die tegen de stroom in durven roeien en hun gedacht durven zeggen!!! Ik dacht dat ik alleen er zo over dacht; niet dus!
     Ik vind ook dat je je aan de plaatselijke omstandigheden moet aanpassen en eten wat de pot schaft. Dat neemt niet weg dat ik af en toe ook wel eens de rijst beu ben en goede steak met frieten lust hehe.
     Er wordt zoveel geklaagd over de buitenlandse producten die alsmaar duurder worden maar van de Thaise bieren hoor ik dan weer niks… Daar is men precies wel over aangepast haha. Er wordt dus met 2 maten gewogen. Als het in het voordeel is dan hoor je niks maar anders geklaag en gezaag. Men moet wel objectief blijven hé!

    • John Chiang rai zegt op

     Chris,Natuurlijk zijn westerse producten in Thailand veel duurder,en kun je ook de huur, electriciteit,je 3BB etc. niet vergelijken met je vaste lasten in Nederland.
     Alleen als iemand zijn pensioen of vakantiegeld in Euro’s uitbetaald krijgt,krijgt hij/zij in vergelijk met ongeveer 5 jaar geleden,gewoon ca 20% minder Baht.
     En deze minder Baht maakt zelfs,al eet je alleen maar Thai producten,en zijn je vaste lasten minder dan in Nederland,Thailand toch wel duurder.
     Als dit laatste niet zou kloppen,dan zou ik met veel anderen opnieuw weer in de school moeten gaan om rekenen te leren.

   • Erik zegt op

    Ik denk dat woonplaats en leefomstandigheden een rol spelen. Ons huis staat buiten de stad Nongkhai in een dorp van niks met een versmarkt, middagmarkt, om de hoek waar vrijwel alle levensmiddelen vers van het land en van het slachtmes gekocht worden. Onze bestedingen in THB zijn afgelopen twee jaar niet noemenswaardig toegenomen voor eten, drinken en wonen (huis is eigendom). Lotus en Makro zijn alleen voor extraatjes en kleren kopen we op de markt.

    In euro kost het leven nu meer maar de valutakoers hebben wij niet in de hand…… Ik kan me voorstellen dat in grote steden met veel meer aanbod aan luxe goederen het leven sowieso duurder is maar ook omdat al dat lekkers in je ogen prikt…… Maar dat spul kopen, dat doe je dan wel zelf!

 14. l.lagemaat zegt op

  Als je nu voor 1 euro maar 33,4 baht krijgt, kun je inderdaad minder kopen!

  Als bovendien de uitkering voor de gepensioneerden al 10 jaar stilgestaan heeft, tikt dit nog eens exta aan!

  Met dank aan de Einsteins, die de rekenrente voor het pensioenstelsel bedacht hebben.
  Dat de aandelen het dit jaar ook weer goed gedaan hebben, wordt niet meegeteld! Merkwaardig!

 15. Eric zegt op

  Baht en Euro houden ons in een wurggreep. Ik vrees dat er niet aan te ontkomen valt en dat de beste tijd met Thaïland voorbij is. Andere oorden opzoeken…de wereld is groot.

 16. Diederick zegt op

  De dure prijs van de Bath is een gegeven. Accepteer je het, dan ga je lekker naar Thailand. Zo niet, dan niet. Maar gaan en dan klagen… Ik doe dat liever niet. Zonde van mijn vakantie.

  Persoonlijk sla ik deze winter even over. Misschien volgende winter weer.

 17. jacob zegt op

  Nee, plus ondersteuning door link. 3% CPI is geen merkwaardige stijging van prijzen

  http://www.indexpr.moc.go.th/price_present/cpi/data/index_47_e.asp?list_month=12&list_year=2562&list_region=country

 18. theoS zegt op

  Het is in Thailand duidelijk schrikbarend duur geworden. Mijn Thaise vrouw die elke Vrijdag de boodschappen bij Tesco-Lotus doet spreekt er schande van. Nu is er hier ook een supermarket van de Thai Army waar een hoop dingen goedkoper zijn en waar zij dan ook inkopen doet. Dus het is overleven geworden hier. Geen vakantie land meer.

 19. Chris zegt op

  Thailand veel duurder? Voor wie dan wel?
  – voor de gepensioneerde expats die hier al jaar en dag wonen en alles betalen in Bahts? nee
  – voor de toerist die hier een of twee keer in zijn/haar leven komt? nee, want die kan helemaal niet vergelijken
  – voor de doorgewinterde toerist die hier een of twee keer per jaar komt? wellicht maar diue kwam waarschijnlijk naar Thailand omdat het hier allemaal zo spotgoedkoop was. (en alle Thais armer dan nu)
  – voor de expat die hier in Thailand werkt en elk jaar loonsverhoging en soms een eindejaarsbonus krijgt? nee.

  Als je de tering niet naar de nering zet als je wat minder te besteden hebt (tegenvallers, grote uitgaven aan huis of auto of onderwijs, koers van de Baht als je je geld in Euro’s krijgt) is elk land duur aan het worden. Het motto moet dan ook zijn: aanpassen aan de omstandigheden. Hebben we in de jaren 70 in Nederland allemaal moeten doen met de oliecrisis.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris, Natuurlijk is Thailand afgezien van de jaarlijkse inflatie niet veel duurder geworden voor diegenen die net als jij hun salaris in Baht uitbetaald krijgen.
   Alleen de van jou genoemde gepensioneerde expats, die hier al jaar en dag wonen,krijgen hun pensioenen over het algemeen wel in Euro uitbetaald,zodat hoe je het ook draait, voor deze groep behoorlijk duurder geworden is.
   De toerist die hier voor de eerste keer komt zal inderdaad geen grote vergelijken kunnen maken,en Thailand nog steeds een goedkoop land vinden.
   Maar hoe je het ook draait en probeert te verdedigen,Thailand is voor iemand die met o.a Euro,US Dollar,British Pound etc. het land binnenkomt,de laatste 5 jaren gewoon ca 20% duurder geworden.

 20. Jacques zegt op

  Je steekt nog eens wat op van sommige inzendingen. 200 a 300 baht voor een seksavontuur is tegenwoordig aan de orde. Haast voor niks zou ik zeggen. Nou houd ik mij hier niet mee bezig en ben ik geen voorstander van de grote aantalen prostituees in dit land, maar ik vind dit echt een belediging voor deze doelgroep arbeiders. Het is al een probleemgroep en dit maakt het er niet beter op. Die Indiërs toch en dan zeggen ze dat Nederlanders gierig zijn.
  Dan lees ik iemand een vergelijk maken tussen kappers in Nederland en Thailand dat is toch appels met peren vergelijken. Het uurloon is toch totaal verschillend en logisch dat het in Thailand goedkoper is. Overigens had ik een thuiskapper in Nederland voor 10 euro per knipbeurt, want 30 euro dat heb ik er niet voor over. 10 minuten werk bij mij, want zoveel haren heb ik niet meer.
  Ook meld iemand dat het modale inkomen in Nederland thans op de 35.500 euro ligt. Dan kan ik u melden dat deze persoon het wel kan vergeten om later naar Thailand te kunnen verkassen, want zal niet voldoende geld kunnen meenemen op basis van alleen zijn (oude ) inkomen. Op basis van een bruto inkomen van ongeveer 2950 euro en netto inkomen van zo’n 2100 euro met pensioen gaan en een terugval tot zo’n 70 procent inkomen = 1.470 euro netto in het handje. Met enige mazzel is dit een ambtenaar bij de ABP dan heeft hij of zij blijvend belasting te betalen in Nederland en geen gebruik van het NL/TH verdrag en dit terwijl men met de huidige stand zo’n 1.930 netto in het laadje moet brengen voor immigration ( niet getrouwd zijnde met een Thaise) om aan de eis te voldoen voor een jaarverblijf op retirement (extension) basis. Dus bent u een van deze mensen met zo’n inkomen en voornemens om toch te gaan, dan eerst veel sparen, want met een “luttel” bedrag van thans 24.000 euro op een Thaise bankrekening of een combinatie van inkomen en bezit bent u nog steeds welkom. Ik lees ook berichten dat het nog veel minder gaat worden en de baht richting 28 zal dalen. De waanzin ten top voor velen, maar gelukkig is het niet duurder geworden in Thailand volgens sommigen.
  Mijn vrouw heeft een marktkraam en onder anderen verkoopt zijn mosselen, lekkere mosselen. Daar rijden wij iedere dag zo’n 60 kilometer voor (heen en terug) en voorheen was de inkoop voor 30 kilo 1000 baht en in het nieuwe jaar is dit 1250 baht geworden. Dit zal weer doorberekend moeten worden aan de klanten en die kijken al vaak zeer bedenkelijk naar de prijs per kilo. Bij ons thans 50 baht en je houdt je hart vast bij dit soort ophogingen. Men doet maar wat in dit land. Iedereen wil meer en waar houd dit op.
  Dan zijn er ook nog mensen die denken dat als de Thai meer inkomsten krijgen, omdat alles duurder is geworden, zij er op vooruit gaan. Waarom zie ik dit niet terug bij mijn vrouw dan die nog steeds 5 dagen in de week haar best doet op oudere leeftijd en er geen cent bij krijgt maar alleen maar minder over houdt. In Nederland zijn de CAO’s ook verhoogt voor velen, maar netto houden ze niet meer over, waarom zou dat in Thailand anders zijn.
  Voor diegenen die het wil zien is het overduidelijk dat het alleen maar duurder is geworden en zeker in Thailand en dan neem ik als voorbeeld mijn leningen die ik ben aangegaan voor onder anderen mijn truck en woning (in het gouden tijdperk), daarvan zijn de maandbedragen thans nog het zelfde, maar betaal ik toch meer. Drie keer raden hoe dit komt. Geld verdwijnt als sneeuw voor de zon, omdat alles wat op dit gebied bedacht is ten goede komt van “het grote geld” en daar zullen wij het altijd tegen afleggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website