Lezersvraag: Engelse les geven in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
17 februari 2020

Beste lezers,

Ik heb begrepen, dat er in Thailand ca 3.000 extra leraren worden gezocht om Engelse les te geven. Nu heb ik een retirement visa, waardoor ik in principe natuurlijk niet mag werken. Maar gezien het feit, dat het vrij lastig lijkt te zijn, om aan die 3.000 leraren te komen, zou er wellicht hiervoor een uitzondering worden gemaakt?

Gaarne jullie advies!

Groet,

Henk

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Engelse les geven in Thailand”

 1. e thai zegt op

  https://www.ajarn.com/recruitment/jobs kijk eens hier op

 2. Chris zegt op

  Ik schat van niet. Je moet ook over bepaalde kwalificaties beschikken.
  De enige manier is om te werken via een werkvergunning. En die kan je krijgen op basis van je contract en ook als je met een Thaise vrouw officieel getrouwd bent.
  Dus: als je wilt werken zul je je type visa moeten veranderen.

 3. RonnyLatYa zegt op

  Die kans is zeer klein denk ik dat er een uitzondering wordt gemaakt voor zij die hier verblijven op basis ven “Retirement”.

  Trouwens buiten het nodige visum en de nodige certificaten die je nodig zal hebben staat er ook
  “Natapol used the term “jao khong phasa” when referring to the teachers he wants. This means native speakers.”
  Ben je dat ?

  • Chris zegt op

   Over dat laatste doen ze niet zo heel erg moeilijk.
   Ik ben ook een 8-tal maanden docent Engels geweest en mijn moedertaal is Nederlands.
   Het hielp wel dat ik vloeiend Engels spreek en het CPE examen (Cambridge Proficiency English) heb gehaald hetgeen ik kon bewijzen met mijn diploma.

   • RonnyLatYa zegt op

    En als men het specifiek vermeldt in dit geval denk ik dat er wel degelijk rekening mee zal gehouden zal worden.

    • RonnyLatYa zegt op

     Bovendien zal een TEFL/TESL/TESOL certificaat ook wel nodig zijn.

    • Chris zegt op

     Is een standaard zin in elke advertentie vanwege het feit dat de regering de ksoten betaalt aan de school. Je moet voor de aardigheid het aantal Filippino’s eens tellen bij Immigartion Bangkok die allemaal docenten Engels zijn. Geen van hen native speakers.

     • RonnyLatYa zegt op

      Ja dat weet ik dat dit een standard eis is van de overheid, maar die eigenlijk niets inhoud voor de doorsnee (dorps)scholen.

      Er zijn dan ook o.a. veel Filipino’s die les geven als leerkracht of assistent en Thailand heeft daar ook al veel kritiek op gekregen. Daarom mijn “misschien” omdat hij het nu wel specifiek aanhaalde in zijn uitleg.
      In het artikel staat dan ook ” Thailand has faced criticism in the past for hiring English teachers from other Asian countries, such as the Philippines, though no mention was made of this issue by Daily News.”

      Niet dat de overheid daar wakker van zal liggen natuurlijk en ik maak mij ook geen illusies hoor. Ze gaan toch niet aan hun “native speakers” geraken. Toch niet als ze dat salaris blijven aanhouden. Net zoals Danzig al opmerkte.
      En dan gaan veel scholen toch weer terugvallen op hun oude rekruteringssysteem en dat is in de eerste plaats de goedkoopste… Als men maar geld uitspaart, dat dan waarschijnlijk wel in “persoonlijke” projecten kan geïnvesteerd worden.
      Uiteindelijk zal het in vele scholen toch niet opvallen of de persoon die men aanneemt al dan niet zelf het Engels wel goed beheerst…

     • Adam zegt op

      Ik dacht dat Engels een officiële landstaal is in de Filipijnen en bijgevolg zijn Filipino’s native speakers. Of ze daardoor allemaal goed Engels kunnen is iets anders.

   • Boonma Somchan zegt op

    Kijk khun Chris heeft het duidelijk uitgelegd. Daarnaast is ook TOEFL certificaat vereisd iedereen kan zich leraar instructeur noemen

 4. misschienmogelijkwellicht zegt op

  Steek je licht op op fora in het /en/, bekendste is Thaivisa, of ajarn.com, daar posten 1000en dito leraren (of die dat zeggen te zijn).
  Het hangt er maar helemaal vanaf wat/hoe/waar etc. Soms wordt zelfs volunteeren in kampen voor hele arme en dus zielige vluchtelingen niet eens gedoogd, soms ontvangen doorsnee staatsscholen ergens in BanNok je met open armen en regelen ze wel wat. Je zal het wel toch in de nabijheid van je woonst wensen. Een echt officieel betaalde baan kan je echter met dat visum wel vergeten. Als je tenminste wat officiele papieren hebt en je bent heel serieus van plan je helemaal in te zetten-het is niet verboden te werken, maar dan moet je dat visum omzetten. De vakanties staan op punt van beginnen en pas daarna-eind apr/begin mei heeft het zin.
  een andere mogelijkheid is (maar ook dat is op het randje van betaald werk en kan je in principe in the probs brengen) een soort studiebegeleiding/huiswerkhulp/conversatie oid te geven, liever niet aan huis, maar in een neutrale plek. Voordeel: je trekt enkel tenminste gemotiveerde studentjes, nadeel: het blijven Thai dus ze verwachten dat jij ze alle examenvragen doorgeeft en oefent.

 5. Danzig zegt op

  Ik ben al jaren leraar in Thailand en kan me niet voorstellen dat het ministerie opeens gepensioneerden, met een retirement-visum, het werk mogelijk gaat maken. Zoals met zoveel plannen van de politici wordt er vooral veel geroepen over het zoeken naar nieuwe leraren, liefst native speakers, maar in de praktijk gaat het niet lukken als de salarissen blijven wat ze zijn. Ik ben zelf pas 40, maar moet wel aan mijn toekomst denken. Daarom wil ik me ook bijscholen om zo eventueel te kunnen doorgroeien naar een baan op een internationale school. Gemaakte kosten betalen zich vanzelf terug.
  Let wel: om als leraar aan de slag te kunnen, is een bachelor- of doctoraaldiploma vereist. Dat i.v.m. de teacher license en werkvergunning. Heb je niet minstens een bachelor, dan ga je geen teacher license krijgen.

  • john zegt op

   Hi Danzig,

   Ik heb een Master (Cambridge) en een Nederlandse 1e graads opleiding en ruim 30 jaar ervaring (op hoogste niveau VWO) Enegls. TESOl etc ook. Het vinden van een baan is mij zonder contacten nog niet gelukt. Heb jij een goed idee??
   Thanks in advance
   John

   • Danzig zegt op

    Je zou lid kunnen worden van Facebook -groepen als “Teachers in Thailand” en nog diverse andere . Zelf vond ik mijn werk via Ajarn.com.
    Met jouw diploma’s moet het lukken, hoewel er veel op leeftijd wordt gediscrimineerd en het voor 50+’ers lastig is wat te vinden cq, aangenomen te worden. Zeker als NNES.

 6. Leen zegt op

  Nee, helaas gaat dat niet, moet diploma’s hebben, examen in Bangkok afleggen, daarna is het pas mogelijk om een werkvergunning en een jaar visa aan te vragen, mijn vrouw is al 10 jaar hier als lerares Engels, zij is philipino, beschikt over alle papieren, afgestudeerd, maar blijft zelfs voor haar lastig om iedere keer weer alles voor elkaar te krijgen.

 7. Adri zegt op

  LS

  Gewoon als vrijwilliger aan de slag na overal. Dat waarderen ze enorm.

  Groet

  Adri

 8. Onno zegt op

  Beste Henk, je zegt niet welk beroep je hebt uitgeoefend vóórdat je met pensioen ging. Ben je in het onderwijs werkzaam geweest of was je meer administratief bezig? Maak toch wat uit. Plus dat ik vind dat ook Thaise kinderen/leerlingen/studenten alle recht hebben op professionele leerkrachten. Waarom hen met goedwillende farang opzadelen? Wil je goed gestructureerd les krijgen in een vreemde taal dan is continuïteit van lesinhoud en lesaanbod door docent van belang. Zoals @Chris al zegt: hij gaf 8 maanden Ingelse les. Zouden die leerlingen er wat mee opgeschoten zijn? Ik heb zo mij n twijfels.

 9. John Chiang rai zegt op

  Helaas ik denk wel zeker dat Chris met zijn reactie, dat je voor Engelse les geven ook de nodige kwalificatie moet hebben,zeker gelijk heeft.
  Ik ben zelf een geboren Brit, (native speaking)en spreek naast vloeiend Engels,ook nog 3 andere talen.
  Hoewel ik zeker in de Engelse taal, veel Engelse leraren,die niet native speaking zijn,nog iets leren kan,mag ik helaas door ontbrekende kwalificatie nergens voor een klas staan.
  Eigenlijk normaal als je bedenkt,dat iedereen die toevallig een beetje rekenen kan, ook geen leraar in rekenen worden kan.

 10. Aad zegt op

  Ik woon in een klein dorpje in de isaan
  Als ik mijn zoontje naar school brengt
  Word er zo vaak gevraagd of ik niet wil helpen om de kids engels te leren
  De leraar engels is niet te verstaan hahaha
  Nu ben ik al een half jaar bezig om de leraar engels te leren
  Na school komt hij 2 keer in de week bij mijn thuis
  Maar echt je verstaat hem niet
  En ik heb geen ervaring met les geven
  Ik was in nederland een vrachtwagen chauffeur

 11. eugeen zegt op

  Chris schreef over Filipinos: “Geen van hen native speakers.” Vergeet niet dat het Engels de tweede taal in de Filipijnen is. In veel scholen zelfs de taal waarin onderwezen wordt. Ik ben een paar jaar geleden in Kauchakan (nabij Sakeo) eens gaan praten met de lerares die Engels gaf aan de dochter van mijn partner. Die lerares begreep niets van wat ik in het Engels zei. Dat was wel een Thaise.

  • chris zegt op

   In Bhutan wordt alles vanaf het basisonderwijs onderwezen in het Engels behalve de eigen taal, het Bhutanees. Toch wordt geen van hen als native speaker beschouwd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website