Lezersvraag: Belgische mutualiteit en een lang verblijf in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 januari 2021

Beste lezers,

Wat doen de Belgen die minstens een jaar in Thailand wonen met hun thuisadres in Belgie, als ze ziek worden of een ongeval hebben? De mutualiteit dekt eigenlijk maar 90 dagen. Als je dan na een jaar verblijf, opgenomen moet worden en je kan niet zelf terugvliegen. Denk ik dat je een probleem hebt?

Zijn er Belgen die daar ervaring mee hebben? Alvast bedankt voor de tips.

Groet,

Bert

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Belgische mutualiteit en een lang verblijf in Thailand”

 1. Jack zegt op

  Beste Bert,

  Met Europe-assistance (reisverzekering) “Prestige-contract” was je vroeger voor 6 maand zeer goed verzekerd… Maar ik vrees dat de nieuwe polissen enkel voor drie maanden dekken…en dan kun je wel extra maandjes bijkopen… vrij duur…vroeger spotgoedkoop .

  Succes!

  Jack

  • willy zegt op

   Bij de reisverzekering van de VAB kan u per maand verlengen en is helemaal niet duur.Men is 3 maand verzekerd bij de verzekering op uw wagen.Ikzelf verleng iedere keer met 3 maanden

   • Hendrik zegt op

    Informeer u opnieuw want de voorwaarden zijn veranderd !

   • Yves zegt op

    Ikzelf heb zeer slechte ervaring met VAB reisverzekering. Weigeren uitbetaling van gemaakte ziektekosten als het erop aankomt!
    Ze hebben fulltime geneesheer-raadgevers in dienst om zoveel mogelijk dossiers te seponeren. Ze nemen die beslissingen zonder ook maar enig contact met u, laat staan een medisch onderzoek.

 2. Nico zegt op

  Reizen naar Thailand worden niet gedekt door de mutualiteit.

  • Hendrik zegt op

   Niet helemaal correct. De Voorzorg dekt wel wereldwijd nog, 3 maanden vanaf dag van gebeuren (ongeval, ziekte, …). De andere mutualiteiten dekken bestemmingen buiten Europa inderdaad niet meer.

  • carlo zegt op

   Ik geloof dit ook.
   Vorig jaar moest ik tijdens mijn vakantie 1 dag naar het ziekenhuis in Bkk, en daarvan werd niks terugbetaald door de mutualiteit. Wel door mijn verzekering;

 3. Roger Tibackx zegt op

  Hoi,
  Toen ik naar hier kwam in 2015 had een bediende van de CM me gezegd, blijf aangesloten, ook als je in Thailand woont kun je genieten van dezelfde voordelen als in België. Maar wat bleek? Dokterkosten e.d. zijn alleen terugbetaalbaar als ze in België gemaakt zijn, dus gewoon dikke zever. Maar ondertussen hebben ze wel al een paar jaar mijn bijdrage kunnen incasseren. Als er ooit een operatie of een andere behandeling moet gebeuren en het is niet al te dringend, keer dan gewoon terug naar Belgie, recht naar hezt hospitaal en je krijgt je terugbetaling, waarna je terug naar Thailand kunt terugkeren. Indien niet mogelijk (dringend ofg zo) ja dan heb je geen andere keus, zoiets als de bluts en de buil.
  Groetjes
  Roger

 4. Yan zegt op

  Wanneer u uit België vertrekt zonder een extra reisverzekering dan bent u inderdaad, indien uw ziekenfonds er deel van uitmaakt, gedekt door MUTAS voor een periode van 90 dagen. Hieromtrent bestaan er echter een aantal misverstanden, waarbij MUTAS en het ziekenfonds elkaar tegenspreken. Ik verklaar mij nader: volgens MUTAS vangt deze extra verzekering aan vanaf het moment dat u het land verlaat….Volgens sommige ziekfondsen gaat de verzekering van MUTAS pas in wanneer u er een beroep om doet in het buitenland èn dan is er een dekking voor 3 maanden. Ik mocht zelf ook deze tegenstrijdige berichten ontvangen en geraak er ook niet wijs uit omdat ze elkaar tegenspreken. U kan echter, om zeker te zijn, een reisverzekering afsluiten in België ( u moet wel in België vertoeven om deze reisverzekering af te sluiten, het kan niet vanuit het buitenland!). Dit kan eventueel bij VAB of Europ Assistance, let op, beiden verschillen behoorlijk in prijs. Hun basispolis dekt ook 3 maanden maar u kan dit van bij het begin mits een behoorlijke opleg uitbreiden tot 1 jaar ( Long stay). Informeer u terdege bij uw ziekenfonds en neem dan een eventueel bijkomende verzekering. Let op: sommige ziekenfondsen werken niet met MUTAS ( onder andere CV en Onafhankelijke ).

  • winlouis zegt op

   Inderdaad Yan, volgens mijn ziekenfonds “Bond Moyson” begint de 90 dagen pas te lopen, vanaf de opname in een ziekenhuis voor ziekte of ongeval. Je moet dan direct contact opnemen met Mutas. Bij Mutas zelf zal ik dan ook eens informatie opvragen, hoe het nu in werkelijkheid is. Ik ben ook van plan voor volgende winterperiode voor 6 maanden in Thailand te verblijven, vanaf november tot eind april. De voorbije 4 jr. ging ik steeds 2 maal per jaar voor 3 maanden naar Thailand, Jan, Feb, Maart en juli,aug en september. Door Corona ben ik al 2 maal niet kunnen vertrekken, ik ben reeds sedert 01/04/2020 terug in Belgie. Dank U voor de info voor de reisverzekering van VAB & Europe Assistance.

  • JAN zegt op

   CM , Liberaal ziekenfonds en een deel van de socialistische mutualiteiten zijn aangesloten bij MUTAS maar dekken niet buiten Europa, ook noet de eerste 90 dagen, uitgezonderd voor kinderen die nog recht hebben op kinderbijslag!!!

   • Tony zegt op

    Is dit dan onlangs gewijzigd? Einde 2019 werd mijn vrouw opgenomen in een hospitaal in Indonesië. MUTAS heeft alles rechtstreeks betaald aan dat hospitaal. Wij zijn aangesloten bij Bond Moyson – De voorzorg Antwerpen.

    • JAN zegt op

     inderdaad, zoals ik schreef, een DEEL van de socialistische bonden betaald nog terug.

 5. JomtienTammy zegt op

  FSMB (Mutas) voorziet géén dekking in Thailand, wat men ook mag beweren!!
  Bijkomende verzekering afsluiten is de boodschap om niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij ziekte/ongeval/ hospitalisatie…

  • Ronny zegt op

   Mijn zoon heeft een schriftelijk bewijs van Mutas gekregen dat alles gedekt is in Thailand toen hij vertrok. En zelfs nog vermeld dat het ook gedekt was voor covid. Want dat moest erop van de Thaise ambassade. Dus hij had gratis verzekering. En zelfs ook voor tandproblemen. U kunt ook mijn andere reactie hier zien over mijn zoon, verzekerd bij Mutas voor 9 maanden in totaal. Ik heb dit ook al twee maal nodig gehad voor hospitaal opname, alles terugbetaald gekregen, en dat was dan zelfs nog voor 5 dagen hospitaal opname in het Bangkok hospitaal. En dan nog eens twee daagse opname in het Bumrungrad ziekenhuis te Bangkok, één van de duurste hospitaals in Thailand. Niks moeten zelf betalen.

 6. Ronny zegt op

  Wat ik ook heb gehoord bij De Voorzorg is dat de verzekering van 3 maanden begint te tellen vanaf dat ge ze gebruikt. Mijn zoon is in juli 2020 naar Thailand vertrokken om de begrafenis bij te wonen van zijn moeder. Een hele rompslomp nadien, via de rechtbank en advocaten, dus hij moest langer blijven in Thailand. Hij heeft naar De Voorzorg gebeld en de hele situatie uitgelegd waarom hij langer moet blijven, en ze hebben gewoon de gratis verzekering verlengt met 6 maanden. De Voorzorg verwittigd daarbij ook zelf Mutas. Maar bij gewoon verblijf voor één jaar in Thailand begint de driemaandelijkse verzekering te lopen vanaf dat ge ze nodig hebt.

 7. Tony zegt op

  Wij hebben hier recent ervaring mee gehad. Vorige winter (2019-2020) waren wij 5 maanden in Indonesië en Thailand. In de eerste weken kreeg mijn vrouw een zware ontsteking in haar been, waarvoor ze intraveneus antibiotica nodig had. Na contact met Mutas, werd ze gedurende 6 dagen opgenomen in het hospitaal. Alles werd betaald door Mutas. Prima geregeld. Onze mutualiteit (Bond Moyson) nam daarna contact met ons op, om te verwittigen dat de maximum periode van 3 maand ingegaan was. We werden aangeraden een andere verzekering af te sluiten om de periode daarna te dekken. Ik heb getracht de VAB-verzekering af te sluiten, maar dat ging inderdaad enkel vanuit België. De Euro-assistance afsluiten lukte WEL vanuit Thailand. Deze verzekering loopt een jaar, en wordt dan automatisch verlengd. Na onze terugkeer heb ik deze verzekering weer opgezegd per aangetekende brief.

  • Tony zegt op

   Nog een toevoeging: na terugkomst thuis kregen we wel een rekening van € 250 voor de francise van Mutas.
   Info mutualiteit De Voorzorg: https://www.devoorzorg-bondmoyson.be/reisbijstand-mutas
   Info Mutas: https://www.devoorzorg-bondmoyson.be/sites/default/files/2020-09/Statuten%2001072020.pdf

   Ook is reizen naar een land dat een negatief reisadvies kreeg van FOD buitenlandse zaken niet gedekt. Vandaag heeft Thailand geen negatief reisadvies, maar dit is wel op te volgen.
   https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/thailand

   • Ronny zegt op

    Mijn zoon heeft De Voorzorg, gratis verlenging van de verzekering voor Thailand met 6 maanden. En start vanaf dat ge ze nodig hebt. Geen franchise, alles wordt geregeld via Mutas. En alles staat duidelijk op het contract en op de e-mail die hij heeft gekregen. Zelfs covid onkosten worden helemaal terugbetaald indien van toepassing. Andere mutualiteiten doen naar het schijnt de laatste tijd wel moeilijk. De bewering dat Mutas geen dekking bied is totaal fout. Heb ze zelf ook al 2X nodig gehad met hospitaalopname in Thailand en alles netjes terug betaald gekregen , en geen franchise. Wat ik hier dikwijls lees, tja dan zullen wij de goede mutualiteit hebben zeker.

 8. niek zegt op

  Ivm. met mijn Certificate of Entry van de Thaise ambassade om naar Thailand te mogen reizen,verzocht ik de Bond Moyson om een bewijs van verzekering, maar dat wilden ze mij alleen verstrekken voor een vooraf vastgestelde periode van 3 maanden.
  Ik wilde hen er aan herinneren dat de verzekering pas ingaat vanaf het moment dat je je eerste ziektemelding hebt gedaan. Ik heb toen via een andere medewerker wel een bewijs van verzekering gekregen zonder een vastgestelde periode, waarop ik een woedende reactie kreeg van de eerste medewerkster, waarmee ik contact had en die kennelijk hoger in rang was, dat zij mij het kwalijk nam dat ik ‘achter haar rug’ toch een verzekeringsbewijs had gekregen zonder een vastgestelde periode van 3 maanden.
  Heb toen maar een dure privé verzekering afgesloten.
  Maar er is idd steeds onenigheid over de verzekeringsduur van Mutas, nl. is die verzekering alleen voor een reis van 3 maanden of gaat die duur pas in vanaf het moment dat je de eerste ziektemelding doet, ongeacht hoe lang de reisperiode is.
  Ik had een,inmiddels aan kanker overleden, Belgische vriend, die jaren permanent in Thailand verbleef en nooit enig probleem had met Mutas om kosten vergoed te krijgen.

  • Lung addie zegt op

   Beste Niek,
   weet niet hoelang het geleden is dat die vriend, overleden aan kanker, geen problemen met de terugbetaling van zijn ziekenkosten in Thailand heeft gehad. Verlies niet uit het oog dat, enkele jaren geleden, het niet MUTAS was die hiervoor instond. Toen was het EUROCROSS en daar waren idd geen problemen mee indien je als ‘toerist’ in Thailand vertoefde. Het is maar toen er van Eurocross overgeschakeld werd naar Mutas dat de rommel begonnen is. En a propos, het was de Bond Moyson die als eerste niet meer instond voor de wereldwijde dekking…. de anderen volgden en toe het zover was was het de Bon Moyson die als eerste zijn staart in trok!!!!

 9. winlouis zegt op

  Beste Lung addie, allereerst wens ik U een Gezond en Gelukkig Nieuwjaar.! Ik was vroeger bij het CM Ziekenfonds aangesloten en in de maand december 2016 kreeg ik de melding dat Mutas niet meer zou instaan voor de reisverzekering tijdens mijn 3 maandelijks verblijf in Thailand, met ingang vanaf 01/01/2017. Ik had mijn formulieren aangevraagd voor te vertrekken naar Thailand voor een verblijf vanaf 01 Januari tot 01 April 2017. Ik ben toen overgestapt naar Bond Moyson omdat het bij hen nog steeds is zoals voordien, 3 maanden verzekerd vanaf de datum dat je gebruik maakt van de verzekering. Ik heb vroeger 2 maal opgenomen geweest in het ziekenhuis in Pattaya en alles is terug betaald door Mutas VIA het ziekenfonds Bond Moyson. Er wordt zelfs terugbetaald door het ziekenfonds voor medicatie en consultatie van een huis Dokter. Bij mijn terugkomst naar Belgie, breng ik de briefjes, (in Engels opgemaakt van de dokter of apotheek WEL te verstaan), mee naar Belgie en lever deze af bij het ziekenfonds, alles wordt terug betaald, volgens de limieten in Belgie. Het heeft nooit anders geweest, voordien was het inderdaad met EuroCross waarmee de ziekenfondsen samen werkten voor een reisverzekering te bekomen voor een verblijf in het buitenland, WERELDWIJD verzekerd.! Ik ben van plan voor opnieuw naar Thailand te vertrekken vanaf juli, na het bekomen van de 2 inspuitingen met het vaccin. Ik zal dan laten weten of er veranderingen zijn in verband met de reisverzekering “Mutas” en indien nodig ook van “EuroCross”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website