Beste lezers,

Ik heb een financiële vraag aan Nederlandse expats die in NL jaarlijks hun belastingaangifte doen. Aangezien de spaarrente naar bijna 0 procent is gezakt en de vermogensrendementsheffing nog steeds uit gaat van een relatief groot rendement, wil ik wat geld overhevelen naar mijn Thaise bankrekening. Ik kan dan ook gemakkelijk een jaarverlenging aanvragen op mijn Non Immigrant O visum.

Ik ben 6 maanden in Thailand en 6 maanden in Nederland. Geef mijn belastingaangifte in Nederland aan…. maar is er een bankverdrag met Nederland dat ze het bedrag dat in Thailand op de bank staat doorkrijgen of moet ik dat zelf opgeven als buitenlands tegoed?

Of zijn er mensen die dat bedrag buiten de aangifte houden?

De vermogens rendementsheffing gaat overigens pas spelen bij een bedrag boven de 30.000 euro.

Ben benieuwd naar jullie reacties

Groet,

Ferdinand

15 reacties op “Lezersvraag: Financiële vraag aan Nederlandse expats die in NL jaarlijks hun belastingaangifte doen”

 1. wim zegt op

  Uit de formulering leid ik af dat de vraag eigenlijk is of je het uit het zicht kunt plaatsen.

  Het antwoord is dat je als je in Nederland belastingplichtig bent, hetgeen me het geval lijkt te zijn obv je vraagstelling, je buitenlandse tegoeden moet aangeven.

  Thailand geeft niks door dus je mag het gewoon zelf doen.

 2. Han zegt op

  Ze hebben wel afspraken over controle dus nederland heeft wel de mogelijkheidom te controleren of je geld op een thaise bank hebt staan.

  • john zegt op

   Kunnen ze wel vragen aan de thaise fiscus maar die heeft er ook geen idee van!

   • Ger-Korat zegt op

    Blijf lekker dromen. Ook in Thailand is het ” druk op de knop ” en bankrekeningen bij alle banken komen te voorschijn. Leve de computer. Weet het van belastingaangiftes in Thailand, dus als de belastingdienst wil kan ze dit doen. Idem wordt dit gebruikt om bankrekeningen te blokkeren bij geschillen welke naar het gerecht zijn gebracht.

 3. ruud zegt op

  Als u in Nederland belastingplichtig bent, moet u het geld dat in Thailand op de bank staat opgeven.
  Of u dat doet, of niet is uw zaak.

  Als u echter een groot bedrag naar Thailand overbrengt is het niet onmogelijk, dat de computer van de belastingdienst daar vragen over heeft.
  Dat hangt er echter van af wat voor instructies die heeft gekregen.
  De computer van de bank in Nederland is mogelijk ook nieuwsgierig, in verband met witwassen.

  Als u dus plannen voor belastingontduiking hebt, zou ik het bedrag beperkt houden en spreiden in de tijd.

 4. Joop zegt op

  Je mag je geld parkeren waar je wil, maar je zal het saldo in jouw belastingaangifte in Nederland moeten opnemen. De fiscus kan gegevens opvragen in Thailand als men dat nodig vindt.

 5. Goort zegt op

  Je kan er natuurlijk ook voor opteren om 1 dagje langer in Thailand door te brengen, een RO-22 op te halen bij het provinciale belastingkantoor, en dan in Thailand belasting te betalen. Denk zomaar dat dat stukken voordeliger is.

 6. l.lagemaat zegt op

  In het verleden was een spaarbankboekje tot 25.000 euro vrijgesteld van een vermogensheffing rendement.

  Wat daar boven komt, kan belast worden, maar zou op de dagrekening gezet kunnen worden.
  Geen rente ( 0,2 procent!), geen vermogensheffing rendement.

  800.000 baht zou momenteel een tegenwaarde van ongeveer 24.000 euro vertegenwoordigen.

  Informeer eens bij uw belastingadviseur.

  • Cornelis zegt op

   ‘Geen rente, geen vermogensheffing rendement’?? Je bedoelt vermogensrendementsheffing, en die vervalt ècht niet wanneer je geen rente ontvangt. Het uitgangspunt is namelijk een fictief rendement, ook op geld dat op wat jij een ‘dagrekening’ noemt staat.

   • Pieter zegt op

    Volgens mij bedoelt l.lagemaat de vermogensbelasting (tot en met het jaar 2000). Toen gaf je de ontvangen rendementen op (o.a. spaarrente) en die werd in de belastingheffing betrokken. Nu hebben we een fictief vermogensrendement wat belastbaar is.

 7. john zegt op

  misschien goed om eerst vast te stellen op je thaise belastingplichtig bent. De zin “ik ben zes maanden in thailand en zes maanden in nederland” geeft gewoon te weinig informatie over je belastingstatus. Ook is het nuttig om te vermelden of je in nederland bent uitgeschreven of niet.
  Je vraag heeft alleen betrekking op de vermogensrendementsheffing. Dan lijkt het zinnig om enige informatie te geven over de omvang van je vermogen. De rendementsheffing kent immers trappen.
  Indien je meer dan 180 dagen per kalenderjaar in thailand woont ben je in thailand belastingplichtig voor sommige inkomsten!!.
  Kortom: met de informatie die je geeft is een zinnig antwoord niet zo makkelijk.

 8. Ferdinand zegt op

  Iedereen bedankt voor zijn inbreng.

  Er is genoeg stof om over na te denken.
  Ik ben en blijf belastingplichtig in NL.
  Ben daarom max. 6 maanden – 1 dag in Thailand.
  Het gaat er mij eigenlijk om, in NL max 30.000 euro op de bank te hebben en de rest in Thailand..
  Wat ongeveer evenveel is.. maar blijkbaar dient dat bedrag dan ook aan de NL belastingdienst te worden doorgegeven zodoende kan ik er geen voordeel mee doen.

  De vermogen rendementsheffing gaat inderdaad uit van een fictief behaald rendement want bijna door niemand wordt gehaald.. onlangs is nog door de rechter een uitspraak gedaan dat de staat hiermee spaarders onrechtmatig hoog aanslaat.. deze uitspraak heeft betrekking op de jaren 2014-2015.
  Over de jaren erna loopt de zaak nog, maar men verwacht eenzelfde uitspraak.
  Ik zie deze rendementsheffing ook als een soort legale diefstal door de staat ..
  Vandaar dat ik een deel van het spaargeld onder de horizon wilde houden..

  • Johnny BG zegt op

   Met een kluis kan je natuurlijk ook al aardig aan rendementsbelasting besparen. Af en toe in het casino een groot bedrag opnemen en in Thailand extreem dure vakanties op papier hebben.

   Over het bedrag waarover u het heeft mag u naar mening mee doen wat u wilt als appeltje voor de dorst zonder dat de Nederlandse belastingdienst het voor de zoveelste keer gaat belasten.
   Regeln…ers denken daar natuurlijk anders over maar die doen zichzelf te kort.

 9. Erik zegt op

  Hiervoor is de CRS opgezet; zie https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Reporting_Standard.

  Zover ik weet, en dat zeg ik met voorbehoud, heeft Thailand die NIET ondertekend. Zodra Thailand dat tekent komt NL achter jouw bankrekening indien de account in TH op jouw naam staat. Zou er een letter ontbreken dan kan het systeem spaak lopen.

  Wat jij van plan bent: geld in TH parkeren en in NL buiten Box 3 houden, is fraude. Word je gepakt dan ga je op de blaren zitten en heb ik geen medelijden met je.

  • Erik zegt op

   Kijk ook maar hier:

   https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/thailand-sluit-zich-aan-common-reporting-standard-uitwisseling-financiele-gegevens/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website