Beste lezers,

Mijn vrouw en ik zijn reeds meer dan 10 jaar uit elkaar, maar niet gescheiden. Daar zijn een aantal redenen voor. Nu heb ik al enkele jaren een Thaise vriendin die ik graag naar Nederland zou willen laten komen (inburgeren), maar dat kan dus niet omdat ik nog getrouwd ben.

Ze komt af en toe een maand of zo, maar ik wil het graag permanent maken. Weet iemand een andere mogelijkheid?

Groeten,

Kees

14 reacties op “Lezersvraag: Niet gescheiden maar wil mijn Thaise vriendin naar Nederland halen”

 1. Jacques zegt op

  De vraag stellen is hem beantwoorden zou ik bijna zeggen. U bent getrouwd en dat heeft consequenties. U wilt of kunt niet scheiden, maar wilt wel een partner relatie aangaan met een Thaise vrouw, met samenwoning verplichting in Nederland. Ik ben bang dat u dan toch een keuze moet maken, beiden zal vermoedelijk niet gaan, tenzij de IND daar anders naar kijkt, maar die hebben ook de wet hoog in het vaandel.

  • Rob V. zegt op

   Het is inderdaad kiezen of delen: toch scheiden en de TEV procedure opstarten (zie handleiding in het menu links) of niet scheiden maar dan kun je partner migratie naar Nederland/Europa wel vergeten. De enige uitzondering is als je écht niet kunt scheiden in gevallend dat dit juridisch onmogelijk is.

   Dat zien we in de -streng katholieke- Filipijnen waar je dus niet kan scheiden en het moet doen met een ‘annulment’ verklaring (via een notaris?). Maar in Thailand en Nederland staat niets je in de weg te scheiden van je partner als je aantoonbaar lange tijd uit elkaar bent dus zal onze Kees dus een keuze moeten maken voor het in stand houden van het huwelijk of toch maar gewoon scheiden…

   Zijn er trouwens niet-fraudeleuze situaties waarin een Thais-Nederlands echtpaar niet zou kunnen of willen scheiden? Eerlijkheid duurt het langst.

   • Jasper zegt op

    Rob, er staat nergens dat de vraagsteller op dit moment getrouwd is met een Thaise. Kan net zo goed gaan om zakelijke belangen of een gezamelijk huis. Beter niet speculeren dus!

   • ruud zegt op

    Waarschijnlijk bestaan er wel situaties, waarin je niet kunt scheiden.
    Een jaarlijkse uitkering van een erfenis, die je alleen maar krijgt zolang je getrouwd blijft.
    Een geesteszieke partner, die niet meer in staat is in te stemmen met een scheiding misschien.

 2. wibar zegt op

  Hoi,
  Lastige situatie. Veelwijverij is in Nederland en vele andere landen niet toegestaan. Natuurlijk kun je verhuizen naar een land waar dat wel kan maar dat zal te gecompliceerd worden.
  Een oplossing voor dit zou ook kunnen zijn een goede vrijgezelle kennis als papieren middelman te gebruiken. Enfin ik ga hier niet op de details in maar ik neem aan dat je begrijpt wat ik bedoel.
  Mvg. en succes.
  p.s. als de wet en ex niet meewerken moet je helaas soms zoeken naar vreemde wegen om toch gelukkig te worden.

 3. Jacq Reijnders zegt op

  Je kunt wel nog op papier getrouwd zijn, maar als je huwelijk duurzaam is ontwricht en je woont niet meer samen dan geldt dat voor de staat als alleenstand en mi. kun je dan wel met iemand anders samenwonen. Je kunt niet meer huwen als je eerste huwelijk niet ontbonden is.

 4. Eric zegt op

  Je hoeft niet te scheiden om je vriendin permanent naar Nederland te krijgen.
  Je moet bewijzen dat je een bestendige relatie hebt. Als je aangeeft dat zij al meerdere keren naar jou in Nederland is gekomen en jij haar verzorgd en een liefdesrelatie met haar hebt is dat al genoeg.
  Zij moet dan in Thailand een inburgerings-examen doen waarin gechecked wordt dat zij voldoende kennis heeft van Nederland.
  Eenmaal in Nederland moet zij daar haar inburgeringscursus vervolgen om permanent in Nederland te kunnen blijven.
  Ik praat uit eigen ervaring anno 2011. Misschien zijn de regels daarna aangepast maar zo was het toen. Veel succes in ieder geval.

  • Rob V. zegt op

   De eis is een ‘duurzame en exclusieve’ relatie. Als 1 van de partners niet ongehuwd is dan gaat het feest niet door. De IND kijkt o.a. in de BRP om de huwelijksestaat van decreferent te verifiëren en de referent verklaart in de aanvraag ongehuwd te zijn (of gehuwd met de vreemdeling) én dat de relatie duurzaam en exclusief is. Nederland staat veelwijverij (meer dan 1 partner) niet toe.

   Pas als Kees juridisch ongehuwd is (scheiding, nietig verklaring huwelijk) kan hij zijn vriendin als partner laten overkomen.

 5. dirk zegt op

  Je zou ook in Thailand kunnen gaan wonen. Probleem opgelost. Heeft ze uitzicht op werk als ze hier komt of komt ze ook als het misloopt op kosten van andere burgers?

 6. john zoet zegt op

  zoek een goede betrouwbare vriend die haar voor jou na Nederland haalt.
  misschien is dat niet de makkelijkste maar wel een mogelijkheid.
  succes

  • Rob V. zegt op

   Dat is fraude. Voorwaarde voor partnermigratie is een exclusieve en duurzame relatie tussen de vreemdeling en de referent. Een vreemdeling (of referent) mag er dus meerdere partners op na houden. En een schijnrelatie is uiteraard ook uit den bozen.

   Nu voert de IND (lees: vreemdelingenpolitie) niet veel controles uit bij situaties waar geen rood lampje is gaan branden maar zelfs als we er dus vanuit gaan dat je nooit een thuis controlle krijgt: de vreemdeling moet zich dan bij die nep partner registreren voor de diverse overheidsinstanties (BRP gemeente, IND, …). Voor belastingen, toeslagen, post etc. zal via dat adres gaan. Meervoudig huishouden is hogere rioolbelasting enzovoort. Dus het hele frauderen daar gelaten kan het die goede vriend extra kosten brengen. Gewoon niet doen.

   Kiezen of delen, toch maar scheiden of de relatie met de vriendin niet samen in Nederland voortzetten. Mocht er een juridische reden zijn dat Kees niet kán scheiden dan mzou ik hem adviseren met een jurist om te tafel te gaan zitten om bijvoorbeeld het huwelijk nietig te verklaren (annulment). Van 2 walletjes eten gaat hem niet worden.

 7. Kees zegt op

  Speculeren heeft inderdaad niet zoveel zin en scheiden of niet had ik zelf natuurlijk ook bedacht, maar soms kan dat moreel gewoon niet. Zeker Jacq, John en Eric hebben mij goede hints gegeven. Waarvoor dank.

  • Rob V. zegt op

   Beste Kees, helaas zijn die drie adviezen in conflict met de Nederlandse wetgeving en dus zul je o.a de IND op je pad vinden. Ook al zijn er geen financiële motieven maar puur en alleen emotioneel/moreel, de Nederlandse wel houd daar helaas geen rekening mee.

   Legale partner migratie gaat niet lukken en op andere gronden naar Nederland komen is lastig: als werknemer kan alleen als een Nederlands werkgever een gespecialiseerde vacature open heeft staan die binnen de EU/ EER niet te vervullen is (Aziatische kok, kennismigrant), tijdelijke migratie voor studie aan een hoge school of universiteit, asiel op basis politiek vluchteling indien ze aantoonbaar daadwerkelijk gevaar loopt in eigen land (enkele tientallen Thai vinden jaarlijks in Europa aziel).

   Maar des al niettemin wens ik je succes en liefde toe, ik gun het je echt hoor maar binnen de wettelijke kaders gaat niet lukken…

   (of we moeten islamtische wetgeving invoeren… 😉 )

  • Rob V. zegt op

   Als laatste reactie indien mijn dossiers op het blog en reacties hier niet overtuigend waren dat de reacties van Jacq, John en Eric géén legale opties zijn, zal ik de regels citeren zoals deze járen zijn. De IND over partnernigratie:

   “Voorwaarden:
   Er zijn een aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Daarnaast gelden voor u en uw partner de volgende voorwaarden:”

   “U bent met elkaar getrouwd of u hebt samen een geregistreerd partnerschap. Of u bent ongetrouwd en hebt een duurzame en exclusieve relatie met elkaar.”

   “Duurzame en exclusieve relatie:
   ​Er is een duurzame en exclusieve relatie als de relatie op één lijn is te stellen met een huwelijk. U toont dit onder andere aan door samen een relatieverklaring in te vullen. In de relatieverklaring geven u en uw partner aan dat u in Nederland gaat samenwonen. U gaat een gemeenschappelijke huishouding voeren. U verklaart ook dat u alleen met elkaar een relatie hebt. De relatieverklaring vindt u in de bijlage van het aanvraagformulier.”

   “U gaat met uw partner samenwonen en schrijft zich in op het adres van uw partner.”

   Pakken we het formulier #7018 “Aanvraag
   voor het verblijfsdoel ‘familie en gezin’ (referent)” er bij dan zien daarin de vraag om een kopie ongehuwdverklaring referent én vreemdeling (niet nodig indien Nederlander want dsn checkt de IND het BRP op huwelijksestaat).

   Verderop staat in de bijlage Relatieverklaring “Vul deze verklaring alleen in als u een verblijfsvergunning aanvraagt voor verblijf bij of voor uw ongehuwde partner. Let op! Het invullen van de relatieverklaring in strijd met de waarheid levert een strafbaar feit op, waarvan in alle gevallen aangifte wordt gedaan.”
   (…)
   “Referent en vreemdeling verklaren beiden dat zij een exclusieve relatie onderhouden en daartoe een
   gemeenschappelijke huishouding (gaan) voeren en feitelijk (gaan) samenwonen op het onder 1.6 genoemde
   adres, met ingang van:”

   Bron:
   https://ind.nl/Familie/Paginas/Echtgenoot-of-(geregistreerd)-partner.aspx


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website