Lezersvraag: Is Thailand beter voor mensen met reuma (atrose)?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
30 juli 2020

Beste lezers,

Ik heb last van artrose in mijn hand, knie en heup. Vooral in de winters en tijdens bepaalde (vochtige) dagen veel last. Hoe zit het met mensen die in Thailand overwinteren? Biedt het klimaat wat verlichting?

Graag reactie van ervaringsdeskundigen. Het gaat bij mij om overwinteren dus geen permanent verblijf.

Groet

Boris

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Is Thailand beter voor mensen met reuma (atrose)?”

 1. PEER zegt op

  Hoi Boris,
  Dán ben ik jouw man!
  Kon vroeger makkelijk ‘n uur geknield, met m’n billen op de grond, in ‘n tempel zitten. Maar sinds 3 jaar artose in beide knieën. Fiets heel veel en merk wanneer ik ‘n half jaar in Isarn verblijf dat de pijn veel minder is, zelfs goed verdraagzaam. Ik slik wel wat medicamenten maar m’n verblijf in Azië doet wonderen aan m’n knieën.

 2. Hans zegt op

  Ik ben geen verpleegkundige maar als de problemen door vochtigheid worden veroorzaakt is de periode November – Maart in Thailand een prima periode.

  Aangename temperatuur en lage luchtvochtigheid.

  april-mei gaat het weer omhoog.

 3. marijke. zegt op

  Ook ik heb veel last van artrose.Zelfs na een operatie in mijn rug vaak veel zenuw pijn.Sinds 12 jaar gaan we ieder jaar naar thailand als het hier koud isVoel me daar veel prettiger door de warmte.Wij verblijvdn altijd in changmai.Ik denk dat je je in thailand ook beter zal voelen.

  • PEER zegt op

   Hoi Marijke,
   Het is dan goed om sterke- longen en luchtwegen te hebben!!!
   Want de luchtkwaliteit is al 7 jaar dáár de slechtste van heel Azië!
   In Febr 2020 zelfs slechter dan Bejing, en da’s nie niks!
   Ik kom er ook vaak, maar voel ‘n verademing wanneer ik weer terugben in Ubon Ratchathani.

   • marijke. zegt op

    Daar heb je gelijk in het is er niet echt schoon met de lucht.Maar op straat met een mondkapje buiten de corona helpt iets.

 4. John Chiang rai zegt op

  Misschien dat ieder mens hier anders op reageerd,maar zou het gewoon een winter uitproberen.
  Persoonlijk,en zeker als het om de wintermaanden gaat,zou ik het zuiden van Thailand voortrekken.
  Het Noorden heeft gedurende deze tijd erg veel te doen met een erg storende en ongezonde luchtvervuiling,die vaak dagen de zon achter een dikke ongezonde smog laat verdwijnen.
  Iemand die nog steeds volhoudt dat dit best meevalt,zou de app Air4Thai is moeten downloaden,waaruit blijkt dat veel plaatsen in het Noorden gedurende deze tijd tot de smerigste en ongezondste deze wereld behoren.
  Wij komen omdat wij een huis en familie hebben in het Noorden reeds meer dan 20 jaar gedurende de wintermaanden, maar hebben om laatstgenoemde reden besloten voortaan eerst in Mei te komen.
  Je zou dan met je gezondheid van de drup in de regen kunnen komen.

 5. nico koenders zegt op

  Mijn specialist vertelde me dat het op artrose medisch gezien geen effect zou hebben, op rheuma trouwens wel. . Maar veel mensen, ook ik, zeggen er wel baat bij te hebben. Kortom, het helpt, waar we weten niet waarom.

 6. shangha zegt op

  Boris echt gaan doen je zal je heel gelukkig gaan voelen af en toe voet massage zelfs artsen in nederland zeggen ja doen groetjes en heel veel plezier.

 7. Guy zegt op

  Dag Boris, dag iedereen
  Ik beaam wat iedereen hiervoor omschrijft ten stelligste.
  Kom al >20 jaar in Thailand, er gehuwd ook trouwens.
  Ik heb sinds mijn 50-ste steeds meer last van artrose en reuma en kan je met zekerheid zeggen dat het klimaat aldaar (Thailand,Cambodja,Laos ect) zeker helpt de pijn van die aandoeningen sterk te verlichten.

  De artsen hier bevestigen trouwens ook dat het klimaat aldaar de pijnen helpt verlichten.

  Als je kan zeker doen.

  Guy

 8. l.lagemaat zegt op

  Van een aantal mensen die ik ken, hoor ik positieve verhalen.
  Veel minder pijn en stramheid.
  Sinds ik in Thailand woon, heb ik geen voorhoofdsholte ontsteking gehad, hooikoorts of problemen met
  neusverkoudheid.

 9. Cor zegt op

  Hier wil ik toch even op reageren;
  Ik woon hier nu al 20 jaar in Thailand, en moet nu terug om met te laten opereren in Nederland aan een nieuwe rechter heup. Ik heb sinds enige jaren artrose in mijn grote tenen en nu ook al een jaar artrose in mijn rechter heup. En of ik nu in Nederland ben (4 maanden per jaar) of in Thailand (8 maanden per jaar) de pijn is het zelfde. Ik weet niet hoe die andere personen er aan komen dat het in Thailand beter is, bij mij in elk geval niet.

 10. Vanderlinden zegt op

  Na twee maanden erge pijn in de lage rug (artrose), na bezoek aan vele artsen, osteopaten en acupuncturisten, kocht ik een enkel ticket naar Bangkok (eind januari 2020). Drie weken verblijf verdeelde ik over Hua Hin, Ko Samui, Phi Phi en Phuket. 70% van de dag kwam ik mijn kamer niet uit, maar het wonder kwam er…de rugklachten verbeterde zo veel, dat ik nog 4 weken rondtoeren in Maleisie erbij nam. Door de Lock down in dat land moest ik noodgedwongen terug naar huis, maar ik was uit die pijnlijke vicieuze cirkel. Momenteel geniet ik weer ten volle van het leven, maar blijf voorzichtig me mijn tere rug.

 11. Willem zegt op

  Dag Boris

  ik heb spierreuma in de winter veel pijn waardoor ik veel pijnstillers moer slikken
  ik ga elk jaar in begin van de Winter een maand naar het zuiden van Thailand
  dan heb ik geen stok en geen pijnstellers nodig. en soms lukt het mij ook in februari te gaan als het werk dit toelaat ik verblijf dan vaak een maand op Koh Tao

 12. jani careni zegt op

  Boris,
  een droog klimaat als Marokko zou beter zijn,de vochtigheid is hier tamelijk hoog in het regen seizoen +- 70% maar binnen met airco kan rond 55%,in december tot en met april ok rond 50%,ideaal voor je artrose.

  • Ton zegt op

   al ligt het een paar km uit de buurt, een goed idee voor meerdere aandoeningen door de droge warmte.
   zie o.a.: https://www.bladna.nl/zandtherapie-merzouga,15313.html

 13. Patty zegt op

  Hoi Boris,

  Aangezien de luchtvochtigheid in Thailand erg hoog is, lijk mij van niet, mijn man is twee keer meegegaan naar Thailand, maar het heeft hem daar zeker geen goed gedaan, ook hij heeft ren vorm van reuma.

  Succes.

 14. lieve zegt op

  Wetenschappelijk is het niet bewezen, maar ook ik heb veel minder last van mijn artrose in Thailand (tijdens de winter). Wel neem ik de laatste 2 jaar een oplegmatras in traagschuim mee in mijn grote reis bag. Dit omdat ik anders teveel last heb van de harde matrassen in Azië want ik reis tijdens mijn verblijf daar heel wat rond.

 15. luc.cc zegt op

  ik heb ook last van artrose, eerlijk gezegd, als ik in Be ben of hier de last blijft hetzelfde

 16. kawin.coene zegt op

  U speekt van vochtige dagen en dat je dan veel last hebt van pijn,dan zal het klimaat in Thailand niet geschikt zijn,aangezien de hoge vochtigheidsgraad.Alleen de maanden december,januari en februari zijn waarschijnlijk wat gunstiger.
  Lionel.

 17. Rentenier zegt op

  Ik was een paar jaartjes in Nederland na een dikke 20 jaren in Thailand te zijn geweest. Ik kreeg een geweldige pijn in nek, schouders en rug, alles werd versleten verklaard en k zou met pijnstillers verder moeten leven. Doordat ik niet kon bewegen nam mijn gewicht snel met 50 kilo toe, ik voelde de hartinfarct niet aankomen van de overheersende pijn die ik al had. Mijn knieeen deden pijn, ik kon geen trappen meer lopen. Op de dag dat ik m’n AOW op de bank kreeg, sleepte ik me met 22 kilo bagage naar het vliegveld. In 2 jaar tijd 50 kilo kwijt geraakt doordat ik weer kan bewegen, m’n knieeen voelen weer goed. Ik heb geen pijnstillers nodig. Ik kan weer bijna alles en slaap voortreffelijk. Ik loop ‘n paar keer per week 10 km door de branding langs het strand. Fietsen is een moeilijke houding voor me. Ik werk heel veel rond het huis, metsel, mix beton, kap bomen etc. Ik geniet dagelijks van het leven. Het droge seizoen is iets beter dan van 1 mei tot 1 october maar ook die natte maanden leef ik volop. Ik was in Nederland helemaal afgeschreven. Ik heb ook Jicht die veel erger is geweest. Ik laat me in Thailand 1 x per jaar onderzoeken en stuur de uitslag naar dokter Maarten op deze site die me dan betreft medicatie adviseert. De medicatie waarmee ik eind 2016 naar Thailand kwam, koste me de helft van m’n AOW. Nu ben ik 5 Euro per maand aan medicatie kwijt! Trek uw conclusie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website