Beste lezers,

Ik ben volledig nieuw (sinds vorige week) en ik dacht dat het werkte als een soort forum. Ik ben daar dus mis in? Ik ben van plan om begin 2023 naar Thailand te emigreren.

Ik heb al enige artikels gelezen over kostprijs om in Thailand te wonen, maar kan daar blijkbaar niet op reageren (wegens te oud). Dit opnieuw bespreekbaar maken kan niet.

Wat me vooral opviel in deze discussie, was dat mensen meer geld nodig zouden hebben om in Thailand te wonen dan wat men in Europa beschikbaar heeft. In Belgie zijn mensen die moeten rondkomen met 1200 a 1300 euro pensioen en ik las hier dat men in Thailand minstens 2000 euro nodig had. Is hier bluf mee gemoeid of?

Groet,

Ivo

37 reacties op “Lezersvraag: Heb ik in Thailand meer geld nodig om te leven dan in Belgie?”

 1. Erik zegt op

  Ivo, men zegt wel ‘de tering naar de nering’ ofwel de uitgaven aanpassen aan de inkomsten. Als je het moet doen met pensioen en andere oudedagsvoorzieningen dan let je op de centen en leef je anders dan wanneer je 10.000 euro netto per maand hebt.

  Dat is in Thailand net zo; je leeft naar je mogelijkheden. Je kunt goedkoop huren afhankelijk van wensen en regio. Een dure kar of een motorfiets; jouw dieet aanpassen aan Thailand of iedere dag dikke biefstukken en dure wijnen. Hoeveel blingbling wil jouw partner? Hoe duur is de school/universiteit voor de kinderen al vind ik onderwijs een hoofdzaak waar je niet op moet bezuinigen.

  Jouw ziektekostenverzekering heb je niet altijd in de hand want die hangt mede af van jouw medisch verleden. De Immigration kan verlangen dat je een zeker bedrag aan buitenlands inkomen laat binnenkomen op jouw Thaise bankrekening (zie een vraag gisteren in dit blog) maar niemand vraagt je dat ook volledig te besteden.

  Kortom, wat je uitgeeft is naar wensen en mogelijkheden en 2.000 euro per maand is absoluut geen noodzaak. Maar wil je de grote meneer uithangen, tja, dan kost dat geld. Dus maak je plan op, handel daar naar en betrek vooral de partner daarin want hij/zij moet wel meewerken.

 2. Rob zegt op

  Dat is van persoon verschillend de 1 zal duurder uit zijn de ander goedkoper. Zelf houdt ik van europese standaarden dan zal je in thailand duurder uit zijn. Kan je leven als een thai dan weer goedkoper. Ook zal je daar je draai in moeten vinden en van lief en leed achter moeten komen.

 3. Dree zegt op

  Ik heb niet meer dan 1000 euro per maand nodig en daar leef is zeer goed mee

 4. Rob zegt op

  Dat is van persoon tot persoon verschillend.
  De 1 zal duurder uit zijn de ander goedkoper.
  Als je kan leven als een thai heb je niet zoveel nodig.
  Als je westerse maatstaven wilt handteren dan ben je duurder uit in je eigen land,1300 euro is dan niet veel. Als de valuta weer eens 20% daalt kan het hard gaan.
  Het ligt er ook aan waar je in thailand wilt wonen. Een vergelijkbare woning met europese standaarden in een toeristisch gebied betaal je snel 600 euro plus voor.
  Maar leef je in een hutje op de hei dan is dat weer rete goedkoop.
  Dus een zinnig antwoord op je vraag is voor een buitenstaander niet in te schatten.
  Maar ik neem aan dat je al enige keren in thailand bent geweest en dan kan je je eigen vraag zelf wel invullen.

 5. Nicky zegt op

  He meeste hangt er vanaf of je huurt of eigen woonst bezit. Wijzelf leven in Chiang mai, bezitten een auto en binnenkort onze eigen woning. Dan kom je makkelijk uit met je genoemde inkomsten. Echter, hou wel in de gaten dat je voor je visum inkomsten moet hebben van ongeveer 1800 euro. Of 800.000 baht op je Thaise rekening.
  Als je moet huren, moet je rekenen voor een kamer op minimaal 3000 baht. Een condo of huis is natuurlijk duurder. Ook waar je wilt wonen. Uiteraard ben je in Puhket of Bangkok duurder uit dan op het platteland. Electro verbruik is ook heel verschillend, met airco of zonder. Benzine is goedkoop. Eten, naargelang. Eet je alleen lokaal, of Europees, ga je vaak uit eten. Of kook je zelf. Met andere woorden, je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Vergeet ook je ziekteverzekering niet, als je volledig wilt emigreren. Belgische ziekenfonds heeft geen verdrag met Belgie

  • Wim zegt op

   Belgische ziekenfonds heeft GEEN VERDRAG MET België ?

   • Lung addie zegt op

    @Wim,
    neen beste Wim, de ziekenfondsen uit Belgenland hebben geen verdrag met Thailand. Indien je in Thailand WOONT komt het ziekenfonds NIET meer tussen in de ziekenkosten. Je bent en blijft wel gedekt voor kosten in Belgie maar niet als bewoner van Thailand. Als ’toerist’ lagen de zaken VROEGER wel anders maar dat is reeds jaren geleden totaal veranderd. Er zijn nog wel een paar ziekenfondsen die, als toerist, gemaakte ziekenkosten terugbetalen maar dan ben je wel beperkt in verblijftijd. Dus je moet wel degelijk aantonen dat je een ’toerist’ was.

 6. Rianne zegt op

  Beste Ivo, als je van plan bent in 2023 naar Thailand te emigreren, stel je dan op de hoogte van de duurte van jouw levensonderhoud aldaar, en maak je eigen berekening (begroting). Je begeven in een discussie of je €1300 of €2000 nodig hebt is zinloos.
  De vraag is hoeveel inkomen jij in Thailand in kunt brengen, (budget). Vervolgens wat je aan kosten kwijt bent. Want: heb je in Thailand een eigen huis, of moet je huren? Kun je vanuit België voor ziektekosten verzekerd zijn, of doe je dat in Thailand of neem je het risico onverzekerd te blijven? Ga je jouw boodschappen doen bij TescoLotus en op de lokale markt, of wil je naar TopsMarket? Ga je een pickup rijden, of doe je het met een scootertje? Ben je van plan in Bangkok te gaan wonen of in de Isaan? Heb je genoeg aan een ventilator of hang je airco’s aan de muren? En zo zijn er nog legio vragen te beantwoorden. Bij voorbeeld: heb je spaargeld, ben je alleen of met z’n 2en, is er één inkomen of meerdere? Ik denk van niet, anders was jouw vraag niet nodig.
  Op dit moment krijg je voor €1300 meer dan ThB 45000. Een doorsnee Thai gezin doet het met ThB 20000, en heeft het naar Thai maatstaven prima. Mijn man en ik hebben aan ThB 40000 meer dan voldoende. Maar we hoeven geen Thai ziektekostenverzekering, zijn in het bezit van een eigen huis, en van het geld dat we over houden kunnen we zelfs af en toe eens een weekend weg bv naar Seoul of Tokyo. (nu even niet vanwege Corona). De vakanties naar Nederland betalen we separaat.
  Zo zie je maar. Het is allemaal afhankelijk van je eigen (financiële) mogelijkheden en wensen, maar dat is in België of Nederland ook zo. Maak je niet bezorgd, ga verstandig om met je geld, en zorg dat je voldoet aan de voorwaarden van Immigration waarmee je jaarlijks jouw verblijfsverlenging aanvraagt.
  Maar op jouw vraag kun je met €1300 in Thailand uit de voeten luidt het antwoord volmondig: Ja!

 7. walter zegt op

  Beste Ivo,
  Zoals al door velen aangehaald … de levenskosten zijn afhankelijk hoe je leeft inzake leefkosten voeding en kleding,woning, auto, regio, etc.. Verder moet je altijd rekening houden met het koersverschil Bath/euro (dat kan veel verschil maken bij grote valuta-wijzigingen zoals de voorbije 2 jaar bv.) …
  ook heb je nodig vr je “extension of stay – visa” een maandelijks inkomen van 65000 bath (of 40000 bath indien gehuwd met thaise) , of een vast bedrag van 800000 bath op een thaise rekening zetten (of 400000 bath indien gehuwd) …
  kan je dit niet, vergeet dan de emigratie (tenzij je werkt in thailand.)
  bij volledige emigratie moet je ook een ziekteverzekering afsluiten wat toch een minimale jaarlijkse kost is van 1500 euro naargelang verzekering/medische toestand .(en sommige zelfs veel meer) ..
  maar als je “gewoon” leeft is thailand nog altijd goedkoper dan belgië … om je een voorbeeld te geven … ik ga bv. maandelijks naar makro voor eten/drinken te kopen …in belgie betaal ik 350 euro en vr hetzelfde te kopen in thailand betaal ik 200 euro …
  kan je leven als een thai dan eet je een streetfood-maaltijd Isaan voor 1 a 2 euro … groenten/vlees op markt is zeker niet prijzig ..
  ik kan je alleen de raad geven, ga 3 maanden wonen op je voorkeursbestemming .. hou alles goed bij wat je uitgeeft .. beslis dan of je kan / wilt emigreren … zo vermijd je verrassingen of desillusies in de toekomst … succes!

  • Ivo zegt op

   kijk , ik heb in Belgie geen kosten.
   Mijn vrouw en ik werken in éénzelfde bedrijf ( ben gehuwd in 2002 ).
   Een 10 tal keren in Thailand geweest
   We hebben toch wat spaarcenten en mijn vrouw beschikt over 4 rai grond in Thailand, wat we niet willen spenderen om van te leven.
   Spaarcenten moeten ruim voldoende zijn om een huis , auto en visa te garanderen.
   Wij willen ons eten zelf koken , wat ook een hobby en bezigheid is.
   Maar willen dit wel allemaal in tesco of makro of dergelijke gelegenheid kopen.
   Dan vraag ik me af…..het leven kan dit bovenstaande alles buiten beschouwing gelaten, toch niet zo duur zijn.( alleen de ziekteverzekering , waar ik ook zeer uitéénlopende bedragen hoor )
   In Thailand betaal je “bijna” geen belasting op eigendom.
   benzine , stroom , water zijn goedkoper……geen verwarmingskosten ( weliswaar airco )
   gemeentebelasting , provinciebelasting , federale personenbelasting , belasting op huisvuil….te gek om op te noemen.
   Wij geven voor een ruime levenswijze in Belgie met 2 auto’s niet meer uit dan 1500 a 1800 euro per,maand incl restaurant etc ( VOOR 2 PERSONEN !!! )
   Dan begrijp ik sommige artikels niet , die ik hier gelezen heb ( datum 2017 )
   Ivo

  • rori zegt op

   klopt eerst eens een maand of 3 a 6 proberen om 1 of 2 locaties
   Mijn vrouw heeft een huis in de provincie annex bedrijf. samen hebben we een condo in Jomtien.
   Huur vergelijkbaar in uttaradit een 4000 tot 6000 bath per maand zonder electra en water
   Huur studio of appartement in Jomtien – Pattaya vanaf kleine studio 9000 tot 2 kamer appartement 14.000 bath zonder electra en water.
   Betalen geen huur wel 14.000 service kosten per jaar voor appartement.

   Als ik in Uttaradit zit komen ik en mijn vrouw van 750 euro rond. Rijden wij truck auto en motor van.
   gemiddeld 125 km per week.

   Als we in Jomtien zijn is het een 1250 per maan.
   Eten praktisch altijd thuis.

   Boodschappen 1 keer per week tesco Lotus een 2000 bath voor 3 personen
   De rest op de markt een 2000 bath in de maand

   Electra een 1200 bath in Uttaradit en een 1800 bath in Jomtien.

   Meeste geld gaat zitten in onbekend en benzine

 8. Dirk Couzy zegt op

  Beste Vriend;als je €1340 netto per maand hebt geen probleem hier en ff schecken bij de Thaise Ambassade

 9. Peter Yai zegt op

  Geachte lezer

  Om goede vergelijking van levensonderhoud te zien kijk op http://www.numbeo.com cost of living

  Vul een plaats in 1 in Nederland of België en 1 in Thailand of een ander land in Azië.

  Veel plezier met deze site.

  Vrolijke dag Peter Yai

 10. Joan zegt op

  Ik denk dat je het over twee verschillende dingen hebt: wat men nodig heeft voor levensonderhoud is 1 ding, maar om een langdurig visum te krijgen moet je kunnen aantonen dat je minstens Baht 65,000 per maand hebt. En laat dat nu net zo’n Euro 2,000 zijn.

  • Rene zegt op

   Dat is niet nodig als je 800.000 baht (nu ca 23.000 Euro) op een rekening kunt zetten!!

 11. herman buts zegt op

  Wij leven enkele maanden per jaar in Thailand en Besteden 13.000 Bht aan een mooi appartementje met Prachtig Zwembad, verder besteden wij ongeveer 1500 bht per dag (2 personen). Wij eten afwisselend Thais en ook 2 keer per week Europees, gaan uit eten 2 keer per dag, benzine voor de motor inbegrepen.Wij Huren een motor voor 3000 bht per maand. En wij hebben besloten om afwisselend 6 maanden per jaar in Thailand en Belgie door te brengen zo blijf je in orde met je ziekteverzekering. Totaal budget is dus ongeveer 60.000 bht per maand, maar het kan ook minder uiteraard

 12. rene23 zegt op

  Over de kosten van levensonderhoud kan je lang discussieren, maar Thailand is de laatste jaren voor ons farangs aanmerkelijk veel duurder geworden.
  Als je daar wilt leven zoals ik gewend ben vind ik Thailand even duur als NL.
  Daarbij komt ook nog de eisen van de immigratie dienst, de dure ziektekosten verzekering, enz.
  Op diverse fora zijn er discussies over dit onderwerp en velen gaan inmiddels van hun pensioen ergens anders leven (Vietnam, Filippijnen, Spanje)
  In 1980 was ik voor het eerst op vakantie in Thailand en kostte alles een prikkie, maar die tijden zijn echt voorbij.
  De laatste 18 jaar ga ik in de winter voor 2 maanden naar “mijn” eiland Koh Jum in ZW Thailand.
  Ik heb het zien ontwikkelen van een arm vissers eiland met een handvol kleinschalige resorts tot een vakantie eiland met luxe resorts van 100-150 Euro/dag en luxe bungalows die verkocht worden voor 500.000+ Euro.
  Ook de lokale ondernemers hebben de prijzen de laatste jaren flink verhoogd of zelfs verdubbeld.
  Dat kan ik gewoon niet meer betalen, want het is me te duur geworden.
  Ik heb de afschrijvingen van mijn credeit card er eens bij gehaald en wat bleek : ik heb dit jaar ter plaatse bijna 2 x zoveel uitgegeven voor dezelfde dingen (binnenlandse vlucht, huur bugalow, scooter, wijn, koffie, bier, restaurants, enz.) als in 2018!!
  Ik hou erg van ZO Azie, maar Thailand is me te duur geworden.

  • Harrith54 zegt op

   Vind ik toch wat overdreven, ik kan sparen, huur een woonruimte heb scooter en een nieuwe pickup. Kan goed rondkomen en heb inkomen rond de 1450 € van mijn pensioen. Dus vind het er niet te duur. En geld inwisselen als de Bath hoog staat helpt ook. Ik woon samen met mijn Thaise vriendin overigens… Met veel lol.

 13. John Chiang rai zegt op

  Bij de vraag of je in Thailand qua levensonderhoud duurder uit bent dan in Belgie,zullen velen meteen met NEE antwoorden,hoewel dit natuurlijk lang niet voor iedereen toepassend is.
  Mensen die leven kunnen als een Thai,en dat zou ik persoonlijk zeker op den duur niet willen en kunnen, omdat ik mij net zoals vele anderen iets anders voorstel van mijn levensavond,zullen misschien voordeliger leven kunnen.
  Voordelig betekent vaak,het gedeeltelijk of compleet verbannen van westerse levensmiddelen,zoals o.a een glas wijn en een lekker stuk kaas,omdat deze en vele andere dingen vaak 30 a 40 % duurder zijn als in Europa.
  Ook een prive ziekenverzekering,die nu reeds verplicht gesteld wordt,is vele malen duurder als de meestal bekende sociale verzekeringen die men uit het thuisland kent.
  Bovendien stelt zich ook nog de vraag,of men alleen of met een partner gaat wonen,die afgezien dat ze jou gratis onderdak verleend, ook met haar familie niet van de lucht,liefde,en jou mooie blauwe ogen leven kan.
  Kortom je leeft in een land waar je naast jou eigen levensbehoeften te maken krijgt met mensen,die het altijd financieel nog een stuk minder hebben,haast of geen sociale voorziening kennen,en daarbij stilletjes toch af en toe op jou hulp rekenen.
  Allemaal dingen die je naast jou persoonlijke levens behoeften en plichten mee moet tellen in de uiteindelijke berekening ,of je werkelijk zoveel voordeliger leven kunt in Thailand.
  Ik wens je succes,en zou graag over een paar jaar een eerlijk verslag van je willen lezen,of het nu werkelijk zoveel goedkoper is als in Belgie.

  • fred zegt op

   Ja het is merkelijk een stuk goedkoper. Benzine ….autoverzekering en belasting…..geen onroerende voorheffing….je verplaatst je grotendeels met de scooter….geen parkeermeters…..kledij heb je amper nodig….onderhoud auto scooter spotgoedkoop…..internet pak goedkoper…..medicatie goedkoper…..huishuur pak goedkoper….water en elektriciteit pak goedkoper….klusjesman pak goedkoper….tuinman veel goedkoper…..poetsvrouw veel goedkoper…..reizen naar de buurlanden veel goedkoper net als de overnachtingen…..Voor 20 euro p/d slaap je in een deftig hotel. Bussen en taxi’s zijn pakken goedkoper.
   Je laten verwennen met een lekker massage …spotgoedkoop. Nergens afspraak maken en overal gelijk bediend worden nog zo een luxe die in het westen totaal verleden tijd is.
   Krijg je een boete ( zeer zeldzaam) zelfs voor overdreven snelheid kom je er vanaf met 10 euro.
   Uiteraard moet je je wat integreren …..maar waarom nu naar Thailand gaan wonen als je je niet een klein beetje wil of kan aanpassen ? Waarom moet zo nodig alle dagen Franse kazen of speciale hoogstaande wijnen ? Ik zou zeggen opteer dan voor Frankrijk of Italië. In dit tropisch land smaakt een Chang biertje me bij valavond veel beter dan een glas rode wijn.
   Thais eten is toch heel lekker…..en broodje is ietsje duurder als bij ons …maar op de middag heb je aan een toastje toch genoeg in dit hete land ? Hoe zwaarlijviger je bent hoe meer je zal zwoegen en zweten.
   En ja er wordt al eens verondersteld dat je iemand wat uit de nood helpt…..maar hoe ver je daar wil of kan in gaan hangt alleen van jezelf af.
   Ik woon nu 10 jaar in Thailand en leef er eigenlijk een vettig lui leventje dat me mocht ik hetzelfde willen in Marbella me 10 keer zo veel zou kosten. Alles hangt er vanaf wat je verwachtingen zijn en je voorkeuren. Persoonlijk vind ik dat je in Thailand 5 X meer waar hebt voor hetzelfde geld als in de Lage landen. En al bij al het weer…..het straatbeeld….de gemoedelijkheid…het relaxte….de dienstverlening vriendelijkheid en de veiligheid ( bij ons steeds minder) krijg je er nog eens gratis bij.
   Maar t’ja het is overal wel iets dat tegenvalt……het paradijs bestaat volgens mij dan ook alleen maar in religieuze geschriften.

 14. Maryse zegt op

  Beste Ivo,

  Aan wat de lezers hier boven geschreven hebben heb ik niets toe te voegen. Zij verwoorden het prima. Echter wil ik aangeven dat het bedrag dat Walter noemt over de ziektekostenverzekering verbazingwekkend laag is. Ik heb hier een ziektekostenverzekering moeten afsluiten en betaal dit jaar 2.832 euro oftewel 104.950 Baht. En ik mankeer niets, dat wil zeggen dat ik geen bijzondere risico’s heb.
  Houdt er met dat soort bedragen rekening mee.
  Of Walter moet jou een goede tip geven, speciaal voor Belgen…

 15. jozef zegt op

  De EXTRA kosten voor vliegreizen en visa en verzekeringen alleen al maken het veel duurder !

  • Jos M zegt op

   Jozef , als je eenmaal hier woont hoef je toch geen vliegreizen meer te maken en je (visa) verlenging kost 1900 baht dus ongeveer 60 euro per jaar.

   • Jacques zegt op

    Beste Jos, velen van ons hebben familie in het thuisland die je bij de regelmaat wilt bezoeken. Niet iedereen kan zich hier van afsluiten. Dus het is wel een punt van overweging die zeker moet worden gemaakt. Visa kosten zijn meer dan u nu opgeeft. U vergeet dat een ondersteuningsbrief over uw inkomsten ook betaald moeten worden bij de respectievelijke ambassades en ook gemiddeld zo’n 1500 baht kosten. De inkomsten aantonen enkel via een Thaise bank zijn dan weer wel minder aan kosten. Daarnaast zal je al een jaar eerder je paspoort moeten vervangen i.v.m., de jaarverlenging die afhankelijk wordt gesteld met de uitgifte duur. Ook zijn de kosten van een paspoort vertrekt door de ambassade in Thailand aanzienlijk hoger als in het land van herkomst. Voor diegenen die niet een ambassade naast de deur hebben, komen er reis- en mogelijk verblijfskosten bij kijken. Kortom er moet het nodige bij die 1900 baht worden opgeteld.

 16. Jacques zegt op

  Ik denk dat u wel een aardig beeld heeft gekregen uit voorgaande berichtjes van hetgeen u in de toekomst te wachten staat bij emigratie naar Thailand. De visum en jaarverlengingen in Thailand zijn onderhevig aan aanzienlijke eisen en daar is dus bijzondere aandacht voor nodig. Als alleenstaande is het bedrag van 65.000 baht per maand aantoonbaar van belang of 800.000 baht op een Thaise bankrekening. Volledige uitleg hierover is uitvoerig te lezen in de dossierstukken. Dit is voor een hoop mensen een kwelgeest geworden en noodzaak voor vertrek uit Thailand. Te meer omdat dit bedrag door de Thaise autoriteit niet wordt aangepast ondanks de hevige koerswissel schommelingen. Een pensioen is voor de meesten van ons redelijk constant, maar vanwege die wisselkoers in Thailand soms wel 30 % minder in waarde. Houd hier rekening mee. De autoriteiten gaan ook op diverse immigratiepolitiekantoren anders om met de papierhandel die nodig is om rechtmatig verblijf te krijgen en te behouden. Er zijn er die verlangen een formulier opgemaakt door een ambassade van uw land dan wel die van een andere EU land zoals de Oostenrijkse/Duitse consul in Pattaya. Tegenwoordig moet het formulier van het pensioenfonds dat aangeeft hoeveel pensioen er vertrekt wordt mede worden ingeleverd. Er zijn kantoren die daarbovenop nog verlangen dat u een Thais bankboekje kunt overleggen, dan wel een uitdraai van die bank waarin u aantoont dat er daadwerkelijk minimaal 65.000 baht per maand wordt gestort. Met een wisselkoers van 33 was dit bijna 2000 euro netto per maand en thans met de koers van 37 zit je op 1752 euro netto. Veel zal dus afhangen van de koers in 2023 en wat u zelf te berden kunt brengen. Dus de tijd zal het leren en niets is zeker in het leven.

 17. EDDY zegt op

  Beste
  Als je gewoon leeft is 1000 euro genoeg Als je graag nu en dan is uitgaat is het 2000 euro
  DIe auto heb je niet nodig Ga ergens in een stad of badplaats wonen
  Wil je elke dag de toerist uihangen 3000 euro
  Vooral amuseer je !!!

 18. Marc s zegt op

  TV auto keukengereedschap hetzelfde als in België
  Benzine 95 – .80 cent
  Huurprijzen 3 × zo goedkoop
  Eten als je Thais eet 1 max 2 euro
  Euro eten 5 max 7 euro
  Biefstuk feit 10 max 15 euro
  Koffie in koffieshop 1.25 euro
  Water per maand 1.25 euro
  elektriek per maand 25 euro
  Internet 20 euro
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt

 19. l.lagemaat zegt op

  Beste Ivo,

  Huur eerst eens voor minimaal 3 maanden of langer een onderkomen in Thailand.
  Op deze manier krijg je een indruk van het levensonderhoud.

  De immigratie stelt als eis 65.000 baht per maand aantoonbaar als inkomen bij iemand die in Thailand wil gaan wonen. ( Of 800.000 baht op een spaarbankboekje )

  Een ziektekostenverzekering is in Thailand duurder dan het thuisland!

  Succes!

 20. Pieter zegt op

  Ik heb vorig jaar eens aan een midden-class Thaise gevraagd, hoeveel zij denkt nodig te hebben voor een goed leven in Bangkok (hogere huur, auto, uit eten). Zij noemde een bedrag van 100.000 baht/maand. Dus ongeveer eur 2500 per maand. Altijd nog goedkoper dan in Nederland.
  Ik denk dat dit het bedrag is dat je nodig hebt om een Europees leven in Thailand te leven.

  Vergeet niet, dat wanneer je dezelfde vraag in Nederland zou stellen.je ook totaal verschillende antwoorden krijgt.

  • Jacques zegt op

   Het bedrag wat u hier opgeeft kan ik beamen. Mijn vrouw en ik hebben ruim 130.000 baht per maand om op te maken en dan is het mogelijk de bungalow te hebben die je voor ogen had, met huishoudelijk personeel een mooie truck en wat motorfietsen, vijf honden en iedere maand tripjes door het land te maken. Een goede ziektekostenverkering gaat ook het nodige kosten. Bovenal was voor ons de keuze om er wel beter van af te komen als dat we in Nederland waren gebleven. Achter de geraniums zitten is ook in Thailand niet aan te raden. Veel went in Thailand maar niet de zorgen die je hebt op je oude dag als het niet betaalbaar wordt. Stress borrelt dan op en werkt overal het zelfde. Van belang is dat de vraagsteller weet hoe hij in elkaar steekt als het er op aan komt. Ben je met minder tevreden dan spelen dit soort issues minder, maar ik denk dat er nog al wat buitenlanders in Thailand vertoeven die zich wel twee keer achter de oren krabben vanwege het onvoorziene dat toch werkelijkheid is geworden. Achter de horizon schijnt de zon.

 21. kawin.coene zegt op

  Je hebt helemaal niet meer geld nodig als je maar eet wat zoal gebruikelijk is in Thailand en dan nog kan je af en toe Europees eten.
  De grootste kost zou eerder te zoeken zijn in een goede verzekering als je ziek bent of een operatie moet ondergaan en dan nog zal men je maar verzekeren tot je 70 ste jaar. dus goed nadenken.
  SUCCES!!!
  Lionel.

 22. Christian zegt op

  Overzichtje,

  HUUR afhankelijk van locatie :
  kamer 2500-5000
  normaal huis 8000-15000
  luxe huis 25000- xxxx

  ETEN :

  thais : 5000
  westers soms : 9000- xxx afhankelijk van je behoefte restaurant drinkgewoonte

  ELECTRICITEIT : 800-2500 (geen airco – veel airco)

  WATER INTERNET : 1000

  VISA en aanverwanten 600-1000

  MOBILITEIT : 3500 – 15000 (?) moterbike – auto

  voor de rest reken je zelf je uitgave voor kleding hospitaal reizen entertainment zeer verschillend van persoon tot persoon.(deze prijs ligt dicht bij euro uitgave)

 23. Henny zegt op

  Kijk even op deze site:

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Thailand

 24. Mike A zegt op

  Je kan leven in Thailand van 15.000 Baht als je het doet zoals de Thai ; simpele kamer, simpel eten en beperkt vermaak. Dat is natuurlijk beduidend minder dan in Europa, maar je hebt dan ook beduidend minder. Wat ik duur vind in Thailand : Auto’s, goed eten uit de supermarkt, toilet artikelen, alcohol en goede kleding.

  Goedkoop : Benzine/Diesel, uit eten zolang je Thai eet, Pickup Trucks, motorfietsen, wegenbelasting en belasting in het algemeen. Kleding en voedsel van markten maar daar is de kwaliteit minder. Verder zijn sommige electronische zaken wat goedkoper dan in Europa.

  Wonen kan je net zo duur maken als je wilt, huur van 3000 voor een kamer zonder airco, tot ver over de 100.000 voor een grote villa met alles erop en eraan.

  Zelf vind ik middenklasse leven hier goedkoper dan in Nederland, maar duurder dan in Duitsland, even afgezien van restaurant bezoek wat hier stukken minder prijzig is dan in Europa natuurlijk. Wat ik verder jammer vind is dat je hier alles contant moet betalen als buitenlander, een auto leasen is onmogelijk en een lening voor een huis is dat helaas ook.

 25. Lung addie zegt op

  Er is een eenvoudig antwoord:
  indien het leven hier Thailand zoveel duurder, zoals sommigen beweren, zou zijn, wel dan zou je hier nog weinig farangs aantreffen. Hoe velen denk je hebben een netto pensioen van 2000EU/m? De meerderheid zal wel minder hebben.
  Alles is gewoon afhankelijk van de levensstijl die je er wil op nahouden. Er bedragen op plakken is niet gemakkelijk, is tenslotte voor iedereen anders.
  Ik weet 1 zaak: ik leef in een goed huis wat ik huur, heb een eigen wagen, een zware motor en een scooter. Kook zowat elke dag zelf Europees eten. Ga elke zondag een pintje drinken met de vrienden en dan vaak gevolgd door een restaurantbezoek….. leef dus als gepensioneerde Belg NORMAAL op dezelfde standaard als ik zou leven in Belgenland. Met een ziekteverzekering inbegrepen kom ik met mijn ‘ambtenarenpensioentje’ ruim voldoende toe. Ik zit wel niet elke dag in de bars…….

 26. Sjaak S zegt op

  Ik zie hier iedere keer weer staan: leven als een Thai. Alsof iedere Thai met 9000 Baht per maand uit komt. Je zult eigenlijk moeten schrijven: leven als een ARME Thai….. Wanneer je de auto’s ziet die hier rondrijden, zijn er ook genoeg Thai die een groter budget hebben dan menig buitenlander die hier woont.
  Maar, met 1300 Euro zou je ook in Thailand kunnen uitkomen. Alleen zoals velen terecht schrijven, moet je je kunnen verzekeren en die prijs hangt af van je leeftijd. En dan leef je niet bepaald als een arme Thai. Je kunt daar normaal mee leven.

 27. S.a a. zegt op

  Ik leef al jaren als God in chiang mai. Echt nog nooit meer opgemaakt dan 40.000 bath. Meestal 25/30 en dan heb je een meer dan prima eten. Alleen wel lokaal eten, van de markt etc. Sowieso veel beter dan restaurants in thailand.

  1000 euro per maand is ruim voldoende in chiang mai of krabi. Bangkok is een ander verhaal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website