Beste lezers,

Thailand laat voorlopig geen toeristen meer toe en dat kan ook nog wel lang gaan duren. Dat kost het land geld. Ik las in Bangkok Post dat ook de rijstexport dramatisch laag is. Het binnenlands toerime komt ook niet op gang en de Thai houden de hand op de knip dus het consumentenvertrouwen is laag.

Hoe rijk is Thailand eigenlijk, dat kunnen ze toch geen maanden volhouden zo? Gaat het land niet failliet? Zij hebben geen EU die miljarden in de economie kan pompen.

Kan iemand mij dat uitleggen?

Groet,

Ben

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Lezersvraag: Hoe lang gaat Thailand dit volhouden voordat de economie instort?”

 1. ruud zegt op

  Op hoe lang ze het volhouden en hoeveel spaargeld ze (echt) hebben, zal waarschijnlijk moeilijk een antwoord te vinden zijn.

  Wat van belang is, is waarschijnlijk de vraag, hoeveel buitenlandse valuta ze onomkoombaar moeten uitgeven.
  Bijvoorbeeld voor de afbetaling van leningen en de aankoop van noodzakelijke goederen in het buitenland, die Thailand zelf niet kan produceren.
  Hoe lager die bedragen zijn, hoe langer ze toekunnen met hun deviezenvoorraad.

  • Jan S zegt op

   Als bovenstaande waar is dan is Thailand dus gebaat bij een sterke Baht ?

   • goort zegt op

    Ondanks de zwakte in export en duurdere import, verzwakt de Thai Bath. Nu alweer bijna 37 tegen de €. Komt trouwens ook door de zwakte van de USD, waartegen de bath (zonder dat je kunt spreken van een peg) veelal constant rond de 30-31 is.
    Maar dat gaat niet echt helpen.

    • De Thai Baht verzwakt niet, de Euro is waarde gestegen.

     • Lessram zegt op

      Nee het is een combi. Ten opzichte van de dollar is de baht echt een beetje verzwakt. Daarnaast is de Euro tenopzichte van de dollar nogal wat gestegen.

      1 Euro = 1.16 Dollar = 36.83 Baht

 2. Christiaan zegt op

  Mijn antwoord op de vraag van Ben is: lang.
  Thailand heeft een staatsschuld, die veel lager is dan bv.die van Nederland.

  • Ger-Korat zegt op

   Staatsschuld per eind 2019 van Thailand is 42% en die van Nederland is 49% van Bruto Binnenlands Product. In Nederland heb je een welvaartsstaat met vele sociale voorzieningen en in Thailand heb je er geen of slechts minimale sociale voorzieningen. Werkloosheid Thailand in juni 38% en in Nederland 4%. Kan nog even doorgaan ….

 3. Peter Yai zegt op

  Geachte Ruud

  Het toerisme is in Thailand tussen de 10 en 20 procent van het bnp .
  De ene info zegt 10 procent en de ander 20 maar daar trekken ze dan het binnenlands toerisme van af.
  Dit is nog wel even vol te houden.
  Business insider heeft het over 9,82 procent .
  Vriendelijke thaise groeten Peter Yai

  • Lomlalai zegt op

   Ik vraag me bij deze percentages altijd af in hoeverre de indirecte economie ten gevolge van het toerisme meegenomen wordt, b.v. een wasserij die 90% van zijn omzet uit hotelklanten haalt, de vrouw van de hotelmanager die iedere week dure aankopen kan doen van het salaris van haar man, zo zijn er velen ook indirect afhankelijk van het tourisme.

 4. rob zegt op

  Ls,

  Het Corona virus heeft een enorme impact op de opkomende economieën. Veel daarvan hebben een ‘informele schaduw economie. en daardoor extra kwetsbaar. Veelal zijn er matige sociale voorzieningen en zijn ze afhankelijk van buitenlandse partijen zoals toeristen. Die laten het nu massaal afweten met grote consequenties. Kortom, de impact op Thailand en andere Aziatische wordt veel groter dan tot nu toe bekend of kenbaar gemaakt.
  Gr Rob

  • Jasper zegt op

   Nou, dit is echt een beetje onzin. Maximaal 20 % (inclusief de informele) afhankelijkheid is vn het tourisme. Bijna alle Thai buiten de grote steden hebben familie, en een huis/landje om op terug te vallen, net zoals in Afrika en India nu gebeurt.
   De impact op dit soort economien is vele malen kleiner dan hier in het westen, waar massale werkeloosheid dreigt en overheidsafhankelijkheid.
   Economische stilstand is echt niet het ergste in het leven, hoor.

   • Lessram zegt op

    “….Onzin. Maximaal 20%”….

    Okee?
    Dus als jij met 20% minder van je inkomsten moet doen, heeft dat geen invloed?
    Het land in zijn totaal heeft 20% minder….. de één heeft 80% minder (hij die in het toerisme werkt) de ander misschien 5% (automonteur), maar 20% is heeuuuullll veel. Voor veel nederlanders betreft dit een derving van modaal minstens 400 Euro.

 5. rori zegt op

  Hoe lang ze dit volhouden? Kijk een op touristische bestemmingen. Bovendit artikel al een verhaal over olifanten welke met hun eigenaar terug naar hun dorp gaan.
  Kijk eens in de uitgaans sector hoeveel zakener in bv pattaya al te huur, ter overname of te koop staan.
  Ga eens kijken hoeveel inkomsten een hotel en restaurant moet missen.
  Ga eens kijken bij de tesco lotussen en de big-C’s.
  Er zijn minder touristen dus minder geld dus in alle lagen word minder uitgegeven.
  Taxi’s, Bussen, Trein, Viiegtuigen.

  Bij vliegtuigen stilzetten betekend niet dat je geen kosten hebt. Stilstaan is vaak duurder dan vliegen.

  Hoe lang houdt men het nog vol is moeilijk te zeggen en hangt van de sector af.
  Maar musea en touristische centra worden al hard getroffen.

  En dat al vanaf februari en het eind is niet in zicht. Zeker tot Oktober geen einde aan de huidige situatie. Misschien zelfs wel tor december?? Hm dan zit je al op 1 jaar.

  Alle vaste lasten en het onderhoud lopen door. Dus in principe gaat het dan dus op een bepaald moment niet verder.

 6. Dirk K. zegt op

  Een ding is zeker, ze houden het langer vol dan wij.

 7. Paul zegt op

  De vraag is niet hoelang ze dit gaan volhouden.

  De machthebbers en hun rijke vrienden hebben hier weinig last van, dus voor hen mag dit gerust nog een paar jaar duren. Zij zouden veel liever zien dat alleen nog “rijke” toeristen naar Thailand komen. Die gaan dan in de dure resorts zitten die ook in hun handen zijn.

  Al die “gewone” mensen die van het toerisme afhangen, die zullen hen worst wezen. Die moeten dan maar een andere job gaan zoeken.

  Tegelijk zullen ze de zogenaamde “noodtoestand” zolang mogelijk rekken zodat de mensen niet kunnen/mogen protesteren. En zolang de mensen niet op straat kunnen komen zal er ook niets veranderen. Ondertussen worden ze dan ook nog dagelijks geïndoctrineerd met de boodschap dat die “vieze” buitenlanders alleen maar Covid zullen aanwakkeren (hetgeen heel veel Thaise mensen ook effectief geloven). Hoe sterker ze die boodschap in geperst krijgen, hoe kleiner de weerstand zal zijn van de gewone Thaise mensen. Dus noodtoestand aanhouden en indoctrineren totdat niemand nog zin heeft om te protesteren. Mission accomplished.

  • janbeute zegt op

   Beste Paul, ik denk dat de wat beter opgeleide Thaise jongeren er wel anders overdenken.
   De demonstraties van de afgelopen week waaraan hoofdzakelijk alleen jongeren aan mee doen zegt genoeg.
   En geloof me ook in mijn direkte omgeving hoor ik het, de jonge generatie laat zich niks meer wijsmaken.

   Jan Beute.

 8. Marc zegt op

  Ik lees in vele commentaren overwegingen : “hoe lang gaan ze dit volhouden ?”
  Vanuit de regering zullen de antwoorden lang op zich laten wachten. Ze hebben er zelf helemaal geen last van, de State of Emergency is zeer comfortabel, er zijn nog vele openstaande rekeningen tov de politie (legertop versus politietop) , en ze zitten in de tang tegenover de bijzonder invloedrijke, maar onzichtbare, superrijke “elite” uit Bangkok die al zeer lang misprijzend neerkeken op het leven in Pattaya, om maar een voorbeeld te noemen.

  Ik denk dat de antwoorden veeleer van onderuit zullen komen, vanuit de zwaar getroffen gebieden en families die nu al in armoede leven en honger hebben door de lockdowns , en dat zal er niet op verbeteren.

  Een land met bijzonder goede cijfers in de aanpak van Covid-19, theoretisch bij de beste leerlingen van de klas, heeft in augustus geen nood aan een verlengde “state of emergency”, maar het is wel bijzonder handig om het volk monddood te maken en schaarse protesten in de kiem te smoren.

  Marc

 9. Herman zegt op

  Gelieve Thailand niet te benaderen vanuit westerse optiek. Dat de wereld in een corona-crisis is terecht gekomen is ook een kwestie van perceptie. Wereldwijd zijn er nog geen 16 miljoen besmettingen op een aantal van meer dan 7 miljard mensen.
  Wat speelt is dat veel mensen ach en wee roepen omdat zij niet vrij en blij Thailand kunnen in- en uitreizen. Dus trakteren zij Thailand op allerlei doemscenario’s, want oei oei oei als het toerisme toch niet op gang komt, dan is het einde nabij!
  Maar Thai vangen veel gemakkelijker allerlei tegenslagen meer gezamenlijk op. Als in Nederland een sector geen overheidssteun krijgt is het hek van de dam. Nederland is een enorm kluwen van economische afhankelijkheid.
  In Thailand kijkt men niet naar overheden. Thai kennen grotere gezins- en familieverbanden, zijn sterker met elkaar verbonden via buurten, (stads)wijken en dorpen, en weten van oudsher zelf de schouders eronder te zetten. Gewoonweg omdat Thai weten zelf oplossingen te moeten aandragen. Van overheidswege komen er geen regelingen om schades, inkomensverlies of failisementen op te vangen.

  Dat de export wegvalt is een veel grotere tegenvaller dan dat het toerisme een knauw krijgt. Natuurlijk kost dat handen vol geld, maar er zijn meer landen in de EU die het niet bolwerken dan dat Thailand omvalt. Thailand houdt het beter vol dan Italië, Spanje, Frankrijk. En wat denk je van het VK die bovenop corona nog een no-deal brexit wacht?

  De Thaise economie was afgelopen jaren groeiende en had en heeft om die reden het vertrouwen van de financiële markten. Thailand gaat niet failliet. Een veel grotere crisis was die van 1997/1998. Hoe veerkrachtig was bleek wel na de tsunami van Kerst 2004. En afgelopen decennium was het politiek onrustig (bomaanslag augustus 2015/militaire coup mei 2014), terwijl de gevolgen van de kredietcrisis van 2007-2011 daar nog eens stevig doorheen badderde. Hebben farang overigens enorm van geprofiteerd met een Baht-Euro verhouding van 50:1. Menigeen kraaide slechts victorie.
  Natuurlijk kost de manier waarop de Thai regering de corona-perikelen behandelt het land enorme bedragen, maar er stort geen economie in. Die gedachte komt voort omdat opeens het land op slot blijft, hetgeen frustreert want gewend dat voor farang poorten open staan.
  Die tijd is voorbij. Ik heb maar zo het vermoeden dat 2021 pas meer duidelijkheid komt!
  https://atradius.nl/rapport/apac-landenrapport-thailand-2018.html#

  • ruud zegt op

   Als ik om me heen kijk, moet ik tot de conclusie komen, dat de economie wel instort.
   De mensen hebben geen geld en geen werk.
   En ook geen vooruitzicht op enige verbetering op korte termijn.

   • willc zegt op

    Ik denk dat ik in een andere Thailand woon,want als ik hier om werkers vraag voor de tuin, met 100 bath extra word je gewoon uitgelachen want men krijgt sowieso 5000 per maand voor nietsdoen en deze maand nog eens 3000 extra vd staat dus werken ..haha ..doe maar zelf ! Dit is de realiteit bij mij in het dorp en echt niet anders,denk dat velen die hier wonen zelfde ervaringen hebben en dus heel andere meningen hebben van degene die hier alleen met vakantie komt.

    • rori zegt op

     Eh wie krijgen er 500 bath per maand?
     Ik weet uit mijn omgeving dat de aanvraag of is afgewezen of wel is toegewezen maar tot op heden geen bath hebben ontvangen.

     Als ik hier om hulp waarbij dan ook vraag staan ze niet in de rij maar wel genoeg aanbod. Helemaal omdat hier door de droogte veel bananenplantages, half tot 3/4 dood zijn.

     De mensen grijpen alles aan om wat te verdienen. Ja e onder 400 bath word het lastig maar 500 bath per dag is geen probleem hier

    • ruud zegt op

     Als ik mij niet vergis, krijg je die 5.000 Baht drie keer.
     En dan?
     En van 5.000 Baht, kun je geen gezin onderhouden.
     De middelbare school wil 50 Baht per dag voor de lunch krijgen (de lagere school is gratis).
     Dat is al 1.000 Baht per per maand voor alleen de lunch van 1 schoolgaand kind.

     • rori zegt op

      NIET iedereen krijgt het dus

  • Rob V. zegt op

   Kortom het recht van de sterkste: overleef of verzuip. Het land is niet voor niets 1 van de landen met ‘s werelds grootste ongelijkheid. Maar daar moeten we vooral niet met een westerse bril naar kijken, het gaat er om wat de Thai daar zelf van vinden. Als je zo de boeken, kranten of de Thai 1 op 1 vraagt zijn ze niet echt in hun nopjes over de grote ongelijkheid en ‘u zoekt het maar uit, meer dan een fooi krijgt u niet want anders gaat het plebs domme dingen doen zoals drank en drugs kopen’ mentaliteit van de machtshebbers.

   ‘Thailand zegt een democratie te zijn, maar wie verder kijkt ziet een feodaal systeem. Een feodaal systeem dat de mensen uit buit, gebruikt als werkpaarden, buffels en lastdieren die uitgebuit worden ten baten van de rijkdom van de elite. Meer en meer mensen verliezen hun baan, zonder baan geen inkomen, zonder inkomen geen eten, zonder eten sterft je van de honger. Een welvaartsysteem is wat nodig is zodat er niet gebedeld hoeft te worden om hulp maar hulp simpelweg een recht is.’

   Dat zijn de woorden van een Thaise scholier, immers moeten we door de Thaise bril kijken. Ik heb het wat kort en vrij vertaald, de uitgebreide tekst kun je hier vinden:

   https://thisrupt.co/society/listen-to-her/

   Het is geen kwestie van ‘ze weten zelf de schouders er onder te zetten’, het is simpel weg dat ze anders verrekken. En er zijn heel wat Thai die dat spuug zat zijn die ongelijkheid, meten met twee maten enzovoort.

   • Johnny BG zegt op

    Beste Rob,
    Uiteraard snap ik je betoog maar er zit een kern van waarheid in dat vele plebs absoluut niet met geld kunnen omgaan.
    Ik zal niet de enige zijn die ziet dat mensen die gewend zijn om met 10.000 baht p/m om te gaan het zo weten te ritselen dat ze ook nog hun biertjes kunnen kopen en meespelen met de illegale lotterij en het gokken op voetbalwedstrijden. Komt het loon boven de 15000 dan lonkt daar ineens de credit card en dan weten ook weer velen de uiterste grens als basis te hebben en met een beetje tegenslag hebben ze een probleem wat met hulp van andere weer opgelost moet worden.
    Je mag niet generaliseren maar een beetje hopeloos blijft het wel dat het patroon altijd hetzelfde is en dat is dat aan het einde van de rit een ander een financieel probleem mag oplossen.
    Zelfs de goedgelovige ouders worden meer dan geregeld slachtoffer van het omzetten van chanots op naam van een kind die vervolgens een luxe leventje gaat leiden.
    Met de beste wil van de wereld maar zulk soort mensen (kiezers) kunnen een land toch niet helpen in de vooruitgang?

 10. chris zegt op

  De economische crisis die het gevolg is van de corona-maatregelen van regeringen (niet van het virus zelf) heeft drie dimensies hetgeen tot nu toe nog nooit is voorgekomen. Het is een economische crisis wat betreft consumptie (minder geld maar ook minder bestedingsmogelijkheden door verplichte lockdowns en angst voor contact met anderen), productie (sluiten van fabrieken, een groot deel van de vrijetijdssector, afnemende goederenstromen door vrachtbeperkingen) en financiering (minder geld bij offline bedrijven omdat men minder verkoopt, overheden die steunmaatregelen afkondigen, kosten voor behandelingen in ziekenhuizen).
  Voor mij is duidelijk dat de huidige manier van productie en consumptie op zijn einde loopt en dat het hoog maar dan ook hoog tijd wordt om aan een ander soort economie te werken: meer duurzaam, niet gericht op groei, beter verdeling vannde economische opbrengsten, sluiten van overbodige bedrijven, niet gericht op geld).
  In dat geval zal de huidige economie niet instorten maar worden overgenomen door een ander soort economie. En dat is helemaal niet nieuw want dat is ook gebeurd met de overgang van de agrarische economie naar de industriele economie en van de industriele economie naar de diensteneconomie.

  https://www.worldbank.org/en/country/thailand/publication/thailand-economic-monitor-june-2020-thailand-in-the-time-of-covid-19

 11. Guy zegt op

  Corona heeft de wereld natuurlijk in zijn greep – medisch maar ook economisch – dat is duidelijk.
  Het na-corona-tijdperk zal er ook anders uit zien dan wat we tot nu toe kenden/gewoon waren.

  Thailand heeft het toerisme niet echt nodig om te herpakken – wel de economische bedrijvigheid en de export. Economisch in de top 30 van de wereld!!!!
  Toerisme is naargelang de bron en berekening, goed voor ongeveer 10%……..

  Thailand zit op een berg buitenlandse valuta en heeft een lage schuldgraad.

  Denk dus niet dat toerisme- gekend zoals in het verleden – de regering en beleidsmakers grote zorgen baart.

  Een militair getint systeem probeert bovendien democratische invloeden zoveel mogelijk te beperken.
  Gevolg van bepaald soort toerisme zijn evenwel ook……gemengde huwelijken en die brengen statistisch meer zulke Westerse democratische invloeden over bij de bevolking.
  De jongere generatie’s kunnen bovenop niet zo monddood gehouden blijven – sociale media – kennis via internet en tal van andere ontwikkelingen die je niet kan stoppen zijn nu eenmaal aanwezig.

  Beetje afremmen kan wel voor zover de armoede niet te drastisch dreigt te worden.

  Besluit de Thaise overheid zal geen prioriteit werk maken van het heropenen van massaal internationaal toerisme. Eerder remmend erop werken doch dan wel op een zo onopvallend mogelijke wijze.,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website