Beste lezers,

Ik rij al heel wat jaren rond in Thailand met alleen een (geldig) Nederlands rijbewijs; ik weet dat dit niet correct is, maar ben veel te laks geweest om een Thai’s rijbewijs aan te vragen.

Recent bezocht ik een Thai Tourist Police kantoor voor een ander item, en kennelijk had men staan kijken toen ik mijn auto parkeerde. “Do you have a Thai driving license Sir’….niet dus.

Toen werd er van alles over me uitgestort wat er allemaal zou gebeuren als ik bijvoorbeeld betrokken zou raken bij een ongeluk of etc etc. Ik ben in al die jaren tientallen keren aangehouden en mijn NL rijbewijs was nooit een probleem. Ik zei gewoon “International License” en dat was voldoende om de desbetreffende agent in de houding te doen springen en een militaire groet te brengen. Ook ben ik er van overtuigd dat ik met mijn bijna 50 jaar auto verkeerservaring een veel betere bestuurder ben dan de gemiddelde Thai, en zeker diegene die hun license “kopen” in Laos.

Toch ben ik nu getriggered om er eindelijk eens werk van te maken. Tourist Police Sergeant vertelde me dat een Internationaal Rijbewijs vrij gemakkelijk om te zetten is naar een Thais rijbewijs, wel een berg met formulieren maar kennelijk hoef je niet opnieuw examen te doen.

Kijk, en daar wringt de schoen. Ik heb wat gegoogeld en kennelijk kan je alleen op een ANWB kantoor/winkel dat papiertje verkrijgen en dat kan niet remote. Voor zover ik weet zijn er geen mogelijkheden om dit online te doen. In een vliegtuig stappen is momenteel geen optie (eruit kan, maar weer naar binnen bijna onmogelijk) en ben dus op zoek naar alternatieven (als die er zijn!)

Is er iemand die weet of ik dat NL Internationale rijbewijs op een andere (lees remote) manier kan verkrijgen, dan een zak(je) met geld uitgeven en heen en weer naar NL vliegen alleen maar om een ANWB winkel te bezoeken? Wordt anders wel een erg duur stukje papier.

Groet,

Wim


» Laat een reactie achter


Rating: 3.50/5. From 2 votes.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Hoe kom ik in Thailand aan een internationaal rijbewijs?”

 1. Cornelis zegt op

  Een Thais rijbewijs verkrijgen is geen kwestie van omzetting van een internationaal rijbewijs, maar van je Nederlandse rijbewijs. Het internationale rijbewijs (officieel: IDP – International Driving Permit) is niets meer dan een vertaaldocument. Het IDP is geen formeel vereiste, maar voor niet- Engelstalige rijbewijzen kan een officiële vertaling worden gevraagd en daar kan dat IDP dan voor worden gebruikt – of een andere officiële vertaling. Ik zou naar het plaatselijke/regionale kantoor van de afgevende instantie – Department of Land Transport – gaan om te weten te komen welke eis men daar hanteert.

  • Maarten zegt op

   Hallo Wim, Cornelis en lezers,

   Het RDW kan je een “verklaring van echtheid” afgeven, deze is in het Engels en heeft exact dezelfde waarde als het vodje van de ANWB, echter is deze onbeperkt houdbaar.(zoals Cornelis al schreef, het is slechts een vertaling).
   Net als he ANWB formulier, is het document slechts geldig naast een geldig rijbewijs. Dus als je rijbewijs ongeldig is verklaard-of je hebt een (tijdelijke) rijontzegging, of verlopen, is ook je internationaal document ongeldig.

   Scheelt een hoop gedoe en geld.

   • wim zegt op

    Maarten bedankt!
    Dat scheelt inderdaad heel veel geld..en ik neem aan dat dit online aangevraagd en digitaal verstuurd kan worden?

 2. Harrith54 zegt op

  Hoi Wim, het is betrekkelijk eenvoudig om een Thai rijbewijs te halen, dat kost 205Tbh en apart een motorbike rijbewijs wat je ook direct kunt doen. Kost een paar uur op een Transport Office en dat is het dan ook. Verklaring van immigratie, kopie paspoort en rijbewijs, en aanvragen.
  Is de kortste klap denk ik, groet
  Harry

  • Sjaak S zegt op

   Ik ben het hier volledig mee eens. Een paar weken geleden was er een soortgelijke vraag, van iemand die in Cha’am woonde. Ik stelde hetzelfde voor, maar bljkbaar is het voor sommigen (vanwege engels) een te zware opgave het Thaise rijbewijs te halen. Dan liever een duurdere omweg…

 3. Emiel Bakker zegt op

  Goedemiddag, op de website van het RDW staat dat de verklaring van echtheid is bedoelt als u bijvoorbeeld bent verhuisd naar een ander EU/EVA land (eva is noorwegen, Zwitserland etc) en uw originele rijbewijs bent kwijtgeraakt. Wellicht dat dit dus niet geldt voor landen buiten de EU?

  • Cornelis zegt op

   Tekst RDW: ‘ Een echtheidsverklaring is een verklaring, in het Engels, waarin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister.’
   Evt. gebruik in een EU/EVA-land is inderdaad alleen maar een voorbeeld, andere gebruiksmogelijkheden worden niet uitgesloten. Of het Thaise Department of Land Transport deze verklaring (h)erkent en aanvaardt? Vragen op je plaatselijke/regionale kantoor!

 4. Mike A zegt op

  Je hebt een officiële vertaling nodig van je NL rijbewijs, ik heb een Duits rijbewijs en hier laten omzetten naar een Thai. De vertaling laten doen bij 1 van de Visa buro’s in Pattaya, koste iets over de 1000 Baht. Dan met de rest van de papier winkel naar het transport office, een paar uur video kijken en dat was het dan.

 5. Andre zegt op

  Probeer gewoon hier je thaise rijbewijs te halen, brommer en auto kan in 1 keer, 2 dagen lol of ergenis en je hebt tijd zat, tegen die tijd dat je alle postings hebt gelezen had je al bij de imm kunnen zitten om te vragen wat je allemaal nodig hebt.
  Zelf heb ik het 23 jaar geleden gehaald, fluitje van een cent.
  Succes.

  • Harrith54 zegt op

   Inderdaad, kosten: wat tijd en een ritje immigratie voor je verblijfbewijs, dan op naar Transport Office en een uurtje kijken en 3 kleine testjes en dan kost auto rijbewijs wel 205 Bath, niks geen gedoe met internationaal geklooi.
   Dus advies lijkt me duidelijk, waarom nou zo moeilijk doen??? Harry

 6. Rens zegt op

  Leuke reacties gelezen, er, zijn diverse mogelijkheden om een Thaise rijbewijs te verkrijgen.
  Wat ik heb gedaan is een internationaal rijbewijs gehaald bij de anwb (is een jaar geldig)
  aangezien ik toch een residence letter moest hebben die meteen gebruikt bij de DLT.
  Via een lokale rijschool binnen 2 uur de internationale rijbewijs omgezet naar de Thaise motor en auto in 2 uur tijd. Een residence letter kan je via de ambassade online aanvragen of bij de immigratie (hier kost het een stuk minder), ik raad wel aan om een bewijsje mee te nemen van het adres waar je verblijft, bv Sprinkle contract of geleverde poststukken.
  Natuurlijk als je het zelf doet kan het een stuk goedkoper ik was 2500thb kwijt, wordt dan alles uit handen genomen door de rijschool behalve de foto en een handtekening.
  Rijbewijs is dan 2 jr geldig hierna verlengen is dan 5 jr geldig.

  Groetend en veel veilige kilometers,

  Rens


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website