Lezersvraag: Hebben Thaise vrouwen twee gezichten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , , ,
4 januari 2021

Beste lezers,

Sinds 4,5 jaar heb ik een relatie met een Thaise vrouw (uit de Isaan regio Khon Kaen. Zij is nu halverwege de 30, geen kinderen, niet getrouwd geweest, wel gestudeerd maar werkt in een winkel (familiebedrijf).

Inmiddels ben ik 3 keer in Thailand geweest en heb ook de familie ontmoet en meegenomen op vakantie (moeder 2 keer, vader 1 keer). Zij zelf is inmiddels 3 keer bij mij in Nederland geweest. Als ze hier was stuurde ik geld naar haar ouders (6.000 Thb per maand) voor de huur etc die mijn vriendin altijd betaald.

Voor haar natuurlijk altijd alle reizen etc betaald. Ze komt uit een middenstandsgezin, verdient in de winkel 10.000 Thb er maand (6-7 dagen minimaal 10 uur) en haar vader is voor werk afgekeurd. Als ze niet bij mij was heb ik vrijwel nooit support betaald (moet sparen voor haar volgende reis, sparen voor haar inburgering etc etc). Natuurlijk ben ik serieus dus wilden we de familie vragen om te trouwen. En de hier bekende vraag werd gesteld om sinsod te betalen. Uiteindelijk wilde de familie 400.000 Thb en goud – en niet als “show” waarbij het geld na de ceremonie wordt teruggegeven, nee – het volledige bedrag als gift aan de familie, anders was het over.

Naar mijn tegenargumenten is niet geluisterd (ik moet taallessen en inburgering volledig betalen) en het feit dat de familie mij kent en weet dat ik voor haar kan zorgen (ze is al vele keren hier geweest). Er wordt gezegd: Thaise traditie, zij moet respect naar de familie tonen en het dorp praat al over haar familie omdat ze nog steeds niet is getrouwd en nog steeds moet werken, maar wel een farang als vriend heeft.

Het vreemde is, ze heeft het hier vrijwel nooit over gehad. Als ze bij mij was werd er nooit met 1 woord over geld gesproken ze was altijd tevreden. Maar nu het trouwen serieus wordt en er geld betaald moet worden (wat ik zelf een fors bedrag vindt) is mijn vriendin in 1 keer heel anders. Misschien door de druk familie? Het valt mij dus op dat mijn vriendin (na ruim 4 jaar!) van de ene op de ander dag een ander gezicht toont? Inmiddels is het contact (na 2 dagen gesteggel) volledig verbroken. Ik ben met stomheid geslagen!

Het lijkt wel of mijn vriendin 2 gezichten heeft, die tot nu toe al 4 jaar verborgen zijn gebleven. Is dit herkenbaar? Ben ik zo onredelijk (naar Thaise maatstaven) dat ik 400.000 Thb als sinsod heel veel geld vind (waarbij ik niet weet wat er na het huwelijk nog meer gaat komen?). Of heb ik onverwacht geluk dat nu de ware aard van haar (of de familie) boven komt en moet ik geen energie meer steken om het goed te kunnen maken?

Groet,

Wim

62 reacties op “Lezersvraag: Hebben Thaise vrouwen twee gezichten?”

 1. fred zegt op

  Op plaats 1 staat de familie.
  Op plaats 2 staat geld.
  Op plaats 3 sta jij.

  Over relaties wordt in Azië heel anders gedacht als in het Westen. In Thailand komt het vermogen eerst en wordt de liefde met de tijd belangrijker.
  In het Westen komt de liefde op de eerste plaats maar wordt het vermogen en het geld met de tijd belangrijker

  U zal op niet veel medelijden of begrip moeten rekenen van uw vriendin. Thais draaien gewoon een knop om gaan een dag bidden naar de tempel en de dag erna beginnen zij een nieuw leven alsof er nooit iets is gebeurd. Ik denk niet dat uw vriendin lang zal treuren.

  Het zijn keuzes die men maakt in het leven. Ik ben al meer dan 10 jaar gehuwd en dat gaat heel goed….we houden van elkaar en zorgen ieder op zijn manier voor elkaar. Paar keren discussies gehad en dat ging dan had je gedacht ook over geld nodig voor familie die in de problemen zat. Niet zelden zijn dat gokschulden.

  Toch ben ik er rotsvast van overtuigd mochten we ooit een ernstig probleem hebben mijn vrouw kiest voor haar familie en als ik vertrek ik binnen de 2 dagen volledig ben vergeten.
  Thais kennen niet zo die grijze zone …het is zwart of wit….veel overleg is er niet. Je geeft of je geeft niet. Geef je niet dat zoekt men iemand anders die wel geeft. Ga nooit op zoek achter te veel uitleg die ga je toch niet krijgen.
  Toch heeft ieder nadeel zijn voordeel. Ik voel me met een Thaise vrouw veel gelukkiger dan ik me ooit bij een Westerse heb gevoeld…..misschien gewoon door het feit dat ondanks dat lange huwelijk je je toch steeds vrijer blijft voelen. Ben ik het zat kan ik gewoon opstappen en zal daar geen maanden of jaren (zoals bij ons) over geredetwist worden. Gedaan is gedaan.

  • Rob V. zegt op

   Totaal niet mee eens Fred. Thai/aziaten komen niet van een andere planeet en geven net zo goed (of niet) om liefde, geborgenheid, familie etc. Maar zonder voldoende inkomen komt elke relatie onder spanning te staan. In het westen zijn daar diverse sociale voorzieningen en rechten zodat excessen minder snel voorkomen dan menig oosters land (relatief minder rechtsen op de werkvloer, sociaal vangnet etc). Maar met deze algemeenheden in het achterhoofd zou ik aanraden vooral naar de individuele persoon en diens individuele situatie te kijken. Dat zegt veel meer dan simplistisch zaken aan ‘de cultuur’ ophangen. Gaat er iets mis dan kijk zo gericht mogelijk naar waar de schoen knelt.

   Wim zou ik aanraden beleefd er op te wijze dat zoals hij reeds aangaf hij de afgelopen jaren en komende jaren financieel de nodige kosten zal dragen voor zijn lief. De immigratie en inburgering kost je te samen zo duizenden euro’s. Na immigratie zullen vast nog de nodige kosten bij komen: meer kwijt aan huishoudkosten, belastingen enzovoort. De eerste maanden zal zijn vriendin waarschijnlijk nog niet werken dus bijdragen in de kosten zal er voorlopig niet inzitten. Dat is allemaal niet zo erg, dat heb je over voor je lief, maar veel meer kan de doorsnee Nederlander niet betalen. Kortom: geef aan dat een Sin Sod daadwerkelijk betalen financieel geen haalbare kaart is. Mogelijk heb je het er moreel ook moeilijk mee en dan zul je een gulden middenweg moeten vinden, zaken kunnen niet volledig naar juw of haar gebruik gaan. Tot slot is het in hedendaags Thailand ook heel normaal dat er geen Sin sod is of gewoon puur voor de show. Een groot feest volstaat. Dus Wim is heel redelijk met zijn voorstel. Het is dan aan zijn lief om te kiezen wat belangrijker is: onze Wim of andere zaken.

   Kortom WIm: leg je situatie nog eens uit aan je vriendin, verwijt haar of haar familie verder niks. Leg de bal dan bij haar. Succes!

   • chris zegt op

    Beste Rob,
    Zo werkt het niet. Natuurlijk is de mens op zoek naar liefde, warmte en een partner om de soort voort te zetten. Daarbij zijn menselijke gevoelens belangrijk maar die zijn ingebed in sociale en economische omstandigheden. Het is niet zo moeilijk om een vrije keuze te maken wanneer je sociaal gezien iedereen kunt kiezen en voldoende geld en/of financiele zekerheden kunt bieden. In een land als Thailand met de grootste kloof tussen arm en rijk ter wereld is dat voor 95 % niet zo. Overigens was dat 80 jaar geleden in Nederland ook niet het geval. Of zoals mijn oma zaliger altijd placht te zeggen: liefde is aardig maar de schoorsteen moet wel roken. En daarmee bedoelde ze niet de sigaartjes van mijn opa.
    In het geval van deze sinsod moet eerst helderheid worden verschaft over de sociale en economische context: de sociale zekerheid in Nederland (ook wanneer de Thaise vrouw in Nederland gaat werken: hoogte salaris, AOW, pensioen) en in Thailand zodat de ouders een idee hebben van de nabije toekomst van hun dochter en van zichzelf (maandelijkse gift). Ik ben er vrij zeker van dat de ouders geen idee hebben van de sociale zekerheid en het salarisniveau. En ook niet van de inburgering omdat die in Thailand niet bestaat. Mijn studenten zijn elk jaar hogelijk verbaasd als ik hen dat allemaal uitleg. De ouders kunnen dan uitleggen waarom en hoe (echt of symbolisch) er een sinsod moet worden betaald en waarop de hoogte ervan gebaseerd is.
    Vervolgens, als iedereen de basiskennis heeft kan er gepraat worden over de feitelijke sinsod: ja of nee, echt of symbolisch, en de hoogte. Een van de problemen die ik zie is dat Thais niet gewend zijn om lange termijn te denken. Als je dochter 35 is duurt het nog 35 jaar voordat ze AOW krijgt of pensioen. De Thais hebben veelal dagelijkse problemen en kijken (begrijpelijk) niet verder dan een paar weken of maximaal 1 jaar, zeker niet 35 jaar. Beloften van de dochter voor maandelijkse toelagen (die tesamen wel eens meer zouden kunnen zijn dan een eenmalige sinsod en daarna niks; kun je gewoon uitrekenen) maken waarschijnlijk meer indruk dan de ouders te vragen 35 jaar te wachten.
    Om het probleem op te lossen moet Wim eens om de tafel met zijn vriendin en haar ouders,en de rekenmachine. En met liefde de zaak uitleggen en bespreken.

    • Rob V. zegt op

     Beste Chris, je eerste alinea is wat ik zelf ook schreef…

     • chris zegt op

      Maar vervolgens trek je een volstrekt andere conclusie……..

    • herman buts zegt op

     Met de rekenmachine in de hand de liefde uitleggen en bespreken daar bedank ik voor.Uiteraard mag iedereen daarover zijn eigen mening hebben.Maar het lijkt mij geen stevige basis om iets mee op te bouwen.

  • PEER zegt op

   Hahaaa,
   Neefje van m’n lief ging trouwen.
   Sinsod Th Bth 80.000.
   Hadden ze niet, dus Peer mocht bijlappen. Wél in baar geld, want de briefjes moesten fladderen.
   Op terugweg kreeg ik het weer terug. T.I.T.

 2. JAck zegt op

  Welcome to Thailand Wim……………je zal niet de eerste zijn en zeker niet de laatste! Liefde heeft niets met geld te maken………..leg dat daar maar eens uit. Gelijk kappen is mijn advies, bespaart je later hoop ellende!

  • Gerard. zegt op

   Ja, Wim,
   Je zit er al diep in, dit is een gebed zonder einde.
   Wat nu ? Het is niet makkelijk, maar leg alles, eens een half jaar stil ?
   En kijk, of er iets veranderd . Maar eigenlijk weet je het al, denk ik.

   Kies een hardwerkend, eerlijk meisje, dat alleen staat en geen verplichtingen heeft.
   Dan pas ben jij nummer een. Dit is mijn ervaring.
   Ik wens je veel wijsheid en succes. Gerard.

 3. RonnyLatYa zegt op

  Kort en bondig. Steek daar geen energie en vooral geld meer in.

 4. MikeH zegt op

  Nee, U bent niet onredelijk, ook niet naar (moderne) Thaise maatstaf.
  Een min of meer symbolisch bedrag is tot daar aan toe, maar dit is belachelijk.
  Er staan op Thailandblog genoeg artikelen over de Simsod. Interessante leesstof
  En ja, U heeft geluk gehad dat U er nu achterkomt.
  Of het aan uw vriendin zelf of zuiver aan de druk van de familie ligt is een andere vraag.

 5. Erik zegt op

  Zij is halverwege de 30 en dus geen jonge schone meer; ik denk meer aan ‘moeilijk aan de man te brengen’. Dan is de sinsod nul of symbolisch. Als bovendien er niet over te praten is is er maar een advies: dat van Ronny en anderen. Vergeet haar net zo snel als zij jou vergeet.

 6. Pieter zegt op

  Zoals iedereen hierboven ook al gezegd heeft: Volledig onredelijk hoog bedrag, goud ook nog? NOOIT DOEN. Dit plan gaat alleen om geld. Alles direct stopzetten want je betaald maandelijks ook nog eens een heel leuk bedrag voor hen.
  Simsod Symbolisch 100k en weer terug geven om alle trouwfeest kosten te kunnen betalen. Dat is tegenwoordig vrij gebruikelijk rond Khon Kaen.
  Je bent een slachtoffer als je mee gaat met die belachelijke eisen die ze hebben.

 7. Teun zegt op

  Jammer, beschouw je ervaringen als een goede les en weet, dat je bij nieuwe ontwikkelingen nog altijd in het nadeel zal zijn.

 8. Jozef zegt op

  Wim,

  Deze relatie,zou ik onmiddellijk stopzetten.
  Familie ruikt geld, en hoe hard jij daar ook moet voor werken, daar geven ze niets om.
  Na het huwelijk zul.je met of tegen je zin een huisje moeten bouwen en zal je crouw zich per auto willen verplaatsen, niet meer per brommer. !!
  Geloof wat de volgers hier melden, bespaar je een hoop ruzie, ellende en geld en stop met deze relatie.
  Een verwittigt man……
  Sterkte,

 9. Willem zegt op

  Halverwege 30, middenstandersgezin, geen kinderen en nooit getrouwd …. dan is volgens Thaise maatstaf de sinsod van 400 000 THB niet zo hoog hoor. Wat ik niet lees: hoeveel baht goud vragen ze ?? … weet dat 1 baht goud (15,24 gram) ongeveer 27.000 THB is ! Tja, ’t is te nemen of te laten …. je kunt wat afpingelen …. maar dit ga je jezelf nadien toch wel moeten beklagen !! Nadien heb je uiteraard geen zekerheid dat je niet meer moet bijdragen tot het “familiegeluk” !!! Met familiegeluk bedoelen ze vrij zijn van familieschulden en zoveel mogelijk “Sanuk” en “Sabaai” kunnen leven …. en dat liefst met z’n allen. Ik weet dat je het liever anders zou horen, maar dit is nu eenmaal de Thaise realiteit ! Velen gingen je voor en niet iedereen is gebleven … Maar laat je niet afschrikken … liefde is nu eenmaal onbetaalbaar!! Succes.

 10. JAN zegt op

  Ik heb 16 jaar geleden toen ik trouwde NOOIT iets betaald, ze hebben er zelfs nooit over gesproken. 3 van mijn vrienden die eveneens getrouwd zijn hebben ook nooit iets betaald!

 11. rob zegt op

  Beste Wim,

  Er hangt een groot kostenplaatje aan vast als je een vaste relatie krijg met een Thaise partner.

  In deze video’s wordt het één en ander hoed uitgelegd door een Thaise man in de Engelse taal.
  Doe er je voordeel mee.

  https://www.youtube.com/watch?v=AQIapvKcGx0&t=534s&ab_channel=Keyframe5Thailand
  Gr Rob

 12. Pieter zegt op

  Hallo Wim,

  Ik ben niet zo ervaren dat ik Thaise dames uit verschillende regionen ken.
  Mijn ervaring “beperkt” zich tot Bangkok, qua vriendin.

  Ook ik heb mijn vriendin hiernaar gevraagd, alleen is haar reactie
  behoorlijk anders dan bij jou.

  Ze geeft ook aan dat het traditie is, ook zij vindt
  het belangrijk hoe er naar haar en de familie gekeken wordt.
  Maar ze is beslist bereid om er met de familie over te praten.

  Ik heb de mening dat ik -waar mogelijk en redelijk- gehoor aan wil geven.
  Dat betekend wel dat ik ook argumenten heb als, ik betaal de inburgering en
  diverse andere zaken.

  Daarentegen is mijn vriendin erg zelfstandig en onafhankelijk.

  Het zal -net als in NL- ook afhangen van je vriendin zelf, gaat ze gebukt
  Onder de invloed vd familie en kom jij ergens ver daarna…of
  zijn jullie in staat om de verschillen te overbruggen.

  Als je vriendin naar NL komt, dan sta jij garant, je zorgt dus voor
  Een toekomst voor haar, zoals in TL waarschijnlijk niet zo eventjes
  Zal gebeuren.

  Je bent dus beslist niet onredelijk.

  Ik hoop dat je eruit komt,

 13. nico koenders zegt op

  Lijkt me niet zo makkelijk om 4 jaar relatie zomaar achter je te laten. Ik zou nog een poging wagen om het goed te maken. Blijft de familie bij hun eisen, dan is een relatie zonder trouwen misschhien een optie.

 14. Edwin zegt op

  Het is in dit gedeelte van de Isaan een veel voorkomend incident waar veel farang mee te maken krijgen. Heb zelf ook deze ervaring opgedaan en het enige wat je het beste zou kunnen doen is breken met deze vriendin en familie. Hoewel er uiteraard ook veel betrouwbare dames in deze streek wonen gaat het erbij vele toch eerst om geld en is de rest toneel. De keuze is aan jou.

 15. Joop zegt op

  Een duidelijk geval van een gouddelversfamilie; ik zou haar maar snel vergeten.
  400.000 baht sinsod is een belachelijk hoog bedrag.

 16. Kees zegt op

  Mijn advies is om met je vriendin te gaan praten over de kennelijk door haar familie veroorzaakte gewijzigde houding in jullie relatie. Stel dat je onmogelijk aan haar eisen kan of wilt doen. Stel haar voor de keuze om door te gaan als vanouds of definitief afscheid van elkaar te nemen. Een ding weet ik heel zeker na 16 jaar hier in Thailand te wonen…….zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

 17. Ton zegt op

  Mijn advies: kappen ermee. Stel je eens voor wat je allemaal in je eentje kunt doen van 400.000 Bht. Ga er ZO Azie maar van bekijken en daarmee doe je zoveel ervaring op dat je er e verdere leven geweldig gemak van zult hebben, Ik heb uit de context van je verhaal begrepen dat het jouw bedoeling is om samen in Nederland te gaan wonen. Uit eigen ervaring: je hebt absoluut geen garantie dat dat ook werkelijk gaat lukken op de langere duur.
  Dit soort problemen blijven er komen en geloof me, zij hebben eem langere adem dan jij.
  En zoals mijn vader zaliger altijd zei (en hij was een overtuigd katholiek) Geen hand vol maar een land vol…..je hoeft echt niet voor een gat gevangen te zijn

 18. hans zegt op

  beste Wim.
  beter ten halve gekeerd dan ten gehele verdwaald zeggen we hier….

  wens je veel sterkte

 19. ron zegt op

  ik ga niet in herhaling vallen van wat hierboven al beschreven is. Zou een time out ingelasten en kijken of en en hoe er gereageerd wordt …. Bij minste of geringste twijfel is het advies stoppen.

 20. john zegt op

  Beste mensen, algemene reactie is: probeer het nog een keer uit te leggen an anders: vergeet het.Het is zoals het is.
  Ik ben het daarmee eens maar wil toch even niet rationeel zijn. Wij, europeanen zijn, god zij dank, rationeel. Maar oosterse volken zijn niet rationaal en zitten heel anders in elkaar. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoekers die uitgebreid geschreven hebben, ook voor leken over manieren waaroop de verschillende nationaliteiten in elkaar zitten. Ik had in verleden met verschillende nationaliteiten te maken en heb daar best wat over gelezen en geleerd. Wil absoluut niet zeggen dat ik er kijk op heb maar wel dat ik wat meer begrip heb gekregen, invoelingsvermogen, voor andere volken.
  Een thai is om te beginnen geen zelfsstandig indivudu maar heel erg sterk deel van een geheel. Familie, omgeving etc etc. Dat kun je echt niet vergelijken met het westen. Het ergste wat een oosterling, laat ik dat woord maar even gebruiken , kan overkomen is uit een groep te vallen. Hadden wij vroeger ook wel beetje en zie je nog wel in bepaalde dorpen in ons land. Maar in het westen hebben wij ons onttrokken aan de groep en gaan de meesten hun eigen gang al of niet afgestemd met gelijkgestemden. Kortom, we zijn individuele zelfstandige mensen geworden. Kan ook gezien ons opleidingsniveau en sociale voorzieningen. Dat ligt waarschijnlijk ook ten grondslag aan de vele de echtgenoten ontworstelen zich aan de coder van het huwelijk, hij of zij wil zich niet meer conformeren aan de ander, en… men vertrekt.
  In een zeer klassiek omgeving als in de isaandorpen is die sterke band, die sterke afhankelijkheid van de gemeenschap gewoon aanwezig. Als je van die opvattingen wilt afwijken dien je wel heel zelfstandig te zijn!! Dus, ik ben gewoon niet verbaasd dat de vraag om hulp bij wim opkomt. Maar daarom is het antwoord van vrijwel iedereen zo logisch maar ook de stellingname van de vriendin en de ouders even logisch!! Let wel ik ben geen psycholoog of cultuurkenner. Geert Hofstede is de eerste die pakweg 40 jaar geleden hierover veel geschreven heeft. Later is er veel meer over gepubliceerd. Als je tijd hebt en het je interesseert je ,zoek eens op”intraculturele cultuurverschillen” . . In het internationale bedrijfsleven is kennis en interesse hierovereen essentiele voorwaarden voor succesvolle opereren. Als ik tijd heb zal er eens wat meer op het blog hierover schrijven. Dus inderdaad Wim, als je de vriendin en ouders niet kunt overhalen neem je besluit want men wil niet het risico lopen uit de groep te vallen. Daar doe je echt niets aan.

 21. Eric zegt op

  Ik sluit mij aan bij het meerendeel (zo niet alle) eerdere reacties: Wim, jij bent NIET onredelijk en hoewel het voor ons (okay, mij) makkelijk praten is zou ik hier een punt achter zetten. Je hebt hier inderdaad 4,5 jaar van je je leven in gestoken, en al een hele hoop geld maar bespaar jezelf deze “ellende”.

  Luister naar de alarmbellen die bij jezelf zijn gaan rinkelen. Of het nu een “cultureel verschil” is of een “onredelijke Thaise familie” maakt toch niets uit? Het gaat om jou, wat voor gevoel jou dit geeft. Volgens mij weet je wel wat je moet doen…

  Afstand nemen en er een punt achter zetten, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Na het lezen van jouw post is dat het enige advies dat ik je kan geven. Succes Wim.

 22. Eline zegt op

  Beste Wim, mij valt op dat je zelf al voldoende antwoord heeft op jouw eigen vragen. Op de eerste plaats omdat je met stomheid bent geslagen omdat na 4,5 jaar opeens een ander gezicht wordt getoond. Trouw niet als je elkaar niet (goed) kent, zou mijn welgemeend advies zijn. Op de 2e plaats omdat je het zelf al vreemd genoeg vindt dat opeens geld belangrijker is geworden dan de relatie. En op de 3e plaats omdat je zelf al hebt geconstateerd dat jouw tegenargumenten er niet toe doen. Laat ik je het volgende zeggen: doe niets wat Thailand betreft wat je in Nederland ook niet zou doen. Zou jij in Nederland de ouders van jouw aanstaande vrouw een geldbedrag betalen voor hun dochter? Idem een baar goud toe? Zou jij in Nederland toestaan dat niet fatsoenlijk open en vrij over een huwelijk kan worden gesproken? Zou jij in Nederland toestaan dat de buurt en familie gaan bepalen hoe jullie voorbereidingen er moeten gaan uitzien?
  Mijn broer is ook gehuwd met een Thaise vrouw. Zij woont al een jaar of 5 alhier nadat zij elkaar in 2013 leerden kennen. Kennismaking, relatie aangaan, IND-procedure, huwen, etc.enz., is allemaal volledig “normaal” verlopen, en heeft verder niets met Thaise vrouwen te maken. M.a.w., Thaise vrouwen hebben geen 2 gezichten. Waarom zeg je dit? Je hebt slechts ervaring met één vrouw. Ga niet opeens generaliseren, maar erken dat je stevig teleurgesteld bent. Over Nederlandse mannen valt ook voldoende te zeggen.
  Maar gezien het gedrag en houding van die ene Thaise vrouw met wie jij in contact kwam, mag je blij zijn dat je nu bekend is dat zij er tevens een andere agenda op na houdt, en dat het contact is verbroken. Nog een welgemeend advies: houden zo!

  • Rob V. zegt op

   Dat is in mijn ogen de grootste valkuil: denken dat Thailand zó anders is en dat sommige dan dingen doen die ze in Nederland nooit zouden doen… Voelt iets niet goed, dan gewoon niet doen. Luister wel naar de argumenten van een ander, maar doe niets wat niet goed voelt.

  • KhunTak zegt op

   Dus uw mening is representatief? Gebaseerd op 1 enkele Thaise dame, gehuwd met uw broer.
   Neem me niet kwalijk, maar dat is wel erg kort door de bocht.
   Er zijn voldoende misstanden met betrekking tot Thaise dames én farangs.
   Wim vraagt hier enkel om advies, dat mag en natuurlijk komen daar verschillende reacties op.
   Ik zou ook zwaar teleurgesteld zijn als ik in Wim zijn schoenen zou staan.
   Als de mentaliteit moet zijn dat de farang begrip moet opbrengen ten aanzien van de sinsod dan zit er iets heel erg fout. Vooral in deze situatie als blijkt dat geld en goud in de familie blijft.
   Iedere farang die hier in Thailand woont kan geen inwoner worden van dit mooie land.
   Waarom zou men zich dan volledig gaan verplaatsen en alles maar gaan accepteren van de cultuur.
   Velen met mij hebben ook nog eens hun eigenheid, hun cultuur, die mag ook gerespecteerd worden.
   Daar lees ik in de reacties weinig van terug.
   Of komt dat misschien omdat wij ons als Nederlanders altijd maar begrip moeten of willen tonen voor de medebewoners van deze planeet.
   Wim ik wens je wijsheid en sterkte.
   Vergeet niet dat er genoeg dames rondlopen die jou niet zien als ATM, maar van je kunnen houden vanuit hun hart.

 23. JefDC zegt op

  De antwoorden zijn reeds gegeven.
  Een kleine raad, indien je dit wil bediscussiëren doe dit dan bij voorkeur via een derde. Misschien moeilijk om een betrouwbare persoon te vinden maar wel de moeite waard.

 24. Louis Tinner zegt op

  Als u verliefd bent en u wil graag met haar verder dan is 400.000 baht een schappelijk bedrag. Als u niet betaalt dan verliest zij haar gezicht (losing face) ten opzichte van haar ouders/ familie.

  Een Thai kan snel veranderen qua houding als het over dit onderwerp gaat. Als u dit niet zint, trouw dan een Nederlandse uit de polder.

  Onzin dat geld altijd het belangrijkste is hier. Dit geldt natuurlijk wel als u 60 bent en zij is 30 jaar. Zou u met een oude vrouw trouwen voor haar rimpels?

  Ik woon hier 17 jaar en veel argumenten hierboven slaan nergens op.

  • PEER zegt op

   Nou Louis,
   Dan ben ik benieuwd wat j́íj́ aan sinsod aan je schoonvader gegeven hebt.
   Want Th Bth 400.000,= is wél veel geld.
   Let wel, schoonvader krijgt nu elke maand van Wim 6000 bath. Komt de dochter terug, dan zou ze ‘n baantje moeten zoeken en houdt dan zegge en schrijve 4000 bath over om kapot te slaan.
   Ken je het verhaal van de kip met de gouden eieren?

 25. Dirk Couzy zegt op

  Hallo, Wim een vraag hoe oud ben jij?

 26. BramSiam zegt op

  Het is goed om begrip te hebben voor de cultuur van de ander, maar als die cultuur is dat jouw geld, waar je naar ik aanneem hard voor gewerkt hebt, in hun zakken verdwijnt, dan hoef je daar niet in mee te gaan. Hun geld zal namelijk nooit in jouw zakken verdwijnen, stel dat je in armoede zou vervallen.
  Je kunt met deze relatie doorgaan als je een ruime inkomstenbron hebt. Zo niet dan zullen de financiële problemen altijd terug blijven komen.
  Thais hebben geen gevoel van schaamte als ze geld van een ander krijgen/vragen. Jij verhoogt je karma als je hen wat geeft, dus waarom zouden ze. Ook hebben ze weinig gevoel voor veel en weinig. Wel hebben ze een goed gevoel voor waar de grens bij jou ligt en weten ze doorgaans emotionele binding/afhankelijkheid maximaal te benutten om die grens te bereiken. Ik weet dat ik generaliseer, maar ik kom al 40 jaar in Thailand en heb geleerd dat je de baas over je financiën moet blijven in relatie met Thais. Gokschulden en boetes betaal ik niet. Ziekenhuisrekeningen wel. Sinsod betaal ik zeker niet gezien het feit dat je doorgaans al veel aan het welzijn van de familie hebt bijgedragen. Rupsje nooit genoeg lijkt een Thaise diersoort te zijn. Dus Wim, als je het gevoel hebt dat er misbruik van je gemaakt wordt, ga er dan maar van uit dat dit gevoel klopt. Waar voor Westerlingen de liefde op de eerste plaats komt, is dit voor Thais niet het geval, tenzij het om de liefde voor geld gaat. Rijke Thais trouwen dan ook niet met arme Thais en als ze dit wel doen dan zorgen ze dat zij de baas zijn en blijven. Dat is niet hoe een Westerling in een relatie wil staan, maar je hebt weinig keus.

 27. Hans zegt op

  Ik heb 16 jaar geleden Sinsod betaald bij het trouwen voor Buhda, 20.000 Bath en na de ceremonie terug gekregen.
  Anders had ik het niet gedaan.
  Trouwen voor de wet was alleen maar handtekeningen zetten maar dat koste niet zoveel. En daar was ook geen familie bij aanwezig.

 28. Ricardo zegt op

  Een Aziatische vrouw zei mij,
  Wij zéggen van liefde kan je niet eten
  Jullie zeggen, liefde is niet te koop!

 29. Loe zegt op

  Ik sluit me aan bij alles wat hiervoor al is geschreven. Zij hangt teveel aan haar familie, die besmet zijn niet met het Corona virus maar met de goudkoorts. Jij zult het nog moeilijk krijgen omdat je al van haar houdt. Bij haar was het nog niet zo ver en zal waarschijnlijk ook nooit zover komen. Dus als ze niet terug komt om jou, dan is moet je haar proberen zo snel mogelijk te vergeten. Er zijn ook vele Thaise vrouwen die wel meer passen bij jouw, maar in het begin toch goed oppassen.

 30. peter zegt op

  Een vrouw heeft altijd 2 gezichten en is afhankelijk van tijd. Levenswijsheid.
  Bij mijn Thaise vriendin ooit over trouwen gehad en gelijk gesteld, geen sinsod.
  Dat heeft gelijk wel stof doen op stormen. Althans bij moeder en familie, vader is helaas voor haar te vroeg overleden..
  Er werd toen ook gelijk geopperd dan maar gewoon samen te zijn, niet trouwen, wat dus ook kan. Verbazend, haar zus leefde apart van man, niet getrouwd maar symbolisch gekoppeld en allebei in eigen huis. Dat komt wel meer voor. Ik kende een Thai echtpaar, tig jaren getrouwd, hadden allebei hun eigen identieke huis pal naast elkaar en leefde dus separaat in hun eigen huis.
  .
  Ik praat in mijn geval niet over een jong meisje , maar een vrouw van nu 53 jaar. “Ken” haar nu 5 jaar.
  Tussen aanhalingstekens, omdat van tijd tot tijd ik kompleet weer verrast word.
  En dat mag mij dus ook eigenlijk weer niet verbazen aan de hand van levens ervaring, maar toch.
  Het wordt denk ik door anderen (Thai) aangewakkerd, besproken en komt dan ten uitvoer door haar.
  Ik vraag mij dus nu zelfs af of ik nog wel bij haar “moet” gaan wonen. Waar ik al die jaren naar toe werkte.
  Immers nog geen pensioen toen. Maar intussen tijd naar haar toe en zij ook weer hier heen.
  Zij hier korter dan ik naar haar ivm werk. Te weinig vrijetijd zelf in te plannen.
  Zij heeft gestudeerd en is arbeid inspectrice en zelfs dan zit ik een malle molen.

  Zij heeft een broer, getrouwd en zij maakt haar man publiekelijk ten schande op FB.
  Dat terwijl de man alles doet, zoals 2 kinderen opvoeden, koken , wassen en inkomsten genereren.
  ZIj doet absoluut niets.
  Maar het gaat dus om een ding en dat is ….geld en veel natuurlijk.
  Ze werkten ooit bij eenzelfde bedrijf, maar dank zij haar attitude werden beide ontslagen, dank je wel schat. Er zijn natuurlijk vele banen in de provincie voor het opscheppen, niet dus.
  Maar wordt door vrouwlief wel even “neer geschoten”.
  Zelfs familie probeert het hem in te laten zien, maar daar wil hij niets van weten.
  Respect voor de man dat hij nog steeds bij haar blijft. Ik had ze al lang het huis uit geschopt.

  De sinsod zou ook moeten zijn omdat
  jij haar weg haalt uit het bedrijf,
  ze heeft gestudeerd,
  ze kan niet meer voor ouders zorgen in slechte tijden,
  dat is wat jij dan moet betalen in een sinsod.
  Eigenlijk restitutie voor ingestoken moeite, opvoeding van kind. Bar money, eigenlijk cru gesteld.

  Een ooit jongere collega van mij trouwde een Thaise en moest ook sinsod betalen, ondanks dat hij haar studie betaalde en vele andere zaken. Weet geen bedrag, echter vrouwtje zei dat het gegeven goud toch van hun beide en voor hen te gebruiken was.

  In mijn leven al zoveel zaken gezien , gehoord, geleefd, dat het bij mij dus als normaal geldt.
  Jouw verhaal klinkt mij dus niet vreemd in de oren.

  Welkom in de wonderlijke wereld van relaties en de side effects
  Wat je nu moet doen, weet ik niet, dat is aan jou persoonlijk de keuze.
  NIEMAND kan je dat zeggen. Het is aan jou !
  Je kan hier natuurlijk trouwen, aangezien je bezig bent met transfer naar Nederland.
  Geen familie , geen sinsod, maar terug naar haar ouders? Zullen je niets in dank afnemen en die relatie is dan op de klippen..

 31. Marcel zegt op

  sinsod veel te groot en raakt overal uit de mode.Gewone werkende thais betalen rond de 5000 baht en daarmee is de kous af.Natuurlijk ligt de familie aan de basis van wat er nu aan de hand is,thais zijn hebberig en denken dat alle farangs multimillionair zijn.
  Is het contact deswegen verbroken dan wees gelukkig met de afloop.

 32. Willem zegt op

  De Sinsod zal vanuit de ooghoek van een Farang altijd anders bekeken worden als vanuit Thais standpunt. Ik merk steeds dat de meeste Farang ook niet echt de “waarde” kennen van de Sinsod (hiermee bedoel ik niet de geldwaarde). Als je weet dat bij een huwelijk tussen Thai en Thai soms een sinsod betaald wordt die dikwijls veel hoger is dan de 400.000 THB waarbij in dit topic sprake is (in de betere milieus zelfs tot enkele miljoenen). Maar evenzeer zijn er bedragen van slechts 10.000 THB of totaal niets (meestal tussen locale farmer en een Thaise die nog wat ronddwaald in het dorp en al ’t een en ’t ander meegemaakt heeft). Uiteraard zal de familie de Farang als de betere partij beschouwen (misschien is dit zelfs een pluspunt en een teken van respect naar de Farang toe). Als je weet dat een Thaise man, alvorens te kunnen/mogen huwen, soms enkele jaren op plantages moet gaan werken in het buitenland (in zeer arbeidsonvriendelijke omstandigheden en aan een laag loon) om de Sinsod te kunnen vergaren … dan heb ik soms een wrang gevoel met de ingesteldheid van de Farang die het bedrag voor de Sindod liefst niet wil ophoesten (en dit bedrag meestal maar gewoon van de spaarrekening kan afhalen … al moeten de meeste onder ons er ook hard voor werken). De Sinsod is meer dan zomaar een geldbedrag … het gaat hier vooral om aan te tonen hoe sterk men voor zijn geliefde wil gaan …. iemand die schandalig wil afpingelen op de sinsod zal niet aanzien worden als iemand die de relatie ernstig zal nemen naar de toekomst toe. Ook het goudbedrag is belangrijk omdat dit in principe na het huwelijk de vrouw toebehoort en dat deze hiermee kan doen/mag wat ze wil (en dit dan vooral in tijden dat de man niet echt voor het gezin zou zorgen …. wat niet abnormaal is in Thailand). In principe moeten de ouders van de Thaise huwelijkspartner het bedrag van de sinsod terug betalen indien het huwelijk stuk loopt door schuld van hun dochter (waar men meestal overspel mee bedoeld) …. als dit aan de man ligt dan heeft hij pech en krijgt niets terug !! Maar de praktijk leert echter dat de Farang nooit iets terug zal krijgen !! De Sinsod is en blijft voor de meeste Farang dan ook voor altijd een onverstaanbaar begrip ….. maar vergis je niet, hier maak je wel een goede of een slechte start ! Leer eerst over de sinsod alvorens te willen huwen met een Thaise partner. Wie de Sinsod niet kan/wil begrijpen zal nog meerdere “onbegrippen” tegen komen in de relatie. Wat mezelf betreft: ik had 30 jaar geleden geen sinsod te betalen omdat mijn Thaise vrouw (Isaan regio) geen ouders meer had, gescheiden was van een Thaise man en twee kinderen had. Wel had ze 70.000 THB aan schuld dewelke ik dan ook zonder aarzelen heb afbetaald … en ja, we zijn nog steeds samen maar hebben ook veel obstakels moeten zien te overwinnen !!

 33. herman buts zegt op

  Ik heb al sinds 10 jaar een thaise vriendin ( sinds vorig jaar mijn vrouw).Ook bij ons kwam de sinsod op zekere moment ter sprake (200.000bht) Ik heb hierover een serieus gesprek gehad met mijn vriendin en heb haar uitgelegd dat ik respect heb voor de thaise tradionele waarden ,alhoewel sinsod bij de jonge generatie stilaan aan het verdwijnen is ,maar dat ik onmogelijk de sinsod kon betalen daar dit voor mij overkwam alsof ik haar kocht en dat ik dit niet wou omdat het mij het gevoel gaf alsof ik een bargirl kocht.Ik heb dan op zekere moment aangeboden om in Thailand te trouwen voor Boedha en een trouwfeest te houden waarbij de giften voor ons (iedereen brengt een envelopje met geld mee) naar haar moeder zouden gaan.Haar moeder antwoorde dat ze geen feest wou en dat we het geld voor het feest aan haar zouden geven.Mijn vriendin heeft toen gezegd dat het huwelijk niet doorging, ze koos dus duidelijk mijn zijde.Indien jou vriendin dit niet kan verdien je ander en beter , vergeet haar er zijn er echt wel genoeg waarvoor het geld niet op de eerste plaats komt.En ik geef ook altijd de goede raad ga niet in de nabijheid van je schoonouders bouwen of wonen dit geeft gegarandeerd problemen.Neem een nieuwe start en hopelijk ditmaal zonder problemen.

 34. Jos M zegt op

  Beste Wim ,
  ik ben in 2008 getrouwd met een vrouw uit een dorp heel dicht bij Khon Kaen.
  Zij was 35 ik 55
  Toen ik vroeg hoe het ging met sinsod werd er gezegd is niet nodig maar wel een huis bouwen.
  Daar had ik geen probleem mee omdat ik na mijn pensionering toch in Thailand wou gaan wonen.
  Klein huis gebouwd op grond die mijn vrouw al had , kostte mij ongeveer 25.000 euro.
  Familie is niet rijk maar ook niet arm werken 7 dagen per week op de markt.

 35. Jean willems zegt op

  Dan zou ik al lang dag met het handje zeggen wij zijn al 36 jaar getrouwd en dit allemaal niet meegemaakt gelukkig is mijn vrouw en haar familie niet zo anders was ik er niet aan begonnen ok thai is thai en farang is farang waarom naar een kant overhellen nee hoor ze hebben ook rekening met mij te houden en dat doen ze heerlijke familie

 36. Marc Dalle zegt op

  Na meer dan 40 jaar met Thai om gaanlijkt deze gekende situatie nogal duidelijk. Vooral in Thailand wordt een vrouw van in de 30 meestal niet meer aanzien als “1ekeus”, hoe erg we dat ook mogen vinden. Het genoemde bedrag is absoluut niet realistisch en in de meeste gevallen wordt de Sinsod ook eerder een symbolische geste. Jouw verhaal wijst er ook op dat de betrokkenheid met jouw draagkracht en inspanningen niet leiden tot enig begrip en respect. Je kan het nog eens rustig met jouw vriendin bespreken, maar ik heb het gekende gevoel dat je ook daar weinig kunt van verwachten. Zoek in Thailand iemand waarvan je voelt dat zij het echt meent, voor jou als partner, als individu. Zelfs met die 400.000 Thb of met de helft ervan ben je niet af met de kosten en de problemen met een echtgenote en schoonfamilie met dergelijke mentaliteit. Er zijn in Thailand duizenden meisjes/vrouwen die dergelijke overdreven druk op je niet zullen aandoen. Eerlijk gezegd: ik zou er mee kappen. Ik snap dat je dat na 4 jaar niet leuk zal vinden. Maar het kan je wellicht veel ander leed besparen. Succes

 37. Keeskadee zegt op

  Beste wim volg je hart maar gebriuk je verstand.
  Mgv keeskadee

 38. Fred zegt op

  Beste Wim, waarom trouwen ???

  Ik ben nu 5 jaar samen met mijn levenspartner en dat gaat heel erg goed.
  Toen haar zoon trouwde drie jaar geleden werd mij door haar schoonfamilie kenbaar gemaakt dat de falang 100.000 baht moest ophoesten. Dat de trouwerij een jaar uitgesteld moest worden kwam door het feit dat wij in die periode al vliegtickets hadden om naar Nederland te gaan. Als straf moest ik volgens de schoonfamilie het dubbele betalende, n.m.l. 200.000 baht.
  Kijk, gekke Gerritje ben ik natuurlijk niet en omdat het mij allemaal in het verkeerde keelgat kwam vond ik ineens 80.000 baht ook een heel mooi bedrag.
  Daarna is er NOOIT meer ene baht naar het noord-oosten gegaan en het respect wat ik denk te hebben is er niet minder om geworden, OOK een faling moet werken voor zijn centjes.
  Strekking van dit verhaal,……houd je centjes lekker bij elkaar Wim.
  Sterkte.

  Mvg.

  Fred R.

 39. Bert zegt op

  Bij mijn familie is het woord sinsod ook nog nooit gevallen in 30 jaar.dat ik mijn vrouw ken.
  Ook voor haar zussen hebben haar ouders nooit sinsod gevraagd aan de toekomstige man.

  Ik zou in dit geval zeggen dat je niet van plan bent om de sinsod te betalen, maar wel bereid bent om de ouders financieel te steunen indien noodzakelijk, als ze geen eigen inkomen meer hebben.

  Mijn schoonmoeder heeft ook alleen een staatspensioen en krijgt van ons iedere maand 3000 Thb en van een jongere broer 4000 thb. De rest is arm als kerkratten en kunnen niets missen, behalve af en toe 500 Thb
  Als er iets gekocht moet worden (tv, wasmachine etc) dan springen we ook bij.
  Heb ik geen moeite mee omdat het sociale stelsel in Thailand hierop is gebaseerd, de kinderen zorgen voor de ouders.

 40. luc zegt op

  Amaai zoveel reacties. Ben zelf al 40 jaar getrouwd met thaise en ze kookt zeer goed en kuist perfect in belgie.Heb 2 kinders die groot zijn maar zij uit betere family en nooit naar sinsod gevraagd .Wel huwelijk in villa haar zuster gedaan denk heeft me ong 25.000 baht gekost eten voor monikken en speciale kleren. Hebben in belgie als zelfstandige zaak opgebouwd begonnen met 200.000 frank en goed verdient. nu 3 condos in pattaya mijn naam en zij huis in BKK dat ze verhuurd grond in koh chang en geld op bank. Eerst 3 tal jaar gewerkt en niks voor haar maar later goed verdient en gedeeld ong 1/4 e voor haar en OK. Familie trekt eerder party voor mij dan voor haar maar meeste al gestorven. Nooit geld gevraagd of moeten betalen. Zo moet het. En heb al veel anderen gekend in pattaya. Moest ik alleen zijn die direct zelfde doen. Dus alleen geld is geen liefde.

 41. Ruud zegt op

  Best tip! leg uit dt je een aantal jaar zal moeten sparen om dat te kunnen betalen, maar dat je vriendin alvast in Nederland kan komen wonen, kies hier voor een samenlevingsovereenkomst, want eenmaal hier volgt nog de lange weg van het inburgeringsexamen, stel dat je vriendin dat niet vol houdt of terug wil is dat nog eenvoudig te reglen en ben je nog niet zoveel geld kwijt,

  Ik wens je wijsheid.
  Ruud.

  • johan zegt op

   ik heb een thaise vrouw wij zijn getrouwd en er nooit over geld gepraat.

 42. Ronald zegt op

  Sinsod….. nieuw woord voor bij.
  Ik ga binnenkort trouwen naar hier hebben we het nooit over gehad.
  Gaat ook niet gebeuren, daar moet je vanaf het het begin duidelijk over zijn.
  Natuurlijk heb ik haar inburgering betaald en de vliegreis en haar vooruit geholpen toen ze 3 maanden hierheen kwam waarna ze haar vaan kwijt was waar ze het goed voor mekaar had.
  Maar zo gaat dat in Thailand.
  Voor jou 1 miljoen anderen.
  Intussen ruim 2 jaar hier en werkt vanaf week 1 want dat is de aard vh beestje.
  Ja en als ze wat meer verdient zit de familie er ook goed mee.
  Nee ben niet voor da Sinsod gedoe maar denk wel dat je vanaf begin moet laten weten hoe dat het hier werkt.
  Nee ik heb niet te klagen en mijn respect zal wederzijds zijn maar dat geld ook andersom.

  Ik zou zeggen succes kerel

 43. Bo Meekers zegt op

  Sorry ,, maar hier staan veel reacties die misplaatst zijn.
  Men moet niet iedereen over dezelfde kam scheren en de Thaise vrouwen uitmaken als geldwolven ,, maar zoals in Wim zijn geval ,,, Ja die zit opgescheept met een geldwolf of haar familie althans.
  Mijn Thaise vrouw is ook uit de Isaan ,, zij of haar ganse familie hebben nog nooit over een bruidsschat gesproken ,,, mijn vrouw houd van mij , is zeer trouw en eerlijk en plichtsgetrouw ,, wat ik hier niet echt van de vrouwen kan zeggen.
  Ik begrijp echter vele mannen niet ,,,, ofwel zit hun verstand in hun broek en lopen ze hunne piemel achterna zonder te beseffen dat ze zich in hun ongeluk storten.
  Laat mij gewoon enkele dagen met een vrouw door brengen ,, ik spreek nu niet van sex maar gewoon iets doen of ergens naar toe of eender wat ,, wel beste vrienden op die enkele dagen weet ik welk vlees ik in de kuip heb en weet ik ook hoe het verder zal verlopen .
  Ik ga mij niet over Wim uit spreken of een oordeel vellen ,, hij zal wel oud en slim genoeg zijn om dat zelf te doen !!!!!!
  Het oordeel over mij zelf in zijn plaats ,, Ik zou het niet tolereren maar het ook niet zo ver laten komen !!!

 44. Stefaan zegt op

  Wim, nog niet opgeven. Pik de draad weer op en maak alles weer bespreekbaar. Maar ga de discussie over geld en sinsod uit de weg. Ga een aantal weken door. En vraag haar dan of ze voor jou gaat of voor de 400000 Baht. Zeg haar dat je geen of slechts een kleine sinsod wil betalen, dat je er niet wil over discussiëren. Benadruk dat je haar wil, maar dat geld geven voor jou niet kan omdat dit in onze cultuur overkomt als een bruid kopen. Laat haar wat tijd, zet dan alles op een rijtje en vraag je af of doorgaan met de relatie zin heeft. Durf te kappen indien nodig.
  Volgens mij ligt de fout erin dat je te kwistig bent geweest met geld naar haar familie toe. Nu zit ze vast in een dilemma en staat ze onder druk van haar ouders.
  Ga uit van je eigen sterkte, maar laat je hart spreken.

 45. laksi zegt op

  Wim,

  Mijn ervaring is; dat een Thai afhankelijk moet zijn van een falang,dit geeft de beste relatie.

  Stel haar voor, dat je een huis voor haar wil kopen i.p.v. een sinsod, dit zal ook voor de familie geen gezicht verlies zijn.

  Dan gaan jullie samen naar de Gouvernement Housing Bank, deze verlenen aan de Thai (geen buitenlander) een hypotheek van maximaal 2 miljoen. Als deze dit bevestigen, (haar inkomen + ID meenemen) gaan jullie kijken naar een huis van maximaal 1,8 miljoen. (beslist niet meer) De maandelijkse kosten zullen ongeveer 10.000 Bath zijn. Zij en de bank gaan er van uit, dat jij dat betaald. Maar je zegt dat niet. Pas als het huis is gekocht, zeg je dat jij 50% betaald en dat zij 50% moet metalen. Een enorme huilbui zal los barsten met de nodige scheld woorden, maar dat is puur schijn. Gewoon zeggen “ik heb niet meer” later wanneer ik gepensioneerd ben, kan ik alles betalen. Dan zal ze dat accepteren. De rest van haar leven is ze afhankelijk van jouw en zal alles doen om je te behouden, ook ben je nog z’n vervelende farang.

  • Loe zegt op

   Dit is volgens mij de reinste vorm van slavernij en heeft totaal niets maar dan ook niets met liefde te maken. Er zijn goede en slechte (Thaise) vrouwen, maar er zijn ook vele goede en slechte mannen en die verdienen om gelijk behandelt te worden.

 46. Ronny Cha Am zegt op

  Als je dit graag geeft, geef je dit wat ze vragen. Volg je hart. Maar dit is geen binding voor het leven. Het kan morgen zo over zijn. Zowiezo zie je die centjes nooit meer weer, dus profiteer van je geluk met volle teugen met haar. Als het stopt, keer uw kar… Er zijn er nog duizende mooie meisjes ginder die wachten op jou. Dus sinod is geen bindend contract voor eeuwige liefde met uw thaise. De mijne heb ik al 3 keer de kans gegeven dat ze mocht vertrekken. Knop om, en ze is er nog steeds. Stop optijd hun willetjes.

 47. rentenier zegt op

  Ik ben inmiddels heel wat ouder dan jij maar leef van de laatste 30 jaren al 25 jaren in Thailand. Het is niet om trots op te zijn dat ik heel veel relatie’s heb gehad. Daarvan 9 jaar getrouwd gewest en 3 kinderen aan overgehouden. Officieel heb ik nooit iets betaald maar wel betrokkenheid gevoeld en daar naar mijn vermogen naar gehandeld. Ik denk dat het belangrijkste deel van jou vraag is hoe het kan dat ze ineens veranderd is en zelfs het contact totaal verbroken. Ik denk dat de druk die op haar word uitgeoefend haar te groot is geworden. Als ze geen vaste relatie met een man heeft, heeft ze minder hoofdpijn. Het zou best kunnen dat haar voorkeur is om met haar ‘oude leventje’ door te gaan. Wat is ‘echt van elkaar houden’? Het liefde gevoel zal niet gauw de doorslag geven of er wel- of niet getrouwd gaat worden. Ik heb in Nederland ervaren dat als je niet iets belangrijks te bieden hebt zoals er goed uit zien, een heel toffe vent zijn, een goed baan en inkomen, liefst bezittingen of indirect via te verwachten erfenis(sen), je niet gemakkelijk een relatie kunt krijgen met een aantrekkelijke dame en dat is in Thailand ook zo. Als je niet erg veel te beiden hebt dan moet je dat relativeren en op het niveau zoeken wat bij jou past. Ik heb mijn laatste vriendin online leren kennen en was heél duidelijk in mijn profiel en het gezochte profiel. Mijn vriendin is slechts 10 jaar jonger en financieel onafhankelljk van mij en de rol binnen de familie is belangrijk, ze heeft geen verantwoordelijkheid naar de familie terwijl haar moeder nog leeft. Heel belangrijk volgens mij om zakelijke dingen niet op z’n verloop te laten maar in een vroeg stadium te bespreken. Wat er is gebeurt zal niet haar eigen keuze zijn maar die verdomde invloed van familie en zelfs de sociale omgeving. Om heel eerlijk te zijn denk ik dat je met deze deze relatie niet verder kunt. Wat de hoogte van n Sinsod zou moeten zijn, staan geen bedragen voor maar het zijn de voorbeelden van de rijkere farang die het voor de armere onder ons verpesten.

 48. Rob zegt op

  Het is typisch vrouweigen als ze hun zin niet krijgen zwijgen ze en doen ze net alsof je niet bestaat.
  Als je dan ook nog zulke bedragen moet gaan lappen voor een glimlach op hun gezicht???
  Wat is het volgende probleem? Huis , motorbike voor broer, nicht die gaat studeren , buffelo ziek etc etc.
  Of je moet pegels in overvloed hebben maar er zijn er heel wat mensen naar de klote gegaan op deze manier. Mijn advies trap er niet in er lopen genoeg vrouwen rond.

 49. djoe zegt op

  Moderator: Graag de discussie bij Thailand houden.

 50. Adje zegt op

  Thailand is zeer groot en er zijn veel tradities. Die tradities geldt niet algemeen maar zijn nog wel in grote delen van Thailand. Een van de tradities is het vragen van de sinod de bruidsschat. Personen die antwoorden dat de Thaise vrouwen die dat vragen geldwolven zijn en dat die het huwelijk niet waard en dat je daarmee onmiddellijk moet kappen hebben totaal geen respect voor de Thaise cultuur en zijn tradities en zijn in mijn ogen geen Thaise vrouw waard. Een van de reden waarom een sinds gevraagd wordt is om aan de familie, vrienden en dorpsgenoten te laten dat ze een man heeft die haar goed kan onderhouden. Mijn vrouw, in centraal Thailand vroeg ook 400.000. Ik heb haar uitgelegd dat ik een eenvoudige man was met een eenvoudige baan en ik dit niet kon betalen. Ik was bereid om 100.000 te betalen en zou zou zorgen voor 2 gouden ringen. Ze legde me uit dat dit te weinig was want van de sinod moest alles betaald worden. De bruidskleding de fotograaf, de filmer, de kapper, de visagist, het feest met eten, drinken, muziek enzovoort. Ik ging bij mezelf te rade en dacht, als ik in Nederland trouw dan kost met dat zeker 7 a 8 duizen euro. Na deze uitleg heb ik het bedrag verhoogd naar 200000 met de mededeling dat dit het maximum was. Ze toen akkoord gegaan en ze heeft toen goud en nog100.000 van haar moeder geleend. Zodat ze toch na buitenwereld toe goed te voorschijn kwam. We zijn getrouwd en het is mooiste dag van mijn leven geworden. We hebben een super feest gehad. Ik heb supervrouw en familie er aan over gehouden. Het mooiste was dat er ook nog eens geld binnen kwam van de gasten die op de bruiloft kwamen. Op het einde bleef er geld over van de 200.000 en die kreeg ik terug maar heb ik meteen aan mijn vrouw gegeven. Inmiddels ben ruim 8 jaar getrouwd. Laat je relatie na 4,5 jaar niet zomaar stuk lopen. 400.000 is in mijn ogen ook veel te veel. Maar helemaal niets dan kom je zeer slecht over bij je vrouw en de familie. Kijk gewoon wat je kan missen en praat daarover met je vriendin. En als je echt helemaal niets kan missen dan moet je maar hopen dat je vriendin daar begrip voor heeft. Een ding is zeker. Een vrouw kost altijd geld. Ik wens je heel veel wijsheid toe en hopelijk ga je een toekomst tegemoet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website