Beste lezers,

Ik ben 74 en kerngezond en wil met mijn Thaise vrouw (al 7 jaar samen) hier in Nederland trouwen. Zij is 58 en werkt als apotheker in Thailand. De intentie om hier te gaan wonen is er niet, zij blijft in Thailand.

Heeft dat consequenties voor mijn AOW?

Groet,

Robert

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 4.20/5. From 5 votes.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Heeft trouwen met mijn Thaise partner consequenties voor mijn AOW?”

 1. Geertg zegt op

  Heeft tot gevolg dat je AOW wordt verlaagd. Ook krijg je geen toeslag meer voor je toekomstige vrouw.

  Op be site van de SVB kun je zien hoeveel je minder gaat krijgen.

 2. Cor zegt op

  dat heeft alleen consequenties als ze op jouw adres is ingeschreven
  ook als jij naar Thailand verhuist en op een adres staan ingeschreven tot zij de leeftijdgrens van AOW heeft gekregen anders wordt jouw AOW gekort met 384,00 Euro

  • haki zegt op

   Dat is niet waar wat je beweert. Zie straks hier mijn ingezonden stuk.

 3. Kees zegt op

  Ik zou, met de kennis die ik nu sinds kort heb, niet trouwen tenzij je geen probleem hebt met het terugvallen naar € 832 per maand van € 1226 (1-7 as).
  Dat is no de consequentie van het trouwen. Jouw vrouw zal zelf, Als zij niet in Nederland komen wonen, nooit AIW opbouwen. Het enige dat verandert is dat zij als jouw vrouw, wettige (mede) erfgename wordt. Daar houdt het verder helemaal mee op. Zelfs Al’s je opgeeft dat je een relatie hebt met haar in Thailand, en je meldt; wordt je aangemerkt als gehuwd en gekort op je AOW. Bezint eer gij begint. Geniet van je relatie maar dan in stilte.
  Jaren geleden eenzelfde vraag gesteld met 1 verschil, alleen trouwen voor de Thaise wet. Bij 3 ibstabties, SVB, de Gemeente en ABP. Alle 3 gaven aan dat ik niets hoefde te melden!!! Ik werd daarna als fraudeur aangemerkt en moest veel geld terug betalen aan ABP. Nu nog ondervind ik problemen door deze verkeerde informatie. Dit niet alleen maar bij een gesprek dat ik met SVB werden bepaalde uitdagingen van mij een andere uitleg aan gegeven met verregaande gevolgen. Ook wordt in dat gesprek door hen gelegen over een bepaalde zaak. Het duurt nu al 5 jaar en in veel opzichten denken aan de kinderopvangtoeslagaffaire. He bent voorkomen overgeleverd aan de goden

 4. Roel zegt op

  Netto krijg je als gepensioneerde nog 663,53 euro bijgeschreven op je rekening geen compensatie meer dat is afgeschaft.( Ik dacht uit mijn hoofd in 2015) . Mocht je nog een bedrijfspensioen hebben opgebouwd in de loop der jaren was bij mij het geval dan moest ik trouwen voor dat ik de pensioen gerechtigde leeftijd had bereikt, dus neem ik aan dat zij hier later ook geen vergoeding over tegemoet kan zien. (dat laatste kun je beter navragen bij het pensioenfonds voor de zekerheid).

  Veel succes gewenst .

 5. haki zegt op

  Ik zit met hetzelfde probleem.

  Momenteel woon ik in NL (ingeschreven in Breda) en partner in BKK (ook ingeschreven in woonplaats). We zijn niet voor de wet getrouwd doch hebben wel die wens. Helaas staat daarvoor een bepaling in de twee woning regel van de aow, in de weg. Ik maak momenteel gebruik van de twee-woning-regel (in 2014 uitgevonden door staatssecretaris Klijnsma, PVDA), om de volledige zelfstandige aow te krijgen. Doch als ik wettelijk trouw, dan kan ik er geen aanspraak meer op maken, want één van de voorwaarden is dat je ongetrouwd moet zijn! Ongeacht of we dan nog gescheiden blijven wonen of niet!

  Mijn hoop is een beetje erop gevestigd dat de aow regeling in de komende jaren wat aangepast zal worden en dat samenwonen van ouderen uiteindelijk wordt aangemoedigd zodat meer woningen vrijkomen voor woningzoekenden. Maar wie zal daartoe het initiatief willen nemen?
  Omdat onlangs in het ochtend tv programma WNL de bekende zakenvrouw Annemarie van Gaal ook met deze mogelijke deel-oplossing kwam om de woningnood een beetje te verhelpen, heb ik haar om advies gevraagd. Veel kon zij niet doen, maar raadde wel aan dit waar mogelijk bespreekbaar (bij politieke partij of per ingezonden brief in de pers) te maken. Vandaar ook mijn reactie op uw vraag. Ben benieuwd naar commentaar om een indruk te krijgen of dit probleem bij meer aow-ers leeft.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja dat is vragen naar de bekende weg. Zodra je als gehuwde recht kunt doen laten gelden op een ongehuwde-AOW zal er massaal gebruik van worden gemaakt en juist door velen die in het buitenland wonen en dan in landen waar de woonlasten laag zijn zoals in Thailand. Want voor 1500 baht heb je een eigen woonruimte in Thailand, 30 Euro, en dan zal je als getrouwde ook een hogere AOW ( meer dan 300 Euro) kunnen krijgen. Dat is je wens echter het massale gebruik zal leiden tot grote uitgaven, denk bijvoorbeeld aan de honderdduizenden remigranten en gepensioneerden in de landen rond de Middellandse Zee. Vergeet het dromen, elk iemand kan wat ik hiervoor beschrijf bevestigen. Maar ja niets let je om een brief naar elke politieke partij te sturen, komt gewoon op de stapel bij de duizend andere die ze per dag binnenkrijgen over allerlei onderwerpen.

  • johannes zegt op

   Beste mensen,
   Ik ben ondertussen 6 jaar met mijn ,nu nederlandse vrouw, getrouwd en heb alles EERLIJK geregeld en gemeld.
   Dat heeft me ongelooflijk veel schade en nadeel, betr SVB, opgeleverd. En daar blijf ik mee leven tot aan mijn dood. Ik heb natuurlijk de perfecte “mantelzorger”.
   Maar daar zit de ned overheid niet mee. De SVB heeft van overheidswege de taak toebedeeld gekregen om de AOW-uitkeringen zo laag mogelijk te maken
   U gelooft niet hoeveel schade mijn eerlijk zijn mij heeft gekost, en nog kost.
   Om haar hier in NL te krijgen en om haar ingeburgerd te krijgen, overigens met de beste resultaten, heb ik ALLES tot de laatste € 00,01 zelf moeten bekostigen.
   In onze stedelijke omgeving hier wonen erg veel allochtonen , zoals vrijwel overal in Nederland met een verblijfstatus, die werkelijk overal van genieten Zij hebben de inburgeringscursus genoten met weinig animo of interesse zonder ook maar iets daarvoor te hebben betaald …….

   DOE HIER MAAR MEE WAT U WILT……

   de vriendelijkste Groet,
   Johannes

   • RonnyLatYa zegt op

    Een perfecte “mantelzorger” mag toch wat kosten he Johannes …. 😉

 6. jurgen zegt op

  Zijn er wellicht dan nog voordelen van trouwen en of samenwonen die dit AOW verlies weer compenseren?

  • haki zegt op

   Jurgen, de reden dat ik voor de wet zou willen trouwen is puur zodat mijn Thaise vrouw straks bij de erfenis niet zoveel belasting hoeft te betalen. Verder zou ik bij wettelijk huwelijk misschien nog andere voordelen (of nadelen) krijgen, maar daar heb ik me niet in verdiept.

   • Kees 2 zegt op

    Als je langer dan 10 jaar uitgeschreven bent uit NL, betaalt de erfgenaam geen erfbelasting (dus over je bezittingen in NL).

    • Alberto Witteveen zegt op

     Waar heb je deze wijsheid vandaan? Omdat ik zelf al meer dan 10 jaar uitgeschreven ben uit Nederland. Ik erf uit de nalatenschap van mijn moeder. Misschien dat jij mee kan inlichten, zodat ik daar ook gebruiken van kan maken. Groetjes Alberto

  • janbeute zegt op

   Ja Jurgen die zijn er.
   Ik heb een mooi pensioen van het metaal en techniek pensioenfonds de PMT.
   Daar ik en mijn Thaise ega wettelijk gehuwd zijnde aan beide zijden TH / NL al wonende voor vele jaren in Thailand onder het zelfde dak, wordt ik ook gekort op de AOW net als ieder ander volgens de huidige regels van de Sociale verzekerings bank.
   Maar mijn Thaise ega krijgt na het overlijden van mij Janneman, nog een mooi nabestaanden pensioen tot haar dood van de PMT.
   Genoeg om alleen daarvan te kunnen leven onder de Thaise zon tot haar dood.

   Jan Beute.

 7. Erik zegt op

  Robert, er lopen veel misverstanden over de combinatie AOW+trouwen. Een complicerende factor is dat jullie niet gaan samenwonen en dat een van de partners in een buitenland woont. Daar komt nog bij, mijn persoonlijke mening, dat de site van de SVB onwerkbaar is.

  Ik adviseer je die vraag via MIJN SVB te stellen aan de SVB. Ben daarin volledig. Dan krijg je schriftelijk antwoord. Dat gaat vermoedelijk wel even duren want veel SVB-medewerkers werken nog vanuit huis maar jullie hebben die tijd, denk ik.

  Ga NOOIT af op een mondelinge mededeling van een ambtenaar of medewerker; je weet immers niet of de omstandigheden juist zijn begrepen en een verkeerd begrip kan tot een verkeerd advies leiden. Op papier of in e-mail of op jouw eigen omgeving bij MIJN SVB.

  Als de toekomstige erfbelasting of nu de schenkbelasting een rol speelt bij jullie dan kan je bij leven schenken en dat desnoods schuldig blijven. Raadpleeg daarvoor een notaris in NL.

  Succes!

  • Ger-Korat zegt op

   Nou beste Erik, je vertelt het moelijker dan dat het is. Ben je ongetrouwd dan zijn er wat mogelijkheden bijvoorbeeld de 2-woningenregeling en dan kun je prima samenwonen met behoud van de alleenstaande-AOW. Het wordt juist voor de uitkeringsinstanties gemakkelijker als men trouwt want dan is het eenvoudig want dan zijn er geen uitzonderingen meer want getrouwd is getrouwd en bij het bereiken van de AOW-leeftijd krijgt degene dan zijn deel wat er is opgebouwd gedurende de tijd dat hij/zij in Nederland woonde. Eenvoudiger kan ik het niet uitleggen en zo is het ook.

 8. Hansest zegt op

  Een grote ellende. Als je getrouwd bent gaat er een flink bedrag van je AOW af. Maar ook als je niet getrouwd bent maar samen in een huis woont wordt je met je AOW gekort. Zelf heb ik alles zeer netjes gedaan en kreeg in eerste instantie te horen dat ik niet gekort zou worden. Lange tijd daarna kreeg ik twee figuren van het mannelijke geslacht aan de telefoon die mij op een zeer onbeschofte manier met vragen te bestookten.
  Zij waren ronduit beledigend en verdraaiden mijn woorden. Het verslag over dit “gesprek” klopte voor geen kant. Waar ik ja had gezegd stond in het verslag nee. Enorme ruzies heb ik gehad. Uiteindelijk kreeg ik bijna € 8000,= te betalen.

 9. willem zegt op

  Niet alleen bij de AOW maar soms ook bij een pensioen wordt je gekort als je samenwoont of getrouwd bent. Bij de ABP is dat zo. Neem dat in overweging en probeer je nalatenschap en de financiële zekerheid van je partner mogelijk op een andere manier te regelen.

 10. willem zegt op

  Bij de ABP is het zelfs zo dat je partner geen nabestaandenpensioen krijgt als jij al pensioen geniet op het moment van trouwen of samenwonen. Raar maar waar. Check het bij jouw pensioenaanbieder

 11. peter zegt op

  Je trouwt, dan korten ze op je AOW.
  Willem geeft al aan, dat je bedrijfspensioen wellicht niet zomaar is te veranderen.
  Dus dan heeft trouwen weinig zin.
  Je eventuele erfenis is dan beter te regelen? Is ook nog maar de vraag, technisch gezien, denk ik wel.

  Er is echter een geinponem in de 2e kamer, welke al heeft voor gesteld de successie rechten te verhogen.
  Een adder in de CU kwam op dit idee. Natuurlijk door de toenemende sterfte gevallen onder de baby boom van de jaren 50, dat levert de staatskas weer extra money. Tja, van je volksvertegenwoordigers moet je het hebben, niet dus. Weet niet in hoeverre dit al in gang is gezet.
  Verwacht wordt natuurlijk dat je ook nog een andere klap in je gezicht krijg naar christen normering.
  Er komen nog een hele rits andere verhogingen aan zetten. Alles onder het mom klimaat.
  Nederland, alleen in de EU, heeft al de hoogste prijs in benzineprijs. Het “tijdelijke” kwartje van Kok is er nooit meer vanaf gegaan, waarbij het volk genaaid is. Ok ff site kick.

  Je bent dan getrouwd , dus krijg je ook te maken met je belasting aangifte. Ik zou niet weten hoe dat in elkaar zou steken in jouw situatie dan. Zou je Lammert de Haan moeten vragen.
  Immers voor Nederlandsche wet getrouwd, dan geef je gezamenlijk of apart dan een belasting verklaring.
  Echter je vrouw woont dan in het buitenland. Begint bij mij al te draaien. Wellicht is het eenvoudig, maar bij de belastingdienst is meestal niets eenvoudig en proberen ze zoveel mogelijk geld bij jou af te romen.

  De Nederlandsche belastingdienst, leuker maken we het niet, BETALEN !
  Trouwen is een contract, waar je niet lichtzinnig over kan denken, zeker niet vandaag de dag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website