Lezersvraag: Ervaring met aanvragen van BSN voor Thaise echtgenote en 2 kinderen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 februari 2021

Beste lezers,

Heeft iemand ervaring met het aanvragen van een BSN (Burger Service Nummer) voor mijn Thaise echtgenote en mijn 2 kinderen 11 en 8 jaar (beide geboren buiten Nederland)?

Ik heb contact gehad met mijn bedrijfspensioenfonds voor een heel andere vraag; en tot mijn verbazing werd me tussen neus en lippen ook verteld dat mijn ega wel bij het RNI (registratie niet ingezetenen) geregistreerd stond maar dat zij geen BSN heeft, dus als ik nu kom te overlijden krijgt zij geen partnerpensioen dan wel weduwepensioen vanwege het ontbreken van een nummertje. Het is toch te gek voor woorden nietwaar, crepeer maar weduwe en 2 kids, u heeft geen BSN dus geen betaling! Lijkt wel een beetje op de kindertoeslagaffaire waar zo veel publiciteit over is geweest.

Ik was hier echt niet van op de hoogte; heb zelfs mijn ega toentertijd bij dit bedrijfspensioenfonds aangemeld en zelfs nog pensioen van mijzelf overgeheveld naar haar pensioen en dan jaren later als donderslag bij heldere hemel dit te gek voor woorden.

Benieuwd of ik hier reactie op krijg, want ik zal vast niet de enige zijn.

Groet

Wim

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 1.80/5. From 5 votes.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Ervaring met aanvragen van BSN voor Thaise echtgenote en 2 kinderen?”

 1. Jannus zegt op

  Beste Wim, rare vraag. Had je toch wel eerder stappen voor kunnen ondernemen. Maar waar woon je eigenlijk? Woon je in Nederland dat krijgt jouw echtgenote een BSN-nr na inschrijving in de BRP.
  Is jouw echtgenote ingeschreven als niet-ingezetene, ontvangt ze idem een BSN-nr. Even zoeken via Google en je hebt alle informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-aan-een-burgerservicenummer-bsn

  Ik denk echter dat jij in Thailand woont en je wilt nu een BSN-nr voor jouw echtgenote vanwege partpensioen, Dan valt een Bsn-nr aan te vragen via een Rni-loket, soms via de SVB, soms bij de Belastingdienst.

  Maar goed, allemaal niet aan de orde want je hebt te horen gekregen dat jou eega wel is ingeschreven bij het RNI. Neem daar even contact mee op: https://www.rvig.nl/brp/rni
  Mij lijkt dat de toeslagenaffaire weinig van doen heeft met jouw constatering dat jij niet weet dat jouw vrouw geen Bsn.nr heeft. Volgens mij ligt dat meer aan jou omdat je geacht wordt voldoende mondig te zijn, vooral als je jezelf grondig hebt voorbereid toen je besloot naar Thailand te emigreren. Niettemin, sukses!

  • wim zegt op

   Jannus, dankjewel voor alle tips en links..dat helpt!
   Wil toch even nog wat verduidelijken op sommige van jouw opmerkingen:
   – Heb natuurlijk al gegoogeld..meerdere malen..ik vond alleen niet wat ik dacht nodig te hebben.
   – Mijn Thaise vrouw is begin 2007 ingeschreven in het RNI middels buro “Landelijke taken” – pas November 2007 is BSN ingevoerd als opvolger van SOFI..dus we waren net te vroeg, anders had ze het BSN al gehad.
   – De optie om naar NL te reizen en dan daar in te laten schrijven (en dan krijg je automatisch een BSN) had ik al de revue laten passeren..maar vond ik een beetje kostbaar.
   – Zoals alles een reden heeft…ik heb telefonisch contact gehad met de belasting telefoon buitenland (Heerlen) en werd daar te woord gestaan door een korzelige ambtenaar die geenszins van plan was mij op weg te helpen.

   groeten,
   Wim.

   • JohanR zegt op

    Beste Wim, misschien doe je te ingewikkeld. Het SOFI-nummer is namelijk geruisloos overgegaan in het BSN-nummer. Het nummer van de BSN zijn exact dezelfde cijfers als die van het SOFI-nummer. Jouw vrouw heeft bij de inschrijving in het RNI een Sofi-nummer meegekregen. Gebruik die als BSN. Ben jij het Sofi-nummer kwijt, dan is die absoluut bij een RNI-loket op te vragen. Misschien wat vriendelijk de ambtenaar bejegenen. Per slot van rekening vraag jij een dienst van hem waarmee jij geholpen bent. Verklaart diens korzeligheid.

 2. haki zegt op

  Net vorige week hierover via Twitter contact gehad met de inspectie ivm als ik in de toekomst te overlijden kom. Ik woon/sta ingeschreven in NL terwijl mijn vrouw (niet wettelijk getrouwd) Thaise is en in BKK woont/werkt. Mocht ik te komen overlijdend en ik laat haar deel erfenis achter, dan is de Thaise partner belasting plichtig voor de erfbelasting. Om die aangifte te doen, moet ook zij een BSN-nummer hebben. Dit kan door haar of mij, worden aangevraagd. Er geld geen geldigheidsduur!!!!! Daarom kan ik het nu al voor haar voorbereiden omdat het voor een buitenlander, die onze complexe belasting cultuur niet gewend is, vrijwel onmogelijk is zonder hulp.

  • john zegt op

   Haki, je zegt dat je niet/wel echtgenote als je komt te overlijden belasting dient te betalen over de erfenis. Klopt denk ik wel. Maar dat ze een bsn nummer moet hebben om een aangifte te doen lijkt me niet juist. Als een willekurige afrikaan van jou erft dient die ook erfbelasting te betalen. lijkt me onwaarschijnlijk dat die daarvoor een bsn nummer moet hebben! Laat overigens verder graag aan experts over maar dit is iets wat zelfs een leek kan bedenken. (Denk ik !)

  • adje zegt op

   Om een erfenis te verkrijgen heb je geen BSN nummer nodig. Dat zou niet goed zijn Ik ga ervan uit dat je een testament hebt. Bij jouw overlijden regelt de notaris dan verder alles. En inderdaad ze zal mogelijk over de erfenis belasting moeten betalen. Dat wordt gewoon meteen verrekent met de erfenis. Maar daar is echt geen BSN nummer voor nodig.

   • wim zegt op

    Jammer, reeds contact gehad met het notariskantoor wat destijds mijn testament heeft opgemaakt..moet u zelf regelen meneer want als iemand overlijdt moeten wij als executeur nakijken of er iemand recht heeft op nabestaanden uitbetalingen…als er dan geen BSN nummers zijn loopt de notaris ook vast..kortom in gewoon Nederlands…dan moet u zelf regelen, houden wij ons niet mee bezig..als je komt voor een testament van enkele honderden euro’s kan alles, maar als er dan jaren later hulp gewenst is stopt de medewerking.

 3. haki zegt op

  Nog even dit: Kijk ook op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/burgerservicenummer-aanvragen-voor-erfgenaam-in-het-buitenland

  • adje zegt op

   Kan ik een burgerservicenummer aanvragen voor iemand anders die niet in Nederland woont?
   Ja, maar die persoon moet wel schriftelijk verklaren dat hij of zij u machtigt een burgerservicenummer voor hem aan te vragen. Op deze machtigingsverklaring moet een datum staan en zijn handtekening. Daarnaast vragen wij om een kopie van zijn ID of paspoort. U stuurt deze gegevens mee met uw brief.

   Dit is verwarrend: Er wordt bedoelt dat u het kan aanvragen voor een andere persoon met Nederlandse nationaliteit. Niet voor iemand met een buitenlandse nationaliteit.

 4. Danny zegt op

  De pensioenrechten vervallen heus niet als er geen BSN nummer zou zijn. Dat is dan gewoon een kwestie van aanvragen. Ik heb dat net ook voor een familielid geregelt die niet in Ned woont. Het is nodig voor de belastingdienst. Bovendien kan de pensioengerechtigde dan tevens teruggaaf van ingehouden belasting krijgen. Zo werd bij mijn familielid direct bij de 1e pensioen uitbetaling na aanvraag van het BSN nummer de belasting verrekent

 5. Hendrik zegt op

  Beste Wim,

  Als je overlijd en dat wordt gemeld bij je pensioenfonds dan krijg je vrouw automatisch een fiscaal nummer. Zo is het tenminste bij een kennis van mij gegaan.

  • wim zegt op

   hallo Hendrik, dank voor je reaktie..alle info is welkom. Ik lees van diverse mensen dat het eigenlijk een fluitje van een cent is om dit te verkrijgen, maar ik ben er dus achter gekomen juist NIET. Overal waar ik aanklop wordt met de vinger gewezen…wij niet…zij!!!
   Bedrijfs pensioenfonds stuurde een email…”even” aanvragen meneer…die korzelige ambtenaar in Heerlen suggereerde om mijn notaris die mijn testament heeft opgemaakt aan te schrijven..gelijk reaktie…wij niet…moet via de ambassade,,of overleg uw trouwboekje bij het pensioenfonds!!…het zal er toch op uitdraaien dat de aanvraag moet geschieden via die korzelige ambtenaar in Heerlen..stapel formulieren dus met documenten…en ik werd al gelijk gewaarschuwd over de telefoon..denk erom meneer, alles moet tiptop in order zijn, anders wordt de aanvraag niet in behandeling genomen..je wordt al bij voorbaat bestempeld als iemand die de kluit wil belazeren. Misschien dat het voor mijn vrouw wat makkelijker zal zijn omdat zij al bij het RNI staat ingeschreven, maar mijn 2 (minderjarige) kinderen zullen de “Heerlen ” weg moeten bewandelen.
   Nogmaals dank voor je reaktie Hendrik..geeft me wat rust in deze corona tijd..altijd gedacht dat alles prima geregeld was, maar dus niet..elke keer weer een verassing.

   groeten
   Wim.

 6. adje zegt op

  Weduwpensioen bestaat niet. Eventueel partner pensioen is enkel wat over de jaren dat jullie getrouwd zijn is opgebouwd. Vraag eerst na bij je pensioenfonds wat je partner krijgt bij jouw overlijden voordat je een hoop moeite doet voor iets wat er mogelijk later niets blijkt te zijn.

 7. Erik zegt op

  Wim, ik heb de indruk dat je snel negatief bent als iets tegenzit. Dan krijg je het zwaar in Thailand! Alles is netjes te regelen maar een beetje soepelheid is daarbij hard nodig. Kijk hier eens en doe er jouw voordeel mee.

  https://www.nederlandwereldwijd.nl en zoek naar wonen-werken, naar burgerservicenummer en bsn-aanvragen etc. Dan verschijnen enkele opties. Doe er jouw voordeel mee!

 8. henk appelman zegt op

  mijn 2 Nederlandse kinderen hebben een BSN toegekend gekregen, ik had er natuurlijk al 1 maar 2 dingen.
  De aanvrager/ster moet een economische band met Nederland hebben, als bijvoorbeeld weduwe met een Anw uitkering anders wordt er door de belasting dienst GEEN bsn afgegeven……afgewezen dus
  De kids kregen keurig van de belastingdienst hun BSN nr.
  Voor mij is dat belangrijk vanwege het gezamelijke besluit van mijn vrouw en ik om de kids HAAR achternaam te doen toekomen.
  Na inschrijving in Den Haag, met de nodige verklaringen en nr’s plus BSN is het voor de Nederlandse ambtenaar slechts een druk op de knop en alle noodzakelijke dokumenten komen te voorschijn.
  Ook mijn huwelijk staat in Den Haag ingeschreven.
  Maar een Bsn voor je echtgenote krijge je(is mij verteld ) als je vrouw in Nederland woont (en werkt) of een Nederlandse uitkering in het buitenland ontvangt

 9. adje zegt op

  Beste Wim, ik ben at verder gaan zoeken om je mogelijk te helpen.
  Als je komt te overlijden dan is de notaris de executeur.
  Als er erfgenamen zijn in het buitenland dan hebben die inderdaad een BSN nummer nodig. ( ik eerder gezegd van niet maar at blijkt niet juist te zijn. )
  Klik eens op de link die ik heb bijgevoegd. Dit is informatie van een juridisch fiscaal adviseur.
  Wat ik er niet uit kan opmaken is of je de BSN nu al kan aanvragen voor je partner.
  Mogelijk kunt je het doen met een machtiging van je partner.
  Succes ermee.
  https://www.plusonline.nl/erven-en-schenken/erfgenamen-in-het-buitenland-hoe-werkt-dat


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website