Lezersvraag: de Wai als alternatief voor handenschudden in Europa?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 april 2021

Beste lezers,

Wat zou het prachtig zijn als de Wai 🙏 ook in Europa zou kunnen worden ingevoerd. Denk eens aan alle artsen, politici en een hoop andere mensen, die beroepsmatig allerlei handen moeten schudden. De Wai is een begroeting van vriendelijkheid en respect. Wat nu te denken in deze pandemie van het begroeten via elleboog of been. De Wai is ook een voordeel want dan ben je gelijk af van het te pas en te onpas geven van drie zoenen.

Ben benieuwd hoe de Thailandblog lezers hier over denken.

Groetjes,

Jeanine 🙏

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 4.33/5. From 6 votes.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: de Wai als alternatief voor handenschudden in Europa?”

 1. Andy zegt op

  Beste Jeanine,
  Een Wai heeft als eerste natuurlijk ook te maken met Geloofsovertuiging en de naleving hiervan.
  Kan mijzelf niet voorstellen dat in een Gemeenschap van diverse culturen en de bijbehorende verschillen hiervan zoals in Europa ,het geven van een Wai ,begrepen zal worden door de grote geloofsverschillen die er nu eenmaal bestaan,daarvoor heeft men het schudden van de hand uitgevonden en het tutoyeren van bekenden of familie-leden.
  Misschien wel leuk om te vermelden dat men in bijv. India Nooit de Linkerhand mag aanbieden om deze te “schudden”, aangezien deze voor andere doelen wordt gebruikt.

  • C.M.H. van der Velden zegt op

   Niet alleen India. In alle Islamitische landen is de linkerhand onrein.

   • Erik zegt op

    Ook in Thailand is de linkerhand een lichaamsdeel dat je niet aanbiedt aan derden en dat is omdat men met links het lichaam reinigt. Thailand en India zijn bepaald geen islamitische landen (resp 4 en 14 procent van de bevolking is moslim) dus met het geloof heeft het weinig te maken maar alles met hygiëne.

 2. Berrie zegt op

  De Wai is een (hindoe-)bhoedistische uiting. Zij die buiten Europa op vakantie waren zul je zo’n gebaar wel zien maken, maar inburgeren doet ie niet. Bij voorbeeld Thai mensen houden elkaar tijdens een wai-begroeting ook op afstand. Westerse mensen hebben veel meer een knuffelende houding. Daarom zal de elleboog als corona weg is gevaccineerd snel plaats maken voor de gewone begroetingsritueel, en dat is een hand geven. Ben je als vrouw niet gediend van 2 of 3 zoenen op de wang, wees daar dan alert op en steek je linkerhand op bij het handenschudden. Mijn vrouw doet/deed dat ook altijd op die manier. Soms liet ze dat gepaard gaan met een lichte neiging naar achter met haar bovenlichaam. Duidelijk genoeg toch?

 3. Kees zegt op

  Super idee. Ik probeer het al zo veel mogelijk toe te passen. Weg met die handen en zoenen!

 4. henk zegt op

  Het handen schudden is gebaseerd op de oude gewoonte om te laten zien dat je geen verborgen wapens in je handen hebt. De wai zal dezelfde functie hebben, maar eventuele kleine wapens zijn wel redelijk eenvoudig te verbergen.

  Het belangrijkste voordeel is wel het contactloze groeten. Wel een mondmasker gebruiken.

  • RonnyLatYa zegt op

   https://www.demorgen.be/nieuws/waarom-schudden-we-elkaar-eigenlijk-de-hand

   • RonnyLatYa zegt op

    https://www.demorgen.be/nieuws/waarom-schudden-we-elkaar-eigenlijk-de-hand~b056b868/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F

  • KhunTak zegt op

   Ik vind de Wai hier in Thailand, Azië heel erg prettig, maar is het nou echt nodig om nog meer van de Nederlandse, westerse cultuur af te gaan schaven?
   Nog even en we hebben alleen nog maar een slap aftreksel van wat eeuwen heeft bestaan.
   Ik vraag mij af of dit nou allemaal komt door covid, om dit als excuus dan maar te gebruiken.
   Immers, hoeveel mensen lopen er niet rond met de angst van het krijgen van covid.
   Soms is de angst nog groter dan covid zelf
   Natuurlijk heeft elke cultuur zijn pros en cons, maar 1.5 jaar jaar geleden kwamen dergelijke suggesties niet voorbij.
   Of hebben wij nu al het, nooit meer terug naar normaal, omarmd??!

   • Roel zegt op

    Absoluut juist KhunTak, onze westerse landen worden nu al overspoeld met de gebruiken van heel wat vreemde culturen. Ik vraag me soms af als we nog in eigen land leven.

    Laat die mooie Wai maar waar die is. Ik leef nu in Thailand en pas mij ook aan aan de gebruiken van het land. De Wai importeren in België of Nederland is nergens voor nodig.

    • Bert zegt op

     Inderdaad, laten we we onze westerse cultuur behouden en laten we de overige ook hun eigen cultuur behouden. Niemand iets opdringen en elkaar accepteren en respecteren.
     Nu is een kleine minderheidsgroep die probeert om een meerderheid hun mening op te dringen.
     Excuses, afschaffen en herbenoemen van christelijke feestdagen etc.
     Begrijp me goed, ik heb niks tegen andere culturen, maar ga geen andere culturen opdringen.
     Ik eis ook niet dat men op 25 en 26 december een feestdag heeft in Thailand of dat men op eerste Paasdag eieren gaat verstoppen in mijn tuin, dat men 40 dagen voor Pasen met versierde karren door de stad trekt, dat men op 5 december de buurman zwart schminkt etc etc.

 5. Alex Ouddiep zegt op

  Ik zou het graag met u eens zijn als er één hoogte voor de wai was en niet, zoals in Thailand, de hoogte afhankelijk is van de sociale afstand die overbrugd moet worden.

  • Fernand Van Tricht zegt op

   De Wai mag natuurlijk in Thailand blijven..ik heb heel Thailand rondgereisd 17 j..en zie hoeveel jongeren respect hebben voor de ouderen…

 6. Paul zegt op

  Beste Jeanine,

  Ben het helemaal met je eens, sterker nog, waarom zouden we ons alleen beperken tot Europa? Wat mij betreft mag de Wai als begroetingsuiting van respect voor elkaar in heel de wereld worden geïntroduceerd. Zijn we ook meteen af van die oeverloze discussies dat je in moslimlanden de vrouw geen hand mag geven.
  En wees nou eerlijk, als gebaar is het toch veel mooier dan elkaar een elleboog geven? Maar ja, smaken kunnen verschillen.

  • Taruud zegt op

   Ja, die ellebogen. Vreemd om te zien. Nog erger: met de voeten elkaar aanraken. De wai is veel eleganter, vriendelijker en respectvol. Wie weet wordt het nog overgenomen in de wereld. Als er een paar belangrijke schapen mee beginnen…

 7. Jac zegt op

  Wat zijn eigenlijk de gewoonten (regels) bij het geven van een wai? Ik ben een man en 74 jaar. Is er een verschil van het geven van een wai aan een (oudere) vrouw, man of kinderen?

 8. Reiziger zegt op

  Helemaal mee eens. Ik denk dat veel mensen graag willen. Mensen zoenen vaak omdat het “moet” maar liever zouden veel mensen het niet doen. Hetzelfde geld voor de ontvangende partij en zijn er ook niet altijd happy bij.

  • Bert zegt op

   Als je dit niet op prijs stelt kun je dat toch gewoon aangeven.
   Ik hou ook niet van dat gezoen en zeg dat gewoon eerlijk als iemand mij met de verjaardag of zo wil zoenen.

 9. Sjaak S zegt op

  Ik was 23 jaar getrouwd geweest met een Braziliaanse en ik had een hekel aan het zoenen. Hier in Thailand was ik er eindelijk van af. Ja natuurlijk zou ik een leuke meid wel een zoen of drie willen geven, maar dan moet je Konsekwent zijn en dan maar geen zoenen.

 10. Fernand Van Tricht zegt op

  Wel..ik heb 16 j in Thailand gewoond en ben dus de Wai gewoon..doe dit ook sedert ik in Belgie ben..hygienisch..weg met handen geven en dat vervelend gekus met iedereen….
  Ik zal dat hier blijven doen..ook als de coronaperiode voorbij is.De wai getuigd ook een vorm van beleefdheid.
  En dat groeten met de voet en met de elleboog vind ik echt belachelijk..wie heeft dat uitgevonden ???

 11. John Chiang Rai zegt op

  Afgezien van een tijd als deze,waar we allemaal geen handen schudden kunnen vanwegen de heersende pandemie,vindt ik de Wai persoonlijk altijd al de mooiste begroeting.
  Het kusje kusje geven,waarvan men helemaal niet weet of de tegenovergestelde persoon hier ook op gesteld is,vindt ik in vergelijk tot de Wai soms zo opdringend,dat je het haast niet meer afwijzen kunt.
  Mocht iemand het toch weigeren,zal hij niet zelden als verklemd of niet gastvrij beoordeeld worden.
  Zelfs bij hoge temperaturen,waarbij de tegenovergestelde ook nog nat van het zweet is,vindt ik het hoogst onappetitelijk.555
  Ook als ik de stuntelaars zie,die zich tijdens de pandemie geen hand kunnen geven,en zich daarom met het tegen elkaar stoten van de vuisten,de schoenpunt,of de ellebogen begroeten,is dit voormij een lachwekkende begroeting die het nooit van een Wai kan winnen.
  Daarom vindt ik een Wai vergezeld van een vriendelijke lach, in haast iedere situatie de mooiste begroeting.

 12. Ernst@ zegt op

  Ik doe de wai al sinds ruim een jaar, dus precies vanaf de Corona tijd. Weg met die 2 of 3 kleffe zoenen telkens aan bekenden of zelfs onbekenden.

 13. frank+h+vlasman zegt op

  je kunt er ook goed het respect mee uitdrukken tegenover de andere persoon. HG.

 14. Stefaan zegt op

  De wai is een mooi gebaar. Toont respect en waardering. Bij een wai hoort ook het dicht bij elkaar zetten van de voeten. Toont nog meer respect en onderdanigheid. Maar tevens kwetsbaarheid : met de voeten dicht bij elkaar kan je makkelijk en ongevraagd uit balans gebracht worden. Die onderdanigheid gaat helemaal in tegen onze (verworven) cultuur. Ik zie de wai niet “ingeburgerd” raken in het Westen.

  Handen geven heeft iets stoers. En is vaak gebruikt om indruk te maken. Je weet wel, geen slap handje aub. Extra stoer door hard te knijpen. Destijds had mijn ma een oom die boer was. Gaf altijd een hand, zeer hard en lang knijpend, keek je doordringend aan met donkere kijkers, lachend en met diepe stem praten om indruk te maken, om je in verlegenheid proberen te brengen, of je iets te laten beloven, zelfs met de intentie om je iets te laten zeggen wat je eigenlijk niet wil. En toch was het een zeer innemend man.

  De drie of zelfs vier kussen op de wang hoort niet bij mijn gebruiken. Maar ik kom wel eens in Franse of Franstalige middens waar het zeer spontaan gebeurt. En het heeft wel iets. Je gaat er door glimlachen, het breekt de stilte en het zorgt voor een beter begin van een conversatie. Je gaat ook minder snel ruzie of tumult maken bij iemand die je net gekust hebt. Je gaat ook makkelijker en respectvoller in gesprek met een vrouw. Zelfs in Corona tijden zie ik veel gekus, daar kan mijn verstand niet bij.

 15. Rudolf zegt op

  Gewoon een spontane omhelzing, zonder dat kleffe gelebber.

  In Thailand heb ik wel gezien dat ze elkaar omhelzen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website