Beste lezers,

Indien je als Belg je laat uitschrijven en je inschrijft op de Belgische ambassade in Thailand ga ik ervan uit dat je pensioenuitkering ongewijzigd blijft. Klopt dat?

En als je in Thailand gaat trouwen wordt je pensioen dan aangepast?

Groet,

Bob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Inschrijven op de Belgische ambassade en pensioenuitkering”

 1. Lung addie zegt op

  Beste Bob,
  dat eerste klopt. Waar je ook gaat wonen jouw pensioen blijft ongewijzigd. Inschrijven bij de Belgische ambassade is GEEN verplichting na uitschrijven in Belgenland doch het is beter, zelfs best dat WEL te doen. Indien je dat niet doet kan je ook geen beroep doen op bepaalde diensten welke de ambassade aanbiedt. bv nieuwe ID-kaart of papoort aanvragen…..)
  Betreffende aanpassing van uw pensioen: Ja, dat wordt aangepast doch enkel indien uw huwelijk door de Belgische overheid officieel erkend wordt. Indien uw echtgenote geen eigen inkomsten heeft dan zal je recht hebben op een ‘gezinspensioen. Als gepensioneerd ambtenaar NIET want het gezinspensioen bestaat niet bij de ambtenarij. Je zal wel een belastingvoordeel hebben wegen het feit dat, indien jouw echtgenote geen inkomsten heeft, je haar als ‘persoon ten laste’ kan nemen.
  Je moet de pensioendienst wel ZELF op de hoogte brengen van uw gewijzigde situatie.

  • joskeshake zegt op

   en om gezinspensioen te kunnen trekken , verlangen ze vanuit Belgie dat je beide op hetzelfde adres staat ingeschreven en een gemeenschappelijke bankrekening hebt.

   • alfons zegt op

    dat je op het zelfde adres ingeschreven moet staan klopt een gezamelijke bankrekening moet niet
    eigen ervaring niet van horen zeggen

  • Jasper zegt op

   Dat is dan een pak beter geregeld dan in Nederland. Bij samenwoning of huwelijk wordt je gewoon keihard gekort, onder het motto dat je partner die andere helft wel kan verdienen in Thailand. Schiet lekker op met 300 baht per dag….
   In Nederland kennen we wel de aanvullende inkomsten voorzieningen ouderen, maar daarvoor moet je eerst platzak zijn, en verplicht in Nederland wonen met je partner met maximaal 4 weken vakantie per jaar….

   • Rudolf zegt op

    In Nederland wordt je pensioen niet gekort, never nooit. Wel je AOW-uitkering

    • Rob V. zegt op

     Nee, je wordt niet gekort op je AOW. je raakt je alleenstaande toeslag kwijt. Het idee is dan alleenstaande het moeilijker hebben met vaste lasten dan samenwoners (of je nu met 1 of 10 mensen onder een dak woont, je huur of hypotheek wordt er niet minder op). En ja Nederland gaat vanuit dat zowel de man als de vrouw niet meer uit de tijd van Ben Hur komen en beide dus (deels) gewerkt hebben en zodoende ook pensioen hebben opgebouwd.

     Vroeger ging men er nog vanuit dat de vrouw niet had gewerkt, voor die generatie was er juist geen toeslag voor alleenstaande maar een toeslag voor gehuwden (omdat de man een extra last in huis had: zijn vrouw).

     • Chris van het dorpje zegt op

      Ja , leuk is dat , wanneer je vrouw een pensioen van 600 baht krijgt
      en je AOW wordt om 300 euro gekort !
      Wie bedenkt zo iets ?

      • Cornelis zegt op

       Je kunt het Nederland toch moeilijk verwijten geen rekening te houden met het lage pensioenniveau in Thailand……….

 2. Matta zegt op

  @ Kung Lung Addie

  Uw vrouw kan misschien lastig doen, dat weet ik niet, echter voor de fiscus is een echtgenote nooit ten laste !

  website Fod Financiën : https://financien.belgium.be/nl/particulieren/gezin/personen_ten_laste

  • johny zegt op

   Matta, de echtgenote is inderdaad niet ten laste.
   Als gehuwde Belg betaalt ge wel een pak minder belasting dan als alleenstaande, en dan ook nog eens het gezinspensioen. Ik denk dat Lung Addie dat dus ook bedoelt. Ik heb wel de indruk dat een gepensioneerde Nederlander die huwt met een Thaise dat voordeel dus niet heeft, die krijgt dus eerder minder geld door te huwen.

   • Matta zegt op

    punt 1.Ik ken de Nederlandse wetgeving niet dus ik kan en wil dit ook niet vergelijken met de Belgische.

    punt 2. U ziet en leest reacties van gepensioneerden die uit verschillende stelsels komen, ambtenaar, werknemer, zelfstandige. (Niet alle) maar er zijn toch belangrijke verschillen. Hou daar rekening mee!!

    Punt 3. Om op de vraag die eerst werd gesteld namelijk ” als Belg je laat uitschrijven en je inschrijft op de Belgische ambassade in Thailand ga ik ervan uit dat je pensioenuitkering ongewijzigd blijft.”

    Uw pensioenuitkering WIJZIGT als er aan uw gezinssituatie iets wijzigt en ik geef een paar voorbeelden : overlijden – huwen – kinderen niet meer ten laste enz..

    Uw pensioenuitkering wijzigt NIET door u te laten uitschrijven in de bevolkingsregisters in België het is wel sterk aan te raden om u na uitschrijving in te schrijven in de ambassade :
    om terug een paar voorbeelden te geven – aanvraag documenten ( paspoort enz)
    eveneens en dat word nergens of nooit vermeld is dat u voor de fiscus dan als NIET rijksinwoner word aanschouwd.
    bij dit laatste gaan er sommigen antwoorden ( speelt voor mij geen grote rol want ik heb een vereenvoudigde aangifte dat klopt echter er zijn er ook die kinderen ten laste hebben en dat is dan bijvoorbeeld weer een ander verhaal.

    Je ziet iedere situatie is anders je kunt moeilijk voor iedereen dezelfde lijn trekken.Laat staan dat je dat nog doet voor verschillende nationaliteiten ( in dit geval Ned- Bel)

    • Lung addie zegt op

     Beste Matta,
     dit klopt allemaal….. er zijn idd verschillen tussen de verschillende pensioenstelsels als: privewerknemer-ambtenaar-zelfstandige.

     ‘dat u voor de fiscus dan als NIET rijksinwoner wordt aanschouwd’
     klopt ook doch je moet je wel ZELF bij de fiscus op deze manier inschrijven (kan via internet). Je doet dan belastingaangifte in September. Ondanks het feit dat je ingeschreven bent om het via internet te doen ontvang je nog steeds een papieren versie op je nieuw gekende woonadres. Ondanks het feit dat sommige beweren dat, eenmaal men zich laat uitschrijven alles automatisch doorgegeven wordt zijn er vele zaken die wel degelijk best zelf doet. Het document dat je ‘zou’ krijgen bij inschrijving bij de Belgische ambassade en wat moet opgestuurd worden naar Belgenland, daar het ik totaal geen weet van en zou dan ook iets NIEUW zijn maar denk eerder onbestaande. Indien het wel zou bestaan wil daar wel een copy van zien.
     De te nemen stappen bij uitschrijving zijn beschreven in het dossier: ‘uitschrijven voor Belgen’ en terug te vinden via het zoekvenster hier linksboven.

    • LUCAS zegt op

     Als uitgeschreven Belg heb je geen vereenvoudigde
     Berekening meer.. Tax on web of papieren exemplaar opgestuurd.

 3. Rob V. zegt op

  Triest, maar op de foto lijkt het meer op open paviljoentjes (saalaa, ศาลา) dan op huisjes?

 4. henkjan zegt op

  In thailand gehuwd met een Thaise en op het levensbewijs ingevuld met naam en huwelijks datum,levensbewijs laten tekenen en stempelen door politie(doe ik elk jaar) opsturen naar zuidertoren brussel met aanvraag herberekening pensioen in verband met gehuwd zijn,na onderzoek krijg je gehuwden pensioen.

  gr en succes

 5. Lung addie zegt op

  dat klopt volledig Alfons. Op het zelfde adres ingeschreven MOET, anders wordt je aanschouwd als ‘Feitelijk gescheiden”. Een gemeenschappelijke rekening … klopt NIET.

 6. Frank zegt op

  Mbt het Belgische pensioen, ik woon in Thailand, ben 65 jaar en krijg vanaf Februari 2020 mijn eerste pensioen als alleenstaande. Ik overweeg om met mijn 50 jarige Thaise (werkloze) vriendin te huwen in Thailand. Kan ik daags na het huwelijk een gezinspensioen aanvragen ? indien juist, hoe moet ik dat dan aanvragen en welke documenten zijn er verreist ? Graag een reactie.

 7. Marcel zegt op

  Ik ben op 8 januari getrouwd met mijn Thaise vriendin en een paar dagen later keek ik op My pension en daar stond al dat ik gehuwd was met haar. Dus ik veronderstel dat mijn pensioen aangepast gaat worden, afwachten. Ik heb wel nog een mail gestuurd of ik nog iets moest doen, daar staat nu bij, in behandeling.Zij heeft een kind van 9 dat bij ons,woont, ik vraag mij nu af of ik het kind ook ten laste heb voor de belastingen.

  • Frank zegt op

   Dank Marcel voor deze info. Ik ga ervan uit dat je in Thailand woont, waar ongeveer ? Ik woon in Phuket. Hoe wist “mypension” dat je getrouwd bent ? heb je de Belgische ambassade in BKK ingelicht dat je getrouwd bent, want de ambassade heeft blijkbaar toegang om wijzigingen aan te brengen op uw mypension profiel. Mag ik vragen hoe oud je vrouwtje is ? werkt ze (officieel) ? Welke documenten heb je moeten voorleggen ? Graag hoor ik of je pensioen aangepast is, naar boven hoop ik. Ik heb ondertussen ook de vraag gesteld op my pension. Ik houd je op de hoogte. Hierbij mijn email: frvincke@yahoo.com

 8. Gerard Van Heyste zegt op

  Het Belgisch pensioenstelsel is het beste van europa ! Automatisch word je pensioen aangepast bij huwelijk, ik was verbaast toen ik na twee weken men nieuw pensioen bedrag toegestuurd kreeg ?Ong. 30 percent meer !
  Nog niet zo slecht hé in Belgie !

  • Yan zegt op

   Het gezinspensioen kan 25% Bruto meer zijn, nooit 30%…En die 25% Bruto is niet Netto.

  • Matta zegt op

   Ik frons soms mijn wenkbrauwen bij wat sommigen neerpennen, ik heb me wel aangepast aan de Thaise cultuur bijgevolg maak ik me er niet druk over.

   Om op een paar vragen of opmerkingen te antwoorden :

   – ivm verhoging pensioen ten gevolge huwelijk : Uw huwelijk (nieuwe burgelijke status) MOET ingeschreven zijn in het Belgische rijksregister. Normaal als u ingeschreven bent in de Belgische ambassade passen ze je gegevens onmiddellijk aan identiek zoals de administratieve diensten dit zouden doen in België
   Je kan je kaartlezer met je e-ID aansluiten en via mybelgium.be naar je gegevens gaan die vermeld zijn in het rijksregister en raadplegen.

   – Begrijp mij nu NIET verkeerd !!! Ik ga zeker NIET beweren dat ze het gaan doen MAAR het kan. Begin nu ook niet direkt te panikeren of van Piet naar Pol te lopen of te schrijven
   Vergeet niet dat de fiscus u kan vragen mr x u bent getrouwd met mev PONG ( fictieve naam) u vult een gezamelijke aangifte in bewijs mij (door middel van een officieel document) dat mev. NIET werkt.

   – voor wat betreft het fiscale gedeelte :

   1. Voor u definitief naar het buitenland verhuist. Ga persoonlijk langs bij uw belastingkantoor ( adres op de recto zijde van uw aangifte) waarom :

   a. voor te melden dat u definitief verhuist ( niet rijksinwoners Brussel) denk dat ze u wel richtlijnen zullen bezorgen met hoe wat en waar.

   b. wat nog belangrijker is namelijk om de aangifte speciaal te doen. ter info dat is heel uniek !! daarom misschien aangifte speciaal.

   misschien uitleggen met een voorbeeld:
   stel u verhuist op 20 mei in jaar x
   voor België zijn dit twee afzonderlijke tijdperken namelijk de eerste periode van 1 januari jaar x tot 20 mei
   en de tweede periode van 20 mei in jaar x tot 31 december

   dus u doet een aangifte speciaal voor de eerste periode (1 jan 20 mei) onder het normale stelsel
   en voor de tweede periode ( daar zul je een aangifte voor ontvangen van de dienst voor niet rijksinwoners voor de periode 20 mei tot 31 december ) voor de eerste periode val je onder het regime gewone personenbelasting en voor de tweede periode gelden andere regels omdat de zogenoemde ‘gronden van de belastbaarheid in de personenbelasting’ wegvallen in de loop van het jaar.

   – voor wat betreft de papieren aangifte:

   a. als u tax on web gebruikt dat zie je op de laatste of voorlaatste pagina ergens een lijn die vermeld wil t u nog een papieren versie ( u moet een vinkje plaatsen )
   b. Ik raad aan zelfs al gebruik je tax on web om toch de papieren versie te ontvangen ( heb je de exemplaren niet nodig zoveel te beter gebruik dan het papier voor iets anders)

   maar stel je e-ID of die van uw echtgenote is zoek of kwijt of je hebt hem nog niet( misschien op die moment naar familie gestuurd voor activatie of wat weet ik nog allemaal niet dat kan gebeuren) dan heb je op zijn minst een back up.

   c. Wat mij eveneens verbaast is het volgende:

   Laat ons ervan uitgaan dat een paar honderdduizend Belgen in het buitenland wonen. Er zijn mensen die getrouwd zijn in ons geval met een Thaise maar van die groep zijn er ook waarvan de Thaise echtgenote geen Belg is met andere woorden die heeft haar nationaliteit behouden maar heeft dus geen Belgische e-ID. Nu als getrouwd zijnde vul je samen je aangifte in echter je kan geen gebruik maken van tax-on web vroeger was er het zogenaamde Token en waarschijnlijk nog een ander alternatief nu enkel een geactiveerde e-ID Niemand heeft daar ook één opmerking over gemaakt of over geschreven.

   – sommigen beweren nog steeds dat de aarde plat is maar bon
   als je je laat uitschrijven dan krijg je een mod 8 nu met dit papier die de naam model 8 draagt kun je je laten inschrijven in een Belgische ambassade.
   U moet daarvoor niet naar Bangkok scan dit in en stuur door en de zaak is opgelost.
   e-mail of contact gegevens staan vermeld op hun website

   ( tussen haakjes het verwondert mij dat er ook niks meer vermeld staat van de mobile kit en dat er nog nooit iemand een vraag over gesteld heeft) ik ga er dus van uit dat dit ook een stille dood is gestorven.

   – als laatste punt ( je moet eens controleren ) U krijgt bericht van de pensioendienst om u jaarlijks levensbewijs in te vullen ,ondertekenen en terug over te maken. Neem die datum ( datum in uw dossier op mypension.be) tel daar 10 maand bij en u weet wanneer u de volgende krijgt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website