Beste lezers,

Ik heb 2 kinderen met een Thaise. Zelf woon ik in Nederland en zij wonen in Thailand. De kinderen zijn 5 en 4 jaar oud. Hoeveel Thaise baht moet ik sturen voor het levensonderhoud van mijn kinderen?

Alvast bedankt.

Groet

Evert

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 1.80/5. From 5 votes.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Hoeveel Thaise baht moet ik sturen voor levensonderhoud van mijn kinderen?”

 1. Erik zegt op

  Hoeveel vraag je, Evert? Daar is geen norm voor want het hangt helemaal af van de situatie in dat gezin. Met name van de vraag of jouw vriendin/partner/ex een inkomen heeft.

  Dus maak eens een lijstje van de inkomsten en uitgaven daar zonder jouw bijdrage. Haar inkomen, de huur, de leningen, vervoers-, ziekte- schoolkosten (want dat komt er aan), etc.

  Dan de vraag waar ze wonen; Bangkok en andere steden zijn duurder dan het leven op het land. Uit wat voor familie komt ze: is ze het rijk gewend of eenvoudig?

  Levensonderhoud; als zij geen inkomen heeft zal je ook voor haar moeten zorgen. Of is haar moeder aanwezig zodat die voor de kinderen kan zorgen terwijl zij gaat werken? Heeft ze wel een opleiding en goede gezondheid om te gaan werken?

  Wat er ook uit komt, begin laag! Het hangt ook af van jouw mogelijkheden. Betaal maandelijks en geef geen grote bedragen ineens want die gaan mogelijk snel op en dan wordt schraalhans keukenmeester.

  Om een bedrag te noemen: 100 euro per maand is zat voor het eten alleen van twee jonge kinderen. Gebruik Wise om over te maken, die zijn niet duur.

  • rori zegt op

   Mee eens vraag eens om uitgaven waarvoor en gespecificeerd.
   Veel hangt af van de woonplaats en de eerdere leef en woonsituatie van je “ptner”

   Eten per kind 150 a 200 bath per dag. 100 euro voor twee kinderen erg laag.
   Schoolgeld?? een 200 tot 1500 bath per maand
   Kleding en schooluniform?
   Vervoer?
   Dokter, tandarts, medicijnen?

   Zit je snel op een 6.000 a 10.000 bath per maand per kind

   Dus een 180 tot 280 euro per kind is niet vreemd.
   Dus reken op een 500 Euro is laag in verhouding naar Nederland.

   Oh ik weet niet of de kinderen op jou naa staan en in hoeverre gelegaliseerd?
   Kijk eens of het mogelijk is kinderbijslag aan te vragen??Is maar een idee

   • Prawo zegt op

    Kinderbijslag aanvragen is zeker geen slecht idee. Dat loopt via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/wat-zijn-onderhoudskosten
    Als je per kind en per kwartaal minimaal € 433 aantoonbaar overmaakt dan bestaat er in principe recht op kinderbijslag. Kijk zeker even goed de andere voorwaarden na.

    Voor kinderbijslag is de situatie op de eerste dag van een kwartaal bepalend. De aanvraag kan met terugwerkende kracht van een jaar worden gedaan.

    • AMANDANY zegt op

     Prawo, klopt dat wel? Is er dan mogelijk weer iets gewijzigd? Ik heb een vrouw en twee kinderen in Thailand met allen de Thaise nationaliteit, die ik al sinds jaar en dag onderhoud maar ik kom al vele jaren niet meer in aanmerking voor kinderbijslag van onze beide kinderen. Jaren geleden ontving ik ook in een gering bedrag aan kinderbijslag maar dat werd steeds verder afgebouwd en jaren geleden werd dat door de Soc. Verz. Bank volledig stopgezet en ontvang ik dus al vele jaren niets meer.
     Daarom mijn vraag aan Prawo en/of anderen of er inmiddels weer iets is gewijzigd. Ik hoor dat graag. Bij voorbaat alvast mijn dank.

   • TheoB zegt op

    Helaas kunnen de meeste mensen per 1 januari 2015 geen kinderbijslag (meer) aanvragen voor kinderen die in Thailand wonen.

    https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag/buiten-nederland/kinderbijslag-als-uw-kind-buiten-nederland-woont

 2. Inge zegt op

  Hoi,

  Ik geef iedere maand 500 euro voor levensonderhoud van mijn
  kleindochter.
  Inge

  • Jos zegt op

   Moderator: Graag de vraag beantwoorden en niet gaan chatten met andere reageerders.

   • herman buts zegt op

    een rekenmachientje kopen ? of is de koers van de baht zo gestegen 🙂

 3. Bert zegt op

  Opmerkelijke vraag. In mijn woordenboek het maximale bedrag dat je kunt missen, want voor mij komen mijn kinderen op de eerste plaats. Het gaat er niet alleen om om ze in leven te houden. Levensgeluk, best mogelijke educatie, gezondheid, zelf ontplooiing en algemene welzijn zijn allemaal belangrijk.

 4. Antonius zegt op

  Bestte Evert,

  Ik zou de Nederlandse norm aanhouden, betalen voor de 2 kinderen ca 600 euro lijkt me redelijk. Omdat ze jonger dan 5 jaar zijn kan zij niet werken dus gewoon de bijstand uitkering over maken. Een wip kost nou eenmaal geld. . Wellicht voor jou een dure Wip 600+750= 1.350 euro.
  Je geliefde en je kinderen mogen toch wel op hetzelfde niveau leven als jij.
  Groet Antonius

  • Any zegt op

   De Nederlandse norm kijkt naar de inkomens! Dat is dus niet standaard 600€.

  • Henk zegt op

   Praat geen onzin. In Thailand geldt geen Nederlandse norm. De dochter van mijn vrouw met 3 kinderen in de leeftijd van 11-9 en 6 jaar oud heeft aan ThB20K meer dan genoeg. Dat bedrag verdient zij zelf als onderwijzeres. Af en toe sturen wij een bedrag aan euro’s als er in Thailand bijzondere situaties gelden, bv bij feestdagen, extra aanschaf schoolartikelen en -kleding, of om een korte vakantie te kunnen nemen. Voor de dochter hoeft dat laatste niet, en wat het andere betreft: ze is er blij mee maar zou het anders naar Thai maatstaven ook wel redden.

   • Charles zegt op

    Ik ben het eens met Antonius. Het ligt er uiteindelijk aan welke norm je zelf hanteert. De vraag is verder natuurlijk wel erg persoonlijk en hier kan geen algemeen antwoord op worden gegeven.

    Ik kan me goed voorstellen dat als je het geld hebt je de kinderen een westerse levensstandaard gunt met o.a. toegang tot goed onderwijs en gezondheidszorg.
    Als je de kinderen naar een thaise overheidsschool laat gaan, publieke thaise gezondheidszorg etc..dan zal het allemaal relatief weinig kosten.

 5. Henny zegt op

  Zal per situatie verschillen, maar ik help een vriendin (die een klein inkomen heeft) met 5000 baht per maand voor 1 kind.

  • Antonius zegt op

   Ja Henny, Dat is nobel.maar dat is hulpverlening. Het gaat immers niet om kinderen die jij hebt verwekt.
   groet Antonius

   • Henk zegt op

    Wat maakt dat nou uit? Een kind zelf verwekt eet toch niet meer of minder dan een kind door de vader gemaakt? Of moet een eigen kind duurder gekleed dan een stief- of pleegkind?

 6. Christiaan zegt op

  Mijn vrouw en ik hebben de totale verzorging van 2 kleindochters al vanaf hun geboorte. Voor hen beiden zijn wij gemiddeld circa 22,000 Bath kwijt incl. kosten school en schoolbus. Toen ze nog in de eerste jaren op de basisschool zaten, was dat wat minder.

 7. Philippe zegt op

  Beste,
  Dat is naargelang welke levensstandaard u ze wil geven, ik denk dat schoolgaande kleine kinderen met een bedrag van 6.000 baht per kind hun basis kunnen dekken maar dan is er niet veel luxe maar wel voldoende om deftig te kunnen leven.

 8. Christiaan zegt op

  Met die 22,000 Bath bedoel ik per maand, zodat er geen misverstand ontstaat.

 9. PEER zegt op

  Beste Evert,
  Zou het niet verstandig zijn, om eens naar Thailand te gaan?
  Je verteld dat je in Ned woont.
  En met je vriendin/partner overlegt wat de noden zijn. Wonen ze temidden van gelijkgestemden, lijkt het me verstandig om ze gelijkwaardig op te voeden cq financiëel ondersteunen.
  Veel wijsheid toegewenst

 10. eugeen zegt op

  Ik las hierboven in een reactie: “Om een bedrag te noemen: 100 euro per maand is zat voor het eten alleen van twee jonge kinderen.” Dat is dus 61 baht per dag/kind. Dat is toch ongelooflijk weinig. Mijn 2 kinderen zijn op internaat in Bangkok. Heb net de rekening gekregen voor het nieuwe schooljaar (enkel internaat, geen schoolkosten) 172.000 baht per kind.

 11. Peter van Velzen zegt op

  Het scheelt inderdaad nogal wat qua plaats en qua sociale omgeving. Het Bruto Nationaal product pet hoofd van de bevolking is inmiddels 1/3 van dat in Nederland. Dat was 20 jaar geleden nog maar 1/10. De laagst vetaalden zijn er echter veel minder op vooruit gegaan, Het minimumloon is hier nog geen 10 euro per dag. Ik woon hier in Trang met mijn vrouw en wel 10 kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en mijn 2500 euro per maand gaan steeds schoon op. terwijl we (eigen huis) geen huur betalen en sommige (klein)kinderen nog wat er bij verdienen, Volgens mijn vrouw koopt ze dagelijk voor 1.000 bath voedsel. zo;n 3 euro per persoon dus. Daar is vaak wel wat extra lekkers voor mij bij, Pepertjes verbouwen we zelf in onze tuin, en we hebben ook een rijtje Papaja-boompjes langs het pad vopr het huis staan, Wel hebben alle volwassenen zowat een smartphone, behalve mijn vrouw en ik! De twee scholiertjes krijgen normaliter 40 bath nee voor de lunch op school. Ze hebben jaarlijks een nieuw school-uniform, Gymkleding en padvinders-outfit nodig. Ik zal eens navragen wat dat telkens kost.

 12. Lung addie zegt op

  Op zo een soort vragen een correct antwoord krijgen is praktisch onmogelijk. In de eerste plaats kent niemand jouw eigen situatie betreffende inkomen. Ook kent niemand de situatie van jouw vrouw in Thailand. Welke standaard wil je voor hen aanhouden, hoeveel kan je maandelijks missen?

  Wat mij wel verbaasd is dat vraagsteller, nu de kinderen 4 en 5 jaar oud zijn, pas de vraag stelt? Wat gaf hij dan vroeger, toen ze geboren zijn, waarvan werd toen in hun levensonderhoud voorzien? Dat nu, ze een beetje ouder zijn, de situatie iets veranderd is , ja dat is normaal, maar toch moesten ze vroeger ook eten, gekleed worden….., als babies kosten ze toch ook geld.
  Er is maar 1 antwoord: overleg met uw vrouw, stel je in kennis van de levenskosten ter plaatse en beslis dan naar eigen mogelijkheden en naar de noodzaak.
  In Vlaanderen zegt het spreekwoord: “wie geeft wat hij heeft is waard dat hij leeft”.

  • RonnyLatYa zegt op

   Inderdaad.
   Waarom die vraag na 5 jaar?

 13. Peter van Velzen zegt op

  Volgens mijn vrouw kosten schooluniformen, schoenen en badpak alles bij elkaar ongeveer 15.000 bath per kind per jaar. Dus kom ik voor schoolgaande kinderen in totaal op 140 * 365 + 15.000 = 66.000 bath, per jaar dat is ongeveer 2.000 Euro. per maand komt dat dus neer op 170 Euro per kind per maand. Dan hebben ze dus géén speelgoed en géén vervoer.

  • Erik zegt op

   Peter, duur schooltje dan bij jou. Ik betaalde per jaar geen 5.000 baht voor schoenen, kleren en boeken bij elkaar zowel voor Prathom als Mathayom. Je ziet, het is net waar je woont en wat voor school je kiest.

   • Peter van Velzen zegt op

    Het is inderdaad een luxe school. De kinderen hebben naast twee reguliere schooluniformen, eeb soirt-tenue, een scouting outfiy, en een zwempak. (dus blijkbaar is er een zwembad). Dat zal niet overal zo zijn.

 14. Adriaan zegt op

  Persoonlijk vind ik het een absurde vraag.

  Het schooluniform, rok blouse en schoenen koste mijn toenmalige vriendin op de markt in Phimai zo’n 500 Bht. Zei kreeg contant een bedrag van zo’n 400 Bht van het schoolhoofd. Dat is 7 jaar geleden

  Bij mij in de buurt wordt minder dan het minimumloon verdiend. Dus minder dan 9000 per maand voor 30 dagen hard werken voor een gezin. Zeker nu in corona tijd is geld schaars. Een 62 jarige krijgt 20 Bht per dag,

  Mijn huidige vriendin studeert voor arts. Ik ondersteun haar met 1000 Bht per week. De
  Zij is 26 en heeft geen kinderen. Ze is daar zeer blij mee.

  Zelf moet ik het doen van 58% AOW. Dus 679 euro.

  Gaat allemaal hartstikke goed. Eigen huis twee dikke ouwe 4wd4 pickup truck’s en een Kubota.

  Heb vroeger 5 kinderen grootgebracht en bakken met geld verdiend en uitgegeven.

  Ik zou zeggen : het geld is minder belangrijk dan je aanwezigheid.

  Én we hoeven niet allemaal op de Zuidas te werken.

  Groetjes. Alles is relatief.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website