Beste lezers,

In een eerder topic las ik dat de Thaise regering heeft een “proactief economisch plan” opgesteld heeft om o.a. rijkere toeristen ‘aan te trekken’.

Het hoeft weinig uitleg dat, niet alleen de Thaise, maar ook de algehele wereldeconomie – met inbegrip van het toerisme – geheel verwaterd is. Wat mij verwondert is dat, ondanks deze slabakkende economie, de wisselkoers van de Thaise Baht t.o.v. heel wat andere valuta relatief hoog is.

De Thaise bevolking heeft heel wat te lijden onder de huidige malaise. Eén van de speerpunten van hun regering is om de toeristische sector terug aan te zwengelen. Ik zou, moest het van mij afhangen, mijn land een pak aantrekkelijker maken door mijn munt wat goedkoper aan te bieden.

Ik begrijp totaal niet hoe deze regering erin slaagt om hun munt ‘kunstmatig’ hoog te houden. De economische recessie zou mijns inziens een wisselkoers van 45THB/€ rechtvaardigen. De sterke Thaise munt is alvast geen positief punt om de toeristen massaal aan te trekken.

Wat is de reden achter de hoge wisselkoers en is deze naar jullie mening gerechtvaardigd?

Groet,

Kurt

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

44 reacties op “Lezersvraag: Is de huidige koers van de THB gerechtvaardigd?”

 1. Hanzel zegt op

  De valutakoers wordt bepaald door vraag en aanbod. Als jij 45/1 over hebt om mijn euro’s te kopen dan kunnen we zeker zaken doen. Anderen in de markt zijn niet zo gul, zij bieden rond de 36-37 THB voor een euro. De onderliggende macro-economische oorzaken zijn er, maar de uiteindelijke koers wordt echt bepaald door de markt.

  Overigens ben ik in Thailand, en van economische malaise is weinig te merken. Naar Amerikaans format was het gisteren 4/3/2/1. Er waren een hoop huwelijken en ik heb honderden mooie Mercedessen en BMW’s gezien. Zo zie je maar dat een sterke baht niet voor iedereen slecht is, scheelt weer mooi op z’n nieuwe importauto. 😉

  • Michel zegt op

   Hanzel, je zegt het zelf: “de onderliggende macro-economische oorzaken zijn er”!
   De topic starter zegt nergens dat hij 45THB over heeft voor een euro. Hij stelt enkel de vraag als de huidige wisselkoers gerechtvaardigd is?

   Antwoord: NEE, de koers is duidelijk gemanipuleerd, de onderliggende reden ontgaat me ook.

   De koers zou dik boven de 40THB/€ moeten staan. En als je dan nog eens beseft dat ook hier in Thailand het land bestuurd wordt door een niet-democratische regering dan zou ik zelfs durven zeggen dat 45THB/€ alles behalve onrealistisch is (er moet niet veel gebeuren om het kruitvat te laten ontploffen … de onrust bij de jongeren is zeer groot).

   • Ger-Korat zegt op

    Juist de koers wordt gemanipuleerd, de echte waarde zou waarschijnlijk rond de 20 tot 25 baht voor een Euro moeten zijn. Thailand bouwt al sinds de grote economische crisis van 1997 een valutareserve op van grofweg 1 miljard USD per maand, de stand is op dit moment 254 miljard USD. Zouden deze vreemde valuta-s verkocht worden dat ga je snel richting de 20 tot 25 baht. Door bijvoorbeeld bij export de verkregen vreemde valuta´s niet te verkopen zorgt dat de koers van de baht niet meer waard wordt en de export duurder wordt. Zo zie je maar dan de koers geen 36 zoals op dit moment zou moeten zijn maar meer richting de 20 baht voor een Euro. Basiseconomie, een ieder die een beetje weet van vraag en aanbod weet dat de Thai baht te goedkoop is.

    • Karel+vd+Veen zegt op

     Je hebt groot gelijk in mijn ogen, de mensen denken alleen maar aan de 50 bath van vroeger en dat wakkert de heb lust aan. In 1980 kregen we maar fl.0.07 cent, toen de € kwam kregen we ongeveer 22 bath, wat een weelde was dat. Nu willen de expats alleen maar meer zonder te realiseren dat nu in deze tijd 35/36 bath een goede wisselkoers is

    • Johnny BG zegt op

     Zolang andere machtsblokken zoals de VS en EU het acceptabel vinden is er voor de lokale bevolking toch niet een echt probleem?

  • Jacques zegt op

   Beste Hanzel, ga eens kijken bij de Mercedes dealers in Thailand en wat daar te koop staat aan tweedehands voertuigen. Teruggenomen al dan niet via de bank van wanbetalers. De mooiste auto en de mooiste kleurentelevisie dat is toch wat je hebben moet om wat te verbeelden alhier. Er is heel veel armoede in Thailand. Mensen met geestelijke problemen die niet geholpen worden. Je kan zo een waslijst noteren, maar als je er niet voor open staat dan zal het ook niets worden. Er staat zoveel te koop, ook grond wat nu op het boerenland gretig weggaat. Men heeft het geld hard nodig om te kunnen overleven. Al die woningen die nooit afgemaakt zijn, kijk eens bij die projecten (moo baans) dat kan toch ook niet onopgemerkt zijn. De verhuur van condo’s die slecht gaat en bij ons omdat de Thai maar weinig geld te verhapstukken heeft en steen en been klaagt. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang en dat geeft veel gedoe. Het gebrek aan westerse huurders is merkbaar. Enfin te veel om alles te benoemen, maar een ding staat als een paal boven water en dat is dat de rijken steeds maar rijker worden en hoe zou dat toch komen.

  • janbeute zegt op

   Beste Hanzel u ziet Mercedessen en BMW , maar ik zie ook de andere zijde van de medaille.
   Het is net waar u verblijft en wat u ziet of beter gezegt niet wil zien.
   En geloof me het meeste wat u ziet aan dure spulletjes zijn gefinancieerd en, het aantal mensen die het moeilijk hebben geloof me die zijn er in overvloed , dit heeft niks te maken met een dure bath.
   Wil Thailand toeristen terug winnen dan moeten ze iets gaan doen aan al die visa regeltjes waarbij je door de bomen het bos niet meer kan zien, en ook voor mensen die hier voor lange tijd verblijven of willen gaan verblijven in de toekomst.
   Verander eindelijk eens de wet dat een farang geen vierkante meter grond kan bezitten.
   Zal nooit gebeuren, denk dan ook dat zelf na het verdwijnen van de pandemie, het aantal toeristen dat Thailand aandoet wel eens behoorlijk lager uit zal vallen als ze bij de TAT ( Tourist Authority of Thailand ) dagelijks tot nu toe van durven dromen.

   Jan Beute.

   Jan Beute.

 2. Jacques zegt op

  Deze vraag beantwoorden is vooral kijken naar diegenen die hier voordeel aan hebben. Het gewone volk van Thailand maakt hier geen deel van uit. Die zijn bezig met overleven. De mensen in het grote geld zitten hier achter en de regeringen zijn daar ondersteunend aan. Ook uit winstbejag. Kijk eens naar de situatie in Myanmar, waarbij de legerleiding met geweld de touwtjes in handen heeft genomen en fake news heeft verspreid. Daarbij geholpen door onder anderen rijke Chinezen met persoonlijke binnenlandse belangen. Hun eigen financiële positie is in het geding en daarvoor gaat men over lijken. Het eigen volk zal ze een worst zijn. Dit vind je ook in Thailand alhoewel in veel mindere mate en natuurlijk spelen er ook nog andere factoren een rol. Men legt de lat hoog in Thailand voor verblijf alhier en wil meer vermogende mensen aantrekken. De gewone toerist zoals Jan Modaal uit Nederland is niet de doelgroep waar men naar lonkt. Alle beloften ten spijt, zoals bij de regelmaat is gebezigd door de Thaise regering blijft de wisselkoers laag. Dit zegt mij genoeg en spreekt boekdelen.

 3. Lucien57 zegt op

  Hoezo van economische malaise is er niets te merken?
  Dan leef jij alvast in een ander Thailand dan mezelf.

  De regering heeft onlangs nog een steunmaatregel gelanceerd die heel wat Thaise inwoners voorziet van cash geld (via een app op de smartphone). Dit bedrag kan aangewend worden bij de kleinere handelaars die het door de Coronacrisis extra moeilijk hebben.

  Sorry, verkeerd woordgebruik, er is hier geen crisis 🙁

 4. ruud zegt op

  Kunt u uitleggen hoe u het bedrag van 45 Baht voor een Euro hebt berekend en waarom de huidige koers te hoog is?
  Rijke toeristen zullen overigens minder moeite hebben met een dure Baht, dan arme.

 5. fred zegt op

  Er is inderdaad niet veel te merken dat het Thailand momenteel slecht zou vergaan. Er worden aan een hels tempo wegen aangelegd en verbreed. Steeds meer viaducten en fly overs worden in een record tempo gebouwd. Ook worden er overal torenhoge condominiums bijgebouwd. Enorme winkelcentra volgen mekaar op.En die worden heus niet gebouwd als er niks zou worden van verkocht. De vraag is er en het aanbod volgt.
  Als ik zie wat er in de Isaan massaal over de wegen rijdt dat is niet niks en laat vermoeden dat het met die armoede ,als die er al is ,wel goed meevalt.
  De waarde van je valuta is de barometer van je economische toestand. Geen enkel land met een flut economie heeft een sterke valuta. Alle economieën met een sterke economie hebben een sterke valuta. Hoe lager de waarde van je munt hoe meer armoede onder de burgers. Zwakke munt betekent hoogoplopende prijzen voor de burgers.
  Thailand boomt net als gans ZO Azië aan een razend tempo vooruit in tegenstelling tot Europa.

  • Johan zegt op

   Fred,

   Er wordt inderdaad aan de lopende band gebouwd. Anderzijds moet je maar eens rondlopen in veel winkelcentra. Er wordt zo goed als niets aangekocht. Heel wat verkoopsters zitten uit pure verveling op hun smartphone te gapen.

   Waar ik woon rijzen de huizen als paddestoelen uit de grond. Maar meer dan de helft staat leeg. Wanneer en aan wie ze dit alles zullen kwijtraken rarara.

   Wees maar gerust dat er momenteel heel wat verdoken armoede bestaat onder de normale Thaise bevolking. En om maar te zwijgen over de prijzen, die zijn de laatste 10 jaren gigantisch gestegen. En met het huidig beleid zie ik dit nog niet rap veranderen.

   Als je hier al een tijdje woont zou je moeten weten dat wat je ziet rondom je niet de weerspiegeling is van rijkdom/armoede. 90% van alle bezittingen zijn eigendom van de banken. De Thai pronkt graag maar moet keihard werken om op het eind van de maand al hun leningen te kunnen afbetalen.

   • Johnny BG zegt op

    Als je hier al een tijdje woont en ook de ontwikkelingen volgt dan laat het zien dat de prijzen helemaal niet gigantisch zijn gestegen. https://tradingeconomics.com/thailand/inflation-cpi
    De euro is gigantisch gezakt vanwege de wens om een EU op te bouwen en daarom is alles duurder als je het moet hebben van euros. De baht verdiener heeft er allemaal niet zoveel last van.

    • Michel zegt op

     Johnny,

     Misschien moet je dan maar eens je grafiek bekijken over een periode van 10 jaar. Dat geeft al een duidelijke indicatie dat de prijzen effectief gestegen zijn.

     Ik leef hier net geen 10 jaar en mijn Thaise familie bevestigt idd. dat voornamelijk de voeding een pak meer kost dan enkele jaren terug. En ik spreek hier niet over de euro maar over de THB. De Thai (als Bahtverdiener) hebben wel degelijk last van het feit dat ze heel wat minder kunnen kopen met hun maandloon. Het leven is een pak duurder geworden. Een grafiekje zegt helaas niet alles, spreek eens met de Thaise bevolking.

     • Johnny BG zegt op

      De grafiek laat 4% inflatie 10 jaar geleden zien met deflatie sinds vorig jaar. Het probleem dat men niet uitkomt met een maandloon is de wens om meer meer en meer oftewel boven d’r stand leven.
      Meer en meer kan wel maar dan moet er ook een meerwaarde zijn en daar zit vaak een probleem.
      Zelf ben ik baht verdiener en weet uit ervaring dat men de grenzen van het onmogelijke opzoekt waardoor het altijd voor de buitenwereld zielige mensen blijven maar de werkelijkheid is anders. Het blijft Thailand met een wazige werkelijkheid.

  • john zegt op

   Die auto’s worden allemaal gefinancierd door de bank net als de meeste huizen. Ik heb nog nooit zo veel bedelaars gezien als in BKK deze keer.
   Armoe troef bij veel mensen in Huahin waren zoveel winkels etc. gesloten te huur te koop etc.

   Ondersteuning is er eigenlijk niet dus geen werk geen geld

 6. Henri zegt op

  Velen onder ons hopen uiteraard om wat meer Bahtjes te verzilveren voor hun Euro.
  Mijn mening is dat de koers inderdaad, voor welke reden ook, hoog gehouden wordt.

  De Thaise bevolking kreunt onder het gebrek aan toerisme. Velen zijn hun inkomsten kwijt.
  Het land wordt bestuurd door een regering dat niet geliefd is onder de bevolking (om dan maar nog te zwijgen over het staatshoofd). Het ongenoegen bij de jongeren groeit stilaan verder. Wat er in ons buurland gebeurt kan zeker overwaaien naar hier, Dit versterkt enkel de heersende onstabiliteit.

  Er moet dus niet veel gebeuren of de THB zou wel eens in vrije val kunnen terechtkomen. Als we ooit nog 45 THB kunnen krijgen voor onze Euros is twijfelachtig maar de huidige 36-37 THB is in elk geval te weinig.

 7. Johnny BG zegt op

  Sterke baht en deflatie is toch het beste wat Thailand kan wensen? Eigenlijk de enige weg naar eerlijkere prijzen voor de producenten en dat doet pijn voor de buitenlandse afnemers met hun krokodillentranen. https://tradingeconomics.com/thailand/inflation-cpi

  • Louis1958 zegt op

   Johnny,

   Hier op meerdere plaatsen rondstrooien met een grafiekje is niet de juiste uitleg.
   Het is algemeen geweten en gekend dat men met grafiekjes en cijfers alle kanten uit kan.

   Ik ben 63 jaar jong en woon al van mijn 50ste in dit land. Ik heb mijn koopkracht gedurende al die jaren stelselmatig zien afnemen. Ik klaag niet, ik geef enkel weer wat ik in de praktijk ervaar. Misschien heb jij daar weinig last van en is het ergens ongepast om te praten over de buitenlanders met hun krokodillentranen. Wees er maar zeker van dat heel wat expats het alsmaar moeilijker hebben op het eind van de maand. En dan zwijgen we best over de Thaise bevolking.

   • Johnny BG zegt op

    Als een officieel grafiekje niet als betrouwbaar wordt gezien houdt het op.
    De klagers over de baht zijn mensen die afhankelijk zijn van de euro. Ga lekker klagen bij de verantwoordelijken van de euro maar in Thailand zijn de prijzen al bijna 10 jaar min of meer hetzelfde terwijl de salarissen zijn gestegen. Azië gaat de wereld overnemen, iets wat 30 jaar geleden al bekend was maar men kijkt er naar en valt in slaap om daarna te klagen.

    • Ger-Korat zegt op

     Azië de wereld overnemen ? De enige financiële grootmacht in Azië, Japan, loopt al 30 jaar te zuchten en te kreunen en de economie wil maar niet meer vooruit en dan ligt het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking 20 % onder die van Nederland en is de helft van die van Zwitserland. En nee China gaat het ook niet worden want blijft hooguit een midden-inkomen land waarin honderden miljoen slechts een paar Euro per dag verdienen gelijk in Thailand. Een aantal landen gaat alleen vooruit van arm naar middelinkomen. Zuid Korea , Singapore en Taiwan zijn vergelijkbaar met het Westen maar hoe kan je daarvan gaan denken dat ze de wereld gaan overnemen,zie dat niet zo. Wel heb je meer economische relaties wederzijds en dat is voor beide kanten, het Westen en Azië, gunstig.

    • Rob V. zegt op

     De tijd dat 1 land of werelddeel dominant zal zijn lijkt wel een beetje ten einde. Er valt het nodige af te dingen op “Azie als dé wereldspeler van de nieuwe eeuw”. Zo is er nog veel fragmentatie, diverse landen met zeer verschillende regeringen. Zelfs binnen Asean (de EU van Azië zegt men ook wel) vormt men nog verre van blok spelers die onderling vergelijkbare banden en samenvoeging hebben zoals de EU heeft. Vergrijzing is een probleem: Japan deed het goed maar daar kraakt het toch aardig door de vergrijzing, China staat hetzelfde te wachten. Thailand ook. Maar zeker binnen Azië is er nog flink wat groei en toekomst te verwachten. De ogen zijn dan vooral gericht op Vietnam, Indonesia, Maleisië, India etc.

     Thailand wordt door de buren zeg maar links en rechts ingehaald. De afgelopen jaren hebben we de ongelijkheid vooral zien toenemen en blijft Thailand ook een van de of zelfs het nummer 1 meest ongelijke land ter wereld.

     De toekomst ligt dus niet langer in het VK of de USA, het schijft méér naar Azië op maar uiteindelijk zullen we het als wereld samen moeten doen. Als het op investeren in groei aan komt kun je in Azië zeker goed terecht maar kun je veel beter bij diverse buren terecht ipv Thailand. Vooralsnog lijkt het land vast te zitten in de beruchte ‘middel income trap’. Thailand groeit niet meer ‘als kool’ en al dat werk aan nieuwe huizen en infrastructuur zegt ook niet alles.

     Als ik wist wat dat vandaag en morgen voor THB vs EUR vs USD koers zou betekenen had ik hier niet meer gezeten. Hoe dan ook, we kennen allemaal het spreekwoord ‘niet op 1 paard wedden’. Iedereen dus opgepast met met een land of regio de hemel in prijzen of de goot in praten. Of wel natuurlijk maar dan vlak voor ieder ander snel zelf al je investeringen en belangen naar elders overhevelen… Een glazenbol helpt daar bij.

     https://www.youtube.com/watch?v=vTbILK0fxDY
     https://www.canvassco.com/post/growth-momentum-in-southeast-asia-markets

  • Jacques zegt op

   Prachtig al die staatjes maar zijn ze juist en conform de waarheid. Ik denk dat Trump zal zeggen fake news. Misschien kloppen ze we, ik heb daar weinig kijk op. Wat mijn graadmeters zijn, is dat wat ik uitgeef en als dat meer is dan voorheen voor dezelfde goederen dan is het dus duurder geworden. Zo simpel kan het zijn.
   Als ik mijn kosten bekijk over de afgelopen zes jaar in Thailand, dan zijn die wel omhoog gegaan. Sommige producten zijn duurder geworden en anderen hebben te maken met de teloorgang van de euro ten opzichte van de baht. Dat laatste kan je de Thai niet kwalijk nemen. Wat de hardwerkende Thai betreft (en er zijn er velen) is een bepalende factor het feit dat er door bepaalde groepen rijken telkens maar weer meer geld wordt gevraagd. Als voorbeeld was bij ons op de markt bij de kooplui met hun kraampjes de kosten voor huur telkens maar verhoogd en zoveel dat er velen hun kraam hebben moeten wegdoen. Er viel te weinig te verdienen naast natuurlijk het feit dat diezelfde grondverhuurder alles en iedereen maar toelaat en daarbij zich op geen enkele wijze bekommert met de mensen die al langer soortgelijk kraampjes hadden staan. De concurrentiepositie is moordend en daar is geen enkele toezicht op van welke instantie dan ook. Men doet maar wat en doet het zeker elkaar aan. Maar ja wie maakt het wat uit, betrokkenheid tot aan de hoek van de straat en ieder voor zich en voor de gelovigen god voor ons allen. Daar zullen we het mee moeten doen.

 8. Rob zegt op

  Waarop is de stelling gebaseerd dat de baht kunstmatig hoog wordt gehouden?
  Dat is een hypothese die niet klopt. De wet van vraag en aanbod bepaalt de koers van een munt. Dat de Baht duur is en blijft, heeft als onderliggende reden dat er blijkbaar nog veel bahtjes gekocht worden. Voor de export en toerisme is dat geen goede zaak, voor de import wel. Voor de concurrentiepositie is het dus een ongunstige zaak. Het zou dus wel heel dom zijn om de Baht kunstmatig hoog te houden.

 9. Hans+Udon zegt op

  Ik heb me al een hele lange tijd afgevraagd hoe het zit met de Baht en heb twee goede redenen kunnen vinden:
  Een hele goede verklaring voor de sterke Baht vind ik dat er veel goud verkocht wordt door Thaise mensen, wat door handelaren in het buitenland verkocht wordt en waarvoor ze Baht terug kopen (wordt de Baht sterker van). Mensen verkopen dit goud omdat ze hun baan kwijt zijn of geen inkomsten meer hebben, want hun gouden ketting is de spaarbank voor een hoop mensen.
  Een ander punt is dat de Amerikaanse, Europese en Japanse centrale banken geld bijdrukken in grootte hoeveelheden. In Thailand niet. Het gevolg is dat de US dollar, Euro en Yen zwakker worden t.o.v de Baht. Dus dan lijkt het voor ons dat de Baht sterker wordt.

  • Hans Pronk zegt op

   Sinds februari importeert Thailand weer meer goud dan het exporteert. De arme mensen hebben hun gouden ketting vorig jaar al verkocht en nu kopen de rijkeren weer goud bij omdat het laag staat.

 10. Yan zegt op

  Wanneer ik de waarde van de Euro gedurende de laatste 10 jaar bekijk dan lijkt het er sterk op dat de Euro in waarde ruim 15% ingeboet heeft….Houd hier dan ook rekening mee.

 11. Antonius zegt op

  Geachte mensen,

  Veel van die economische problemen van het afgelopen jaar zijn te verklaren door de covid-19 pandamie.
  Dit is over de hele wereld zo’n beetje hetzelfde. Dus de euro is net zoveel verzwakt als de Thaise bath.Ik ben van mening dat dit de reden is waarom u niet meer bathes voor 1 euro krijgt..
  Groet Antonius

 12. Kor zegt op

  De Thb is niet sterk maar de euro, pond en dollar zwak door de monetaire verruiming. Ergo Thailand drukt geen geld bij. Dat doen ze goed in deze Liberale Dictatuur of geleide Democratie, wat u maar wilt.

 13. Kees zegt op

  Allemaal onzin. De Baht is niet duur. De Euro is goedkoop. Toen de Euro nog duur was (juli 2007) moest ca. 50 Baht betalen voor 1 Euro. Nu heb je voor nog geen 37 Baht al 1 Euro.
  Dus heb het niet over de sterke Baht maar spreek van de zwakke Euro.

  • Roel zegt op

   Kees,

   Helemaal geen onzin, integendeel. Thailand is op verschillende vlakken een zeer onstabiel land. De regering is samengesteld uit heel wat corrupte militairen die enkel als doel hebben zichzelf te verrijken op de kap van de Thaise bevolking.

   Economische belangen zijn totaal onbelangrijk. Er wordt langs alle kanten gefraudeerd dat het geen naam heeft. Een vb.: vorig weekend waren hier lokale verkiezingen. Heel wat kandidaten deelden geld uit aan de lokale bevolking in de hoop dat er op hen gestemd zou worden. Een bedrag van 500THB was de normaalste zaak. Wie heeft gewonnen??? Diegene die geen 500THB uitdeelde maar 1500THB. Mijn vrouw zei me dat die 1500THB snel zal terug verdiend worden door allerhande steekpenningen bij de aanvraag van nieuwe projecten. Blijkbaar is diezelfde persoon nu al stinkend rijk.

   Zo zie je maar hoe het hier aan toe gaat. Onder de jongeren leeft dan nog eens heel wat ongenoegen. Ze beseffen heel goed dat het hier de verkeerde kant op gaat. Een land dat gebukt gaat onder een militair regime is alles behalve stabiel. Ik hoop van harte dat het niet escaleert net zoals bij de buren.

   Hierboven werd al door enkele anderen aangehaald dat het economisch niet goed gaat. Ik ben dezelfde mening toegedaan. Dit is alvast een voedingsbodem voor een hogere criminaliteit. De Thai kunnen niet teren op hun spaarcenten want die zijn er niet. De (verdoken) armoede wordt er niet beter op.

   Ik las hierboven ook dat iemand zei dat de rijken er alle voordeel bij hebben om een sterke THB te handhaven. Dat is ook mijn visie. Diegenen aan ‘de top’ in Thailand liggen niet wakker van het Thaise gepeupel. Ik vrees dat dit alles de verkeerde kant op gaat. Een regering die aan de macht komt d.m.v. een staatsgreep kan op lange termijn geen stabiliteit garanderen. Alle protesten de kop indrukken is uiteraard een krachtig wapen. Afwachten hoe dit afloopt, nu hebben we een sterke Thaise baht, dit kan echter rap keren. De landen die in dezelfde situatie als Thailand verkeren hebben meestal een zeer zwakke munt. Het kan dus niet anders dat de wisselkoers kunstmatig hoog gehouden wordt. Wordt vervolgd …

 14. Laksi zegt op

  Tja,

  Ik ben het met iedereen eens,
  1/ het is de Euro die zwak staat.
  2/ Thailand heeft een valuta reserve van maar liefst z’n 260 miljard USD. (bent u er nog? Nederland 6 miljard)
  3/ Ja, de economie van toeristen is belangrijk, maar wel extra t.o.v. de gewone economie. (vandaar dat gigantische overschot aan vreemde valuta)
  4/ de auto verkoop is in 2020 met z’n 43% gekrompen, dus de welvaart holt achteruit.
  5/ valuta handelaren kijken vooral naar goud en valuta voorraden, om hun prijs te bepalen.

  • Jacq zegt op

   6/https://www.nationthailand.com/property/30404361

 15. Roger zegt op

  En nog beweren sommigen dat het goed gaat met de Thaise economie. Moet er nog zand zijn?

  Volgens berekeningen van de belangenorganisatie Tourism Council of Thailand zijn er in Thailand al 1,45 miljoen jobs in de toeristische sector verloren gegaan, waarvan 400.000 jobs tijdens het eerste kwartaal van 2020. Dat schrijft het persagentschap Reuters.

  Het toerisme is een belangrijke motor van de Thaise economie en is goed voor 11-12 procent van het bruto binnenlands product. Volgens de organisatie waren er voor de pandemie 4,5 miljoen banen in de toeristische sector, op een beroepsbevolking van ongeveer 38 miljoen mensen.

 16. bob, jomtien zegt op

  Gisteren 4 april (zondag in Thailand) rond 09.00 am was de wisselkoers voor 1 euro 36,87 baht. Een uur later en de ganze dag 36,14. En dat is op een gewone (paas) zondag te wijten aan valuta handelaren? Geloof er niets van. De bank van Thailand heeft hiet de hande in. De daling is veel te groot. Vandaag 10.55 am Thaise tijd is de koers van de Baht voor 1 euro plots weer 36,89.RaRa. Overigens bemerk ik elke week dat de koers naar de EURO, de $ en het pond op zaterdag en zondag sterk daalt. M.a.w. men krijgt minder Baht voor de andere currency. Iets te maken met het gesloten zijn van de banken? We zullen het de komende weken zien. Morgen Chakri dag en vanaf zaterdag Sonkran een week durende vakantie voor de Thais.

  • Roger zegt op

   Bob,

   Ik ben redelijk goed thuis in het traden op valutaparen. Ik heb dit verschijnsel ook al opgemerkt en kan daar geen verklaring voor geven.

   De beurzen die valuta verhandelen sluiten het ganse weekend. Ik heb dergelijke schommelingen nog nooit gezien. Ik geloof er dus ook niets van.

   • Ger-Korat zegt op

    Heb denk ik wel een goede en eenvoudige verklaring. Ten eerste de koers van de baht stijgt in het weekend en dat is voor leken dat je minder baht voor je Euro krijgt. En waarom in het weekend: nou dan hebben de ambtenaren van de Thaise Centrale Bank hun vrije dagen en worden er geen vreemde valuta´s gekocht met het doel om de baht te beïnvloeden en zwakker te maken om zo de export te stimuleren want een zwakkere baht zorgt dat het buitenland relatief goedkoop Thaise produkten kan inkopen. En in een eerdere reactie hierboven heb ik ook al een toelichting gegeven waarom de Thaise baht beïnvloed wordt door de Thaise Centrale Bank met als instrument de grote valutareserves.

   • Ger-Korat zegt op

    Beurzen die het ganse weekend sluiten: nou dat geldt ook maar in beperkte mate. Als die in Bangkok dicht gaat is die in Europa nog open en is er nog handel en kan de koers worden beïnvloed.

    • Roger zegt op

     Ger,

     Dat weet ik ook wel hoor, ik trade al meer dan 20 jaar op de Forex.

     De koersdip manifesteerde zich in de loop van de zondag, dus wel degelijk wanneer de beurzen dicht waren. Hetzelfde heeft zich trouwens voorgedaan tijdens het vorig weekend (dus 2 zondagen na elkaar), zeer eigenaardig. Ik herhaal het nog een keer, ik heb dit nog nooit gezien en kan hier geen gepaste verklaring voor vinden.

     • TheoB zegt op

      Het was mij ook al opgevallen dat de EUR-THB koers de laatste tijd (maanden?) in het weekend behoorlijk schommelt. In het verleden was die koers in het weekend vrij constant. De dip van 36,70 naar 36,14 ฿/€ dit weekend vond ik extreem.

 17. Cornelis zegt op

  Nu, maandagavond 19.45 Thaise tijd: 36,97. Nog even doorbijten…….

  • Roger zegt op

   Haha Cornelis, ben benieuwd als de 37.00 zal doorbroken worden.

   Ronde getallen zijn altijd niveaus waar zich een steun of weerstand bevindt. Het is trouwens het begin van de week, dit is alvast een goed teken. Meestal verzwakt de koers iets tegen de vrijdagavond.

   • Cornelis zegt op

    De 37 gepasseerd, nu!

   • Thomas zegt op

    Bij Wise , transfer rate vanavond 23.18 uur Thaise tijd 37,072 baht


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website