Beste lezers,

Met de naderende Brexit in het achterhoofd besloten mijn Thaise vriendin en ik op korte termijn een 5 daagse vliegreis te boeken naar London. Zij was daar nog nooit geweest en was voor ons een mooie gelegenheid nu de UK in ieder geval nu nog bij Europa hoort. Weliswaar geen Schengenland, maar ik had gelezen dat het voor mijn Thaise vriendin (met een verblijfstitel als gezinslid en familie bij mij als persoon vermeld) geen probleem zou zijn om in de UK toegelaten te worden.

Immers bij de grens konden we aantonen dat wij een duurzame relatie hebben en zij als partner van een EU-ingezetene enkel samen met mij een kort bezoek aan London wilde maken. Dit viel ook op te maken uit de retourtickets en de hotelreservering zodat voor haar enkel een stempel bij binnenkomst in de UK voldoende is.

Dat dachten wij dus maar niets is minder waar, wanneer je in ieder geval zoals wij met de KLM vliegen. Nu is het zo dat de KLM bij het boeken en inchecken hier totaal niet naar vraagt of info over geeft. Pas wanneer we alle incheck-, douane- en veiligheids- formaliteiten hadden gehad en ons keurig op tijd bij de boarding gate meldden, werden we door de dienstdoende medewerkster op weinig vriendelijke en zakelijke wijze tegengehouden. Na enige discussie bleek toch dat het echt niet ging lukken. We moeten een visum halen bij de Thaise ambassade wat A. op zondag dus niet mogelijk is, maar B. mij ook niet juist lijkt. We vliegen immers naar de UK?

Dus weg geld voor hotel, reiskosten en de niet refundable vliegtickets. Overigens hebben we ook nog meer dan 3 uur moeten wachten op onze inmiddels ingecheckte koffer.

Al met al voor mij in ieder geval een slechte beurt van de KLM. Zelf ben ik van mening dat zij ons onrechtmatig geweigerd hebben. Zo niet is in ieder geval de informatievoorziening vooraf en communicatie achteraf zeer klantonvriendelijk.

Zijn er lezers die hier ook ervaringen mee hebben?

Groet,

Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Geweigerd door KLM voor een korte vakantie in Londen”

 1. RNO zegt op

  Hi Henk,
  vervelend dat je deze ervaring hebt gehad maar vraag mij af waar jij gelezen kan hebben dat Thaien op basis van gezinslid geen visa voor UK hoeven te hebben? Jij geeft zelfs immers al aan dat UK geen Schengen land is en dat visum voor je Thaise gezinslid is een Schengen visum. Ik vraag dit nl. omdat ik hier de Thaise echtgenote van een Engelsman al paar keer geholpen heb met het verkrijgen van een visum voor de UK als zij samen met haar man op vakantie daar naar toe gaat. Een reiziger blijft altijd verantwoordelijk voor de juiste visum papieren. Hoe heb je geboekt, via internet? Hoe kan KLM dan controleren of je de juiste papieren hebt? Helaas hoortdan mogelijkheid van niet mogen vilegen daarbij. Dit hoort altijd op een klantvriendelijke manier te gebeuren is mijn bescheiden mening. Je spreekt al over een discussie wat soms kan ontaarden in onvriendelijk gedrag en woorden (van beide kanten).

 2. Hans Bos zegt op

  Volgens mijn bescheiden mening heeft de KLM daar weinig mee te maken. Het is al weer enige tijd geleden, maar toen ik met mijn Thaise vriendin naar Londen ben gereisd, moest zij over een geldig visum beschikken. Het Britse koninkrijk is geen Schengen-land.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Hans Bos,De KLM heeft hier net zoals iedere andere vliegmaatschappij wel degelijk mee te maken.
   Als de reizende geen verplicht Visum heeft om de UK binnen te komen,komt de vliegmaatschappij voor onmiddelijke problemen van een retourvlucht te staan.
   Probeer maar eens met een Thai of andere nationaliteit zonder visum in te checken voor een ander land.
   Geef je op een briefje dat dit bij geen oplettende maatschappij mogelijk is.

 3. l.lagemaat zegt op

  Beste Henk,

  Het is inderdaad jammer wat er gepasseerd is. Geen leuke trip, geld weg!
  Ook voor Nederlanders die in Nederland getrouwd zijn met een Thaise kan men niet zonder meer Engeland inreizen. Noch per ferry, noch per vliegtuig.
  Vooraf moeten de juiste vereiste papieren aangeschaft worden.
  Informeer o.a. bij een Engels reisburo.

  • Rob V. zegt op

   Een visum voor het VK van een gehuwd (of relatie gelijk aan een huwelijk) stel heeft het beste de papieren vooraf te regelen. Een visum (EEA Family Permit) is in deze gevallen wel gratis. Bereik je een Britse grenswachter dan kan deze de papieren ook ter plekken in orde brengen maar dan maak je het jezelf wel spannend en menig ambtenaar wordt er niet vrolijk van.

   De brexit staat echter voor de deur dus binnen enkele weken kunnen de zaken heel anders liggen. Bij een no-deal valt het VK niet meer onder EU Richtlijn 2003/38 (vrij verkeer van EU onderdanen en hun familie) . In dat geval moeten Thaise partners van Nederlanders een gewoon Brits Visitors Visa aanvragen met bewijsstukken, leges etc.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste I.Lagemaat,Niet alleen voor Nederlanders,zelfs ik in het bezit van een Brits paspoort en nationaliteit moet voor mijn Thaise vrouw waarmee ik aantoonbaar wettig gehuwd ben,iedere keer opnieuw een Visum aanvragen.

 4. willem zegt op

  Henk,

  In principe heb je gelijk dat een niet EU familielid normaal gesproken toegang zou moeten krijgen tot alle landen van de EU.

  Maar zo makkelijk als jij het je hebt voorgesteld is het volgens mij niet.

  Kijk eens op deze pagina.

  https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_en.htm

  Het minimum advies dat hier vermeld is: Neem vooraf contact op met de ambassade van het land van bestemming. In jouw geval is dat de Ambassade van de UK. Heb je dat gedaan?

 5. Thomas zegt op

  Engeland is lid nog wel van de EU maar is nooit lid geweest van de Schengen landen. Dit is nooit anders geweest. Dit houdt in dat als je beschikt over een Schengen visum je altijd een vieze moet aanvragen voor Engeland als je daar naartoe wilt reizen. Dit is nooit anders geweest en algemeen bekend en staat ook bij de informatie bij het verstrekken van het Schengen visum. Dit is altijd de verantwoordelijkheid van de reiziger. Het feit dat u daar aan de keet staat betekent dat u uw huiswerk niet goed hebt gedaan en dat is dom. De verantwoordelijkheid ligt bij u en niet bij de KLM. Die zou blij moeten zijn dat de arm van JU tegen heeft gehouden. Als u was doorgereisd naar een Engelse luchthaven Was u daar tegen gehouden en de toegang ontzegd en had u per direct terug moeten keren naar Nederland dat betekent dat u dan twee tickets had moeten kopen en alle kosten die daarmee gepaard gaan. Ik denk dat u de KLM employee dankbaar moet zijn dat zij dit alles heeft voorkomen.

 6. Inge zegt op

  Ik vind dit een schandalige behandeling van de KLM.
  Ga dit wel aankaarten bij de KLM en geef hier zoveel
  mogelijk publiciteit aan.
  Inge

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Inge,Het feit dat Henk met zijn Thaise vrouw eerst bij de Boarding gate terug gestuurd zijn, ligt alleen aan het feit, omdat de medewerker bij het inchecken niet attent of op de hoogte geweest is.
   Normaal wordt bij de check Inn door iedere vliegmaatschappij meteen na het verplichte visum gevraagd.
   Dat hun nog bij de Boarding gate gekomen zijn,en daarna eerst terug gestuurd zijn,is misschien een enorme teleurstelling,maar doet verder geen afbreuk aan haar verzuimde Visum Plicht.
   Het is niet de vliegmaatschappij of het reisbureau die de plicht heeft om vooraf voor de nodige Visum inlichting te zorgen.
   Het zou van een reisburau,die er niet vanuit hoeft te gaan,hoogstens een service kunnen zijn om het bij hun klanten nog maar na tevragen.
   De passagier /reisende is in ieder geval zelf verantwoordelijk en in gebreke gebleven doordat hij /zij het verzuimd heeft na te vragen bij bijv. het Britse Consulaat.
   Wat jij hier een schandalige behandeling noemt,en bovendien nog verder publiek wilt maken,is mij een beetje een raadsel.

   • RNO zegt op

    Er staat nergens in het verhaal hoe er ingecheckt is. Je kunt thuis al inchecken of self service checkin op Schiphol genruiken en dan komt er geen employee aan te pas. Douane zie je ook pas als je weer terugkomt op Schiphol, echt niet bij vertrek. Paspoortcontrole door Koninklijke Marechaussee. Als er dus gebruik is gemaak van self service checkin optie ziet de employee aan de gate pas het paspoort in het echt. Resultaat: geweigerde passagiers omdat bij aankomst in Engeland die passagiers gelijk teruggestuurd worden op kosten van de luchtvaartmaatschappij. Dus absoluut geen schandalige maar logische benadering.

 7. Cor zegt op

  Gefeliciteerd.
  Precies het zelfde is me gebeurd met Euro Wings in een reisbureau geboekt en bij het inchecken afgewezen en kon ik naar huis gaan met mijn Thaise vriendin.
  Er werd me bij het reisbureau niks van verteld dat ze een visa nodig had voor Engeland.
  Bij terugkomst een hoop hantier gemaakt bij het reisbureau maar geen geld terug gekregen.

  Groetjes van Cor

 8. Rob V. zegt op

  Beste Henk, alleen houders van een speciale verblijfskaart (‘familie van een EU/EEA onderdaan’ ) afgegeven onder Richtlijn 2004/38 kunnen zo op het vliegtuig of de boot naar het VK stappen. Reguliere vreemdelingen behoren een visum aan te vragen. De EU/EEA lidstaat (hier het VK) kan deze aan de grens afgeven maar zie maar eens een Britse grenswachter te bereiken. Bij vertrek van een luchthaven gaat dat je niet lukken. Bij de boot in Calais zitten er wel Britse ambtenaren aan deze kant die dat kunnen regelen. Moet je wel de juiste papieren op zak hebben (aantonen van een huwelijk tussen de vreemdeling en de EU onderdaan of een duurzame relatie gelijk aan een huwelijk).

  Een transporteur kan hoge boetes krijgen indien zij mensen vervoeren van wie ze konden weten dat deze geen toegang zouden krijgen. Zo’n bedrijf als KLM neemt dan het zekere voor het onzekere en weigert dan ook mensen die aan de Britse grens theoretisch gezien een visum MOETEN krijgen (bij afdoende bewijs dat ze aanspraak kunnen maken op EU Richtlijn 2004/38 omtrent vrij reizen van EU onderdanen en hun direct familie). Daarom is de kans dat je een KLM om kan praten zo goed als nul en daarom adviseert EU Home Affairs (zeg maar het ministerie van Binnenlandse Zaken van de EU) mensen dan ook om vooraf een visum te regelen en het niet aan te laten komen op dit pas aan de grens in orde te brengen.

  Meer hierover ook in mijn Immigratie Thaise partner dossier (‘Kunnen we reizen naar het Verenigd Koninkrijk?” , pagina 12) hier op het blog.

  Meer:

  https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf
  https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

 9. Caatje23 zegt op

  Heel vervelend dat dit u overkomen is maar het lijkt mij dat niet KLM daar schuldig aan is maar u zelf. U had zichzelf een hoop ellende bespaart als u zich vooraf goed ingelezen had.
  Ik hoop dat een bezoek aan UK volgende keer voorspoedig verloopt

 10. John Chiang rai zegt op

  Ik zou graag willen weten waar je gelezen hebt dat iemand met Thaise nationaliteit die een verblijfstitel heeft, en ook als gezinslid zonder meer naar England kan.????
  Ook al kun je aantonen dat je met haar wettig gehuwd bent geeft dat geen enkel recht dat zij zonder Visum England binnenkomt.
  Je had er voor dat je deze reis geboekt hebt verstandiger aan gedaan,eerst bij de Britse Ambassade na te vragen wat er voor deze reis nodig is.
  Groot Brittanië is geen Schengenland,zodat jou vrouw zelfs met een verblijfstitel,en een wettig huwelijk met jou altijd nog een Visum nodig had.
  Bij het inchecken voor een vlucht naar London ,zal bij het ontbreken van het verplichte Visum voor jou vrouw iedere luchtvaart maatschappij haar weigeren om te laten inchecken.
  In jullie geval was namelijk KLM verplicht dit te controleren,omdat al het verdere risico van een onmiddelijke retourvlucht,bij haar zekere weigering de UK te betreden,de vliegmaatschappij moet oplossen.
  Ik heb zelf een Brits paspoort,en moet ondanks dat ik reeds jaren met mijn Thaivrouw gehuwd ben,zelfs als z.g.n. British Citizen nog voor een Visum voor haar zorgen.
  Het lijkt mij dan ook een uiterst sterk verhaal,dat je dit voor jou Thaise relatie anders gelezen hebt,en stel nogmaals de vraag,,Waar je dit gelezen hebt???

 11. Pjotr Patong zegt op

  Nee Willem niet alle landen van de EU maar alle landen die tot het Schengengebied en de EER behoren.

 12. Henk zegt op

  Hartelijk dank voor de meer of minder relevante opmerkingen.
  Zoals vermeld betrof het een reis op korte termijn en min of meer impulsief geboekt juist met het oog op een eventueel naderende Brexit. Dit is inderdaad dus niet de beste manier gebleken. Dom zoals Thomas dit denkt te classificeren? Weet ik niet, maar achteraf ondoordacht zeker wel.
  In eerste instantie heb ik de vlucht geboekt in de veronderstelling dat we bij de grens van de UK een inreisvisum kunnen ontvangen. Van vrienden/bekenden gehoord (ook afgelopen weekend nog) dat dit zeker wel mogelijk is via de kanaal tunnel.
  Ook Rob V. geeft in zijn betoog de link weer waarin dat wordt bevestigd bij het hoofdstuk ” aan de grens zonder inreisvisum” https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm
  Mijn vriendin beschikt over een dergelijk visum, waar ik met naam als partner/referent in vermeld wordt. Ook kan ik ten alle tijde aantonen dat we een gemeenschappelijk huishouding hebben , duurzaam samenwonen en de intentie was om samen voor 5 dagen enkel een korte vakantie te genieten in London.

  Natuurlijk had ik achteraf….:) mij de ergernis en onvrede kunnen besparen.
  Toch heb ik een klacht neergelegd bij de KLM. Zo wie zo over de hele gang van zaken.
  Men laat je boeken, inchecken, we gaan via de douane en pas bij de boarding gate worden we geweigerd omdat we geen visum kunnen laten zien. Door de medewerkster van de KLM werden we ten eerste botweg geweigerd, slecht geïnformeerd en werden we verwezen naar de Thaise !!!! ambassade, wat mij al bevreemde. Ook het terughalen van de koffer werd eerst niet in gang gezet waar we dus vervolgens ruim drie uur op hebben moeten wachten nadat we ondertussen bij 3 KLM servicebalies zijn geweest.
  Uit de ervaringen van de kennissen/vrienden en hetgeen vermeld in bovenstaande link zouden we bij de Britse grens dus toegelaten moeten worden.

  Overigens hebben we achteraf het geluk gehad dat we de non refundable hoteltickets toch kosteloos geannuleerd konden worden. En hebben we van de teleurstelling en nood een deugd gemaakt en ter plaatse op Schiphol nog een 5 daagse city trip naar Portugal geboekt via een ander vliegmaatschappij. (moesten vanwege het prachtige weer nog wel wat zomerkleren aanschaffen ;)))

  • Peer zegt op

   Goed zo Henk!!
   Niet bij de pakken neerzitten. Lekker naar Portugal is ‘n fantastisch alternatief én beter weer én veel goedkoper.
   Je had de ergernis kunnen besparen om níét te reclameren bij de KLM.
   Ik hoop dat jullie alsnog van je stedentrip Hebben genoten!

 13. frits zegt op

  Beste Henk,
  Jammer dat je vooraf niet goed hebt geïnformeerd. Kan alleen met verblijfstitel “duurzaam verblijf burger van de Unie”. Dus niet als op achterzijde van de kaart staat “duurzaam verblijf bij Henk”

 14. endorfun zegt op

  Groot-Brittanië maakt geen deel uit van het “Schengen”gebied. Ook een Belg of een Nederlander zonder of met een verlopen paspoort of identiteitskaart wordt niet binnengelaten.

 15. Jos zegt op

  Het klopt; een niet Europeaan moet een visa hebben om in de UK te kunnen komen, en dat is al jaren zo;
  Mijn Thaise vrouw heeft het niet nodig, omdat zij ook de NL nationaliteit heeft.

  • Cornelis zegt op

   Klopt niet helemaal, Jos: niet iedere niet-Europeaan heeft een visum voor de UK nodig. Om er naar een paar te noemen, Amerikanen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders mogen 6 maanden in de UK verblijven zonder visum.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website