Beste lezers,

Gisteravond werd ik verrast door een enorme stortregenbui. Ik was onderweg op mijn Honda Click van Chom Thong naar Chiang Mai. Het laatste deel van mijn reis ontstond de zonvloed. Gelukkig had ik een regenjack en een regenponcho. Beiden heb ik aangedaan. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen, nietwaar? Langzaam verder gereden naar de eindbestemming.

Niet alleen het water “van boven” wist mij te bereiken, maar ook “van onderen”, want zoals velen van u weten is het rioleringssysteem in Thailand niet overal optimaal. Ondanks de eerdergenoemde regenkledij werd ik toch helemaal nat. Ach, kan mij het schelen. Echter……
Bij mij had ik tevens een leren tas met o.a. mijn laptop en paspoort.

U kunt het wel raden. Bij aankomst “thuis” bleek niet alleen de buitenkant van de tas nat, maar ook alles wat er in zat. Paspoort doorweekt. Laptop had veel weg van een (sterk overdreven!!!) leeglopende vissenkom.

Daar ik vreesde voor blijvende schade aan mijn laptop heb ik deze eerst “uitgeklopt” tot er geen water meer uitkwam en een haardroger alle kanten van de laptop laten verwarmen. En de hele nacht niet aangezet. Ook niet aan het stroom. Laten drogen.

Het leek mij vervolgens raadzaam om alvast contact te zoeken met mijn reisverzekeraar om de mogelijke schade te melden. Laptop van 2 jaar oud, nieuwwaarde € 810,- . Dagelijks veelvuldig gebruik, mijn hulp in “bange” dagen, mijn contact met de rest van de wereld. De moeite waard lijkt me. Oeps …… geen dekking (meer).

De reden: Voor Thailand geldt, net als voor ongeveer 90% van de landen in de wereld, een “oranje” reisadvies. Dat betekent dat alleen noodzakelijk gereisd moet worden naar deze landen. De verzekeraars in Nederland stellen een oranje en rood reisadvies gelijk aan een negatief reisadvies. Als je ondanks een negatief reisadvies toch afreist naar deze landen vervalt elke dekking van je reisverzekering.
Wat als het reisadvies gewijzigd wordt tijdens je verblijf in een bepaald land, in dit geval Thailand? Dan moet je er dus alles aan doen om zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland. Zolang je dat op de een of ander manier kunt aantonen (contact met de luchtvaartmaatschappij en/of Buitenlandse zaken) blijft de dekking van kracht. Als gevolg van de lockdown en de noodtoestand was het destijds voor mij niet mogelijk van Chiang Mai naar Bangkok te reizen en daar in te stappen op één van de (zeldzame) repatriëringsvluchten.

Vliegen van en naar Thailand middels commerciële vluchten is voor onbepaalde tijd nog niet toegestaan (zie artikel hierover in de Thailandblog van 13 augustus jl.) Desalniettemin moet ik er van uitgaan dat ik niet verzekerd ben volgens de Nederlandse reisverzekeraars.
Ik ben (nog steeds) ingezetene van Nederland, maar verblijf in- en reis al sedert december 2019 door Azië – sedert maart dit jaar in Thailand.

Mijn vraag: Wie weet of ik ergens een reisverzekering kan afsluiten die wel dekking biedt tijdens deze periode? Hoeft niet persé Nederlands te zijn. Ik wil dat schade tijdens mijn reis/verblijf gedekt is evenals mogelijke medische kosten bij ziekte of ziekenhuisopname.

Het goede nieuws…… mijn laptop werkt, door mijn liefdevolle verwarming, als vanouds.

Groet,

Glenno

19 reacties op “Lezersvraag: Geen dekking reisverzekering ivm oranje reisadvies”

 1. Dit zegt Allianz Global assistance: Als je op reis gaat naar een gebied waarvoor op de datum van vertrek, vanwege een uitbraak van het coronavirus, een oranje (en rood) reisadvies geldt, dan biedt de reisverzekering geen dekking voor corona gerelateerde schades als je daar naar toe reist. Wordt echter je camera gestolen of loop je een andere ziekte op dan corona, dan is hier dekking voor. Wees uiteraard voorzichtig met je gezondheid en houd je aan de richtlijnen van de overheid ter plaatse.

  Maar daar kan je geen reisverzekering meer afsluiten (dat moet voor je vertrekt).

  • Ger-Korat zegt op

   Wat de laatste zin betreft kun je toch een reisverzekering bij hen afsluiten, ook voor Thailand en andere landen, maar dan zijn corona gerelateerde schades niet verzekerd . Bedoel je dit ?

   • Ja, je mag gewoon naar oranje gebieden, alleen alles wat met corona heeft te maken is dan niet gedekt. Maar al het andere wel.

 2. Michel zegt op

  Ik heb een document met verzekeraars die ook met corona nog dekking bieden

  Dit document is een samenvatting, dan heb je een idee waar je verder kunt informeren. https://app.box.com/s/pkapx1at5iex2ajbci73jr8b6a5nosi0

  • Ger-Korat zegt op

   In dit document staan 3 die volgens het overzicht wel dekking geven maar als je dan kijkt naar de sites van deze 3, ANWB en Unigarant (=100% dochter ANWB) en ZLM dan blijkt als je naar een code oranje bestemming ( zoals Thailand) reist corona gerelateerde schade niet verzekerd is. De andere in het lijstje geven ook geen coronadekking.

   • Klopt, dat lijstje heeft nul waarde.

 3. RoyalblogNL zegt op

  Uw intenties zijn eerbaar, maar wat u vraagt is om de mogelijkheid een brandverzekering af te sluiten terwijl het huis al in brand staat… Een reisverzekering sluit je, zoals boven al aangegeven, voor aanvang van de reis. Als je goed nadenkt, is dat ook logisch. Anders zouden er mensen zijn die wachten met het afsluiten tot ze schade hebben, om daarna te claimen…

  Uw zaak is gecompliceerd. U bent vertrokken voordat er enige beperking was, en u bent gebleven. Ik zou dan denken dat u nog steeds gedekt bent, in elk geval voor zaken die niets met het virus te maken hebben. De vakantieman van omroep MAX kan daar wellicht meer over adviseren.

  Als ik assuradeur was, dan zou ik u echter wel vragen waarom u met uw laptop bent doorgereden in een tropische regenbui… Misschien dat de verzekeringsmaatschappij hier zou zeggen dat niet alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen zijn genomen: laptop verzuipt omdat het palfond van de hotelkamer bleek te lekken: ja; maar laptop verdrinkt omdat de eigenaar er mee door de regen rijdt: nee.

 4. Jan S zegt op

  Mijn reisverzekering Centraal Beheer dekt deze schade gewoon want het heeft niets met het Corona virus te maken. Omdat ik besloten heb niet naar Nederland terug te keren kon ik mijn verzekering veranderen van 6 naar 12 maanden dekking.

  • Edward zegt op

   coris insurance samui vergoed altijd alles ook corona
   en niet duur

 5. TvdM zegt op

  Beste Glenno,
  Jij stelt dat het niet mogelijk is om momenteel van Bangkok naar Nederland te vliegen, en dat je daarom gedwongen bent in Thailand te blijven. Dat is volgens mij niet correct.
  Ik heb op 9 augustus een ticket geboekt voor mijn partner, en KLM heeft haar op 13 augustus netjes op Schiphol afgeleverd. KLM vliegt volgens mij dagelijks.
  Ton

 6. Sander zegt op

  Of check toch eens OOM Verzekeringen. Op dit moment maken ze reclame dat zelfs in tijden van een pandemie je (langdurig) verblijf in het buitenland gedekt zou zijn.

  • Dat bij OOM gaat over een ziektekostenverzekering voor expats en niet over een reisverzekering.

   • Jan zegt op

    Ik ben de 14e naar Thailand gereisd met Oom reis verzekering en ziektekostenverzekering van hun goed gekeurd door de Thaise ambassade. Ik ben in discussie met VGZ daar ik nu een dubbele ziekenkosten verzekering heb en inmiddels 3 x contact met VGZ . Wacht nu nog op klacht afhandeling als dit niet gebeurt dan zal ik de nationale ombudsman inschakelen die mij meermaals bij diverse zaken geholpen heeft. Nu 3 weken quarantaine Bangkok 1e dag zit er bijna op.

    Groet
    Jan

 7. Erik zegt op

  Ik heb in dezelfde situatie gezeten, nu 2 weken in Nederland en vertrek zo weer terug naar Thailand, mijn ziektekostenverzekering (CZ) blijft gewoon de kosten dekken en heeft dit ook op schrift gezet (dit moet wegens het terug keren naar Nederland). Ik heb van de Thaise ambassade begrepen dat ook andere Nederlandse ziektekostenverzekeringen dit doen.

  Onderstaand deel van de correspondentie met de ambassade toen ik vroeg wie verklaringen geeft voor de Covid dekking “Several Dutch health insurance companies issue the mentioned statement, like Zilveren Kruis, Axa, De Goudse verzekeringen, Oom, etc., as well as Thai insurance companies, Bupa, Cigna, and many others.”.

  Er zijn wel beperkingen, geen repratiering in geval van lokaal Covid krijgen, quarantaine is voor eigen rekening aangezien dit geen medische kosten zijn. Maar in geval van Covid moet je je lokaal laten behandelen en worden de werkelijke kosten betaald.

  Maar uiteindelijk bleek het niet zo lastig om van mijn verzekering een krijgen. Ook mijn (zakelijke) Mondial dekt gewoon alles wat ze eerder deden. Er dient wel een noodzaak te zijn om te reizen, maar dit is ook noodzakelijk om toestemming te krijgen Thailand weer in te komen.

  • De vraag gaat over een reisverzekering en niet over een ziektekostenverzekering.

  • haki zegt op

   Moderator: Geen off-topic vragen.

 8. Dick zegt op

  Glenno,
  Ik heb iets dergelijks aan de hand met reisverzekering. Ben op 11 dec aangekomen en had terugreis geboekt op 24 maart (EVA).
  Op 21 maart was de laatste vlucht BKK-AMS met EVA. Heb zorgverzekering en doorlopende reisverzekering bij FBTO. Ik heb logeeradres in Chiang Mai waar ik, naast regelmatig verblijf in Bangkok en andere ASEAN landen voor zaken, steeds weer terugkom en verder me keurig aan de maximaal 8 maanden/jaar houd.
  Ik heb een huurhuis in NL.
  Een week na de geplande terugreis belandde ik in het ziekenhuis met nierstenen en volledige verstopping van de waterhuishouding. Met veel moeite de verzekering kunnen overtuigen dat terugreizen onmogelijk was en ik niet per auto of boot naar NL zou kunnen komen, werd na dagen de spoedoperatie toegestaan! Wel was hun antwoord te laat voor de optimale behandeling omdat de daarvoor benodigde appartuur en specialist uit BKK moest komen maar de dag ervoor waren ook alle binnenlandse vluchten geannuleerd. In overleg met de uiterst kundige specialisten van het Bangkok hospitaal in CM werd een alternatieve behandeling bedacht waarmee ik in 1e instantie niet blij mee was i.v.m mogelijke bijwerkingen toch gedaan en perfect verlopen. Na een week naar logeeradres en afwachten wanneer ik weer terug kon. Verzekering wilde eerst niet Corona test en vergoeding van speciale beschermende kleding voor operatie-team betalen dus gaf ik toestemming om dat dan maar zelf te betalen (THB 20.000). Heb rekening met pittige brief gestuurd en wacht nog steeds op antwoord.
  Ruim een week later werd ik weer opgenomen, nu met zeer ernstige verstopping van longslagader. Als ik niet direct naar het zkh was getransporteerd kon ik dit bericht niet meer schrijven. 7 dagen op IC (50 proc. onbezet) en na nog 5 dagen behandeling en zak vol medicijnen en afspraak voor nieuwe CTscan na 2 maanden weer terug. Alles nu bijna normaal, cardioloog zei dat ik wel weer lange vlucht kon maken eind aug. Inmiddels gaf reisverzekering aan dat ik niet meer verzekerd was omdat er negatief reisadvies voor Thailand geldt. Waarschijnlijk iemand net universitaire opleiding. Inmiddels staat Thailand 112 op ranglijst van landen met risico voor besmetting terwijl NL tot de eerste 20 behoort. De kans op overlijden aan Covid op mijn leeftijd, 79, is statistisch 633 x groter dan in TH. Ook is volgens artikel in AD van vorige week door arts aangegeven dat nu alweer alle reguliere behandelingen in NL worden opgeschort en kreeg ik al eerder bericht uit medische kring in NL dat er triage wordt gepleegd op bejaarden en jongere besmette mensen voorgaan (zoals party-gangers en anderen die het verdommen een masker op te zetten)
  Ik blijf dan ook hier, ook zonder reisverzekering en heb wel van FBTO zorgverzekering toegezegd gekregen dat deze wel gewoon geldig blijft. Logica?

  Het laatste woord is hier nog niet over gezegd en ik wacht nu tot SVB ook zo’n opstelling heeft en verklaart dat
  dat ik ge-emigreerd ben want ben langer dan 8 maanden buiten NL. Wat een land!
  Ik schrijf deze lange reactie om iedereen te waarschuwen voor de idioten achter computers in NL die niet begrijpen hoe de wereld in elkaar zit maar wel vinden dat Thailand een achterlijk land is waar oude mannen voor bardames en sex naar afreizen (letterlijke uitspraak van SVB medewerker).
  Een en ander ter lering en vermaak van de Thailandgangers
  Ik hoop dat je goede deal met Toyota kunt maken.
  Dick

  .

 9. Rene Martin zegt op

  Moderator: off-topic

 10. Rene Martin zegt op

  Misschien kunnen de volgende mensen je verder helpen met een reisverzekering in Thailand. AA insurance brokers in Hua Hin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website