Lezersvraag: Hoe zit het met de plastic tasjes?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
4 juli 2020

Beste lezers,

Thailand zou toch minderen met plastic tasjes? Mijn vriendin komt net thuis van boodschappen hier in Pattaya met een berg plastic. Plastic verpakkingen in plastic tasjes, zoals altijd.

Er zou toch minder plastic tasjes worden gebruikt? Of weer een typisch gevalletje TIT?

Groet,

Kees

23 reacties op “Lezersvraag: Hoe zit het met de plastic tasjes?”

 1. Gerard zegt op

  Typisch gevalletje Pattaya misschien, hier op Phuket zie ik enkel nog wat plastiek tasjes op de markt.

  • Singtoo zegt op

   Dit is geen gevalletje Pattaya. Ook in PTY is het in alle supermarkten en grote malls geen plastiek tasjes meer. De oplossing voor de tasjes van de markt!? Gewoon ook, net als in de supers, je eigen tassen meenemen.

 2. ruud zegt op

  Dat plastic tasjes gedoe is voor de show.
  Bijna alles wat je in de supermarkt koopt, zit in vele lagen plastic verpakt.
  Dan kan dat tasje er ook nog wel bij.

  Wat echt belangrijk is, is een goede afvalverwerking en de opvoeding van volwassenen, dat zij hun kinderen vertellen hun afval in de daarvoor bestemde bak te gooien.

  Gisteren ook nog een klein meisje van ongeveer 4, of 5 jaar schat ik, dat gooide haar afval netjes voor de poort van het huis… op straat.

 3. william zegt op

  Ik ben geregelde reiziger naar Thailand, met overstap naar Phuket met verblijf in Patong, hoewel ik meestal volledige verzorgd ga in een goed hotel, doe ik geregeld mn boodschappen in een supermarkt en neem ik mn eigen klein boodschappentasje mee, volledige opvouwbaar. Kleine moeite voor zoiets. Mijn mening voor een ieder, voor de bewoners in Thailand en toeristen, weiger plastic tasjes en neem je eigen boodschappentasje mee.

  • Peter zegt op

   Juist William !!!

   Hoe simpel kan je een probleem oplossen !!

   Als je naar de weekmarkt gaat om wat groentes , fruit en vlees te kopen ,
   en je neemt een eigen tas mee , kan je dat zomaar 10 plastic tasjes schelen

   10 plastic tasjes per persoon , per dag
   Als er 2000 mensen op 1 markt komen , scheelt dat op 1 markt al 20 000 plastic tasjes
   Verspreid over t land 100 markten per dag , maakt 2 milljoen tasjes per dag

   Nogmaals : Hoe simpel kan je een probleem oplossen !!

 4. John Chiang rai zegt op

  Zolang een groot deel van de landbevolking de ernst van deze plasticvervuiling nog niet in ziet,is alleen de regering verantwoordelijk dat dit begrip ook bij deze bevolkingsgroep aankomt.
  De verwachting dat volwassen mensen,die vaak zelf deze vervuiling met een korreltje zout nemen,hun eigen kinderen betreffende een andere omgang met deze vervuiling zullen opvoeden,is natuurlijk een droom waar je lang op wachten kunt.
  Een strikt verbod,en de controle hierop,kan met toevoeging van TV spots in plaats van de dagelijkse soaps om het volk dom te houden,voor een werkelijke verbetering zorgen.
  En deze TV spots zou je voor meer misstanden kunnen gebruiken om een verandering in een verkeerde denkwijze te verspreiden.

 5. John zegt op

  De grote Supermarkten leveren geen plastic draagtassen meer. Je kunt een boodschappen draagtasje daar kopen of er zelf een meenemen.

  Maar ik zou zeker zelf ook even in de spiegel kijken, waarom had jou vrouw geen tasje meegenomen..?

  a. Goed voor jou hart want dan hoef je je niet kwaad te maken dat er plastic tasjes worden verspreid
  b. Goed voor het Milieu
  c. Goed voor de opvoeding van jou vrouw
  d. Geeft een goed voorbeeld aan anderen in het dorp 🙂

 6. Henk Hauer zegt op

  De grote supermarken en gemakswinkels en de waren huizen leveren geen plastic tasjes mee.De kleine wikels en de markt nog wel.Je vriendin heeft zeker on tasjes gevraagd

 7. zwier zegt op

  Laten wij als buitenlander dan zo actief zijn
  En een boodschappen tas mee te nemen bij boodschappen
  Maar is men te gemakkelijk voor
  En dit dan ook aan onze Thaise vriend(din) mee geven als ze boodschappen doet
  Ook eens de hand in eigen boezen steken lijkt mij

 8. KeesP zegt op

  Wat een gezeur toch altijd over de plastic tasjes en het milieu. Het heeft niets met de tasjes te maken maar alles met de mens. En zolang dat, met name hier in Thailand, nog niet tot de mens doordringt dan zal het milieu daar nog steeds de dupe van blijven.

 9. Bob jomtien zegt op

  En de etenswaren kant en klaar meenemen? Mijn partner komt regelmatig thuis met zijn gekochte Thaise maaltijd verdeeld in ca 10 plastic zakken en de nodige rubber elastiekjes.
  Gelukkig heb ik hem geleerd plastic voedsel zakken te wassen en in de plastic verzamel ton te doen. En de rubber elastiekjes gebruik ik opnieuw. Trouwens zo gaat het ook met papier en glas.

 10. winlouis zegt op

  Niet alleen in Thailand.!! Over heel de wereld moet de mentaliteit van de mensen veranderen en leren van hun plastick afval bij te houden en te sorteren, maar de gemakzucht van de mensen is overal hetzelfde probleem, ze zijn zo verkeerd opgevoed.!! (miskweekt op zijn Vlaams gezegd)

  • TH.NL zegt op

   Niet gelijk de hele wereld erbij halen om het Thaise probleem te verdoezelen. In Nederland met name gebruikt men wel terdege de boodschappentas of hergebruikt men de plastic tas.

   • Winlouis zegt op

    Ik bedoel niet alleen het gebruik van boodschappen tassen. Ik zie nog altijd dat er overal onverantwoord plastick en gewoon afval achter gelaten wordt door toeristen en evenementen. Kom maar eens kijken naar een drukke warme dag aan de stranden, zowel in Belgie, Nederland en onlangs nog gezien op TV in Engeland. Gewoon Schandalig.!! Het zijn echte varkens als ze van huis weg zijn.!!

 11. Jos M zegt op

  Ik woon op een talaat vlak bij Khon Kaen, er loopt hier 1 farang rond die plastic tasjes weigert en zelf 2 boodschappentassen bij zich heeft.
  De rest accepteert of vraagt zelfs om tasjes …

 12. Jacques zegt op

  Dat er meer voor nodig is dan tot nu toe te berden gebracht op het gebied van milieu mag voor een ieder duidelijk zijn. Het systeem van afval ophalen en verwerken, zoals wij dat in Nederland kennen, zal in Thailand moeten worden toegepast. Veel reclame maken en de mensen hier constant op het hart drukken dat dit niet zo door mag gaan. Er zullen controleurs moeten worden aangesteld met de mogelijkheid om boetes uit te schrijven. De politie daar hoef je op dit gebied niet veel van te verwachten. Bij mij in Pattaya worden bij de 7 eleven en mini big C en andere (grotere) supermarkten geen plastic tassen meer afgegeven. Daar is Phuket dus niet uniek in. De markten daar ligt het heel anders. Ik ben een van de weinigen die daar met een boodschappentas loopt. Maar goed voorbeeld doet niet volgen. Dat is niet aan de gemiddelde Thai besteed. Ik denk eerder dat men denkt wat doet die malloot nu met die grote tas. Er wordt plastic ingezameld en verbrand en ook weer hergebruikt. Vorig jaar liep ik nog mee in een marathon en de shirts die daar werden aangewend, waren van gerecycled plastic gemaakt. Dus men kan het wel, maar doet er veel te weinig aan.
  Ook zijn er velen die aan dit plastic verdienen. Die willen niet veranderen, want dat geeft onzekerheid en problemen. Nee de mens is hardleers en wars van veranderen en zonder krachtige aanpak zal het hier nooit wat worden.

 13. fred zegt op

  Wat had je nu gedacht ? Trouwens mijn vrouw zegt steeds….vroeger kregen we onze plastiek zakjes voor ons huisvuil in te steken nu zullen we die moeten kopen.

 14. Frank zegt op

  In februari bij 7/11en family mart geen plastic tasjes in Pattaya. Vond dat zeer goed. Hoe het nu is weet ik niet.

 15. marijke. zegt op

  Wij nemen ook altijd onze eigen tas mee.In het begin werden we raar aangekeken dat we geen plastic tasjes wilden.Maar nu zijn ze er aan gewend geraakt.Ook op de locale markt nemen we onze eigen tas mee.Maar ook in nederland doen we dit.Bij de zeeman in nederland kan je voor 1 euro een nijlontas kopen.Er kan super veel in en is hij kapot lever je hem in en krijgt een nieuwe tas.Mooi opgelost zo.

 16. CorWan zegt op

  Toen ik in feb.in Jomtien was kon je in de 7eleven linnen tasje kopen voor 10baht.
  Ik heb er 4gekocht en gebruik ze nu thuis in Ned.

 17. leo bossink zegt op

  Ook in Udon zie ik toch wel wat verschuivingen. In zaken zoals TOPS supermarket zijn vaak geen plastic tasjes meer voorhanden en ligt de nadruk op te koop zijnde boodschappentassen. Dus er gebeurd wel wat, het tempo is een beetje traag, maar toch. Zelf nemen we altijd boodschappen tassen mee en hebben dus geen plastic tasjes nodig. Als ik dit met 5 jaar geleden vergelijk, is er wel degelijk een verandering in gang gezet.

 18. Singtoo zegt op

  Kees,
  Er is ook medewerking nodig vanuit de mens zelf. 😉
  De vrouw tas(sen) meegeven naar de markt en/of winkels.
  OF gewoon zelf meegaan om me te dragen. 🙂
  Gewoon ook, net als in de supers, je eigen tassen meenemen.

 19. Jan van den Broek zegt op

  geef je vriendin een katoenen boodschappentas…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website