Lezersvraag: Belgische belastingaangifte 2020 in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
12 december 2020

Beste lezers,

Mag ik bij deze vragen of er hier in Thailand nog meerdere Belgen zijn die hun belastingaangifte 2020 nog niet hebben ontvangen?

Ik woon in Bangkok en heb deze tot op heden niet ontvangen. Dit begint toch op abnormaal te lijken daar deze aangiftes reeds in België zijn verstuurd op 19 oktober.

Laatst had ik e-mail contact met de FOD in België en daar kwam ik aan de weet dat de uiterste ontvangstdatum is verlengd van 11 november naar 15 januari 2021 hetgeen tevens op hun website zo is aangegeven.

Graag hoor ik hier van andere Belgen hoe het bij hen is gegaan.

Met dank.

Groet,

Roland

27 reacties op “Lezersvraag: Belgische belastingaangifte 2020 in Thailand”

 1. rene zegt op

  Ik ben Belg en woon in Chiang Mai en heb ook nog geen belastingbrief ontvangen. Een Belgische vriend van mij hier heeft er ook geen gekregen. Het is dus een algemeen verschijnsel. Blijven liggen bij BPost of bij de belastingen zelf ?

 2. Jos zegt op

  Beste Roland
  Ik heb al een brief van belasting gehadt ,maar was in het Frans waar ik niks van begreep was de eerste keer in 17 jaar dat ik zo een brief ontvangen heb nooit last van gehadt want de belasting wordt bij mij maandelijks af gehouden dus ik begrijp er niks van waarom de belasting mij dat stuurd

  Jos

  • Lung addie zegt op

   Beste Jos,
   zelfs indien je voorheffing van belastingen hebt moet je nog steeds een aangifte doen. Is nooit anders geweest.

 3. Eddy zegt op

  Beste Roland,
  Ik heb eind vorige maand een Email naar FOD Fin gestuurd omdat ik net als jij nog niets ontvangen had, de volgende dag had ik antwoord dat een papieren versie verstuurd zou worden en in bijlage was een digitale versie van mijn aangifte.
  Ik heb de digitale versie ingevuld en teruggestuurd, de papieren versie heb ik tot op heden niet ontvangen.
  Hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.
  Grtz,
  Eddy

  • Willy (BE) zegt op

   Beste Eddy,

   Daar ik uw manier van werken wens over te nemen had ik graag geweten naar welk Emailadres van FOD Fin u het berichtje, waarin u bevestigde dat u nog helemaal niets ontvangen hebt, verstuurd hebt ?
   Indien u bereid bent mij hiermee te helpen kunt u het gevraagde doorsturen naar mijn persoonlijk Email: [email protected]

 4. Hans zegt op

  Roland, ook in Khon Kaen nog geen brief ontvangen. De belastingsdienst heeft vorige week wel
  de mogelijkheid geboden hen op te bellen om een afspraak te maken dat zij je terugbellen om samen de aangifte in te vullen. Dit verliep buitengewoon goed, vlot en vriendelijk. Moest wel voor 3/12 gebeuren, wat dan de einddatum was. Misschien doen ze dit nog wel eens, gezien de einddatum is verschoven.
  Succes

 5. Patrick zegt op

  Sawasdee Roland 🙂
  Ook ik heb noch geen aangifteformulier ontvangen.
  Mijn contact in Belgie heeft, na vele pogingen, tot 2x toe telefonisch contact opgenomen met de bevoegde dienst.
  Zij kreeg de bevestiging dat de formulieren laattijdig werden verzonden en dat inderdaad de termijn voor aangifte verlengd werd tot 15 Januari 2021.
  Ook benadrukte de Dienst dat men niet al te streng zal optreden bij laattijdige inlevering.
  De verzendingsdatum vanuit Thailand is wel belangrijk , en best AANGETEKEND verzenden.

 6. AHR zegt op

  Heb gereageerd gezien de gestelde termijn. Heb volgende reactie gekregen van FOD (BNI1) eind November:

  “Ik heb registratie gedaan in onze systemen zodat onze centrale diensten u een belastingaangifte zullen toesturen binnen dit en 10 werkdagen.
  U heeft zowiezo verlenging gekregen om u aangifte in te dienen tot 15/01/2021.
  Indien u evenwel binnen enkele weken nog geen documenten moest ontvangen via de post, kan u via dit mailadres steeds een kopij of eventueel uitstel aanvragen.”

  Tot op vandaag nog geen aangifte ontvangen.

 7. Kris zegt op

  Beste leden,

  Ik zit in hetzelfde schuitje. Heb al ettelijke malen heen en weer gemaild met FOD en mijn ‘papieren’ belastingsbrief zou verstuurd zijn op 17 november. Tot op heden nog niets ontvangen.

  Ik had oorspronkelijk geprobeerd om onze belastingsbrief digitaal in te vullen (Tax-on-web) maar dit kan enkel maar als beide partners kunnen inloggen en ondertekenen. Mijn echtgenote heeft geen Belgische ID-kaart meer en kan helaas niet inloggen op hun website. De enige oplossing is om hen een papieren aangifte te bezorgen.

  Als dit alles op 15 januari moet afgehandeld zijn vrees ik dat velen onder ons helaas zullen té laat zijn. Daarbij heb ik in het verleden al meerdere malen post vanuit België nooit ontvangen (met alle bijhorende miserie vandien). Ik hoop van harte dat onze belastingsbrief ditmaal netjes zal aan huis geleverd worden.

  Als de forumbeheerder dit topic open laat kunnen we misschien elkaar op de hoogte houden van het verdere verloop. Tot zover kunnen we enkel maar afwachten.

  Prettige dag iedereen.

 8. Marcel zegt op

  ook ik kreeg nog geen aangifte,weet niet wat er gaande is hier.Gaf de FOD mijn cijfers die in te voeren zijn in de aangifte.Ga er van uit dat men mij niet van nalatigheid kan betichten,met de cijfers kan de FOD van recthswege juist belasten,dus administratieve sancties zijn hier niet op hun plaats.Afwachten is de boodschap

  • Kris zegt op

   Beste Marcel,

   Ik heb hen alle codes voor wat betreft mijn aangifte doorgestuurd via e-mail.
   Ze hebben hierop gereageerd dat ik alles moest ingeven met Tax-on-web. Dit laatste lukt dan niet omdat beide partners moeten ondertekenen.

   Ik ga alvast mijn mails goed bijhouden. Het is mijn eerste jaar als gepensioneerde in Thailand. Ik hoop dat dit probleem zich niet jaarlijks zal herhalen.

   Een vraagje aan de Belgische leden (gehuwd met een Thaise echtgenote) die hier al jaren wonen … hoe ervaren jullie dit probleem?

   Alvast dank.

 9. Lung D zegt op

  Aangifte 2020 in mei via Tax-on-Web ingediend en via My eBox belastingsbrief met teruggave in november ontvangen. Geen papieren.

  • Lung addie zegt op

   Indien je in mei reeds jouw belastingen kon indienen ben je NIET geregistreerd als ‘in het buitenland wonende Belg’. Geregistreerde, in het buitenland wonende Belgen, kunnen hun aangifte, in normale omstandigheden, pas vanaf september. Dus ik veronderstel dat je NIET uitgeschreven bent in Belgenland. Is dus niet van toepassing op deze vraag.

  • Kris zegt op

   Beste Lung D,

   Het probleem stelt zich voor Belgen niet-inwoners.
   Niet-inwoners konden hun aangifte pas vanaf eind september ingeven via Tax-on-web.
   Daar jij je aangifte al in mei hebt ingediend zal jij je domicilie waarschijnlijk niet in Thailand hebben?

   • Lung D zegt op

    Ben inderdaad niet uitgeschreven wegens specifieke persoonlijke redenen; verlies van toeslag weduwnaarspensioen. Had geen idee dat je als “niet ingeschrevene” geen gebruik kan maken van de digitale aangifte.

    • Lung D zegt op

     Om de reactie voor te zijn, ben op de hoogte dat dat met een huwelijk wijzigt. Echter met de miserie en het mysterie van Financiën neem ik géén enkel risico. 😉

 10. lucas zegt op

  Lung D

  dat is straf, dat is voor inwoners in Belgie, voor niet inwoners heb ik mijn belastingbrief online aangekregen op 15 oktober 2020.
  En de terugave of schuld zal ik in September 2021 ontvangen.

 11. Lung addie zegt op

  Ik heb zowel de tax-on-web versie als de papieren versie ontvangen. De papieren versie ontving ik op 3/11/2020. Wel met een kleine vertraging dus. Toen ik naar Thailand kwam wonen heb ik me wel ingeschreven bij tax-on-web als in het buitenland wonende Belg en heb ook, bij de belastingdienst, mijn adres in Thailand kenbaar gemaakt. Tot heden geen enkel probleem, alles komt netjes aan.

  Dus mijn vraag aan diegenen die nog niets ontvangen hebben: kennen ze wel uw adres in Thailand bij de belastingdienst? Bij uitschrijving in Belgenland wordt trouwens NIET naar je nieuwe adres gevraagd, dat geef je pas indien u zich laat inschrijven bij de ambassade, wat niet verplicht is. Het beste is dus zelf, bij de belastingdienst, uw adres in Thailand kenbaar te maken anders kunnen ze de papieren niet opsturen.

  • Kris zegt op

   Beste Lung addie,

   Ik ben in september 2019 persoonlijk langs geweest bij het plaatselijk belastingskantoor om mijn adreswijziging door te geven. Ik was op dat moment al uitgeschreven uit mijn gemeente. Mijn nieuw adres was volgens de beambte toen al zichtbaar in ‘hun systeem’. Eind september 2019 zijn we definitief vertrokken naar Thailand.

   Ik vind het een beetje schrijnend dat nu, half december 2020, ik nog altijd geen papieren aangifte heb ontvangen zodat ik tijdig mijn persoonsbelasting kan indienen. Ze zijn al 15 maanden op de hoogte dat mijn domicilie in Thailand staat en nog moet ik over en heen mailen om te weten te komen wat er gaande is.

   Het is alvast geruststellend dat ik niet de enige ben die nog geen papieren aangifte heb ontvangen. Anderzijds zouden dergelijke stresserende toestanden perfect kunnen vermeden worden.

 12. leonthai zegt op

  Geen nood ik woon in Pattaya en heb tot heden toe nog niets ontvangen, aangaande wat deze belasting aangifte . Wat zou de rede zijn???????

  • loeng Johnny zegt op

   Ik zit in dezelfde situatie. Echtgenote met Thaise nationaliteit en geen Belgische IK.

   Heb reeds tot tweemaal toe een mail naar de belastingdienst gestuurd en men ging een papieren exemplaar opsturen.

   De laatste keer kreeg ik de ‘gouden tip’ dat het eenvoudig kon via tax on web met een kaartlezer en een Belgische identiteitskaart! Tja…….

   Voor de datum van 3/12/2020 had ik de aangifte als volgt gedaan: op tax-on-web ingevuld, geprint door beiden ondertekend, ingescand en per e-mail verstuurd! Dit werd in de laatste email dus geweigerd!

   Vorig jaar kwam de papieren versie wel tijdig aan. Het jaar daarvoor stuurden ze me per email een invulformulier toe, invullen, printen, handtekenen, scannen en per email opsturen en het was in orde! Waarom doen ze dat dan zo niet?

   Maar ja té modern zeker?

   Ik wacht op een antwoord op mijn laatste email én op de papieren versie die ze dus tot 2x toe hebben verzonden!

   groetjes

 13. John van Gelder zegt op

  Wie kan mij helpen met het invullen van de aangifte belastingdienst ik ben een non-resident en heb voor het eerst dit ontvangen in het FRANS maar ik kan dit niet lezen of schrijven , ben werkzaam geweest als grensarbeider , woon in Phuket

  • Lung D zegt op

   JvG,
   Het best om van taalrol te wijzigen Fr => Nl is contact opnemen (e-mail) met Ministerie van Financiën
   https://financien.belgium.be/nl/Contact

   Succes

 14. Lung addie zegt op

  Beste John,
  ik weet niet in welke gemeente je laatst ingeschreven was in Belgenland.
  Indien dit een Vlaamse gemeente was dan is het niet normaal dat je een Franstalige aangifte ontvangt. In dat geval: stuur deze gewoon oningevuld terug met de boodschap dat je als Vlaming een Nederlandstalige aangifte wenst te ontvangen. Er is bij de papieren versie, welke je ontvangen hebt, een retourenvelop.
  Indien je in een Franstalige gemeente ingeschreven was dan is het normaal dat je een Franstalige aangifte ontvangt en zal dat in de toekomst ook zo blijven.
  Indien in Brussel,dan moet je kenbaar maken in welke taal je het wenst, Nederlands of Frans
  En dan komen we bij de ‘rommel’ van de faciliteiten gemeenten:
  -Franstalig met faciliteiten voor de Vlamingen: moet je, voor bepaalde documenten, jaarlijks aangeven dat je Nederlandse documenten wil..
  -Nederlandstalig met faciliteiten voor de Franstaligen, dan moet je, als Nederlandstalige, niets aangeven…. automatisch in het Nederlands.
  Je was grensarbeider: in Frankrijk? Dan zijn al de inkomstendocumenten van de werkgever natuurlijk in het Frans en hebben de belastingdiensten mogelijk hiermee de fout gemaakt en, voor zover deze nadenken, verondersteld dat je Franstalig bent…..????
  Dus stuur het terug met de wens in het Nederlands gediend te worden.
  Indien dat niet lukt kan ik je wel helpen, doch je zal dan alle documenten van inkomen moeten scannen en per mail sturen. Mijn email is gekend bij de redactie.

 15. georgio zegt op

  Hoi,
  Tot op heden heb ik ook nog altijd geen aangifte ontvangen,ben woonachtig in Khon Kaen.mijn broer woont in Phetchabun en heeft zijn aangifte ook nog altijd niet ontvangen, zo hebben wij naar de dienst belastingen gemaild en als antwoord kregen wij de vermelding dat ze de aangifte opnieuw zullen versturen en dat er rekenschap zal worden gegeven voor het terug retourneren van de aangifte.Is drie weken geleden vermeld naar belastingen maar zoals vermeld nog steeds niets ontvangen, alhoewel er personen zijn in Khon Kaen die hem wel al hebben ontvangen
  georgio

  • Kris zegt op

   Beste Georgio,

   Ik heb de indruk dat ‘waar je ook woont’ waarschijnlijk geen rol speelt.

   De post van België naar Thailand is mijn inziens vele weken onderweg vooraleer die hier aankomt. De reden hiervan is me onbekend. Ik heb wel al eens opgevangen dat de verstuurde post in Europa blijft hangen vooraleer deze wordt doorgestuurd.

   Zolang ze bij FOD een beetje begrip opbrengen voor onze situatie zou ik me niet al te veel zorgen maken. Als ik mijn aangifte eind deze maand nog niet heb stuur ik hen wel nog een mailtje.

   Ergens begrijp ik ook niet waarom we onze aangifte niet mogen inscannen en doormailen. Dan zou gans die rompslomp met de post verleden tijd zijn.

   • Lung addie zegt op

    Beste Kris,
    met alle respect maar ik kan het echt niet met u eens zijn betreffende de post van Belgenland naar Thailand en omgekeerd. Indien er iemand is die, hier als buitenlander, veel post ontvangt en verstuurd, en dit dan nog wereldwijd, dan kan ik stellen dat het bij niet mij zo is. Ik ben namelijk radio zendamateur met licentie in Thailand. Verleden week een enveloppe verstuurd naar Belgie, gewone post: 9 dagen later afgeleverd in Belgie…..
    Vraag me wel af, indien je in Thailand woont en ook zo geregistreerd bent in Belgie, waarom je geen gebruik maakt van tax-on-web voor niet in Belgie wonende Belgen. Geen probleem meer met de post, inscannen of wat dan ook. maar ja, waarom gemakkelijk maken als moeilijk ook gaat?
    Waarom kom het bij de ene wel aan en bij de andere niet? De aanslagformulieren worden trouwens in een zelfde periode verstuurd en ik heb de mijne ontvangen op 3/11/2020.
    Ben je zeker dat het opgegeven adres correct ? Ik ga je, en dat is geen lol of fake, voorbeeld geven van een dres van ook enen die het niet ontvangen heeft:

    De naam is fictief maar het adres is wat hij opgaf op aanraden van een ‘vriend, want zijn ’tierakje’ kon geen lajtijns alfabet lezen noch schrijven:
    Messieur Jean-Claude De Mes Couilles en Parachute
    4 Mou 8 (moet Moo zijn)
    Tumban Saffli (moet tambon zijn Saphli en die ’tumban’ ervoor is totaal onnodig)
    Hampour Patsjui (moet Ampheu Tathiu zijn en die Hampour ervoor is totaal onnodig)
    Junwatt Sjumpon (moet Chanwat Chumphon zijn en die Chanwat ervoor is totaal onnodig)
    86167 (moest 86162 zijn)
    Plantee Thailand ( die Plantee is ook totaal onnodig)

    Hij had verschillende keren naar de helplijn gebeld en daar vroegen ze hem telkens of hij dit adres niet kon inkorten daar dit niet paste in de vensters van de database? Hij maakte die mensen uit voor ‘idioten’……
    Ik heb dan, op mijn zondagse ‘helpdesk’ van Chumphon, zijn adres bekeken en rolde bijna over de vloer van het lachen….. Hem het correcte adres gegeven:

    zijn naam zonder Messieur
    4 Moo 8
    Saphli-Pathiu
    Chumphon 86162
    Thailand
    Nu ontvangt hij zijn post WEL!!!!!
    Zo een adressen gaan onvermijdelijk terug naar de afzender, indien er al een afzender gekend is, anders …..ergens op een hoop als ‘onbestelbaar’. Je moet weten dat de postmensen hier ook geen universitaire schriftgeleerden zijn en dan nog een fout adres, in een alfabet waar ze niet thuis in zijn, niet kunnen ontcijferen. De afzender, in dit geval, de belastingdienst, die gaat er dan ook niets kunnen mee aanvangen en dat zal blijven liggen en die gaan niet de moeite doen om het correcte adres uit te zoeken…. de afrekening zal dan later op de erfgenamen verhaald worden.
    Kijk in eerste instantie de eigen zaken na of die wel kloppen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website