Lezersvraag: Belastingaangifte doen in Nederland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
3 maart 2020

Beste lezers,

Het is maart en we moeten weer belastingaangifte doen in Nederland. Ik ben vorig jaar getrouwd met een Thaise maar zij woont nog in Thailand en ik in Nederland tot mijn pensioen ingaat.

Omdat ze elke 3 maanden naar Nederland komt wil haar baas haar niet meer terug en een nieuwe baas is niet te vinden op deze basis. Ik moet haar dus onderhouden want ze heeft geen inkomen. Nu heb ik al wel begrepen dat ze dan geen fiscale partner van mij is maar betekent dat ook dat ik op geen enkele manier aftrekposten kan opgeven.

Heeft iemand hier ervaring mee want op de belastingdienst site kom ik niet erg ver met dit soort vragen?

Bij voorbaat dank.

Groet,

Eric

18 reacties op “Lezersvraag: Belastingaangifte doen in Nederland”

 1. Liam zegt op

  Hallo Eric,
  Als je vriendin een verblijfvergunning aanvraagt krijgt zij een BSN-nummer. Je kunt dan formeel gaan samenwonen in NL en de fiscale pos/neg consequenties genieten.
  Als ieder van jullie zijn eigen woonland behoudt, gelden de respectievelijke belasting voor- en nadelen.
  Er is geen sprake van afrekposten als je iemand vanuit het buitenland op visitie hebt. Is misschien ook wel een beetje logisch.

  Groet, Liam

  • Jasper zegt op

   Liam, het betreft zijn echtgenote, niet een vriendin. Zij werkt niet in Thailand, en betaalt dus geen belasting. Zij kan geen verblijfsvergunning aanvragen zonder eerst inburgeringsexamen te halen in Bangkok (best pittig) en Eric moet aan de financiele norm voldoen.

   Zijn vrouw is financieel afhankelijk van hem, en hij is -ook voor de Nederlandse!- wet verplicht haar te onderhouden, of ze nu hier of daar woont. Was dat in bv. Spanje, waren alle kosten wel aftrekbaar geweest. Is toch ook een buitenland.

   Voor de belastingdienst wordt je beschouwd als ongetrouwd als je buiten de EU woont, dat levert meer geld op. En is zeer onrechtvaardig.

   • Liam zegt op

    Sorry Jasper, ge hebt gelijk, staat duidelijk is getrouwd. Slordig, gebeurt me anders nooit 😉 . Je mag overigens de conclusie onrechtvaardig vinden, maar het wordt ook wel erg ingewikkeld als de een wel kan wachten om met pensioen te gaan en de ander niet en alle andere variabelen die mogelijk zijn. De vele regeltjes werken ook weer misbruik in de hand. Ik hoop echt dat Eric heel snel met pensioen mag gaan en zijn lieve vrouw als een echte man terzijde mag staan. Maar… reken gij u eigen niet meer rijk met dat pensioen van NL he. Groetjes.

 2. Adje zegt op

  wat voor posten zou je willen aftrekken? Onderhoud van je je vrouw? Haha. Natuurlijk kan dat niet. Als het huwelijk in Nederland is gergistreerd zou je wel eventueel rente van schulden kunnen aftrekken. Maar dat moet dan wel een behoorlijk bedrag zijn want er is een drempel. Iets anders zou ik zo niet weten.

 3. Jasper zegt op

  Om met de deur in huis te vallen: het betekent inderdaad dat je op geen enkele manier aftrekposten kunt opgeven. Alle mogelijkheden die er waren (algemene heffingskorting, vermogensvrijstelling, kinderbijslag) zijn onder Rutte zorgvuldig de nek omgedraaid. Zij is ook niet buitenlands belastingplichtig, en voor de belastingwet wordt je beschouwd als ongetrouwd simpelweg omdat je echtgenote buiten de Europese ruimte valt (en de uitzonderingen daarop).

  Komt er op neer dat in mijn geval ik dus niet haar financiele vrijstelling van meer dan 30,000 euro op ons gezamenlijk vermogen mag aanwenden, dat ik wel aan de kinderbijslag mag meebetalen voor andere Nederlanders maar deze voor mijn zoon in Thailand niet (meer) krijg. Heffingskorting mag niet (meer) overgeheveld worden.
  Tegelijk heb je wel onderhoudsplicht jegens je echtgenote omdat je getrouwd bent.

  Leuker konden ze het niet maken de afgelopen 10 jaar.

  • winlouis zegt op

   Juist hetzelfde voor Belgie, sedert dat mijn Thaise echtgenote en onze 2 kinderen terug naar Thailand zijn gaan wonen, na 7 jaar in Belgie, werd ik voor de belastingen , alleenstaande, ik kan mijn kinderen niet meer aangeven als ten laste,ook geen kindergeld meer.!!

 4. John zegt op

  Twee vragen voordat je zinnig Antwoord kunt verwachten.
  1. Is het een wettelijk huwelijk dat ook in Nederland wordt erkend.
  Tweede vraag : is je fiscale woonplaats Nederland of Thailand. Maw Ben je tenminste 180 dagen per kalenderjaar in Thailand. En natuurlijk is je inkomen pensioen? En waar en waaroverbetaal je nu belasting.

  • Jasper zegt op

   Beste John, een huwelijk in Thailand is een huwelijk in Nederland. Anders had hij wel aangegeven dat hij slechts voor Boeddha is getrouwd.
   Je bent verplicht zelfs dit aan te geven in Nederland.
   Qua fiscale woonplaats geeft Eric aan dat hij in Nederland woont, en nog GEEN pensioen geniet.
   Dus hij betaalt nu in Nederland belasting over zijn werkzaamheden in Nederland.

   Staat allemaal in zijn verhaal.

   En dan nu graag een zinnig antwoord van jou.

 5. Lammert de Haan zegt op

  Dag Eric,

  Jij woont in Nederland en je vrouw woont in Thailand. Jij bent binnenlands belastingplichtige. Daar jouw vrouw, naar ik aanneem, geen in Nederland te belasten inkomen geniet is jouw vrouw zelfs niet eens een (niet kwalificerend) buitenlandse belastingplichtige en dus niet aangifteplichtig voor de Nederlandse inkomstenbelasting.
  Dat betekent, zoals jezelf ook al aangeeft, dat jullie geen fiscale partners zijn.

  Jij doet enkel voor jezelf aangifte. Daarin kun je geen aftrekposten onderling verdelen. Maar dat lijkt mij ook niet van belang daar jij, naar ik aanneem, het hoogste inkomen geniet. Daarbij kun je geen aftrekposten t.z.v. persoonlijke verplichtingen voor jouw vrouw opvoeren, daar jullie geen fiscale partners zijn.

  Van een aftrek t.z.v. een bijdrage in de kosten van levensonderhoud van je vrouw is natuurlijk al helemaal geen sprake. Dat geldt immers ook voor een in Nederland wonend echtpaar, waarbij slechts een van de twee kostwinner is.

  Meer hierover lees je bij:
  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/internationale-belastingregels/fiscale-partner/fiscale-partner

 6. Martin zegt op

  John,

  Je tweede vraag is niet relevant. Hij woont tot zijn pensioen in Nederland. Hetgeen impliceert dat hij na zijn pensioen naar Thailand wil verhuizen. Bovendien als je in Nederland werkt kun je niet 180 dagen in Thailand verblijven.

  • Rik zegt op

   Waarom niet, misschien werkt hij maar 6 maanden per jaar in Nederland.

 7. john zegt op

  beste wakkere lezers, een aantal van jullie hebben mij de oren gewassen om mijn reactie op dit onderwerp. Terecht. Ik had het gewoon niet goed gelezen. Maar het is goed dat we met zijn allen tot het juiste antwoord zijn gekomen. Blijf alert op onjuiste reacties. Dank !

 8. ralph van rijk zegt op

  Beste mensen ik had nog een indringende vraag en dat is deze ,
  wanneer hij na pensioengerechtigd te zijn verhuist naar Thailand word hij dan ook gekort met zijn AOW
  in verband met samenwoning

  Ralph

  • Lammert de Haan zegt op

   Zodra Eric AOW-gerechtigd is krijgt hij uiteraard een verlaagde AOW-uitkering als gehuwde, Ralph.

   En als Eric z’n pensioen naar voren haalt, dus voor het bereiken van de AOW-leeftijd en dan al vertrekt naar Thailand, dan wordt hij 2% per jaar gekort als gevolg van deze emigratie.

   Ik neem echter zonder meer aan dat Eric hiervan op de hoogte is.

  • Erik zegt op

   Ralph, geen korting; hij krijgt een andere, lagere uitkering al zal dat bij veel mensen aanvoelen als een korting….. Op de site van de SVB zie je de bruto bedragen staan.

  • Jasper zegt op

   Dat klopt, en dat is ook zo als hij niet getrouwd is. Er wordt effectief gespeurd in Thailand naar Nederlanders die met AOW zijn, en aangeven alleen te wonen. Is een speciaal bureautje voor.
   Deze mensen worden onverwacht bezocht, en er wordt met de buren gesproken of de Nederlandse meneer een relatie heeft. Bij ontdekking volgt terugvordering en hoge boete.

   Wat echt onrechtvaardig is, is als men in Nederland blijft wonen, en de Thaise partner in Thailand. In ons geval zag het er door omstandigheden lang naar uit dat dit het geval zou zijn. Er zou ons dan niets anders resteren dan maar te scheiden, om niet helemaal aan de bedelstaf te geraken.

   • Lammert de Haan zegt op

    Er wordt inderdaad “effectief gespeurd in Thailand” zoals jij schrijft. Zelfs medewerkers van de SVB bezoeken van tijd tot tijd Thailand (hun “snoepreisje”).

    Nederland heeft daartoe een Handhavingsverdrag gesloten met Thailand wat inhoudt dat er ook in Thailand op toe wordt gezien dat het recht op uitkering wordt nageleefd (wordt gehandhaafd).

    En laat men daar blij mee zijn, want zonder Handhavingsverdrag zou de woonlandfactor van nu 0,4 van toepassing zijn op sociale zekerheidsuitkeringen.

 9. Adje zegt op

  Hij wordt niet gekort maar krijgt een uitkering als getrouwd zijnde. Dat is minder als een uitkering voor een alleenstaande.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website