Beste lezers,

Klopt deze stelling? – een huis in Thailand gebouwd op palen levert een snellere en goedkopere bouw met hetzelfde wooncomfort. Ik nodig u uit om deze stelling met argumenten te ondersteunen of te weerleggen.

We nemen 2 voorbeelden als uitersten. Allebei hebben 2 slaapkamers [4×4], een living met pantry [farang keuken], een buitenkeuken en 2 badkamers [2×2].

1) BGH, een stenen huis met alleen begane grond van 96m2 woonoppervlakte
2) HOP, een huis op palen van 2 x 48m2 woonoppervlakte, boven 1 slaapkamer, 1 badkamer en living met klein balkon. Beneden 1 slaapkamer, 1 badkamer en buiten onder het dak een living met typisch Thaise buitenkeuken.

De stelling: met in Thailand gangbare materialen kan het huis op palen [HOP] sneller en met minder materialen worden gebouwd met behoud van hetzelfde comfort tov een begane grond huis [BGH].

De reden is dat het overdag koeler is om buiten onder de vloer van de 1ste verdieping zonder muren te leven dan opgesloten onder een warmer dak op een begane grond woning. Bovendien kan men sneller en met goedkopere materialen de 1ste verdieping bouwen.

Hieronder de uitwerking.

Fundering en skelet:

 • BGH – betonnen fundering met betonnen palen, stalen (dak-)frame.
 • HOP – zelfde als BGH, betonnen fundering hoeft alleen voor de slaapkamer en badkamer beneden [oppervlakte 4×6], de rest van de vloer voor buitenliving en -keuken is van cement. De HOP heeft langere betonpalen nodig en netto iets meer staal nodig [meer voor de verdiepingsvloer en minder voor het dak]

Begane grond:

 • BGH – buiten- en binnenmuren van gasbeton. Buitenmuur oppervlakte 2.3 x [8 + 12] x2. Vloer als beste tegels of graniet.
 • HOP – hetzelfde doch minder materialen; buitenmuur 2.3 x [6 + 4] x2, extra beton en hardhout nodig voor de trap naar de 1ste verdieping. Living beneden heeft alleen schedingswand met keuken. Dit kan van cement board of dunner gasbeton worden gemaakt.
 • Vloer hetzelfde als BGH maar de helft minder materiaal.

1ste verdieping:

 • BGH – nvt
 • HOP – cement board planken voor buitenmuren [2.3 x (4+4+4+4+4)], behalve badkamer. Deze is van gasbeton [2.3 x (2+2)] en vloer van gestort beton. De vloer van de slaapkamer en living is van cement board. De vloer en hek van het balkon is van hardhout.

Dak en plafond

De HOP heeft minder dakmaterialen nodig vanwege de kleinere oppervlakte [netto iets meer dan 50% vd BGH]. Een schuin dak heeft netto minder materialen nodig dan een puntdak, w.o. frame, latten, dakbedekking, folie en goot. Het is beter geen zolderruimte te hebben met als voordeel minder en gemakkelijker ongedierte [ratten, vogels ed] bestrijden. Wel zoveel mogelijk kruisventilatie [metalen gaas tussen onderdak en buitenmuur], dak passief ventileren en de ruimte onder het plafond [binnen van cement board en buiten van cementboard met gaten] geforceerd ventileren met DC ventilatoren op zonne-energie.

Extra optie: een hoge zwartgeblakerde schoorsteenpijp op het dak, opgewarmd door de zon, gevoed met luchtkanalen vanuit slaapkamers en living om tochtwind te creëren op die dagen dat er geen wind is

Oriëntatie [voor beste ventilatie en koeling]

Huis en schuin dak liggen op N-Z as. Slaapkamers op koelste gedeelte van het huis [N-O]. Badkamers naast slaapkamers [N-W]. Buitenkeuken en balkon op warmste gedeelte [Z en Z-W]. Living in het midden. Voor kruisventilatie, zoveel mogelijk [minimaal 10% vloeroppervlakte] schuifdeuren en ramen op zuid- en zuidwesten in de living/keuken. Ramen en deuren kunnen open zdd zuid/zuidwesten wind door het huis zoveel mogelijk ongehinderd kan waaien.

Alleen 1 slaapkamer [beneden] wordt luchtdicht en voorzien van airco, als enige toevluchtsoord wanneer de buitentemperatuur richting 40-45C gaat. De overige ruimtes kunnen volstaan met plafondventilatoren.

Groet,

Eddy

10 reacties op “Lezersvraag: Huis bouwen in Thailand op palen is sneller en goedkoper”

 1. chris zegt op

  Voor oudere mensen (Thais en buitenlanders) worden de trappen van een huis op palen elk jaar hoger en zwaarder.

  • johny zegt op

   Trappenlopen gaat voor ouderen moeilijker maar dat is totaal geen reden om het niet te blijven oefenen. Velen maken het zichzelf te makkelijk op dat gebied, en uiteindelijk kunnen ze zelfs niet meer moeiteloos stappen. Ikzelf ga ook opnieuw een vrij groot huis bouwen 10mx10 m met verdieping en met nog extra groot terras aan noordzijde. Ik ga ook minimum 3 m hoogte voorzien onder het huis, dat is dan inderdaad een goede koelere ruimte. De prijs zal daarom niet lager uitvallen, maar ge kunt wel veel meer plaats benutten tegenover alles gelijkvloers. Ik ga wel een takel voorzien om ook zwaardere voorwerpen niet steeds naar boven te moeten dragen. Misschien moet ik mezelf ook ooit te laten takelen, maar mijn vader heeft trappen gelopen tot zijn 91 jaar. Het is trouwens een van de beste oefeningen voor spierkracht en smering van de gewrichten, ikzelf ben 66 jaar. Isolatie in de tropen raad ik volledig af, als de warmte binnenkomt kan ze daarna ook heel moeilijk terug naar buiten. Het gebruik van gasbeton (ytong) is ideaal , deze muren laden geen warmte op in tegenstelling met steen of beton. Momenteel hebben we al 10jaar een klein huis op palen en ook een groter met alleen gelijkvloers. We hebben er al iets uit geleerd, ook over het gebruik van dubbele wanden als schuilplaats voor ongedierte.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste johny, Natuurlijk moet je blijven oefenen,alleen heb je zelfs bij de grootste wil niet altijd zelf in de hand.
    Een slimme arthrose,een ongeluk,of ouderdoms verschijnselen waarvoor geen hoop op verbetering meer is,kan iedere trap tot een soort Mount Evererest maken.
    Om dit risico,waar overigens zeker als je iets ouder wordt iedereen mee geconfronteerd kan worden te voorkomen,is het toch verstandig om hiervoor het bouwen reeds aan te denken.
    Een kleine misstap kan een streep maken door al je goede voornemens en oefeningen.
    Succes met het bouwen van je nieuwe huis.

    Gr. John.

 2. ruud zegt op

  U schrijft niet hoe hoog uw palen zijn, maar ik heb alleen een benedenverdieping, zodat ik geen trappen hoef te lopen.
  Een groot voordeel lijkt me, zeker als je een dagje ouder wordt.
  Bovendien hoeft u dan geen ruimte te verspillen aan een trap – op twee verdiepingen.

  Wat mij ook ontgaat, is waarom twee verdiepingen op palen beter en goedkoper zouden zijn, dan begane grond en 1 hoog gewoon op de vlakke grond gebouwd.
  U zult heel wat palen moeten gebruiken, om te zorgen dat er niets verzakt.
  De houten huizen in Thailand kunnen heel wat verzakking hebben en zijn bovendien veel minder zwaar.
  In stenen muren komen echter zeer decoratieve scheuren, als er wat verzakt.

  Dat uw dak kleiner wordt met twee verdiepingen klopt wel, maar uw buitenmuren worden groter.
  De muuroppervlakte van een enkele verdieping (12 x 8 en 3 meter hoog) zou 2 x 12 x 3 + 2 x 8 x 3 = 72 + 48 = 120 vierkante meter zijn.
  Bij twee verdiepingen (6 x 8 en 3 meter hoog) wordt het 4 x 6 x 3 + 4 x 8 x 3 = 72 + 96 = 168 vierkante meter.

  De uitkomst wisselt wat met andere verhoudingen van de muren en uiteraard de hoogte van de kamers.

  Bij een goede isolatie van het dak, is een warm dak geen probleem.
  Verder beperkt u de indeling van de woning met twee verdiepingen.
  U hebt minder vrijheid in de indeling en grootte van de kamers, omdat u aan het vloeroppervlak bent gebonden.

  Als u de ruimte daarvoor hebt zou ik voor alleen begane grond gaan.
  Probeer de indeling alleen zo te maken, dat u u geen paal midden in de woonkamer hebt staan, die uw dak ondersteunt.
  Een Thai vindt dat blijkbaar geen probleem, maar ik geef persoonlijk de voorkeur aan een kamer zonder zo’n paal.

 3. Roel zegt op

  Beste Eddy,

  Jouw reden bestrijd ik maar gelijk, zal niet altijd opgaan maar meestal wel.

  “De reden is dat het overdag koeler is om buiten onder de vloer van de 1ste verdieping zonder muren te leven dan opgesloten onder een warmer dak op een begane grond woning.”

  Mijn groot terras waar geen zonnestraaltje in komt is overdag warmer dan in mijn betonnen huis.

  De huizen die wel warm worden zijn de muren van gasbeton, uiters poreus materiaal maar heeft als voordeel dat het in de avond sneller koel wordt. Dat materiaal heb ik gebruikt voor uitbreiding van mijn slaapkamer, gewicht was hiervoor de reden.

  Om het echt koel te houden zou je de binnen muren van gestort beton moeten maken met daarvoor een buitenmuur met een spouw daar tussen voor lucht doorstroming. Daarnaast voldoende dakoversteek zodat de zon de muren niet of zo weinig mogelijk bereikt.

  zelf heb ik op 2e verdieping ventilators in de muur geplaatst net boven de vloer, als het echt warm is doe ik die dan een uur voor het naar bed gaan aan zodat koele buitenlucht de warmte verdrijft. Ik gebruik verder geen airco of een ventilator in de nacht, ook heb ik nog z,n GEK (ronddraaiende ronde koepel)op het dak om warme lucht af te voeren wat zich bevind tussen dak en plafon. Warmte stijgt immers. Die combinatie is perfect.

  Ventilatie of lucht doorstroming is het aller belangrijkste om huis koel te houden maar ook om droog te houden ivm hoge luchtvochtigheid.

  • HAGRO zegt op

   Er is aangetoond dat de vele luchtbelletjes in gasbeton nog beter isoleren in vergelijking met een muur met spouw.
   De isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte van het gasbeton.
   Bij 20 cm overschrijd je al die waarden.
   Alleen vraag ik mij af wat het verschil is qua condens en schimmel.
   In de spouw krijg je condens tegen je koude muur in de spouw, de binnenmuur dus. (in NL andersom)
   Kijk maar eens aan de buitenkant van je glas bier.
   Ik vraag mij dus af waar dat condens blijft bij gasbeton. (binnen in de steen?)
   Dan krijg je wellicht nooit de schimmel uit je muur?

 4. KhunTak zegt op

  Beste Roel,
  Jij schrijft dat je ventilatoren gebruikt om koele lucht in de avond door de slaapkamer te laten stromen, maar werkt het ook omgekeerd?
  Overdag zou je de warmte, door de ventilatoren omgekeerd te plaatsen, naar buiten afvoeren, i.c.m de Gek bv.
  Ik heb er geen ervaring mee, maar misschien een alternatief?
  Heb je de GEK ingesteld, zodra een bepaalde temperatuur bereikt wordt slaat ie aan of draait ie dag en nacht?
  Geen hinderlijk geluid van de Gek gedurende de nacht?
  Ben benieuwd naar je ervaringen.

 5. Arjen Schroevers zegt op

  Vreemd…

  Juist stilstaande lucht is een veel betere isolator dan bewegende lucht.

  Gasbeton is een veel betere isolator dan gewoon beton. Spouwmuur isolatie, het volschuimen van de ruimte in de spouw, de werking hiervan berust op het feit dat de lucht nog maar moeilijk bewegen kan.

  Het zou wel kunnen dat als je eenmaal warme lucht in je spouw hebt, en je deze warmte afvoert door de lucht te vervangen, je ook je huis afkoelt.

  Er zijn drie manieren van warmte transport, te weten geleiding, convectie en straling. Lucht is een slechte geleider, maar door convectie (kijk maar naar luchtgekoelde radiatoren) wordt lucht ineens toch wel een aardig medium om warmte te transporteren.

  Arjen.

 6. Rob zegt op

  Hoi Eddy

  Ik zou niet op isolatie besparen want dat kan je een hoop comfoor op leveren en geld besparen.
  Nu heb ik zelf mijn huis gebouwd en met simpele dingen kan je veel bereiken.
  Bv ik heb mijn dak rondom 2 meter uit laten steken geen direct zonlicht.
  Rondom dus ook een balkon ,dat 2 meter uitsteekt weer geen direct zonlicht.
  Het dak gemaakt van koelcel panelen rondom ook warmtewerend dubbel glas .
  Ik heb hele grote kozijnen 5 meter lang 2,5 hoog maar geen airconditioning in mijn huis.
  En binnen is het altijd koel.
  We gebruiken alleen een fan omdat ik een hekel heb aan airconditioning .

  Gr Rob

 7. John Chiang rai zegt op

  Dat een huis op palen,waar je later onder de eerste verdieping een koele plaats kan vinden een goedkopere bouw methode is,is niet juist.
  Afhankelijk van de grondkwaliteit is het storten van een betonnen plaat, waarop meteen begonnen kan worden met de onderste verdieping, veel goedkoper.
  Ook al zou je het huis op palen bouwen,zul je als je later een koele zitplaats onder je huis wilt hebben,ook daar een betonnen ondergrond (betonplaat moeten hebben.
  Bovendien komen bij een woning op palen,om deze woning te betreden, ook nog de kosten van een trap,die op een bepaalde leeftijd voor velen een onoverwinbaar opstakel kan worden.
  Veel belangrijker is een gelijkvloers huis te bouwen met een goede isolatie en duurzame materialen,zodat je later de garantie hebt ook op hoge leeftijd of bij slechtere validiteit nog in je huis te komen.
  Mijn schoonmoeder kon omdat ze arthrose in haar knie kreeg,van de een op de andere dag, haar op palen gebouwde huisje niet meer betreden,en dit laatste kan op een bepaalde leeftijd op vele manieren gebeuren.
  Bouwen is in de eerste plaats vooruit denken,en daarbij speelt de vorm van een huis een belangrijkere rol, als uitsluitend de kosten en een koel plekje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website