Lezersvraag: Definitief in Thailand wonen, wie heeft tips en advies?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 april 2021

Beste lezers,

Ik ben plannen aan het maken om eind 2022 definitief in Thailand te gaan wonen. Er is al e.e.a. op dit blog over geschreven en ik heb nog een tijdje voordat het zover is. Om een beetje inzicht te krijgen wat daarbij komt kijken nodig ik lezers die deze stap al hebben genomen hun adviezen te ventileren. Ik zal dan vast een aantal zeer nuttige tips ontvangen.

Ik ben nu in het bezit van een Non-imm O en een verblijfsperiode die verloopt eind december 2021, die ik dan iedere keer laat verlengen met een jaar. In september a.s. ga ik naar Thailand voor 6 maanden en dan volgend voorjaar nog een keer naar NL om mijn huis te verkopen.

Ik ben nu 67 jaar en betaal in NL €140 p/mnd aan ziektekostenverzekering.. excl eigen risico. Dat zou in Thailand wel 3x zoveel zijn, als ik het goed begrijp uit allerlei publicaties. Mijn vaste kosten in NL komen te vervallen zodoende zou ik netto een bedrag overhouden.

De bedoeling is om samen met mijn Thaise vrouw een nieuw huis te bouwen. We hebben afgelopen winter de grond 2 meter opgehoogd en laten er nu twee regenseizoenen overheen gaan om de grond te laten inklinken voordat we gaan bouwen. Om daar dan uiteindelijk mijn oude dag door te brengen. Zodoende zal ik mijn in NL laten uitschrijven, want ik zal langer dan 8 maanden per jaar in Thailand verblijven.

U weet wat daar bij komt kijken.. Ik heb een beetje een idee..

Groet,

Ferdinand

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Definitief in Thailand wonen, wie heeft tips en advies?”

 1. Henk zegt op

  Volgens mij ben je al een heel eind op weg. Je hebt een Thaise partner, je hebt het besluit genomen om samen in Thailand je “oude-dag” door te brengen, je bent met pensioen, in Thailand een stuk grond gekocht, bouw-voorbereidingen begonnen, komende winter nog wat acclimatiseren: wat meer wil je doen? In Nederland huis verkopen, jouw vrouw en jezelf uitschrijven uit het BRP en vervolgens vertrekken. Blijft een ziektekostenverzekering. Neem daarover contact op met https://www.aainsure.net/ Zoals je al zegt: hou rekening met stevige premies.

  • Ferdinand zegt op

   bedankt voor de link.. lijkt me prima in orde.
   Zal eens informeren

  • han zegt op

   Als je alles omrekent valt het wel mee met die ziektekosten verzekering, mits je niet allerlei kwaaltjes heb t die uitgesloten worden. Ik ben 70 en betaal nu rond de 3000 euro per jaar, eigen risico jaarlijks 500 euro. Zodra je officieel in thailand woont hoef je geen premies volksverzekering meer te betalen, dat volstaat ruim om wat je extra kwijt bent in thailand voor een verzekering te dekken. Daarnaast heb je misschien de mogelijkheid om minder belasting te betalen, dat hangt van je pensioenfonds af, bij abp lukt dat niet.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Zorg dat je een goede ziektekosten verzekering heb.
  Dit uit ervaring wat ik hier meegemaakt heb.
  Achteraf heb ik het goed gedaan.
  Hans van Mourik

 3. Laksi zegt op

  Beste Ferdinand,

  Als je een huis gaat bouwen, kan je vrouw een hypotheek krijgen van maximaal 2 miljoen Baht, bij de Gouvernement Housing Bank, ook als ze geen inkomen heeft, maar ze mag nooit een maandelijks termijn hebben overgeslagen, als ze ergens geld of spullen gekocht had met een creditkaart. BKR heb je ook in Thailand.

  Hier zal ik zeker gebruik van maken, al was het maar 1 miljoen of minder, het bindt jullie als koppel.

  • Ferdinand zegt op

   Beste Laksi

   We hebben geen hypotheek nodig.
   We hebben berekend dat we max. 2,5 milj baht nodig zullen hebben.
   Mijn huis in NL brengt minimaal het dubbele op.

   Naar mijn gevoel zit het met de binding tussen ons wel goed.

   groet
   Ferdinand

 4. Maryse zegt op

  Ben helemaal met Henk eens, je bent goed op weg.
  Wat de ziektekosten verzekering betreft, reken maar op minimaal 3000 euro als je niks mankeert en geen ziekte geschiedenis hebt. En AA insurance is inderdaad een goede verzekeringsbedrijf. Maatwerk.
  Succes met de hele onderneming.

 5. Oean+Eng zegt op

  https://www.aainsure.net/nl-index.html

  Die weten van de hoed en de rand van de verzekeringen, die je nodig hebt, in thailand (Nederlanders). Kundig en weten veel, ook over andere zaken in Thailand. Kun je alles voorleggen en weten wel waar je moet zijn.

  Voor meer tips over Thailand…. https://www.youtube.com/watch?v=2_oaLli8t0k

  🙂

  Veel succes, geluk en plezier in het land van de glimlach.

 6. egbert zegt op

  GOED BEDOELDE TIP: Zorg dat u een zeer solide en betrouwbare ziektekosten verzekering afsluit, bezuinig daar niet op en let op de kleine lettertjes!!!! en laat u uitstekend voorlichten!
  Een oud buurman van mij die vast in Thailand woonde, toen die specifieke zorg nodig had liep er helemaal op leeg.

 7. Adri zegt op

  Hallo Ferdinand
  Maak samen een goeie planning hoe jullie het willen gaan doen.
  Als voorbeeld een Bank aanhouden in Nederland waar jou pensioen en aow op kom,Ik heb zelf de Rabobank aangehouden en kan internetbankieren zo als ik dat wil.
  Het voordeel is hierbij Je kan je pensioen en aow dan zelf overmaken als vb.met Wiss,dit is een nieuwe naam hiervoor was het Transwiss. Het voordeel kan dan zijn als je geld over wil maken wachten op een hoge wisselkoers.

  Veel succes samen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website