Beste lezers,

Ik ben wat onderzoek aan het verrichten maar kom er niet helemaal uit. Eind september gaat mijn Thaise echtgenote bevallen van onze eerste kindje.

Het gedeelte registreren voor de Thaise wet is geen probleem. Wel wil ik graag weten hoe en waar ik ons kind kan registreren voor de Nederlandse wet en een Nederlands paspoort voor haar aan kan vragen?

Ik ben uitgeschreven uit Nederland en we zijn voor de Thaise wet getrouwd

Bij voorbaat dank.

Andre

9 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik mijn Thaise kindje registreren voor de Nederlandse wet?”

 1. Bert zegt op

  Hallo Andre,

  Mijn zoontje is 4 jaar oud nu en geboren in Seriruk Hospital in Minburi/Bangkok.
  Veel zaken kunnen erg omslachtig en gecompliceerd zijn in Thailand, maar alhoewel het nu wel alweer een paar jaar geleden is staat mij nog goed bij dat het verkrijgen van beide paspoorten (TH/NL) voor mijn zoon een ‘piece of cake’ was.
  Het ziekenhuis regelde geboortebewijs in engels en thai en zelfs de inschrijving in de amphoe Minburi.
  Vervolgens afspraak ambassade, pasfotos (vingerafdruk kindjes alleen voor thai paspoort volgens mij) en klaar is kees (of andre in dit geval).

  Veel geluk, liefde en voorspoed toegewenst voor de kleine.

  Gr. Bert

 2. Guy zegt op

  Raadpleeg de site van de Nederlandse ambassade – maak er een afspraak en neem alle geboorte en huwelijksdocumenten mee -vertalen en dergelijke zal wel wat kosten – tijd heb je in deze covid-periode wel genoeg…

  Het aangeven van en bekomen van een Nederlands of Belgisch paspoort voor een kindje geboren uit een gemengd huwelijk is vrij eenvoudig op wat administratieve rompslomp na.

  Veel succes

 3. Peter zegt op

  Gewoon naar de Nederlandse ambassade om een Nederlands paspoort te halen. Wel en vertaling van de geboorteakte en huwelijksakte meenemen en het beste is vooraf een afspraak te maken. Uw kind heeft automatisch recht op het Nederlanderschap. Wanneer het ouder zou zijn dan 6 of 7 jaar, moet een DNA test bewijzen dat het om uw kind gaat.
  Tegenover de ambassade kunt u een pasfoto laten maken, let er op dat het kind de ogen geopend moet hebben.
  Voor een Thais paspoort word ter plekke een foto gemaakt, het kind kan gewoon slapen en de ogen dicht hebben. (Zelf meegemaakt met onze zoon een tweetal weken na de geboorte)

 4. Peter zegt op

  Doordat u gehuwd bent heeft het kind automatisch recht op het Nederlanderschap.

 5. gerard zegt op

  Staat allemaal duidelijk op het internet:

  https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/wonen-en-werken/geboorte-aangeven-in-het-buitenland

 6. Ed zegt op

  Andre, alvast gefeliciteerd met het aanstaande vaderschap.

  Begin 2007 ben ik speciaal naar Thailand gevlogen om de “ongeboren vrucht” van mijn zwangere Thaise vriendin te erkennen bij de NL ambassade in BKK. Nu weet ik niet hoe de regels zijn als men in Thailand getrouwd is. Maar ik ben blij dat ik destijds de moeite heb genomen. Want achteraf kost het meer moeite om dingen geregeld te krijgen, zeker als je huwelijk nog niet voor de NL wet erkend is.

  M.v.g. Ed

 7. Leen zegt op

  Ja dat klink allemaal mooi maar de Nederlandse ambassade in Bangkok registreert geen geboorte. Aangifte moet in den Haag gebeuren, de geboorte akten moet door een officieel vertaal buro vertaald worden, en daarna gelegaliseerd. Met dit document voorzien van de officiële stempels en stickers kan aangifte worden gedaan van geboorte in den haag, pas daarna kan een paspoort worden verkregen, dat dan wel op de ambassade in Bangkok, maar alleen in het bijzijn van de moeder, zo niet, ook niet met een volmacht geen paspoort

  • Henny zegt op

   Heb toch een andere ervaring met aangifte geboorte. Ten eerste tijdens de zwangerschap vruchterkenning gedaan bij de NL ambassade in Bangkok. Na de geboorte de documenten vertaald en bij de ambassade in Bangkok ingeleverd. Paspoort aldaar ook aangevraagd. Keurig geregeld door de ambassade in Bangkok, dus persoonlijk helemaal niet in Den Haag geweest.

  • Jasper zegt op

   Je haalt wat zaken door elkaar, Leen. De aangifte bij Landelijke Taken in Den haag is optioneel (hoewel wel aan te raden), maar als jij zelf nog ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, dien je daar wel aangifte van geboorte te doen. Dat kan echter op je gemakje, als je wer eens in Nederland bent.
   Het verkrijgen van een paspoort staat daar los van: dat kan eenvoudig via de Nederlandse ambassade in Bangkok worden geregeld, na overlegging geboortebewijs en huwelijksakte, uiteraard vertaald en geappostilieerd. Bij ons was de geboorteakte helaas alleen in het Thai.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website