Lezersvraag: Geld lenen in Thailand als je getrouwd bent

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 januari 2020

Beste lezers,

Even een korte schets. Ben Belg, getrouwd met een Thaise vrouw in Thailand en huwelijk geregistreerd in Belgie. Zelf ben ik gepensioneerd, momenteel nog wonende in Belgie terwijl vrouwtje in Thailand verblijft in ons mooi huis (ik weet het, grond, huis, eigendom………. je kan als buitenlander ……. bla bla bla , dààr gaat het niet om, dus géén reactie daaromtrent).

Het gaat om het volgende: mijn vrouw heeft de mogelijkheid om grond naast het onze te kopen, iets wat ze graag zou willen doen. Mijn vrouw heeft inlichting genomen bij de bank en blijkt dat ik, omdat ze gehuwd is met een buitenlander (met mij dus), ook mijn handtekening dien te zetten onder het leencontract. Verder heeft mijn vrouw géén inkomsten.

Op 3 maart 2020 ga ik dus terug naar Thailand en dien ik volgende papieren mee te brengen: het mooi versierde Thaise huwelijkscertificaat, een bewijs van de pensioendienst met bevestiging van de maandelijks pensioenuitkering met desbetreffend bedrag, plus een bewijs van woonst van de gemeente waar ik nu verblijf. Méér heeft de bank niet nodig, volgens de haar gegeven inlichtingen.

Nu ben ik nog in Belgie en van 3 maart tot 30 maart in Thailand. Daarna terug in Belgie zet ik stappen om tegen augustus, september 2020, definitief te emigreren naar Thailand. Bezit géén eigendom in Belgie. Is dit een reguliere gang van zaken?

Kan de Thaise bank aan mijn Belgische bankrekening (want mijn pensioen wordt eerst op mijn Belgische bankrekening gestort) in dien, je weet maar nooit…… het huwelijksbootje komt vast te lopen?

Graag enige info.

Groet,

Dre


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Geld lenen in Thailand als je getrouwd bent”

 1. ruud zegt op

  De Thaise bank zal uw geld niet uit Belgie weg kunnen halen, maar volgens mij bestaat in Thailand nog steeds de schuldenaars gevangenis.

  U bent in Belgie wel veilig, net als uw geld, maar in Thailand zou u problemen kunnen krijgen.

  Maar waarom kunt u, of eigenlijk kan uw vrouw, het huis niet in onderpand geven?
  Als het stuk grond dat uw vrouw wil kopen niet veel groter is, dan het stuk land, zou het huis toch meer waard moeten zijn, dan het aangrenzende stuk grond.

  • PEER zegt op

   Da’s ‘n hele goeie optie!
   “Buurman’s goed is maar eenmaal te koop“
   Is ‘n bekend spreekwoord.
   Onderpand van jullie huis is voor de Bank ‘n zekerheid en zou het fout gaan, ben je enkel je huis en de evt afbetaling/hypotheekrente kwijt.

  • Avrammeir zegt op

   Vooraleer iemand daar een serieus antwoord kan op geven, moet je toch eerst weten wat die handtekening van jou dan wel inhoudt.
   Het kan om verschillende zaken gaan; bvb alleen ter kennisname van het feit dat je echtgenote optreedt als leenster tot en met dat jij de enige verantwoordelijke bent voor de terugbetaling van de lening en alles er tussenin.
   Bijgevolg, om zeker te spelen moet je een ontwerpakte van het leencontract opvragen, dit (bij voorkeur) in Vlaanderen laten vertalen en dan nog eens laten checken (liefst) door een notaris.

 2. Wiebren Kuipers zegt op

  Ik dacht dat het formeel zo is dat als een Thai met een buitenlander trouwt zij /hij in principe al haar rechten op bezit verliesst zoals grond en huis. Gemeenschap van goederen wordt niet erkend, dacht ik. Ze kan het behouden als de buitenlandse partner een verklaring ondertekent dat hij geen aanspraak op haar bezit zal maken. Zo is dat ook bij aankoop. De buitenlander tekent voor geen aanspraak op de grond te maken, niet omdat hij accoord gaat met de stap van de Thaise. Zonder die verklaring kan ze niet kopen.

  • john zegt op

   wiebren, zit echt wel anders in elkaar. Lees maar op thailandblog 18 mei 2016 daar wordt dit uitgebereid besproken. Geen sprake van dat bij huwelijk thai(se) eigendom verliest.

  • ruud zegt op

   In de oertijd van Thailand – zeg 50 jaar geleden en misschien nog wat korter – mocht de vrouw geen grond bezitten, als ze met een buitenlander trouwde.
   Dat was in de tijd, dat de vrouw nog ondergeschikt aan de man was in Thailand.
   Men wilde voorkomen, dat de buitenlandse man controle kreeg over de grond.
   Bij een Thaise man en een buitenlandse vrouw was er geen probleem met grondbezit.

   De tijden zijn veranderd.

   Het is trouwens ook in Nederland nog niet zolang geleden, dat de man de baas was in huis.

 3. Kees 2 zegt op

  Als je als echtgenoot je handtekening gezet hebt, zal in geval van nood de Thaise bank je achter de broek zitten als je vrouw niet kan betalen. Ze vragen je immers niet voor niets om een handtekening.

  Dus een enkele reis terug naar Belgie als je na een scheiding niet meer wilt betalen… Maar zelfs dan nog zou ik niet durven uitsluiten dat de Thaise bank via een Belgische rechtbank beslag gaat leggen op je Belgische tegoeden. Raadpleeg een goede advocaat.

 4. timker zegt op

  Het geven van onderpand zal volgens mij zo wie zo wel moeten. Maar deze meeste banken geven niet eens een lening aan een “mia farang”, wat u vrouw is. Ik zou wel willen weten welke bank wel een lening afsluit aan een Thaise vrouw die getrouwd is met een farang?
  Een ander punt is dat volgens mij de grond niet op je vrouw haar naam kan worden aangekocht, dit ook vanwege “mia farang”….

  • SERGE zegt op

   Mijn mia heeft een stuk land gekocht in Thailand zonder dat ik het wist De Kasikorn Bank heeft de lening
   gegeven met als onderpand onze 6 jaar oude auto en een handtekening van haar moeder Het geleende
   bedrag is 600.000 Bath en moet in 4 jaar terug betaald worden Als het echter verkeerd afloopt zal ik toch
   ook moeten afbetalen daar ik met haar getrouwd ben Ikzelf heb nergens mijn handtekening onder gezet
   Mvg Serge

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Serge,

    Dit is ook één van de redenen dat ik voor de Nederlandse wet ben getrouwd.
    Ons huwlijk hebben wij niet in Thailand ingeschreven.
    Met vriendelijke groet,

    Erwin

 5. Guy zegt op

  Beste Dre,

  Een Thaise Bank kan niet zomaar aan uw bankrekening tegoeden in Belgie raken.
  Daar hoef je dus niet echt bezorgd om te zijn / worden.

  Persoonlijk zou ik me ook geen zorgen maken en gewoon mee ondertekenen op dat thaise bankdocument.

  Gaat het om een groot,vrij groot bedrag dat geleend zou worden dan kan je natuurlijk nog tal van ”persoonlijke verzekeringen” inbouwen.

  Wat langdradig om dat hier uiteen te zetten doch als je dat wenst laat het dan horen/lezen. Ik ben nu nog tot eind Feb in Belgenland (babysitter want mijn vrouw is op familiebezoek in Thailand)
  Begin maart kan je me vinden in Thailand en (bijna)altijd via internet .

  grtjs

 6. Jan S zegt op

  Indien je pensioen ruim voldoende is om de rente en aflossing te betalen lijkt het mij een prima idee om het huidige huis en grond als hypothecair onderpand te geven. Dan steek je jezelf niet in de schulden en blijft alles overzichtelijk. Vergeet niet dat het leven in Thailand niet echt goedkoop is. Vooral omdat je vrouw geen inkomen heeft.
  Toen ik met mijn vrouw trouwde was ik er zeker van dat ik, na lang zoeken,
  de ware had gevonden. Inmiddels zijn we alweer 10 jaar gelukkig getrouwd.

 7. john zegt op

  veel thaise echtgenotes(vrouwelijk) zijn permanent op zoek naar meer bezittingen. Niet zo gek want als het fout loopt in het huwelijk dan hebben ze iets om op terug te vallen. Als het huis, dat dus in bezit is van je echtgenote, voldoende grond heeft om fatsoenlijk te wonen dan is er geen feitelijke reden om grond, al dan niet naastliggend te kopen. ik denk dat het verstandig is om gewoon eerst eens langere tijd samen te wonen met je echtgenote. Dan leer je elkaar gewoon aanzienlijk beter kennen . Misschien ontstaat er dan bij jou wat steviger basis om dit soort besluiten te nemen.
  Terzijde, als je verschillende papieren mee moet nemen naar de bank en allerlei stukken gaat tekenen ben je echt wel aan de goden overgeleverd.Denk niet dat ze alleen willen inzien! Je gaat zaken ondertekenen. Je weet gewoon niet wat je aan het ondertekenen bent! Waarschijnlijk wordt je dan op een of andere wijze ook aansprakelijk voor correcte afbetaling van de schulden.!

 8. Dre zegt op

  Beste lezers,
  Iedereen en tevens ook de redactie bedankt voor de nodige info omtrend mijn vraagje. Nogmaals dank.
  Om nog enkel kleine punten toe te voegen aan mijn vraagje het volgende ;
  Ken mijn vrouwtje al van 2008 en in 2011 gehuwd met haar.
  De grond nààst ons, met een klein huisje erop, was eigendom van haar ouders. In dat huisje woonden haar ouders én haar enige broer. Het is door gokverslaving e.d. van die bewuste broer dat ze hun huisje en toebehorende grond hebben moeten verkopen. ( in2018) en zijn toen ingetrokken bij grootvader.)
  Nu is het de bedoeling dat wij die eigendom terug kopen en dat de schoonouders terug in hun huisje kunnen gaan wonen. Spreekt vanzelf dat, na de koop, de eigendom NIET meer als onderpand kan gebruikt worden voor eventuele leningen van de broer. U begrijpt.
  Jan S, je slaat de nagel op de kop.
  Guy; op 03/03 vertrek ik naar thailand voor één maand,
  wellicht kunnen we even via mail contact opnemen. Ben nu ook nog in Belgie. ( Ninove )
  Indien de redactie het toelaat. mijn emailadres is ; genieter322@hotmail.com

  Wat de betaling en onderpand e d betreft maak ik me eigenlijk niet veel zorgen, vermits ik weet dat het van mijn inkomsten is. De vraag was echter WAT ALS ???

  vriendelijke groeten en nogmaals dank,
  Dre

 9. Jacob zegt op

  ALS het misgaat is de aankoop gedaan tijdens het huwelijk dus heb je recht op de helft van het eigendom.

  Voor (de rest van) het bedrag kan je een onderhandse renteloze lening overeenkomst met je vrouw aangaan met een clausule dat terugbetaling ingaat bij veranderingen in burgelijke staat en andere voorwaarden indien je die wilt inbouwen.
  Overeenkomst wel laten registreren……

  Makkelijker kunnen ze het niet maken

 10. peter zegt op

  Bij een lening in Thailand heb je een “guarantor” nodig, in dit geval ben jij dat.
  Indien lener niet kan of meer kan betalen is de “guarantor” aansprakelijk en zal moeten betalen.
  Omtrent land ea afspraken en wettelijke gevolgen, een link:
  https://www.samuiforsale.com/family-law/protection-and-ownership-thai-spouse.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website