Lezersvraag: Is hoofdrekenen een probleem in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
14 juli 2020

Beste lezers,

Gisteren had ik een gesprek met mijn vriendin en we hadden het over 12 x 2.000 baht. Ze kon mij de uitkomst niet vertellen en pakte haar telefoon er bij om het met de calculator uit te rekenen. Ook in de winkels zie ik dat bij de meest gemakkelijke sommen er een rekenmachine bij gepakt wordt.

Is het zo slecht gesteld met onderwijs en hoofdrekenen in Thailand?

Groet,

Frank


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Lezersvraag: Is hoofdrekenen een probleem in Thailand?”

 1. Peterdongsing zegt op

  Enorm slecht…
  Al verschillende keren meegemaakt dat ik 500 Baht kleingeld gespaard had door elke dag m’n munt geld in een potje te doen.
  Ik dacht leuk, even inleveren bij 7-eleven..
  Al drie keer gehad dat pas na drie keer tellen, het liefst samen met nog iemand, ze ook op 500 uitkwamen…

 2. Gringo zegt op

  Op de vraag aan het eind geef ik geen antwoord, maar hoofdrekenen is voor Thais geen onderwerp.
  Een bier kost 90 baht, hoeveel kost dan 2 bier? En hoeveel wisselgeld krijg ik dan als met 2 briefjes van 100 baht betaal?
  Dat is twee keer de rekenmachine (de zakjapanner noemden we dat vroeger) erbij.

  Ik vrees,trouwens, dat het bij de Nederlandse jeugd niet anders is, hoor! Ik ben van de generatie, die
  hoofdrekenen al op de lagere school er ingestampt kreeg. Als ik boodschappen doe in een supermarkt zie ik het totaal te betalen bedrag, ik geef het benodigde geld en ik weet ik al hoeveel wisselgeld ik krijg. Daar heb ik de kassaberekening niet voor nodig.

  • Gerard zegt op

   Beste Gringo, we zijn van dezelfde generatie en hoofdrekenen was vroeger zelfs een apart cijfer op het lagere school rapport als ik me goed herinner.

   Ik ben het met je eens dat hoofdrekenen ook in NL een probleem is, maar niet zo erg als in Thailand. Een paar jaar geleden was ik in een restaurant en moest iets van THB 680 afrekenen. Ik gaf een briefje van THB 1.000 en zei uit de grap: geef maar THB 500 terug. Even later kwam de ober terug met het wisselgeld van … THB 500. Iets dergelijks zie ik in NL nog niet zo snel gebeuren.

   Voor de goede orde, ik heb uiteraard het volledige bedrag betaald en fooi achter gelaten.

 3. Erik zegt op

  Moderator: De vraag gaat over Thailand.

 4. Alex Ouddiep zegt op

  Het gebruik van de calculator voor de eenvoudigste rekenkundige bewerkingen is in Thailand algemeen, zoals iedereen kan constateren.
  Aan dit verschijnsel zijn andere problemen verwant.
  De rekenkundige bewerkingen worden bij aanwezigheid van een calculator moeilijker gevisualiseerd. Dat de twee biertjes van Gringo te schrijven zijn als 90 + 90 = 2 x 90 = 2 x (100-10) = 200 – 20 ziet er algebraïsch uit, maar is eenvoudig voor te stellen als
  ooooooooo O
  ooooooooo O
  Als een leerling vanuit zulke visualiseringen werkt, heeft hij gereedschap in handen dat beroep doet op begrip en dat dan ook elders toegepast kan worden.
  Verder staan rekenmachientjes het o zo nuttige schatten in de weg: wie in een uur 18,8 km aflegt (bijna 20) zal in 3 uur zo bijna 60 km afleggen; een voetbalveld van 62 bij 96 meter zal een oppervlakte hebben van ongeveer 60×100 vierkante meter enzovoort.
  Het controleren van intikfouten stelt het moeilijk zonder begrip van hoeveelheden, lengten e.a. grootheden

 5. Caspar zegt op

  Ik heb een voorbeeld de meesten kennen dat wel een ijscoman met zo,n ijskar met zijspan die regelmatig in de straat komt.
  Ik neem dan een voorraad ijsjes voor in de vriezer, als ik al meer dan 2 ijsjes neemt moet ik hem vertellen wat het kost , hij kan helemaal niet hoofdrekenen.
  Soms als er kinderen in de straat om hem heen staan voor een ijsje betaal ik de ijsjes, dan is die helemaal de kluts kwijt , dan moet ik hem vertellen wat het geheel kost 55555.

  • Bert zegt op

   Herkenbaar, ik haal mijn bananen en papaya altijd bij een oud vrouwtje in de buurt.
   Als ik meer dan 1 artikel neem vraagt ze altijd hoeveel ik moet betalen

 6. ruud zegt op

  Het hele onderwijs is slecht op veel, heel veel scholen in Thailand.
  Alleen lezen en schrijven lijkt te lukken.

  Er bestaan tegenwoordig ook door de overheid georganiseerde nascholingen voor een diploma derde klas middelbare school, voor ouderen en jongeren, die voortijdig de school hebben verlaten.
  Maar behalve, dat je dan een mooi papiertje hebt, waarmee je makkelijker een baan krijgt, is er nog steeds nauwelijks sprake van enige opgedane kennis aan het einde van de cursus.

 7. Miel zegt op

  Moderator: Niet generaliseren svp.

 8. Harry Romijn zegt op

  Is mij ook al vaak opgevallen in Thailand: hoe bedroevend slecht ze kunnen hoofdrekenen en inzicht in getallengrootte hebben. In een ziekenhuis een keer op de weegschaal, stond nog in ponden ( 0,4536 kg). De dame schreef zonder te knipperen “256” in het “kg” voorgedrukte vakje. Ook in NL gezien: 2 x 1 =…. ??? ja… 2 … op de rekenmachine.
  Mijn kleindochter nadert de 7, dus wat hoofdreken-exercities uitgehaald: 1+1 = 2, 2+2 = 4, 4+4 = 8, 8+ 8 = ? “Weet ik niet, maar wel 6 + 6 = 12”.
  Toen uitgelegd, dat 8 = 6+2, dus.. 6+6 = 12 en 2+2 = 4, 2+4 = 6, en de “1” er weer voor plakken.
  In nog geen half uur waren sommen als 79 + 12 geen problemen meer: 9+2 = 11, “1” opschrijven, “1”onthouden. 7+1 = 8 + “1” erbij van onthouden = 9 en voila: 91. ( wel even met het rekenmachientje de uitkomst gecontroleerd)
  Volgende keer: negatieve getallen, met die liniaal met cijfers aan beide kanten vanaf 0. De ene kant rood gemaakt, de andere kant groen, en.. een generatie geleden mijn zoontjes in enkele minuten de truc geleerd.

 9. Carlos zegt op

  De belangrijkste reden van het vaak natellen is naar mijn mening;
  Kastekorten worden ingehouden op het loon.

 10. Laksi zegt op

  Ja Frank,

  Heel slecht gesteld.

  Was bij Swenssens ijs wezen eten, kocht voor 98 Bhat en had een 10% korting kaart.
  De kassa werkte niet en het meisje kreeg het niet voor elkaar om 10% van 98 Bhat af te trekken.

  Toen de tranen in haar ogen schoten, heb ik het maar gezegd.

 11. BramSiam zegt op

  Als ze gewoon de tafels tot 10 zouden kennen, dan zou dat al een stuk helpen. Wie niet kan rekenen wordt al gauw het slachtoffer van legale en illegale oplichting. Dat geld vooral bij het kopen op afbetaling en het ongebreideld lenen van geld.
  Vaak is het verschil tussen 2% rente p.j. of p.m.niet duidelijk voor Thais. De Thaise banken begrijpen het echter prima.

 12. Henk Hauer zegt op

  Dit is geen Thais probleem. In Nederland en de rest van Europa is het hetzelfde. Eenvoudige zaken toch op calculator of optellen onder elkaar op papier. Let maar op het valt vooral op op een terras waar geen elektronische bonnetjes zijn

 13. Labyrinth zegt op

  Het staat of het valt met hoe er onderwezen wordt Thai of Thai kinderen zijn niet dommer. Met wat energie en goeie wil kan je hen mijlen verder brengen dan het cynisme en de arogantie van de amper geschoolde galangal, om het even ui welke windhoek die komt.

 14. GeertP zegt op

  Ik denk dat het gewoon met leeftijd te maken heeft.
  Mijn Thaise vrouw is van 1961 en is niet opgegroeid met calculators,ze heeft 3 jaar lagere school gehad maar als we gaan inkopen verteld ze mij voordat we bij de kassa komen precies hoeveel we moeten afrekenen.

 15. Marcel zegt op

  goed onderwijs is voor hen die het kunnen betalen.De rest blijft dom en dat komt ten goede aan de eerstgenoemden.

  • GeertP zegt op

   Beste Marcel
   Je haalt 2 dingen door elkaar,goed onderwijs en intelligentie hebben niets met elkaar te maken.

 16. Glenno zegt op

  Hoewel het Thaise onderwijs op de kwaliteitsladder wereldwijd niet hoog scoort, is (hoofd)rekenen GEEN probleem voor de gemiddelde Thai. Het probleem ligt volgens mij eerder bij de gemiddelde oudere Europeaan. Wij zijn er trots op dat we zonder probleem kunnen hoofdrekenen. De Thai is trots dat zijn/haar rekenmachine goed werkt.

  Omdat mijn vriendin een cursus Broker volgt heb ik toevallig gisteravond wat rekentestjes met haar gedaan. Nou, het lachen gieren brullen.
  Nadat ze eerst 5 keer de som {15×15} had herhaald (om tijd te rekken) maakte ze hele ingewikkelde berekeningen waar haar beide handen het maar druk mee hadden. De uitkomst liet maar op zich wachten. En wachten. En toen …. FOUT!!!

  Nog een paar pogingen gedaan met andere sommen, echt hele eenvoudige, maar het werd er niet beter op. En breuken, dat is helemaal een feest.

  We hebben in ieder geval heel veel plezier beleefd. Vandaag dezelfde test/sommen gevraagd aan een vriendin die universitair geschoold is als accountant. Nou, het was zowat neuslengte dat ze won van mijn vriendin.

  Mensen, laten we – net als het wetboek van strafrecht – accepteren dat we niet meer alles uit het hoofd hoeven te leren/kunnen. De hulpmiddelen doen het minstens zo goed.

  • Co zegt op

   Haha ja precies Glenno, ik zeg He Siri en zij vraagt waar ze mij van dienst kan zijn. Ik geef mijn som door en krijg mijn antwoord.

 17. Johnny BG zegt op

  Het niet kunnen hoofdrekenen wordt blijkbaar gezien als dom maar zou het ook iets van deze tijd kunnen zijn?
  Er komt zoveel informatie binnen via de vele social media kanalen en dan moeten er keuzes gemaakt worden wat nu echt belangrijk is. Waarom alles onthouden terwijl een machine het werk ook kan doen?
  Ik weet dat het tenenkrommend kan zijn dat 89-10 via de calculator uitgerekend wordt maar de uitkomst is dan wel 100% correct.
  Er zullen vast mensen zijn die alle prijzen van hun verkoopwaar in hun hoofd hebben/ hadden maar ik ga daar de moeite niet voor doen. Voor zakelijke dingen is mijn laptop mijn geheugen en dan hou ik mijn eigen geheugen wel voor persoonlijkere zaken dus leer ermee leven dat de situatie er nu anders voorstaat.

 18. Bjorn zegt op

  Een vriend van mij vertelde me voordien dat de Thai domme mensen zijn. Hij had er 5 jaar gewoond en ik nam aan dat al wat hij toen vertelde waarheid was. Maar ik moet zijn mening toch herzien. Mijn huidige echtgenote en haar zusters zijn hoogopgeleid en ik verschiet er steeds van hoe veel zij weten. Wat betreft het hoofdrekenen, zij hebben geen rekenmachine nodig. Mijn vrouw kan super goed vraagstukken oplossen. Wat voor mij vroeger echt een marteling was.

 19. carlo zegt op

  Bizar.
  Ik heb reeds met meerdere Thai samen inkopen gedaan en aan het rekenen gegaan en er viel mij niks op dat rekenen moeilijk is voor die matig geschoolde Thai.
  Ik vind zelfs dat ze heel handig zijn met hun Iphone en er veel meer mee kunnen dan mijzelf, terwijl ik ook dagelijks er intensief mee werk. Met google kunnen ze in de kortste keren de juiste info te voorschijn toveren. Ik respecteer hen als evenwaardig slim hoor.

  • Harrith54 zegt op

   Nou, daar zit ook direct het probleem, zoals in de meeste “westerse landen” men gebruikt de smartphone als geheugen en rekenmachine maar is met bv een computer totaal onbekend. Ik hoop dat de scholen hier meer computer onderwijs zullen gaan geven nu de overheid heeft aangekondigd meer naar bv e-commerce te gaan schuiven… En dat men met de smartphone veel kan staat vast..

 20. Kees janssen zegt op

  Het is ook een gedeelte gemak. Immers een rekenmachine geeft vlot duidelijkheid. Ook is het een vertrouwd iets.
  Ook is het een hulpmiddel om de farang het juiste bedrag te laten zien.
  Maar op alle fronten zie je de manco dat getallen lastig zijn zodra er een bedrag van bv 86 baht betaald moet worden en je een briefje van 100 geeft en 6 baht waardoor je een biljet terug krijgt van 20 baht ipv een hoop kleingeld.
  Maar op de freshmarket weten ze drommels goed te rekenen uit het hoofd of op een schrijfblokje.

 21. Sjaak S zegt op

  Ook ik heb ervaren dat ik vaak al sneller ben met het hoofdrekenen dan sommige Thais met hun reken apparaat.
  Maar ik moet wel zeggen, dat ik meer dan twintig jaar met Thaise collega’s gewerkt had, die daar geen moeite mee hadden. Deze collega’s hadden een goede opleiding gehad. Dat is helaas met het overgrote deel van de bevolking niet zo. Daarom zal het verhoudingsgewijs toch meer voorkomen dat men daarmee moeite heeft.
  Wat me wel opvalt, is dat diegenen die hier ook over de fouten van anderen vallen, zelf ook fouten maken: voornamelijk spelfouten. Bijna iedere reactie heeft wel een fout, voornamelijk in het onjuist plaatsen van d, t en dt. En daar ga ik me niet van buiten sluiten… in mijn reactie zul je waarschijnlijk ook fouten tegen komen. Misschien doen de Thais dat beter dan de Nederlanders… 😉

 22. PEER zegt op

  Inderdaad!!
  Wij zijn van de hoofdrekenen-generatie en omdat we het elke dag nog steeds doen, tenminste als we moeten afrekenen zeker.
  Maarrrrrrrr…… wij kenden ook zo’n 30/40 telefoonnummers uit het hoofd!
  Sinds de mobiele telefoon, waar die nummers inzitten, vervagen ze ook uit mijn hoofd!
  Bij jullie hoogstwaarschijnlijk ook?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website