Lezersvraag: Is deze waterreiniger noodzakelijk?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 maart 2021

Beste lezers,

Wij zijn nu voor een paar weken in de Isaan waar we een knus huisje en tuin hebben naast het ouderlijk huis. Ineens stopt er een auto en een keurige mijnheer stapt uit om mijn vrouw te overtuigen dat ze een waterreiniger nodig heeft (zie foto).

Omdat mijn vrouw enthousiast is staat er nu een week lang, op mijn verzoek, een demonstratiemodel gratis in onze tuin.

Ik vraag me af wat het nut er van is? Het leidingwater wordt gebruikt om de planten te sproeien, te douchen, soms ook om te koken en indien voorradig regenwater. In het winkeltje dicht bij ons is er bijna gratis gefilterd water te koop.

Het argument van mijn vrouw is dat bij een stagnatie van de watertoevoer het opgeslagen water in een vat onderaan vies wordt en nu niet meer.
Volgens mij komt dat omdat ze steeds drie kwart gebruiken en dan weer tot de top aanvullen. Als ik kom maak ik het vat totaal schoon want de bodem is gewoon smerig.

Wie heeft er ervaring met boven getoonde ‘waterreiniger?’

Bij voorbaat dank voor de informatie.

Hartelijke groet,

Jan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Is deze waterreiniger noodzakelijk?”

 1. Lunghan zegt op

  Beste Jan,

  Je vrouw heeft gelijk wat betreft de vervuiling van het waterreservoir , maar het waterfilter waar deze verkopers mee aankomen zijn negen van de tien keer véél te duur , en overbodig.
  Je kunt in mijn opinie beter naar een grote bouwcenter gaan zoals Thaiwatsadu , Global , of Homepro , daar hebben ze waterfilters voor 3-tot 4 duizend bath , welke geschikt zijn voor wat jij ermee wil ) NIET voor het maken van drinkwater)
  Je moet alleen elke 3-4 maanden het filter schoonspuiten , en elk jaar vervangen .
  Ikdenk dat je dan heel wat goedkoper uit bent.
  Succes.

 2. Eric zegt op

  Jan, ik heb deze filter 2 jaar geleden zelf geplaatst. Onze water tanks hadden vroeger veel roest van de oude ijzeren leidingen die hier en daar nog gebruikt worden. Nu heel zuiver water en ook geen cloorgeur. Ik hoef de tanks niet meer zuiver te maken en om de maand even de filter spoelen. De prijs voor de filter met alle toebehoren 6500 thb.
  Eric

 3. Piet, omkoi zegt op

  Ook bij ons in omkoi kwam een man langs met het praatje je moet een waterfilter kopen dan heb je altijd schoon water. Ik gevraagd is het dan drinkwater kwaliteit. Antwoord was nee. Dus mijn vraag aan hem was waar voor heb ik het dan nodig. Dat vond hij denk ik een rare vraag dus pakte hij de spullen weer in en vertrok. Ik heb watertanks staan en het water komt via 2 filters in de tanks 1filter is 125mu en het 2e filter is 30mu. Dus ik heb schoon water om te koken en te douchen en drinkwater komt uit flessen en iedereen blij. Een pomp trek het water uit de tank en hou ons systeem onder druk. En is er geen elektra wat regelmatig gebeurt, geen probleem ik start onze generator en draai zelf stroom.

 4. Rutger zegt op

  Hoe lang gaat zo’n filter mee? Krijg je geen last van biofilm- of schimmelvorming?

 5. peter zegt op

  Indien dit een een filter element filter is, dan alleen om ongewenste vaste deeltjes te filteren.
  Hooguit geïntegreerd een actief koolstof filter om wat opgeloste stoffen te absorberen.
  Filterelementen dienen geregeld schoon gemaakt te worden en ook vervangen. Meestal heb je dan ook 2 drukmeters, zodat je in en uitlaat de druk kan zien en daarmee de staat van het filter (verstopping).
  Heeft weinig zin om je besproeiing van de tuin met gefilterd water te doen, je filter wordt alleen maar sneller vuiler, kost dus meer. Tuin kan best met met “vuil” water. Dit lijkt me het meest logische geval.
  Aan de deur kopen, zoals gesteld door anderen kan je zomaar duurder uit zijn.

  Mocht het een ionen filter zijn, wat het mi niet is, omdat een ionen filter moet worden geregenereerd en ik zie geen aansluitingen daarvoor. Dit filter haalt bv chloor eruit en andere opgeloste stoffen in ionen vorm.
  Je hebt dan een vulling, meestal een hars soort, welke de filtering doet op ionen basis.
  Meestal heb je dan een pre filtering om vaste deeltjes tegen te houden voor een optimale werking van je ionen filter.

  Een ander filter is een osmose filter, wat het absoluut niet is. Deze haalt echt alles eruit van allerlei ionen van opgeloste stoffen tot virussen en bacteriën en kan je het water ook gewoon drinken. Dan ziet de installatie er heel anders uit.

 6. Piet zegt op

  Je kunt zelf ook zoiets maken, zand filter b.v. , prijs van jou getoonde reiniger zie ik niet ,maar zal duur zijn in verhouding.

 7. Dick zegt op

  Jan,
  het gaat er niet om hoe het filter er van buiten uitziet maar wat er in zit. Dat kan filterzand zijn, actief kool, of beide, of een z.g. ionenwisselaar hars dat metalen wegvangt zoals calcium, ijzer, mangaan.
  Zand neemt alleen maar de deeltjes op die later bij spoelen verwijderd worden, actief kool absorbeert chloor en wat andere stoffen welke in het water kunnen zitten. een hars wisselt metaalionen uit tegen natrium en moet met zout worden teruggespoeld.
  Probleem met alle filters is dat het broedplaatsenzijn voor bacterien, virussen zoals coli, ook polio, hepatites en legionella die veel in de leidingen in Thailand zijn te vinden, naast zand en ander vuil dat bij reparaties en door ouderdom in de leidingen komt en zit.
  Er is maar 1 goede methode om alle deeltjes, behalve de chloorsmaak er uit te halen en dat is ultrafiltratie dat niet de mineralen verwijderd zoals omgekeerde osmose (RO) waardoor je “dood” water krijgt wat schadelijk is voor de gezondheid (WHO adviseert tegen het gebruik) De meeste systemen die je bij Global, HomePro etc. koopt zijn van slechte chinese kwaliteit, en meestal binnen het jaar stuk en zitten na 3 maanden vol bacterien Uni van Chiang Mai heeft ooit eens een uitgebreide test gedaan in het kader van afstudeer-opdracht van studenten. 65% van alle units(RO) die bij winkels staan om goedkoop water te tappen zijn besmet!
  Ik heb zelf een UF die al het water dat door de watermaatschappij in CM wordt geleverd filtert voordat het de tank in gaat, die ik voordien grondig had schoongemaakt, lag een laag bagger in van 20 voorgaande jaren met vorige eigenaar. De UF heeft nu sinds oktober 2016 ca. 1,1 miljoen liter gefilterd, werkt nog steeds als nieuw, spoelt zichzelf iedere dag terug gedurende 20 seconden en de drab die er nog steeds af en toe uitkomt blijkt na analyse oxides te zijn van ijzer en mangaan en zeker ook bacterien (stank) want de chlorering is zeer onregelmaig in Thailand, soms niet want dan zijn ze vergeten te bestellen of is er geen budget.
  Ik kan het weten want zit in de waterbusiness gedurende 43 jaar en kom bij veel waterleiding bedrijven, nu in Thailand.
  Maak je geen zorgen over de chloorsmaak als die te merken is, betekent in elk geval dat veel bacterien gedood zijn. Koop om te drinken goed mineraalwater zoals Minere, geen goedkope zals Chang, Nestle etc. want dat is geen mineraalwater maar kraanwater waar ze alles uitgehaald hebben met RO (zie boven). Als je soms maagpijn krijgt kan dat daar aan liggen.
  Voor de prijs van zo’n filter kun je veel flessen goed water kopen, alleen jammer voor het milieu, en voor ca. EUR 1.000 iets wat wel werkt gedurende vele jaren.
  Ik hoop dat je met deze info een goede beslissing kunt nemen.
  Groet,
  Dick41

  • HansG zegt op

   UF?

   • Ken.vuller zegt op

    43 jaar in de waterbusiness maar bedoelt waarschijnlijk UV ?

    • peter zegt op

     Als je even had gegoogled had je kunnen zien dat deze man, die al 43 jaar in waterbusiness zit, het juist heeft met wat hij zegt.
     UV is geen filter, het UV licht doodt virussen en bacteriën, maar filtert niet.

 8. PEER zegt op

  Wat zou je toch al die malheur op je nek halen.
  Wij wonen in Ubon en tot voor 1 mnd geleden zette ik ‘n 20 ltr fles, met kraantje, op de motosai en ging om de hoek die vullen: 20 ltr v 12 bath uit zo’n muntautomaat. Deden we ‘n week mee.
  Sinds 3 weken komt er ‘n bestelwagentje: krat met 24 fl v 1000cc voor 45 bath.
  Chaantje belt hem tegen de tijd dat er nog 5 volle inzitten en de andere dag staat er weer ‘n volle krat op de dam.
  Wat kan het leven in Isarn toch mooi zijn hè!!

  • Ton zegt op

   Beste Peer,

   Bij de waterautomaten is de waterkwaliteit niet gegarandeerd.
   Hoe wordt het water behandeld?, worden filters wel regelmatig gereinigd of vervangen?.
   Deze opmerking geldt ook voor het water in de thuisgebrachte containers.

   Zeker niet de algemene regel, maar ik weet van een bedrijf, dat geleid wordt door een crimineel type met veel invloed in een bepaalde omgeving en dat zijn werknemers ronduit belazert: een ex-werknemer heeft daarop water in het bedrijf van zijn ex-werkgever vergiftigd en anoniem de inspectie gebeld alsmede enkele afnemers gewaarschuwd; het bedrijf mocht gewoon doorgaan (zou geld onder de tafel een rol hebben gespeeld?).

   Met een eigen installatie toch wel meer zekerheid, mits je e.e.a. goed onderhoudt.

   • PEER zegt op

    Beste Ton,
    Ik kom al 20 jr in Thailand.
    Heb dus 20 jaar dat “automaten”-water gedronken én aangewend om te koken.
    Nog nooit race-k.. gehad.
    Ik moet zeggen dat ik de dag start met tarwegrassap de ene dag, en groot glas bakingsoda-water, ‘s-anderendaags.
    Ik vertel m’n vrienden wel ‘ns, gekscherend, dat ik voordat ik naar Thailand ga, 3 wkn vooraf dagelijks wat afwaswater drink.
    Én ik wordt 119 !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website