Beste lezers,

Is het echt zo gevaarlijk om met een veerboot te gaan? Als ik kijk op het reisadvies voor Thailand van het ministerie van buitenlandse zaken staat er:

Risico met (veer)boten

Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral als het slecht weer is. Reizen per veerboot kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Dit omdat de veerboten:

 • vaak te vol beladen zijn;
 • niet altijd goed onderhouden zijn;
 • geen of te weinig reddingsmateriaal aan boord hebben.

Wij willen met ons gezin, man, vrouw en twee kinderen, een week op Koh Chang verblijven. Volgens mij kan je er alleen met een veerboot naar toe, maar als het zo gevaarlijk is moeten wij maar wat anders kiezen, of valt het mee?

Groetjes,

Andrea


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Is het gevaarlijk om met de veerboot naar Koh Chang te gaan?”

 1. Roel zegt op

  Beste Andrea,

  Ben al vaak op Koh Chang geweest en dus met de veerboot, ook wel met auto erop.
  Het is absoluut daar niet gevaarlijker dan elders in de wereld.
  Ik zou daar met een gerust hart zo weer naar toegaan.

  Als jullie echt van het strand en water houden met de kinderen is het wel een aanrader en ook dan wel voor 1 week. Voor mijzelf is 2 a 3 dagen genoeg, maar ben ook geen strandzitter.

  Succes en prettige vakantie alvast.
  Groet, Roel

 2. jasper zegt op

  Er zijn 2 ferries naar Koh Chang, de beste keuze is ” Ferry Koh Chang”, dat is de eerste die je tegenkomt als je vanaf Bangkok komend over de grote brug voorbij Kluong rechts afslaat. De afstand is maar 8 kilometer, meestal relatief weinig golven omdat het vrij beschut is, denk Ijsselmeer.

  Je schrijft niet wanneer jullie willen gaan: Ik heb 1 x de beurt aan mij voorbij laten gaan met een windkracht 7 middenin het laag seizoen, was niet verantwoord. In het hoogseizoen voorzie ik geen probleem.

  Feit blijft overigens dat het natuurlijk geen Nederland is, aan jaarlijkse inspecties etc. wordt niet gedaan. Zaken worden gerepareerd als ze kapot zijn, niet eerder. Het zijn echter vrij robuuste ponten.

 3. Daniël M. zegt op

  Ben ooit naar Koh Chang geweest met de veerboot.

  Ik vond het zeer veilig. En ze hebben ook moderne boten.
  Wat mij betreft behoren ze tot de veiligste van Thailand.

  Tracht alleszins ook de weersvoorspellingen te volgen. Normaal absoluut geen probleem.

  In welke maand willen jullie gaan?

  Fijne vakantie!

 4. Jan zegt op

  ik ben er net nog geweest geen probleem veerboot wel vol en soms een lange wachtrij .let op direct na aankomst rechtsaf gelijk de bergen in en ga in de eerste versnelling

 5. Enrico zegt op

  Ik vond de veerboot niet vol en het is een groot schip over een meestal rustige zeestraat. Er kunnen niet meer auto’s op dan erop kunnen.

 6. BramSiam zegt op

  Tot nog toe gaat het steeds goed, zoals hierboven te lezen valt. Niettemin zijn het gammele oude boten en zal het wel een keer mis gaan, zoals het al vele malen op andere plaatsen in Thailand is misgegaan. De kans dat dit gebeurt net als je erop zit is natuurlijk toch vrij klein.

 7. T zegt op

  Naar Koh Chang met de veerboot is niet gevaarlijk, zelf al veelvuldig mee overgevaren en in december en januari gaan we voor de 9e keer. Er zijn twee terminals met veerdiensten vlak bij elkaar.
  Wij hebben familie op het eiland Koh Chang wonen, heerlijk eiland en zo ook de andere eilanden in de buurt van Koh Chang zijn zeker de moeite waard.

  Vriendelijke groet,
  Teun

 8. Miranda zegt op

  Wij gaan in december, dus dat zou toch geen probleem moeten zijn of juist wel?

  Ik hoor het graag.

  Gr. Miranda

  • john zegt op

   zie mijn uitgebreide tekst hieronder. December is wel hoogseizoen en zeker rondom kerst/nieuwjaar

 9. Theo zegt op

  Al plm. 10 keer met de ferry naar Ko Chang geweest, neem wel de ferry vanaf Ao Thammachat , is korter en sneller !

 10. Karel zegt op

  Andrea, Je gaat waarschijnlijk af op berichten over een kleinere boot propvol met Chinezen, die een jaar of zo geleden verongelukte – met veel doden – in de oceaan ten westen van Thailand (in het zuidelijke deel). Daar zijn de golven veel hoger bij redelijke wind. Ik meen mij te herinneren dat het weer toen zo slecht was dat het boten afgeraden werd uit te varen.

  Bij Koh Chang is de zee veel kalmer bij een zelfde windkracht, ook nog eens omdat dat deel van de zee bij wind uit het westen deels beschut ligt achter het eiland. Kijk maar op de kaart.
  Daarnaast is er een ferry voor auto’s en die is behoorlijk groot. Ben met een auto een keer geweest, en de boot was netjes gevuld, niet overvol. Het is daar een strak georganiseerd gebeuren, het kwam op mij prima over.

  En kom je in december/januari, dan is het meestal goed weer.

 11. john zegt op

  woon oa op koh chang. Ga daarom regelmatig met de ferry. Zijn twee ferrypunten zoals hierboven is beschreven. De centrepoint ferry, die het verst ligt als je van bangkok komt is donders oud. Alles is verroest. Is Ferry die nogal eens door de taxibusjes worden gebruikt. Weet niet waarom. Is de minst aantrekkelijke, doet er 1 uur over en gaat om het uur. Maar soms is dit de snelste omdat de andere ferry door de meeste mensen wordt gebrukt.
  De andere ferry gaat vanaf de pier ao tammachat en ligt pakweg 6 km voordat je aan de centerpointpier , dus de andere, mindere Degoede komt. Deze ferrydienst, dus die van ao tammachatpier ias gewoon veel beter. Hebben aantal ferries in gebruik en laatst nog en splinternieuwe. Deze ferry loopt pakweg om het halve uur of nog frequenter. Doet er half uur over. Met name in hoogseizoen gaat deze frequenter MAAAAR in hoogseizoen zijn er soms lange wachtrijen!! Dus dan heb je weinig aan deze hogere frequentie. Tav de veiligheid heb ik geen mening maar kijk maar naar de opmerking hierboven. Enige wat ik wil toevoegen is, dat nadat er pakweg 50 chinezen zijn verdronken op een ferry in zuid thailand waar kennelijk geen of onvoldoende veilgheidsvesten aanwezig waren er een uitgebreide controle is geweest in thailand naar de veiligheid van de ferries. De ao tammachatferry heeft nu splinternieuwe vesten ophangen. Van de centerpointferry weet ik het niet. Neem ik zelden. Tenslotte een opmerking. Als je met de ferry gaat middels een taxibusje of auto kan het zijn, met name in hoogseizoen dat je lange wachttijden hebt. Als ik vanaf het vasteland (bv vanaf bangkok of bangkok airport) de ferry moet gebruiken om OP het eiland te komen en ik voorzie een lange wachttijd ( je ziet gewoon een eindeloze rij autos wachtebn) dan laat ik mijn transpotvehikel, busje of taxi gewoon achter en stap uit en wandel naar de eerstkomende ferry. Voetgangers kunnen er nl altijd op.! Op het eiland staan songtaews te wachten , taxibusjes, die je voor pakweg 100 baht voor je hotel afzetten!! Andersom ligt het natuurlijk anders. Vanaf koh chang aankomend op vasteland is er geen goedko0p vervoer naar bangkok(airport)

 12. john zegt op

  Daarnaast is er een ferry voor auto’s en die is behoorlijk groot. Ben met een auto een keer geweest, en de boot was netjes gevuld, niet overvol. Het is daar een strak georganiseerd gebeuren, het kwam op mij prima over.
  Bovenstaande tekst, van Karel,
  brengt me nog tot een aanvulling. Hoogseizoen begint ergens in november en loopt tot (/met) mei. Dan kun je te maken hebben met lange wachttijden. Afstand koh chang bangkok over de weg is ongeveer 6 uur. Ik denk dat vanaf des morgens pakweg 8 uur tot ergens 15.00 uur in het hoogseizoen de ferry VANAF koh Chang het drukste is. Moeten immers nette tijd in Bangkok(airport) aankomen. En ik denk dat NAAR Koh Chang de Ferry na pakweg 12 uur het drukste is.
  Als je vliegt, is drie a viermaal per dag vlucht van en naar bangkok- Trat airport , zorgt het busje er wel voor dat je op tijd bent. Weet gewoon niet of ze voorrang krijgen bij de Ferry maar ik gebrui de vlucht ook regelmatig en heb nog nooit de aansluiting gemist en ook nog nooit lange wachttijden in busje gehad. Maar de vlucht kost je pakweg Euro 100 of nog meer ENKELTJE. Bangkok airways is monopolist op dat vliegveld. En busje van of naar het vliegveld vanaf/ naar koh chang kost je nog eens 500 Baht

 13. Marielle zegt op

  Ja, wij vonden het wel gevaarlijk. Was een heel oude, de ramen konden niet dicht. Het ging ook nog regenen, moesten beetje halfin blijven staan, stoelen werden nat.
  We dreven ook wat af dat zagen we. Ja hoor, toen kwam er een sleepboot, dit Was echt een heel oude veerboot. De chauffeur kwam ons halen, dus het busje in. Dit was terug naar Trat. En er kwam een sleepboot ons helpen, Zo erg was het dus…wel gelachen natuurlijk, maar tóch je weet het nooit. De sleepboot hielp de oude veerboot aan de overkant. Blij dat ik er afwas…maar op de heenweg hadden we dit niet. Was ook niet zo heel oud als deze.

  • john zegt op

   Dag Marielle, zie mijn bijdrage hierboven waarin ik spreek over twee veerdiensten. Ik schrijf hierin dat een van de twee diensten er een erg oude verroeste boten op na houdt. Dat is kennelijk degene waar jij/jullie o pzaten als ik de tekst (oude boot, ramen konden niet dicht) lees.

 14. JEH zegt op

  afgelopen jaar koh Chang, koh mak en koh kood met veerboot / catamaran gedaan.

  zeer goede ervaringen in Thailand in het algemeen met openbaar vervoer; bijvoorbeeld de expresbus van Bangkok naar haven voor koh Chang was perfect georganiseerd en kwaliteit bus super.
  het wordt in Nederland echt niet beter georganiseerd (integendeel soms)

  weersomstandigheden waren altijd wel goed.

  ik heb nooit het gevoel gehad dat de thai risico’s nemen

 15. Labyrinth zegt op

  Woon sinds jaren in Trat en heb samen met m’n vriendin al meerdere jaren een Guesthouse & Restaurant in de stad.
  Bij zwaar weer varen de Ferry’s gewoon niet uit, naar geen enkele bestemming.
  Timing dagelijks om de 45 minuten van 06h30 – 17h30
  Er zijn 2 ferry pieren naar Koh Chang, de beste van beide is Ao Tamachad en het dichts bij het vliegveld van Trat gelegen.
  Centerpoint pier is verder weg en heeft veel oudere ferries.

 16. Ingrid zegt op

  Wanneer wij met een ferry gaan gaan we uit de auto, bij een gewone boot gaan wij nooit benedendeks zitten. Wij blijven altijd bovendeks ook met regen.
  De “regelmatige” ongevallen met boten letten ons niet om er gebruik van te maken maar zorgen er wel voor dat indien wij op die ene “pech”boot zitten wij in ieder geval een kans maken om ons zelf te redden en niet als ratten in een val zitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website