Lezersvraag: Hoe kom ik bij de Thi Lo Su waterval?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
6 september 2015

Beste lezers,

Ik kom bijna ieder jaar een lange tijd naar Thailand en heb al jaren een droom om de Thi Lo Su waterval te bezoeken. Heb er al veel over gelezen en het is de grootste en spectaculairste van Z.O. Azie.

Mijn vraag is: heeft iemand deze waterval al eens bezocht en hoe ik daar het best met het openbaar vervoer (trein, bus) vanuit Bangkok kom? Moet wel vermelden dat ik een ondernemende tante van 71 jaar ben met een redelijke lichamelijke conditie.

Dus hoop ik op leuke en bruikbare tips.

Bijvoorbaat hartelijk dank,

Marij


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Hoe kom ik bij de Thi Lo Su waterval?”

 1. Wessel zegt op

  Dag!

  Wel, avontuurlijk bent u wel!

  Ik heb het echte antwoord denk ik niet.
  Wat ik wel weet is dat de enige toegang volgens mij vis Mae Sot is. Daar kom je vanaf Bangkok via Tak. . Vanaf Mae Sot zijn er ‘tour agencies’ die trips naar deze spectaculaire waterval kunnen organiseren. OP eigen ‘houtje’ kan denk ik ook wel, maar dat is een stuk lastiger. Ik zou er zelf ook dolgraag een keer naar toe, maar is dus nog niet gebeurt. Ben wel vaak (voor werk) in Mae Sot geweest. Een interesante plaats.

  Veel success, en als het gelukt is hoor ik er graag over,

  Wessel

 2. Wessel zegt op

  En dan dit nog:

  “You can’t drive to water fall. You should go by boat and you will also found Thi Lo Jor waterfall (small water fall with rainbow). If you come here before November (rainy season), you have to walk 9 Km. after boat end to arrive national park office. A water fall is near national park office, you can walk by 15 minutes.

  I recommend you to buy package 2 days 1 night from resort at Umphang. They will prepare boat, tent, food and guide for you. It’s very difficult to access Thi Lo Su by yourself. Even thai people buy package from resort.

  If you have enough time, I recommend to visit Thi Lo Le waterfall. It’s going deep in forest more than Thi Lo Su. I guarantee you will be astonish when you face Thi Lo Su, the greatest waterfall in Thailand.”

  • Somchai zegt op

   Je kunt met ‘n 4×4 wel naar de waterval rijden tot ongeveer 1 km afstand, maar niet in het regenseizoen.
   De laatste km is ‘n prachtig wandelpad (deels verhard).

   Heb dit met eigen wagen gereden afgelopen maart. Het laatste stuk van 25 km is onverhard en ‘n echt 4×4 traject (kost ongeveer 2 uur).
   Je hebt geen gids nodig (staat goed aangegeven vanaf Umphang).

 3. Khun Jacques zegt op

  dag Marij,

  als je watervallen zo mooi vindt dan heb ik ook nog wel een mooie voor je. hij ligt wat verder weg maar is heel eenvoudig zelf te bezoeken. ik weet niet of je al eens Laos bezocht hebt maar Luang Prabang heeft de Kuang Si met prachtige waterterrassen. is een echte hotspot, ook voor veel Laotianen zelf.

  vermaak je!

 4. Herman buts zegt op

  Umphang is inderdaad de vertrekplaats voor de Thi Lo su Waterfall, heb ze vorig jaar bezocht
  in umphang vind je verschillende reisorganisatoren die de trip organiseren
  De standaardtour omvat 2a 3 in een raft, dan nog een stukje met een 4 x4(ongeveer30 min) tot aan de ingang van het park, hier kan je lunchen of iets drinken, dan ongeveer 45 min stappen op en perfect beganbare wegeltje
  vertrek zo vroeg mogelijk omdat de zon vanaf de middag boven de waterfall staat wat fotograferen
  moeilijk maakt
  Thi lo su is alleen bereikbaar vanaf november tot april; in het regenseizoen is het niet toegankelijk
  Boonlum Tours Co., Ltd.
  4/8 M.1, T.Umphang, A.Umphang, Tak 63170
  Phone: 01-887 0653
  Fax: 055-561 322
  Tour Licence 24/106
  wij zijn met bovenstaande tour gegaan, heel tevreden, de gids is diegene die thi lo su herondekt heeft

  • Jef zegt op

   Zo deden mijn vrouw en ik met haar drie dochters het in maart 2001 ook. Dat is wel na een lange droge periode, dus zijn de watervallen niet op hun spectaculairst. De enige manier in die tijd om er in het regenseizoen te geraken, was per olifant. En dat is een meerdaagse, naar verluidt uiterst oncomfortabele reismethode – zeker niets voor een krasse 70-jarige. Het blijft echter een onvergetelijke ervaring en de watervallen her en der tegen een bergrug zijn al indrukwekkend genoeg, ook als de Ti Lo Su haar geringste debiet heeft. Aan het einde van het inderdaad makkelijk begaanbare wandelpad komt men aan een lage waterval. Een gemakkelijke klim (misschien nog wel te doen voor een krasse 70-jarige) brengt je tot een flinke vijver waarin een hoge waterval plenst. Schitterend om in te zwemmen en de kracht van het vallend water jaagt zoveel waterdruppels de lucht in net boven het oppervlak, dat ademen moeilijk wordt wanneer men tamelijk dicht bij de waterval gaat zwemmen. Die vijver biedt echter ook ruim plaatst genoeg buiten die zone.

   De tocht met reisgids kan natuurlijk ook zonder de raftexcursie, heen en terug in de 4 x 4. Maar het raften is erg rustig, niets om te vrezen, en zeer tof door de regenrwoudnatuur. In het bijzijn van Thaise reisgenoten, was het vrijwel uitgesloten de stilte te bewaren. Dat is echter wel geraadzaam om wat meer kans te maken om dieren te zien. Toch vechtende apen gezien waarbij er een van vele tientallen meters hoog van een boomtak geknokt werd. Hij kwam in de rivier terecht en of ie het overleefd heeft weet ik niet.

   Een onvermijdelijk stukje 4 x 4-weg ging door een soort wad, waarbij ook bij het einde van het droge seizoen het risico op vastlopen zeer realistisch was. Op een andere plaats tussen bomen schoof de 4 x 4 in ‘veldvitesse’ toch zijdelings weg, zodat de kloeke begeleider uit de laadbak moest om de achterkant weg te duwen van een boom wijl de chauffeur er naast probeerde te raken, wat dan wel lukte. Ik ben een ervaren chauffeur met ook wel enige 4 x 4-ervaring en deed eigenlijk volslagen onberijdbare wegen in een gewone personenwagen, maar de rit Umphang – Ti Lo Su zou ik niet zelf willen rijden, althans niet als de toestand in 15 jaar niet zou veranderd zijn. Misschien had Somchai veel geluk met de waterstanden, toen ie zelf reed, of was het er in 2001 ongewoon nat ondanks de tijd van het jaar. Of men heeft enige verbeteringswerken uitgevoerd sindsdien.

   • Jef zegt op

    Ter verduidelijking: Na een vroeg ontbijt in Umphang ging de excursie per 4×4 met chauffeur (bij wie we hadden overnacht) en 2 helpers naar de rivier. Daar maakten zij de rubberboot klaar die door de helpers gevaren werd. Hoewel iedereen een veiligheidszwemvest kreeg (die ik weigerde aangezien ook de helpers er geen droegen), was de rivier verre van gevaarlijk. Kort na [en in] het regenseizoen kan dat natuurlijk wel anders blijken. De chauffeur wachtte ons een heel eind verder op om ons allen (2 volwassenen, 3 tieners en de helpers) door het moeilijk berijdbare stuk naar de waterval te rijden, waarbij een van de helpers als beschreven nog van pas kwam. We hadden de tijd om van Ti Lo Su te genieten en toch dezelfde dag de terugweg alleen per 4×4 af te leggen, waarbij we nog voor de duisternis inviel, op het gemakkelijkere stuk weg nabij Umphang waren en al in het donker bij de B&B arriveerden, voor onze tweede nacht daar.

    De 165 km lange weg Mae Sot – Umphang viel gemakkelijk zelf te rijden, maar de snelheid ligt relatief laag. Ervaren lokale chauffeurs zouden het in 3 uur doen, maar scheuren dan wel aan de verkeerde kant door de bochten en blijven niet allemaal op de baan. Ik deed het in net geen 4 1/2 uur ondanks een heel eind vertragende wegenwerken, maar dat vergde wel de nodige concentratie en ik was vertrouwd met dit soort bergritten. Om hier de eerste bergervaring op te doen, is het te ver, met te weinig verkeer en over te grote lengten onbewoond. Ik denk dat zonder werkzaamheden, men toch op 4 tot 5 uur moet rekenen. De terugweg deed ik er langer over omdat we ongeveer halfweg nog een vluchtelingendorp en nabij Mae Sot een laag trappenwatervalletje bezochten. Na ook nog een bezoek aan het marktje naast de tamelijk brede rivier (waar lokalen doorwaadden met te verkopen marktwaar in het zicht van de grenscontrole op de brug) nabij Mae Sot, was dit laatste een aangename plaats om te overnachten.

   • Jef zegt op

    Twee attracties tijdens de rafttocht herinner ik me na al die jaren nog levendig:
    – Een tussenstopje met vlakbij de oever een meerdere meters diep kloofje waarin ik naar omlaag klauterde om me ruggelings uit te strekken in het decimeterdiepe beekje opmerkelijk warm maar niet te heet water. Een curieus gevoel, zo dicht bij de nogal frisse rivier.
    – Eveneens bij de linkeroever, maar in eerste instantie al aanschouwd vanaf de rechter waar we eventjes aanlegden voor een fotootje: Een kleine maar wat mij betreft unieke waterval (en ik zag er al vele tientallen), waarvan de naam ‘vallende regen’ betekent. En zo ziet ze eruit: een enkele meters brede onophoudelijke dichte regen van fijne druppels die in de rivier vallen, zonder zelfs maar een straaltje continu stromend water.

 5. marcel zegt op

  http://www.reishonger.nl/reistips/namtok-thi-lo-su-waterval/ heb het opgezocht maar je kan er met de auto heen,kijk maar op de link die ik erbij gedaan heb. Ziet er zeer mooi uit.

  heb er veel plezier

  • Jef zegt op

   Op het online Lonely Planet forum stelt iemand het zo:
   “You CANNOT ride your private vehicle all the way to Ti Lo Su waterfall unless it is a 4×4 or high-clearance pickup or SUV. They do not allow motorbikes or other private vehicles past the point where the paved road ends and the rocky, steep 21-km dirt track begins. Instead you must wait at the entrance for one of the local vehicles, who may charge anything from 250B to many 1000B to bring you to the waterfall and back. That 21-km trail takes even expert local drivers about 1 hour to traverse; it’s in bad shape in places. So, overall, there is not a strong benefit to driving to the waterfall entrance (unless you get lucky and can hitchike or pay a small amount of gas money). You might as well book a tour from Um Phang and get transport from there.”
   ( https://www.lonelyplanet.com/thorntree/forums/asia-thailand/topics/useful-info-about-um-phang-ti-lo-su-waterfall/compact )

   Dit is dubbelzinig: “They do not allow motorbikes or other private vehicles” lijkt te kunnen betekenen een verbod voor ‘motorfietsen of andere private voertuigen dan voormelde 4×4 of hoge pickup of SUV’, maar volgens mij is het hier ‘private voertuigen als motorfietsen of andere’.

   Zelfs als ik dat verkeerd zou zien, raakt men “met de auto” maar tot op 21 km (jawadde) van de waterval, tenzij men een voor dit terrein geschikte wagen heeft. En zelfs als je vehikel zou toegelaten worden, lijkt me dit laatste traject af te raden (15 jaar geleden in elk geval gewoon ondenkbaar). Van dat 21-kmpunt kost lokaal transport teveel, en kies je beter voor een trip vanuit Umphang.

   • Jef zegt op

    “CANNOT” lees ik daarin namelijk als ‘er is geen fysieke mogelijkheid’, en niet als een ‘men laat het niet toe’.

 6. MACB zegt op

  Ik weet niet hoe het u vergaat, maar Thailand is een land van gemiste toeristische kansen. De Thi Lo Su waterval is slechts een van vele voorbeelden, want het is behoorlijk moeilijk om daar – vanuit Umphang – te komen, terwijl de waterval in grootte de nummer 4 of 5 van de wereld schijnt te zijn, althans op het hoogtepunt van het regenseizoen. Kijk daarvoor op Google Thi Lo Su waterfall images en https://en.wikipedia.org/wiki/Thi_Lo_Su_Waterfall.

  Ik kom zeer regelmatig in Mae Sot maar heb helaas nog nooit tijd gehad om enige dagen uit te trekken om deze spectaculaire waterval te zien. Zie ook http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g303924-d6915205-Reviews-Thi_Lo_Su_Waterfall-Umphang_Tak_Province.html. Ik moet het dus doen met foto’s van de waterval die je overal in Thailand ziet hangen (soms met bewegende achtergrond), net als muurgrote foto’s van de Keukenhof.

  Als je in Thailand bent, dan ben je in elk geval eerder bij de Keukenhof dan bij de Thi Lo Su waterval. De route naar Umphang is niet moeilijk: vlieg of rijd naar Mae Sot en neem dan de auto of bus naar Umphang. Regel in Umphang (via een kantoortje of een hotel) een tour naar de waterval. De kortste route vanuit Umphang is over het water, maar dat is deels ‘white water rafting’, dus niet geschikt voor iedereen. Reken in elk geval op kilometers lopen. Het gebied is nog zeker niet geschikt voor de doorsnee tourist.

  Andere voorbeelden van gemiste kansen zijn de honderden nationale parken, soms spectaculair, maar handige informatie daarover is nauwelijks te vinden, en de wegen en andere faciliteiten in de parken zijn vaak heel ‘matig’ onderhouden. Festivals is een andere categorie van missers. Vroeger las je daarover als het festival voorbij was. Dat is tegenwoordig ietsje beter, maar niet veel. Probeer maar eens de exacte datum te achterhalen. Zou dat misschien komen omdat 90+% van alle TAT (zeg maar: VVV) informatie in het Thais is, en zelfs op het TAT hoofdkantoor nauwelijks Engels wordt gesproken? Ik was daar nog niet zo lang geleden, en verbaasde mij hogelijk daarover, net als jaren geleden in Pattaya waar niemand Engels sprak (dat is nu verbeterd).

 7. Louis49 zegt op

  Ik ben er een paar maanden geleden geweest.De enige weg is van mea soth naar umpang ,ongeveer 190km ! Een heel bochtige weg door de bergen ,zie dat je tank vol is ,ik heb onderweg maar een tankstation tegen gekomen.Een 15 km voor umpang staat een bordje met twee watervallen op ,je neemt de rechtse,ongeveer 20 verder zijn de watervallen ,succes

 8. Louis49 zegt op

  20 km bedoel ik

 9. Louis49 zegt op

  Je geraakt daar niet met het opebaar vervoer

 10. Rein van Londen zegt op

  Ik heb deze tocht in 2008 gedaan. En ik kan het zeker aanraden. Ontzettend de moeite waard. De waterval is prachtig en de weg er naar toe ook.

  Maar gezien uw leeftijd zou ik het wel in de droge tijd doen. Want zoals hierboven al beschreven in de regentijd moet je o.a. 9 km lopen heuvel op heuvel af om bij de waterval te komen. Zelfs met een uitstekende conditie vergt dit veel van je. In de droge tijd kun je er komen vanaf Umphang met een wagen of achterop een motorbike.

  Beste manier lijkt mij:

  -Met Nok Air van Bangkok naar Mae Sot. (ongeveer 800 THB)
  -Van Mae Sot met de songthaew naar Umphang. Dit is een rit over de highway1090, men geeft aan dat de rit 4 uur duurt, maar dan kan afhankelijk van wegcondities gemakkelijk ook 6 uur worden. Deze rit is zeker ook de moeite waard omdat je voortdurend door de bergen rijdt. Het wordt ook wel de weg van de 1000 haarspeldbochten genoemd.
  -Aangekomen in Umphang zoek je een leuk geusthouse en boek je de trip naar de Ti Lo Su waterval voor de volgende dag (2 dagen 1 nacht als je gaat lopen)
  -Volgende dag op pad naar Ti Lo Su, lopen of gemotoriseerd.

  • Somchai zegt op

   Kan Air vliegt tegenwoordig ook naar Mae Sot en is vaak goedkoper dan Nok Air.

   De songthaew van Mea Sot naar Umphang is voor iemand van 71 erg zwaar, maar is het enige openbaar vervoer middel op dat traject. Kan inderdaad wel 6 uur duren. Met eigen vervoer kost het mij tussen 3 en 3.5 uur (vaak gereden). Je zou ‘n huurwagen kunnen overwegen, mits budgeteerbaar.

   Als je toch voor de songthaew kiest, probeer dan de plaats naast de bestuurder te boeken (is duurder, maar zeker de prijs waard).

 11. Marij zegt op

  Dame en Heren,
  Hartelijk voor jullie reakties. Ze zijn heel nuttig en in januari ga ik
  het avontuur zeker beleven. Met mijn organisatietalent moet dat zeker lukken.

 12. fred zegt op

  Hallo Marij

  ik ben 3 jaar geleden met een thais meisje daarheen gegaan in november.

  Met de trein van Lopburi via Phitsanoluk en met bus naar Mae Sot.. Heb ik in 2 dagen gedaan.

  Daar overnacht en met de songthaew naar Umphang, volgens mij reden er geen bussen of minibusjes. Volgens mij vertrok deze van het busstation buiten het centrum en vanaf de markt in het centrum. Misschien moet je wel even op een paar paatsen informeren, want niet iedereen kon ons helpen. Dit is inderdaad een lange en niet zo’n comfortabele rit. Bij vertrek valt het mee maar er stappen steeds meer personen in bij de kleine dorpjes waardoor er op soms zo’n 25 mensen en kinderen in, op en aan de auto zitten. Ik denk bijna 6 uur inculsief 1x pauze waar je kunt eten.

  In Umphang zitten guesthouses waar we een 4×4 jeep met chauffeur hebben geregeld voor de volgende dag. Die brengt je tot in de buurt van de waterval en die wacht daar, je moet een stukje wandelen. Ik denk dat we voor de hele dag 1800 thb ofzo betaalden en die man had een lunchpakketje voor ons meegenomen. Je kunt niet met openbaar vervoer of brommer of normale auto naar de waterval, je moet langs een checkpoint waar alleen 4×4 autos door mogen. Het is een mooie oncomfortabele route door de jungle.

  Het mooie van de waterval is vooral dat het er rustig is en midden in de natuur maar het is wel een erg lange reis als je van bangkok moet komen. Als je de reis alleen maakt om de waterval te zien weet ik niet of het de moeite is maar als je de tijd neemt tijdens de reis is het wel een mooi doel.

  succes

  groeten

 13. alex vrancken zegt op

  ik ben al 2 maal daar geweest met de wagen, u kunt van bangkok reizen tot mae sot ongeveer 450 km kan met bus daar overnachten dan door reizen naar Umphang maar 150 km geen openbaar vervoer kan prive busje huren ongeveer 4 uur rijden 1290 bochten , een goed en niet te duur resort in ul
  mphang ( Umphang Buri resort tel 085 5707170 of http://www.umphangburi-resort.com) het is ook mogelijk dat die u komen halen in mae sot het is werkelijk de moeite waard ongeveer 3 uren op de rivier met bootje heel mooie
  veel plezier


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website