Lezersvraag: Bouwvergunning in Thailand zonder bouwtekening?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 september 2019

Beste lezers,

We willen een klein huis laten bouwen op het platteland in de buurt van Chiang Mai. Nu dacht ik dat je bouwtekeningen moest laten zien bij de gemeente. Volgens mijn vriendin hoeft dat helemaal niet. Ze zegt dat de gemeente gewoon een bouwvergunning geeft voor bouwen op eigen land, zonder tekeningen.

Klopt dat?

Groet,

Frits


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Bouwvergunning in Thailand zonder bouwtekening?”

 1. Jan zegt op

  Mijn ervaring in Mae Teng . Het aantal vierkante meters opp. is bepalend. Mijn huis was meer dan 200 vierkante meters en moest dus een tekening ter beoordeling aanleveren.

  Vr. groet Jan.

 2. Han zegt op

  In de twee gemeentes waar ik gebouwd heb in elk geval niet. Je kunt wel een huis bouwen op eigen grond daar heb je geen vergunning voor nodig. Maar als je een huisboek wilt hebben met een huisnummer dan moet je dat hier in elk geval wel hebben. Dat huisboek hebnje oa nodig als je een water of elektra aansluiting wilt.
  Zou kunnen dat sommige gemeentes makkelijker daar mee omgaat en geen bouwtekeningen vragen maar hier in Korat niet. Een bestaand huis wat ik met grond gekocht had kreeg water uit een vijver en elektra via de buren. En omdat ik echt water en e ht elektra met meter daar wilde hebben moedt ik eerst tekeningen laten maken, vervolgens een bouwvergunning aanvragen, daarna kon ik een huisboek aanvragen en vervolgens mijn nuts aansluitingen.

 3. Peter zegt op

  Klopt helemaal.Voor mijn eigen huis ging ik naar de townhall zonder tekening maar met plannen.
  De ambtenaar deed een la open met tekeningen en pakte er een. Met 10 minuten stond ik buiten met vergunning, kosten eeen paar honderd bath.

 4. Dick Vreeker zegt op

  Hallo Frits, ,Ik heb vorig jaar in het noorden van Chiang Mai een huis laten bouwen en mijn vriendin dacht ook van niet maar je krijgt daar problemen mee,ook moet je een huis nummer hebben voor elektriciteit en water.
  De vergunning is niet moeilijk te krijgen maar je moet BETALEN en ze komen kijken.Voor meer informatie kan je een mail sturen naar mijn. vreekdick@hotmail.com

  Dick CM

 5. Henk zegt op

  De afgelopen jaren zijn er in Thailand 10tallen zo niet 100den huizen en zelfs hotels en resorts afgebroken omdat alles illegaal was gebeurd ,heb geen idee of jij dezelfde weg wil bewandelen maar mij lijkt het allemaal veiliger en beter om toch maar met de tekeningen etc .etc. naar de gemeente te gaan en daar je leges te betalen en met de ondertekende en afgestempelde tekeningen aan de slag te gaan ,natuurlijk hebben vele het geluk dat de gemeente nergens naar kijkt maar je zou maar net die ene zijn waar bovengenoemd mee gebeurd ,jammer van je spaarcentjes dan he .Voorkomen is beter dan genezen .Succes met de bouw !!

  • janbeute zegt op

   Beste Henk, reden dat vele resorts werden en zelfs nog zullen worden afgebroken is dat zij illegaal gebouwt zijn op grond of delen van grond van de Thaise overheid.
   Zelfs nog met medeweten toendertijds van ambtenaars op het landoffice, dus weer corruptie.

   Jan Beute.

 6. Cees1 zegt op

  Nou je moet wel degelijk een bouwtekening laten maken.
  Ten eerste krijg je geen elektriciteit. En ze zijn niets te beroerd
  Om het dan ” illegale huis ” af te breken

 7. henk zegt op

  Voor een paar honderd of duizend bath kun je geen risico lopen.

 8. Theetje uit Huissen zegt op

  Kan het misschien zijn dat het per regio anders is (15 km van Wichian buri), Mijn vriendin nu mijn vrouw waren bezig op een stukje grond (1 rai) toen schoonvader wilde dat ik/wij dichter bij zijn woning gingen bouwen, en dat gebeurde van de een op de andere dag, op mijn vraag of dat maar zo kon was het antwoord luister het is ons eigen land en mogen erop bouwen wat wij zelf willen ZONDER aanvraag of zo, en zo geschiede.

 9. geert zegt op

  Hehht is toch echt niet zo moeilijk ern bouwtekening te maken of te laten maken. In ons geval was een ijveriIge gemeeteambtenaar (die een goede basissoftware had) daar graag toe bereid mits uiteraard een kleine betaling. Maar er staat echt genoeg gratis software op internet.

 10. Sono zegt op

  Beste Frits,

  Kan best zijn dat je vriendin gelijk heeft. Misschien heeft iemand bij tessa baan zoiets gezegd. Mijn advies beloop pad met minste problemen. Zorg voor bouwtekening, goedkeuring van de tekening en bouw zelf.
  Niet alleen voor tessa baan ook voor de aannemer. Zonder tekening geef je aannemer cart blanche om uw huis te bouwen.
  Ik ervaar problemen van eigenaren omdat ze dachten, dat X niet nodig was en uiteindelijk zijn ze in de problemen gekomen. Uiteindelijk vragen ze aan ons om hun bij te staan/probleem op te lossen.

  Ik heb een ontwerp buro in Chiang Mai. Wij ontwerpen tot opleveren (Turn key). Heeft U verder nog vragen, neem vrijblijvend contact met me op.

 11. Han zegt op

  Of je al dan niet zonder toestemming mag bouwen zal grotendeels van de ligging afhangen. De voorbeelden die hier gegeven worden van afgebroken resorts en hotels die vaak ook nog in beschermd natuurgebied lagen, kun je niet vergelijken met een huis ergens neerzetten op een “normaal” stukje grond in of bij een dorp.
  Maar waarom zou je, een bouwvergunning kost geen drol, een paar honderd baht. En hier hebben we op de ampheu iemand die een set bouwtekeningen maakt voor een nieuw huis of al bestaand huis voor 1500 baht. Hoeven echt geen gedetailleerde tekeningen te zijn met constructieberekeningen of zo.

 12. J.A. zegt op

  Wij hebben tot nog toe 4 huizen gebouwd…# in de stad op grond van 39 TW tot 300 TW Allemaal vergunning nodig en ja als er een vergunning nodig was waren er ook bouwtekeningen nodig..
  Een keer in een dorp buiten de stad.. Daar was geen vergunning nodig en dus ook geen bouwplan..ligt eraan waar je woont….Binnen of buiten de bebouwde kome zullen we maar zeggen…..Maar een vergunning zonder bouwplan ben ik zelf nog niet tegengekomen.

 13. J.A. zegt op

  Volgens mij is de vraag dus eigenlijk..heb je een vergunning nodig….
  Bouwen zonder bouwplan lijkt me niet verstandig.
  Vergunning zonder bouwplan heb ik nooit gezien.
  Bouwen zonder vergunning komt heel vaak voor dat dat gewoon mag


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website