Lezersvraag: Belasting voor verhuur van huisjes

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
30 augustus 2020

Beste lezers,

Ik heb een vraag over de belasting in Thailand. Zoals elk jaar ook dit jaar weer naar het gemeentehuis met alle papieren voor de belasting. Mijn vrouw heeft wat huisjes die ze verhuurd, door de Covid toestanden is de bezetting nog maar 40%.

Groot was mijn verbazing dat dit jaar de aanslag ruim het dubbele was van vorig jaar. Dat de bezetting maar 40% is wordt niet meegenomen en wat nieuw was, ons eigen huis werd ook meegenomen in de aanslag.

Toen wij ons huis kochten in 2008 hebben we een eenmalige belasting betaald die nu blijkt niet zo eenmalig is geweest. Vragen stellen op het gemeentehuis over de aanslag zijn ze waarschijnlijk niet gewend of ze weten gewoon de antwoorden niet, we kregen alleen wat vage antwoorden met betrekking op Covid.

Mijn vraag is zijn er mensen met dezelfde ervaringen en wat kan ik er nog aan doen?

Groet,

GeertP

5 reacties op “Lezersvraag: Belasting voor verhuur van huisjes”

 1. Erik zegt op

  GeertP, over welk jaar is die aanslag? Covid is van 2020 en jullie laatste belastingaangifte zal van 2019 zijn. Aan de aanslag ligt een aangifte ten grondslag; welk huurinkomen 2019 is opgegeven aan de dienst? En wijkt dat af van het jaar daarvoor?

  Het Thaise belastingstelsel kent, zover ik weet, de mogelijkheid van bezwaar; ik denk dat je daarvoor een deskundige moet inhuren.

 2. l.lagemaat zegt op

  Mogelijk dat alleen de waarde van de huizen, een soort huurwaardeforfait, getaxeerd en aangeslagen wordt.
  Dat staat los van de mogelijke inkomsten.

 3. Lammert de Haan zegt op

  Dag Geert,

  Jouw vraag gaat over “belasting over verhuur van huisjes”. Vervolgens wijs je erop dat (en dan waarschijnlijk over het belastingjaar 2019) de aanslag ruim het dubbele is van wat je gewent was om te betalen.

  We hebben hier te maken met drie verschillende zaken, nl.:
  a. de door de centrale overheid te heffen Personal Income Taks (PIT) t.z.v. de verkregen huuropbrengsten;
  b. de door de lokale overheid te heffen “house and land taks” en
  c. de door de lokale overheid te heffen “local development taks”.

  Nu je in de vraagstelling enkel spreekt over “belasting over verhuur van huisjes” en daarmee min of meer verwijzend naar de door de centrale overheid te heffen PIT, vraag ik me af of jij in het verleden wel betrokken bent geweest in de lokale heffingen.

  Het belastingtarief voor de lokale “hous and land taks” bedraagt 12,5% van de werkelijke of jaarlijkse huurwaarde van het onroerend goed.
  Het belastingtarief voor de “local development taks” bedraagt tussen de 0,25% en 0,95%.

  Overigens wijzigt de hiervoor geschetste situatie zich per 1 januari 2020. Op 21 maart 2017 heeft de Thaise regering een nieuwe grond- en bouwbelasting ter behandeling bij de Nationale Wetgevende Vergadering ingediend. Deze nieuwe wetgeving is op 1 januari 2020 in werking getreden. Maar dat is voor jou van latere orde.

  Voorts schrijf je dat ook jullie eigen huis wordt betrokken in de lokale belastingen. Deze gang van zaken is echter niet juist. De Thaise fiscale wetgeving kent t.a.v. de heffing van voormelde lokale belastingen nl. de restrictie: “with the excepcion of owner-occupied residences”. Voor zover het gaat om eigenbewoning zijn deze belastingen dus niet verschuldigd.

  Thailand kent dezelfde rechtsgang als Nederland, nl. bezwaar en beroep.
  Daar zou ik, mocht jouw bewering juist zijn, gebruik van maken.

 4. GeertP zegt op

  Bedankt voor de info iedereen.
  We hebben er iemand naar laten kijken en nu blijkt dat er onroerend goed belasting is berekend voor ons woonhuis met bijbehorende grond,terwijl dat vorig jaar nog niet zo was.
  Thailand begint steeds meer op Nederland te lijken ,leuker kunnen we het niet maken.

  • Lammert de Haan zegt op

   Zoals ik al schreef bestaat er een vrijstelling voor de lokale grond- en bouwbelasting t.z.v. een woning en bijbehorende grond welke je gebruikt voor eigenbewoning.

   Voor wat betreft de lokale belastingen omschrijft PwC Thailand dit als volgt:
   “HOUSE AND LAND TAX
   The rate of tax is 12,5% of the actual or imputed annual rental value of the property of owners of land or buildings, used for any purpose, with the EXEPTION of owner-occupied residences.”

   De tekst van de nieuwe wetgeving waarnaar ik verwees ken ik nog niet maar volgens de informatie van Deloitte en bijgewerkt tot en met april 2019, zal zij op z’n vroegst in 2020 ingaan/zijn ingegaan.

   Tenzij het om slechts een gering bedrag gaat lijkt het mij verstandig om een plaatselijke belastingadviseur te raadplegen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website