Lezersvraag: Is er in Nederland werk voor mijn Thaise vriendin?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
29 november 2013

Beste lezers,

Ik heb omtrent mijn Thaise vriendin een vraag wat ook haar nu al erg bezig houd.

Ze wil dan ook graag na het behalen van de Nederlandse inburgeringscursus, en bij komst in Holland al graag snel aan de slag. Maar dat willen ze allemaal wel 🙂

Weet alleen dat je bij komst, haar al bij de gemeente in kan schrijven, Ze een BSN nr: krijgt.

Alleen de Nederlandse taal zal dan op dat moment nog niet echt optimaal zijn. Haar Engels is goed.

Nu is mijn vraag of er uitzendbureaus zijn die hier in thuis zijn ofwel begrip hebben? En uitgaande van Polen kan het haast niet anders dat er hier geen opties toe zijn. Alleen ben zelf nog niet bij een uitzendbureau geweest.

Of dat ik zo al bij elke uitzendbureau binnen kan lopen?

Ik zelf heb totaal geen ervaring met uitzendbureaus.

Dus bij deze graag u tips of ervaringen.

Ze wil graag als eerste wens werken in een restaurant. Alleen ze beseft al heel goed dat je er hier een opleiding voor moet doen? En de schoonmaak als tweede wens heeft.

Graag jullie reactie

Groet,

GeertJan

36 reacties op “Lezersvraag: Is er in Nederland werk voor mijn Thaise vriendin?”

 1. Farang tingtong zegt op

  Hoi Geertjan,

  Het is wel belangrijk als je vermeld in welk deel of stad je woont in Nederland, want het ene deel van is meer werkaanbod dan in het andere deel van Nederland.
  Diversen Thaise vrienden van ons waarvan er ook een paar bij zijn die niet goed Nederlands spreken zijn ook via uitzendbureaus werkzaam zoals in de bloemenveiling in het Westland, of bij de groentenveiling in Barendrecht en Maasland, je vriendin spreekt Engels dus dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, en de uitzendbureaus hebben hier veel ervaring in..
  Natuurlijk kan je bij elk uitzendbureau binnen lopen gewoon doen, graag zelfs want elke uitzendkracht die zij kunnen uitzenden is hun verdiensten.

  Groet en Succes met het vinden van werk.

 2. Soi zegt op

  Als je Thaise vriendin goed Engels spreekt, laat haar dan zelf (!) het uitzendbureau binnenstappen. Staat des te zelfstandiger; betutteling zal niet door het uitzendbureau worden gewaardeerd, immers ze solliciteert als Engels-sprekende naar een job o.a. bij internationale bedrijven.

  • Farang tingtong zegt op

   Beste Soi,

   Ik vind het helemaal geen betutteling, en ik weet zeker dat een uitzendbureau er ook zo over zal denken, dit weet ik honderd procent zeker omdat ik in het verleden veel met uitzendorganisatie hebt gewerkt, en door de functie die ik beklede zelf uitzendkrachten in dienst heb genomen en later ook aan een vaste betrekking heb geholpen.

   Er is toch niks mis mee als deze meneer voor zijn vriendin alvast informatie inwint en vraagt wat de mogelijkheden zijn.
   Niet ieder mens is even zelfstandig en even wereldwijs, het is een hele stap als je in een ander land wilt gaan wonen en gaan werken.
   Ieder van ons kan zich zijn eerste schooldag vast nog wel herinneren, ik in ieder geval wel, en ik weet nog ik had toen echt een rot gevoel, ik denk dat deze dame ongeveer met het zelfde gevoelens naar Nederland komt en gaat solliciteren.

   Deze dame geeft aan dat zij graag wil werken dat is op zich al iets waar ik veel respect voor heb, overigens ik lees nergens dat zij bij een internationaal bedrijf wil werken als engels sprekende.

   Het is wel van belang dat ze zich bij een gerenommeerd uitzend bureau laat inschrijven, zoals Manpower, Randstad, Tempo team daar heeft zij rechten en plichten en een eerlijk salaris, dus niet bij zo achteraf uitzendbureautje met van die laaielichters die je koeien met gouwe horens beloven maar achteraf niets van waarmaken.

 3. Bangkokker zegt op

  Er is zeker werk als je wilt werken! Als ze niet te kieskeurig is zal ze wel een baan vinden. Wanneer ze in de productie gaat werken maakt het helemaal niet uit dat ze geen Nederlands spreekt. Vertel aan je vrienden en kennissen dat je vriendin een baan zoekt, wat je nodig hebt is een ‘brug’.

  Mijn vrouw was nog geen half jaar in Nederland toen ze een baan aangeboden kreeg bij het bedrijf waar ik werk. We hadden mensen nodig en mijn werkgever stelde voor om haar een kans te geven. Ze sprak toen helemaal nog geen Nederlands.
  Momenteel heeft ze een vaste baan! Je moet ook een beetje geluk hebben…Succes!

  Groet,

  Bangkokker

 4. Eric zegt op

  Productiewerk, schoonmaak,…… Werk zat!

  Mijn vrouw ging na twee maanden al aan de slag.
  Heeft nu zelfs een vast contract.

  Maar denk niet dat ze gelijk een topfunctie kan krijgen.
  Zelf zou ze daar anders over kunnen denken! 😉

 5. Mike zegt op

  Best lastig, er is haast geen werk voor Nederlands sprekende mensen.

  Wat wel een gat in de markt is, werken als Tolk..(Er is werkelijk niet 1 goede Thaise tolk hier!)Maar dan zal ze wel de Nederlandse taal moeten beheersen.

 6. Stefaan zegt op

  De tijden zijn wel enigzins veranderd, maar mijn echtgenote die geen Nederlands sprak, is 9 weken na aankomst in België, aan de slag gegaan. Sneller kon niet, want ze had een arbeidskaart nodig.

  Ze heeft twee en half jaar interim gewerkt bij hetzelfde bedrijf, voordat ze een vast contract kreeg. Ze is er aangevat mei 1990 als interim, en werkt er sinds 1993 vast in dienst. Bij dezelfde werkgever. Op 1 januari zal ze 21 jaar in dienst zijn. Met wat geluk kan ze er aan de slag blijven tot haar (brug) pensioen.

  BTW, in de Filippijnen had ze net een carrière van 10 jaar in hetzelfde bedrijf beëindigd voor ze naar België afreisde.

  Moraal : het kan dus weldegelijk.

  Zorg wel dat ze niet terecht komt in een koude of tochtige werkomgeving. Mijn vrouw werd in 1990 een job aangeboden in een groenten verwerkend diepvriesbedrijf. Dit heb ik haar afgeraden.

  Anekdote : soms worden haar twee jobstudenten aangewezen om aan dezelfde machine te werken. Soms vraagt een jobstudent al eens bij aanvang van het werk, of het haar zal lukken met de instellingen van de machine. Mijn echtgenote zegt dan gewoon dat ze haar best zal doen. Na enkele uren komt de jobstudent tot de vaststelling dat mijn echtgenote de machine volop beheerst. Dan komt vaak de vraag : “Werk je hier al een tijdje?” Als mijn echtgenote dan op haar ingetogen manier zegt dat ze er 20 jaar werkt, dan druipt de jobstudent af met ongeloof. Jobstudentien die terugkeren, werken graag samen met echtgenote. Ze weten dat ze hard moeten werken, maar dat er tijd is voor een grapje en een gesprek.

  • Farang tingtong zegt op

   Moderator: u bent aan het chatten. Graag alleen een reactie op de lezersvraag.

  • wimnet zegt op

   Hallo
   We zitten nu niet in 1990 toen was hier werk genoeg ,nu hebben we 800.000 werkelozen.
   Mijn Thaise schoonzus zit al 1.1/2 jaar thuis ze werkte in de kinderopvang .Door haar gebrekkig nederlands vloog ze er als eerste uit en komt niet meer aan de bak .
   Kan alleen een paar uurtjes per week zwart werken als poetsvrouw.
   Dus vergeet het maar de komende jaren geen schjin van kans

 7. Bert Van Eylen zegt op

  Moderator: alleen serieuze reacties graag.

 8. Kees zegt op

  Heeft ze ervaring in de ik zeg maar horeca? Dan is er zat werk voor haar.

 9. Harrie zegt op

  Hoi geertjan als je vrouw inburgering in Thailand gedaan heeft dan moet ze in Nederland nog een inburgering doen duurt een jaar moet je zelf betalen erg duur een verloopig identiteitskaart bij de IND kost 300.euro na een jaar een nieuwe kaart 800 euro ze kan onder tussen wel werken en school groetjes Harrie

 10. Jos zegt op

  Als ze in Nederland komt dan krijgt ze volgens mij niet direct een BSN nummer.

  Ik krijg je pas als je genaturaliseerd bent, of als je een werkvergunning hebt en zelf bij de belastingdienst een BSN-nummer aanvraagt.

  Of er werk is hangt af van de regio waar je woont.

  Is haar Engels echt goed, of spreekt zij het beroemde Thanglish?

  Polen hebben t.o.v. Thaise mensen 3 streepjes voor:
  Vaak zijn er meerdere tegelijk aan het werk, snappen ze het niet dan kunnen ze overleggen.
  Veel Polen spreken Duits. Nederlands lijkt op Duits. Veel Polen begrijpen het Nederlands als het langzaam uitgesproken wordt.
  Ze zijn de temperaturen gewend, wat handig is als het werk buiten is.

  • Bangkokker zegt op

   Die informatie is niet juist. Mijn vrouw kreeg toen alle papieren in orde waren een BSN. Daar hoef je dus niet voor genaturaliseerd te zijn en je hoeft het ook niet zelf aan te vragen bij de belastingdienst.

 11. Geertjan zegt op

  Hallo

  Bedankt voor de reacties!!!

  Als korte reactie

  Het vinden van werk voor mijn Thaise vriendin is dan in Eindhoven

  Ik informeer graag altijd naar dingen,
  die ook voor mij nieuw zijn.

  Mijn Thaise vriendin stapt ook indd in een nieuw land. Ze wil ook graag werken.

  Farang tingtong ((bedankt))

  En Harrie
  Ik ben nu nieuwsgierig na wat de koste zijn voor deze inburgeringscursus dus heb de vraag doorgeleid na een deskundige op dit gebied.

  Mijn thaise vriendin wil graag werken en heeft
  me informatie gevraagd.

  En voor mij is dit ook nieuw.
  Ik zelf heb een vaste baan.

 12. Rori zegt op

  Als ze een Verblijfsvisum heeft voor 1 jaar met MVV krijgt ze een BSN nummer (anders geen MVV visum)
  Kan daarmee werken (wel even op het pasje wachten)

  Werk aanbod is afhankelijk van de regios maar zolang ze niet goed begrijpbaar nederlands spreekt is het lastig (mijn vrouw en haar vriendinnen gelden hier als voorbeeld, zijn academisch geschoold en spreken redelijk nederlands na 3 tot 7 jaar).
  Je zit ook met het probleem dat de Nuffic de diploma/s moet waarderen. Dit maakt zaken ook eenvoudiger als dit is gebeurt.

  Werk bv als kamermeisje, serveerster in een Thais restaurant (mijn vrouw en al haar vriendinnen), productie werk (inpakken etc) is mogelijk.
  Op dit moment liggen de banen niet voor het opscheppen in Nederland. Afhankelijk waar je woont kun je het ook in Belgie en of Duitsland proberen. Hangt van de afstand af.

  • Rob V. zegt op

   @ Rori: Inderdaad een goede opsomming. Sinds 1 juli 2013 heeft Nederland de TEV (Toegang & Verblijf) procedure waardoor de MVV (de machtiging voorlopig verblijf, ofwel het Schengen D type inreis visum” ) en VVR (de reguliere verblijfsvergunning) samen tot 1 procedure gevoegd. Kort na aankomst zou het VVR pasje al klaar moeten liggen. Inschrijven in de gemeente zou ook binnen enkele dagen na aankomst al moeten kunnen (is zelfs verplicht), afhankelijk van hoe snel de ambtenlijke moles draaien kun je dus binnen een paar dagen tot een paar weken alle papieren etc. rond hebben. Inclusief uiteraard het BSN nummer. De verblijfsvergunning zal ook meteen al lopen vanaf de dag van aankomst dus zou je bijna meteen aan het werk kunnen.

   Practisch probleem is natuurlijk het vinden van een baantje maar dit is van allerlei factoren afhankelijk: opleiding, ervaring, taalbeheersing van het Engels of Nederland etc. De regio waar je solliciteerd, de bereikbaarheid van het werk (kun je er heen fietsen? lopen? met het OV? of met iemand mee in de auto?*) etc. Mijn vriendin en ik hebben ons maanden rot gezocht naar werk, allerlei sollicitaties gedaan van kamermeisje tot horeca, winkelbediening, schoonmaak etc. Helaas amper productiewerk -zonder zware lichamelijke belasting- hier waar wij wonen in de randstad. Dikwijls kregen we te horen of stond er in de vacature dat ze mensen zochten die het Nederlands goed beheersen, ja ook in de schoonmaakbranche. Het niveau A1 plus, dus iets meer dan wat je nodig hebt om het examen op de ambassade af te ronden, dat was eigenlijk nergens genoeg. Haar Engels gok ik op niveau A2+ maar ook daar konden we niet mee uit de voeten. De uitzendbureaus hier hadden überhaupt amper vacatures, laat staan voor mensen met een taalbarriëre en geen Nederlandse papiertjes. Maar in jouw regio kan je het natuurlijk treffen dat ze jullie wel kunnen helpen, dus snuffel eens rond bij de uitzendbureau’s in EIndhoven. Mijn vriendin is uiteindelijk eerst vrijwilligerswerk gaan doen in de buurt, dit ter afleiding én goed voor haar CV want je wilt natuurlijk ook geen enorm werkloosheids gaat op je CV hebben. Enkele maanden later vonden we toch een baantje in de schoonmaak branche. Waar we niet gezocht hebben was bij Thaise restaurants want dat was het enige waar mijn vriendin echt NIET wou werken.

   Houdt inderdaad ook rekening met de inburgering, hier moet je zelf achter aan, de overheid wil alleen dat de immigrant binnen 3 jaar minstens het inburgeringsexamen haalt (A2 niveau) of de hogere NT2 staatsexamens (respectievelijk B1 en B2 niveau Nederlands). Regel na aankomst in Nederland dus eerst het VVR pasje, de inschrijving in de gemeente en de TBC longfoto. Dat laatste kan bij de GGD, meestal gratis maar sommige GGD’s vragen geld, dan kan het voordeliger zijn naar een andere GGD te reizen. Zoek ook alvast wat voor de inburgering uit via http://www.inburgeren.nl . Als je alvast een plan van aanpak hebt over over waar en wanneer ze Nederlandse les kan gaan volgen dan kun je ook kijken hoe dit samenvalt met een baantje. Pak natuurlijk ook je moment nadat ze is aangekomen om samen van elkaar te genieten (korte vakantie? kent ze de omgeving? andere plekken in Nederland al eens bezocht?). Na een paar weken slaat te verveling snel toe dus enkele sociale contacten met Nederlanders, Thai en andere mensen (mede migranten op school) is wel fijne afleiding.

   Voor meer info over na aankomst in Nederland zie ook de welbekende site Stichting Buitenlandse Partner. Veel algemene nuttige info over immigratie en vakantie naar Nederland. Hier het sub forum met info over wat te doen na aankomst
   http://www.buitenlandsepartner.nl/forumdisplay.php?12-Starterskit-Nieuw-in-Nederland

   Ik wens jullie veel succes, hopelijk zit het mee en vind ze snel haar draai met een baantje, leuke klasgenoten en andere sociale contacten maar als het tegenzit ben je zo maanden opzoek naar een eenvoudig baantje. We hebben toch de nodige stress ervaren, in Thailand had mijn vriendin een leuke fulltime baan en voor Thaise begrippen een best redelijk salaris en bachelor papiertje, dan viel ze toch wel even in een gat hier, thuis zitten gaat je dan wel opbreken na een paar weken “vakantie”. Met doorzetting komen jullie er wel en een goede voorbereiding is het halve werk! 🙂

   • Rori zegt op

    @Rob
    Herken veel zo niet al jouw opmerkingen.
    Mijn vrouw heeft twee master opleidingen gevolgd. In Thailand was zij het mevrouwtje. Van haar ouders hoefde ze niet te werken. Hebben het goed voor elkaar. Mijn vrouw kan en kon in Thailand doen en laten wat ze wilde had nergens dwang achter zitten. Veel collega’s van haar werkten van 8.30 tot 16.00 uur een normaal rooster en dan verdienden ze extra door bijlessen etc te geven.
    Als mijn vrouw niet om 16.01 buiten de poort van de school stond was ze veel en veel te laat.

    Zaken die in Nederland mee spelen zijn: de taal, de opleiding, de waardering van de diploma’s, etc.

    Wat echt zwaar was en is, is het “GAT” waarin iemand terecht komt in Nederland. Naast het missen van de familie, het eten, de thaise geuren, de “oude” thaise vriendinnen, de relatieve vrijheid in Thailand, het Weer, het kunnen kopen wat je kan, de kapper, de manicure, de nailshop, de taxis’s a starttarief van 40 baht, Robinson, Futurepark, etc.

    Gelukkig hebben wij een single moeder als buurvrouw van exact haar leeftijd en een thaise achterbuurvrouw. Je zal het laatste maar meemaken als nederlander. Wat een geloop met potten en pannen en proeven wat er nu weer is gemaakt.

 13. Rori zegt op

  oh als aanvulling
  Van uitzendbur’s hoef je in het algemeen niet veel te verwachten.
  Tempo-team en randstad spannen hierbij de kroon.

 14. John Zoet zegt op

  mijn vriendin heeft de inburgering gedaan maar heb haar bij aankomst direct vrijwilligerswerk laten doen op de lagere school .
  ze ging veel met kinderen om en de resultaten liegen er niet om.
  ze hoeft van mij niet te werken maar ze vindt het vrijwilligers werk zo leuk dat ze er niet meer mee stopt.
  als ze zou solliciteren is dit natuurlijk ook een goede referentie
  ten tweede de school is heel blij met haar hulp.

 15. Geertjan zegt op

  Hallo

  Ik vind het best wel omslachtig en vergezocht.

  Genaturaliseerd
  Ook nog eens een Inburgeringscursus voor een jaar in nederland.
  Werkvergunning

  Lijkt wel een melk koei land

  Mijn terak wil gewoon werken. En niet dat omslachtig gedoe.

  Snap heus wel dat ze moet inburgeren en dat
  Komt allemaal goed.

  Mijn Thaise vriendin, is uit mijn beleving erg goed
  Hollands aan het leren.
  Ik twijfel er nog niet eens meer over.
  Ze wil werken tegen over de meeste mensen die dat niet eens willen uit Holland.

  En mijn vraag is dan als je om je heen kijkt er
  Wellicht nog steeds mensen uit Europa of elders
  Nog steeds na veel jaren nog niet ingeburgerd zijn.

  Bangkokker bedankt voor je reactie.

  Ik ga a.s vrijdag uit al jullie racties toch even langs bij IND en zal ook zeker de hierboven aangewezen uitzendburos bezoeken.

  Nederland is ook echt een geweldig land met
  De overdreven regeltjes.

  De inburgeringscursus in Thailand vind ik terecht maar de eisen zo overdreven.

  Want ik maak nog steeds mee dat er in Nederland mensen zijn afkomstig uit het buitenland die nog steeds de taal na jaren niet beheersen.

  Nederlandse taal is dan ook niet een van de makellijste talen. En Engels is een universele taal
  Waar je ook in Nederland dingen mee klaar kunt krijgen.

  Mijn mening is echter dat als je Europeaan bent je eerder de eis kunt stellen dat je Engelse taal beheerst als inburgerings eis. als je na Nederland komt of wel ander lidstaat. Ook van buiten Europa

  De Nederlandse taal blijft dan toch niet uit.
  En kan een partner dit haar leren. Of een cursus laten volgen.

  Ma dit is een mening

  • Rori zegt op

   Geert Jan

   Het verhaal van Rob V vult aan en zal naar huidige maatstaven kloppen.
   Uit je reacties meen ik op te merken dat je uit de regio Eindhoven komt. (dat ligt in NOORD-Brabant en niet in Holland).
   Wel nu gefeliciteerd ik woon nu in Veldhoven. Tijdens het inburgeringsgedeelte woonden ik en mijn vrouw in Eindhoven. Dit is de meest behulpzame gemeente in deze ……… of niet.
   Wij moeten voordat je je vrouw op cursus stuurt denk ik eens persoonlijk ontmoeten en je dan wakker maken.

   Je hoeft bij Randstad en Tempo team niet langs te gaan. Hebben 10-tallen voor je gedaan.
   Schrijf je vriendin, partner, vrouw maar in via hun sites en maak een profiel aan.
   Dit krijg je ook te horen als je langsgaat bij een van deze buro’s Centrum, Winkelcentrum Woensel, Veldhoven. Geldrop, Best. Als je daar binnen loopt zul je het wel ontdekken. Hebben mijn vrouw en haar vriendinnen allemaal al ondervonden.

   In de gemeente Eindhoven zul je de Inburgeringscursus zelf moeten regelen en zelf moeten betalen. Oh je krijgt bij de gemeente een foldertje met 4 of 5 adressen waar je het kunt doen. Dit zijn dan door de gemeente geadviseerde instanties. (Oh ja naast betalende MVV studenten zitten er ook “vluchtelingen” in de groepen die vanuit de gemeente MOETEN).
   In het kort komt het er denk ik op neer dat deze laatste groep betaald word door mensen welke hun MVV kandidaten erheen sturen.

   Kwaliteit van de meeste instelling en die de gemeente adviseerd is laag. Beter is het zelfs prive iets te zoeken. De door de gemeente geadviseerde instellingen kun je vinden op http://www.eindhoven.nl/artikelen/Nederlands-leren.htm

   Heb het idee dat de STE goed is. Zitten in het oude gebouw van Omroep Brabant aan de rondweg in Stratum. Maar het hangt er ook vanaf waar je in Eindhoven woont. Mijn vrouw heeft ergens anders de lessen gevolgd en wij zijn alle instellingen langs geweest om ten eerste in te schrijven en nadat mijn vrouw ergens was begonnen naderhand meerdere keren wezen zoeken naar een ander adres omdat de instelling waar zij het volgde niet beviel. (hebben alle van het lijstje bezocht).

   De truc in deze is dat de kandidaat zich aanmeld voor een aantal modules en een aantal keren les. Men probeert de cursist 1 tot 4 modules aan te smeren. Heb in de groep van mijn vrouw mee gemaakt dat 1 student maar 1 module hoefde te betalen en een andere 4 en alle tussenvormen.
   Dit heeft niets met de kwaliteit van de cursist te maken maar gewoon met de tijd welke men een cursist bezig houd.
   De lessen bestaan uit. 1. Het plaatjesboek, 2. Een aantal handboeken ( 4 stuks), 3. op de computer werken. Dit probeert men te slijten als afzonderlijke modules terwijl het in feite 1 cursus is..

   De begeleiding was heel minimaal wat mijn vrouw kreeg 2 ochtenden van 9 tot 12 les in een groep van 12 personen. Allemaal op een verschillend niveau. De docent heeft op 180 minuten dat 15 minuten per cursist.
   Dat mijn vrouw geslaagd is en ook haar vriendinnen is niet te danken aan de cursus maar aan haar zelf. Is zelf docent (academisch) in Thailand en heeft het allemaal thuis via de computer gedaan. Het gaat zelfs zover dat mijn vrouw via en Thaise uit Almere info kreeg over hoe het in Hilversum ging bij dezelfde organisatie en daarmee en samen met anderen een eigen lesgroepje zijn begonnen in Eindhoven.

   Als je nog geen woonruimte hebt en iets zoek probeer Veldhoven want daar zit een organisatie die het inburgeren (in een andere vorm) voor 1 Euro per les doet (voor de koffie) of bij een mevrouw thuis voor twee pak koekjes of zo in de maand (4 studenten maximaal 2 keer per week).

   Verder de gemeente Eindhoven bemoeide zich nergens mee. Hebben er ook niets mee te maken. Wij hebben zelf meerdere klachten ingediend over de instelling maar dat heeft geen effect (niet alleen wij maar ook mede MVV-ers).

   Wat de kosten zijn even op de sites nazoeken. Je moet het gehele bedrag naar mijn idee nu zelf betalen wij kregen gelukkig nog korting (75%) van DUO na goed gevolg afronden.
   Oh ja dit is ook zoiets als je het via een van de genoemde organisaties doet betaald DUO de cursus (schiet voor). Na afloop krijg je dan de rekening gepresenteerd en kun je in termijnen afbetalen. Ik meende dat de cursus van mijn vrouw iets van totaal 3600 euro was. (3 modules en examens, apart te betalen). Ongeveer 900 Euro te voldoen in maandelijkse bedragen van 26 Euro (3 jaar).

   Kort resume. Als je wilt wil ik je prive wel inlichten (e-mail of telefoon). De redactie mag je mijn e-mail adres doorgeven
   Advies: Inburgerings cursus zelf organiseren (gaat veel sneller) en is goedkoper. Kijk ook even op de DUO sites voor de examenregeling.

   Werk: Via de thaise vriendinnen kring hebben mijn vrouw en 3 van haar vriendinnen werk en inkomen. Andere organen lees de overige berichten na.

   Slot zoek even in youtube naar Holland versus the Netherlands. Is ook goed voor je partner.
   http://www.youtube.com/watch?v=eE_IUPInEuc
   Leer je oa. Nederland grenst aan de Noordzee, Belgie, Duisland en Frankrijk. In Nederland kun je officieel betalen met de US$ en de Euro. En Nederland bestaat uit 13 provincies en 6 gebiedsdelen.
   Oh ja en Holland ligt oa. in Montana.

   • Rori zegt op

    Heb net nog even van de zogenaamde aanbieders de links bekeken. Wat mij opvalt is dat bij de meeste je geen prijsindicatie per blok, cursusdeel krijgt.
    Was zelf (on)aangenaam verrast

 16. Rori zegt op

  Laatste info
  Lees net dat je tot 31 december nog kunt kiezen om examen te doen op de oude manier.
  Daarna komt er een andere regeling. DUS snel beslissen wat te doen

 17. Geertjan zegt op

  Hallo 🙂

  Wederom bedankt voor de informatie al word
  ik er niet erg vrollijk van.

  Inburgerings cursus van +- 3600€ Al dan niet??
  Dat het examen word aangepast kan ik weinig tegen doen. En dat was mij overigens al bekent. Ma dit is nog niet defenetief.

  Ze moet nog eerst de inburgerings cursus in Bangkok voldoen.

  Dat het op werkgebied in Nederland slecht gaat
  Is een feit. Ja in 1990 waren de tijden beter.

  Begrijp me niet verkeerd.
  ik heb alles over voor mijn sami, alleen kan de overheid wel erg overdrijven met de regeltjes.

  Het hele inburgerings concept begrijp ik.
  Ma ik weet tot zo ver niet wat het inhoudelijk inhoud. Modules zus en modules dat.
  Waarom zou je overbodige modules moeten leren

  Het vinden van werk in Nederland/Eindhoven is voor haar belangrijker. De inburgerings cursus zelf is geen probleem dit komt van zelf.

  Gaat mij nu alleen om als het zo ver is, samen werk te vinden. In welke aspect dan ook.

  Ik mag hopen als ze na Holland mag komen
  met verblijfsvergunning en na het inschrijven bij mijn gemeente Eindhoven ze een BSN nr krijgt.
  En dan maar via een werkvergunning aan t werk komt.

  Ik zal de reacties uit deze nog is een keer goed doornemen.

  Ik ben zeker iemand die zeker goed geïnformeerd wil worden en zijn.

  Vandaar ook mijn vraag 🙂

  Ik ga deze week ook nog langs bij IND

  En harstike bedankt, voor alle reacties.

  • Bangkokker zegt op

   Geert Jan,

   Het is er niet gemakkelijker op geworden maar je moet het gewoon op je af laten komen. Eerst maar eens het examen in Bangkok met succes afronden en dan weer verder kijken. Dit geldt ook voor een baan, verwacht er in deze crisistijd niet al te veel van. Misschien eerst vrijwilligerswerk?

   Mijn vrouw was bijna € 4000 kwijt voor cursus en examens. Ik moet er bij zeggen dat ze dag op een gecertificeerde school heeft gedaan.

   Bangkokker

   • rori zegt op

    Bangkokker
    Ook mijn vrouw en haar vriendinnen zijn bij een gecertificeerde school geweest.
    Voerde vanmiddag nog met mijn kennis de situatie.
    Je moet alleen naar een gecertificeerd instituut als je via DUO wilt betalen.
    Het gaat erom dat het examen gehaald word. Via prive lessen ben je 900 Euro kwijt en steekt er veel meer van op.

    • Bangkokker zegt op

     Je kan ook naar een gecertificeerde instituut zonder tussenkomst van DUO. De reden dat wij hier voor gekozen hadden is dat we gewoon een goede school wilde hebben. Wij hebben alles uit eigen zak betaald, dus zonder lening en tussenkomst van DUO. Ze heeft ook privéles gehad maar dan wel bij een instelling die op het ‘lijstje’ van DUO voorkomt.

     (Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat niet-gecertificeerde scholen slecht of minder zijn, maar ik wilde gewoon voor zekerheid gaan)

 18. Rori zegt op

  Geert Jan
  Hierbij nog wat aanvullende gegevens:
  Je hebt verschillende modules omtrent taal en burgerschap, taal en voorbereiding op nederland, maatschappij en werk. Daarnaast moest mijn vrouw een portfolio maken met opdrachten.

  De portfolio betreft opdrachten zoals bv het afsluiten van een verzekering, inschrijven bij het arbeidsburo (UWV), bezoek aan de tandarts, een sollicitatiegesprek. Het openen van een bankrekening etc. Zijn er ongeveer 21 opdrachten. Maar of het laatste nog moet is even de vraag.
  .
  Hier de prijzenlink http://www.itomtaal.nl/prijzen-inburgeringscursus-2/

  Mijn vrouw heeft 3 modules moeten doen en is minder dan 1 jaar bezig geweest + daarbij komen kosten voor examen.
  De 3600 klopt niet was minder in totaal. maar het geeft een idee.

  Als je je vrouw ergens wil laten studeren is de beste tip STE. Deze geven de beste zorg. Ook veel grotere bedrijven in de regio laten hun mensen hier studeren. Is dus ook nog goed voor het opbouwen van een netwerk

  Ben je nu al in Eindhoven?
  Voor het vinden van werk heb je een netwerk nodig geloof mij maar aub. Zonder kruiwagen kom je nergens.
  Zelfs als schoonmaakster is de eis dat je nederlands moet kunnen spreken.

 19. Bangkokker zegt op

  Rori,

  Portofolio’s verzamelen moest alleen nog met het oude examen, in het nieuwe examen zit dat (gelukkig) niet meer.
  Alleen deze maand kun je nog voor het oude examen kiezen dus Geert Jan krijgt alleen nog te maken met het nieuwe examen.

  Bangkokker

 20. Geertjan zegt op

  Hallo 😉

  Ja inderdaad ik kan het ook alleen op me
  af laten komen.

  Ik ben uit alle reacties, zelf ook wijzer
  geworden. En heb het er met haar ook over gehad.

  Ook voor mij is dit nieuw.

  Mijn werkgever kan in deze de kruiwagen
  betekenen.

  Uit een mail na redactie om in contact te komen.
  Is zoals verwacht aan dit verzoek niet gehonoreerd.

  Heb dus bij deze een email aangemaakt voor tijdelijk gebruik.
  [email protected]

  Alleen weet ik niet of deze (mail adres) word getoond.

  Ja verder zal ik uit alle informatie de beste keuze
  gaan maken.

  En in wil zeker een gecertificeerde keuze.
  En alleen dat wat nodig is.

  Ik heb ook een raadgever uit een gemeentelijke instantie en verifieer alles met hem.

  Ma eerst de inburgering test in Bangkok

  ik heb totaal geen twijfels dat ze deze test niet
  zou halen. Of dat ze in Nederland het niet zou kunnen halen.

  Alleen ze wil zo graag werken in de schoonmaak
  En met de cursus in Nederland kan dit toch het eerste jaar voor een paar uur.

  En ik zal me uiterste best doen om een kruiwagen
  te vinden. Of mijn beroep doen op aantal mensen. Ma mijn wetgever kan mogelijk ook iets in deze betekenen.

  Grt Geertjan.

 21. Geertjan zegt op

  Slechte mededeling

  Mijn Thaise vriendin heeft me een
  tijdslimiet toegezegd.
  Ze niet langer wilde wachten dan een jaar.
  Ofwel na haar drie maanden verblijf
  in Nederland het niet zag zitten om
  eventueel nog is een jaar te wachten
  tot ze de overstap kan maken.

  Ik was er stellig van overtuigd.
  dat ze het op het leren van de Nederlandse taal geen probleem zou hebben.

  Ze zag er tegen op om de inburgerings cursus in Nederland te volgen. en het vinden van werk.

  Of dat er wellicht iets anders speelde.

  Dat is nu niet meer mijn of haar zorg.
  Ik heb de relatie dan ook zelf verbroken omdat
  Ik geen onzekerheid wil.
  En zeker geen geld in onzekerheid wil steken.

  Verder wil ik laten weten dat je met een verblijfs vergunning je gewoon werk kan en mag vinden. Omdat dit bij de vergunning zit.

  Je hoeft geen werkvergunning aan te vragen.
  Ook geen 300€ eerst jaar en 800€ elk volgende jaar. Dit zijn spook verhalen.

  Ja het is lastig dat je de Nederlandse taal nog niet
  Helemaal spreekt bij het vinden van werk.

  Ik ben bij IND geweest voor iets anders ma heb de vraag toch gesteld.

  Ik hoop dat er naast mij toch nog mensen zijn
  die hier iets aan hebben.

  Ook opgepast voor Prive lessen. Omdat er mensen zijn die dit uitbuiten. En ga dus zeker via een gecertificeerd aangewezen instantie.

  Grt Geertjan

  • Bangkokker zegt op

   Heel goed en dapper van je dat je de relatie verbroken hebt. Volgens mij heeft zij helemaal niet de intentie gehad om naar Nederland te komen als ik jouw verhaal zo lees.
   Het zegt al genoeg als zij een tijdslimiet gaat stellen, geen goed teken.

  • Rori zegt op

   Na wat prive gemail tussen Geert-jan en mij toch 1 opmerking op zijn mail

   Inburgeringsexamen vraag je aan bij DUO. Dit betaal je afzonderlijk.

   Je kunt bij wijze van spreken het examen zondermeer aanvragen als je maar betaald.

   Hoe en waar je de kennis vandaan haalt is geen probleem.

   Voor de (voor)financiering van de cursus kun je een LENING aflsuiten bij DUO. Dit kun je in een termijn van 3 jaar terugbetalen. Indien je hier gebruik van maakt moet je een gecertificeerd instituut benaderen.

   In Eindhoven is een vrijwiligers organisatie (taalstudenten Fontys) welke 2 x per week lessen geven tegen 1 euro per les.
   In Veldhoven het zelfde (tot 3 x per week) met daarnaast een aantal oud docenten die dit ook doen.
   Deze organisaties worden zelf gesponsord door de gemeente.

   Het gaat erom dat je op het einde het examen haalt verder niet.

  • Rob V. zegt op

   Jammer om dat te horen Geertjan. Ik ken jou en haar natuurlijk niet persoonlijk dus blijft het totaal giswerk wat nu de reden van dat “ongeduld” is. Een jaar is zo om, maar binnen dat jaar kan je (ex) vriendin toch best Nederlands op A1 niveau halen voor het examen op de ambassade. Blijft eventueel een probleem of de Nederlandse partner (jij dus in dit geval) binnen 1 jaar aan de inkomenseisen van de IND kan voldoen. Ik kan me voorstellen dat je als partner zekerheid wil, jij en zij. Blijkbaar kreeg ze niet genoeg zekerheid van jou. Of dat terecht is of niet… wie zal het zeggen. Je hebt je best gedaan en mede lezers zijn hopelijk ook weer wat wijzer geworden. Sterkte/succes en volg je hart!

 22. Mike zegt op

  Zeet goed, dat je wakker bent. en direct er een punt achter gezet hebt…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website