Lezersvraag: Belasting betalen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
26 juli 2020

Beste lezers,

Ik woon in Chiang Mai en ik ben in Nederland uitgeschreven. Ik verdien mijn inkomen via het internet en wil mijn inkomstenbelasting in Thailand afdragen. Mijn internetklanten en betalingen worden geheel in Nederland gedaan, deze inkomsten staan gewoon in Nederland op de bank en deze heb ik nooit naar een bank in Thailand overgemaakt.

Vraag 1: Kan ik alleen belasting betalen in Thailand als mijn inkomen op een Thaise bank is overgemaakt?

Vraag 2: Als ik in Thailand nu geen belasting kan betalen ben ik dan belastingplichtig in Nederland, ik ben uitgeschreven?

Met vriendelijke groet,

Tiemen

22 reacties op “Lezersvraag: Belasting betalen in Thailand?”

 1. Erik zegt op

  Tja, Tiemen, jouw info is niet volledig dus dit allemaal onder voorbehoud!

  Ik neem aan dat jij als zelfstandig ondernemer werkt en diensten verricht die je aanbiedt op internet. Dan zul je in Thailand over die diensten 7% BTW betalen als dat soort diensten in Thailand is belast met BTW en als je meer BTW moet afdragen dan de vrijstelling die daarvoor bestaat. Maar nu: WAAR moet je aangifte van jouw beroepsinkomen doen…..

  De Personal Income Tax zegt dit:

  1.Taxable Person
  Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand.

  Als jij aan de dagen-eis voldoet en meer dan 180 dagen per kalenderjaar in TH woont val je onder de bepalingen voor ‘resident’ en dan komt de vraag: waar ligt de source van jouw inkomen? Dat is Thailand want daar woon en werk je en daar doe je dan aangifte van de winst uit beroep of onderneming, zelfs als het geld ergens anders wordt gestald.

  Ik denk dat je gewoon een fiscaal adviseur moet zoeken in Thailand, of een goede boekhouder. Enkele dagen geleden werd hier een vraag daarover gesteld dus ik stel voor dat je even terugbladert in dit blog. Een deskundige inhuren, al is het maar voor het eerste jaar, lijkt me zinvol om een vreemde wetgeving na te leven.

  • Johnny BG zegt op

   Hoe heb je het met de btw inkomsten geregeld?

  • Erik zegt op

   In aanvulling, Tiemen, een link over de Thaise BTW.

   https://www.mazars.co.th/Home/Doing-Business-in-Thailand/Tax/Value-Added-Tax-VAT-in-Thailand

   Overigens is in juni 2020 een wetsvoorstel gelanceerd om ook BTW te heffen op ‘import’ van internetdiensten door Thaise consumenten.

 2. Peter Trim zegt op

  Om te leven in Thailand ga ik vanuit dat je ge;ld regelmatig geld overmaakt van je NL account. Als je Thai resident ben moet je in Thailand belasting hierover betalen behalve als belasting reeds in NL is betaald. Om belasting hierover in NL te voorkomen moet je aan de Nederlandse Belastingdienst bewijzen dat je belasting hierover in Thailand betaalt.

 3. Wim zegt op

  Dus u bent werkzaam in Thailand heeft u dan een werkvergunning dat is namelijk verplicht en ook een jaarvisum met een ander visum mag u niet werken en als u dan uitgeschreven bent in Nederland en vanuit Nederland geen inkomsten ontvangt bent u belasting plichtig in Thailand

  • Ton Egbers zegt op

   Dit lijkt me cruciaal om als eerste goed rond te hebben. Economische basis in Thailand, dus werken in TH, inkomsten uit arbeid (van waar dan ook) naar TH, langdurig verblijf in TH en alles rond met werkververgunning en waarschijnlijk ook bedrijfje daarvoor. Pas dan denk ik dat je formeel als werkende op TH belastingen kunt overschakelen en de NL belastingplicht overtuigend genoeg stop kan laten zetten.

 4. chris zegt op

  Om geen slapende honden wakker te maken (vanwege het ontbreken van ene werkvergunning, geen bedrijf hebbende met een minderheidsaandeel) zou ik mijn bestaan als digital nomad voortzetten en gewoon belasting betalen in Nederland. Als je een toeristen-visum hebt moet je voor 26 september a.s. het land verlaten (tenzij je ziek bent of als er geen vliegtuig is naar Nederland) en terugkomen is er voorlopig niet bij.

  • Erik zegt op

   Chris: Digital nomad: Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Ze leven een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.

   Wel, Tiemen woont permanent in Thailand en is uit Nederland uitgeschreven. Hij is dus geen digital nomad. Helaas is zijn informatie zoals vaker voorkomt onvolledig…… Werkvergunning? Heeft hij het helaas niet over gehad. Hij verricht persoonlijke arbeid in Thailand als vrije beroeper.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja probeer dat de Nederlandse Belastingdienst maar duidelijk te maken. Hij heeft formeel geen basis in Thailand, werkt illegaal in Thailand terwijl hij is binnengekomen op een toeristenvisum of visum-exempt en kan bij melding gelijk een dikke rode stempel in zijn paspoort krijgen van Immigration en dan een gedwongen uitzetting verwachten. Thailand zit niet te wachten op mensen die een verblijf proberen te legaliseren en hij zal van Thailand ook geen werkvergunning krijgen want redeneert Immigration immers dat Thailand niet zijn land is om er te werken want daar is geen noodzaak voor tenzij hij een eigen bedrijf opstart maar dat is een ander verhaal. Nu kan hij de Nederlandse authoriteiten niet duidelijk maken dat hij legaal in Thailand verblijft en dat dit zijn woonland is en dan krijgt hij nog een keer met de BTW-regelingen van Nederland te maken. Er geldt omgekeerde bewijslast en zolang hij nergens kan aantonen elders te wonen redeneert men terecht in Nederland dat hij nog steeds in Nederland woont, uitgeschreven maakt in dat geval niet uit want hij woont officieel nergens anders.
    Zoals Chris al meldt: maak geen slapende honden wakker, niet in Thailand en ook niet in Nederland. De economie van Thailand bestaat voor 55% uit infomele economie (Bank of Thailand) en misschien nog wel meer. Je bent gewoon een van de velen, Thais en niet-Thais.

    En nog even terugkomend op dat verblijf te legaliseren: zodra ze dat toestaan heb je gelijk een tsunami aan aanvragen voor verblijf in Thailand want zou dan een mogelijkheid zijn om in Thailand te wonen met een vergunning. Want een ieder met wat voor inkomen of pensioen kan iets opzetten zoals Tiemen, fictief of werkelijk, en dan het inkomen gebruiken als zijnde inkomen vergaard met internetactiviteit. Factuur en betaling zijn zo gemaakt. En dat is de reden dat men het nooit zal toestaan, te doorzichtige excuus om een verblijfsvergunning te bemachtigen. Voorspel je als hij dit kan dan staan er, even los van de beperkte toegang vanwege corona, zo 100.000 ander buitenlanders op de stoep van Immigration welke op deze manier “even” een werk- en verblijfsvergunning komen regelen.

   • chris zegt op

    “Digital nomads are a type of people who use telecommunications technologies to earn a living and, more generally, conduct their life in a nomadic manner. Such workers often work remotely from foreign countries, coffee shops, public libraries, co-working spaces, or recreational vehicles.”

    En als Thieme hier werkt met een toeristenvisum, zal hij toch regelmatig het land uit moeten om een nieuw visum te krijgen.

 5. KhunTak zegt op

  Het hangt er ” misschien” maar helemaal vanaf waar Tiemen zijn internetbedrijf geregistreerd heeft.
  Deze info is niet bekend.
  Gelijk dat NL vingertje weer, het zal Tiemen wel bekend zijn wat de regels zijn in Thailand.
  Het is zijn verantwoordelijkheid, niet de onze.
  Misschien is het handiger Tiemen om eens contact op te nemen met Lammert de Haan.
  ” De” expert op dit gebied.
  Even googlen hier op Thailandblog.
  Succes

 6. TvdM zegt op

  Voor jouw vragen beantwoord kunnen worden zal duidelijk moeten zijn of jouw onderneming in Nederland of in Thailand is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Want het is zeer wel mogelijk om in Nederland een onderneming te hebben terwijl je niet in Nederland woont.

 7. Lammert de Haan zegt op

  Dag Tiemen,

  De informatie die jij geeft is wel zeer summier en dus moet ik van veel aannames uitgaan. Enkele belangrijke aannames daarbij zijn het hebben van een werkvergunning in Thailand en het enkel in Thailand hebben van een vaste inrichting van waaruit jij je onderneming leidt c.q. je werkzaamheden verricht (misschien wel aan de keukentafel) en dat je niet opereert in het zwarte internet-circuit, wat heel veel voorkomt!

  Op grond van artikel 7 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting is jouw ondernemingswinst enkel belast in Thailand. Als buitenlands belastingplichtige (je bent immers uitgeschreven) geniet je voor wat betreft deze ondernemersactiviteiten geen in Nederland te belasten inkomen (geen vaste inrichting in Nederland van waaruit leiding aan de onderneming wordt gegeven). Op het C-biljet (voor buitenlandse belastingplichtigen) kun je deze inkomsten niet kwijt.

  Het omgekeerde is bij mij het geval. Als ondernemer (belastingadviseur) heb ik klanten in de VS, Curaçao, GB, veel EU-landen tot in Thailand, de Filipijnen, Indonesië en Japan.
  Mijn onderneming (vaste inrichting) is gevestigd in Nederland. Over deze activiteiten ben ik dan ook enkel in Nederland inkomstenbelasting verschuldigd.

  Je schrijft dat je inkomsten uit onderneming worden bijgeschreven op je Nederlandse bankrekening en dat jij van deze rekening geen bedragen overboekt naar Thailand. Dit is niet relevant. Dit neemt nl. niet weg het feit dat jij in Thailand als ondernemer een in Thailand te belasten ondernemerswinst behaalt. In Thailand genereer je dit inkomen.
  Reacties in de zin van het moeten inbrengen in Thailand van je inkomen om van te leven zijn dan ook niet relevant. Zelfs de rente over je Nederlandse bankrekening is belast in Thailand en niet in Nederland (het fictieve rendement van box 3).

  Als een in Thailand gevestigde ondernemer (daar ga ik nog steeds vanuit) kun je de Personal Income Taks dan ook niet ontwijken door je inkomsten via een Nederlandse bankrekening te laten verlopen.

  Voor het doen van aangifte voor de Personal Income Taks over 2019 ben je al rijkelijk laat. Overigens staat het Revenue Office i.v.m. “coronatijd” niet onmiddellijk klaar met het opleggen van een boete. En dan heb ik het helemaal nog niet over het doen van aangifte voor en het periodiek afdragen van de VAT!

  Ik wil je dan ook dringend adviseren om zo snel mogelijk contact op te nemen met een Thaise accountant voor het samenstellen van een controleerbare jaarrekening (want dat je controle krijgt is welhaast zeker), welke voldoet aan de Thaise wetgeving en voor het verzorgen van de benodigde aangiften voor zowel de PIT als de VAT.

  Succes.

  • Erik zegt op

   Lammert, jij gaat uit van artikel 7 vh verdrag, winst. Ik dacht aan artikel 15 lid 1, persoonlijke arbeid/vrij beroep. Goed, winst. Wat dan als Tiemen een maand naar NL gaat, vakantie, en zijn laptop meeneemt en wat adviezen geeft. Waar is dat stukje winst dan belast?

   • Lammert de Haan zegt op

    Nee Erik. Zie daarvoor de in artikel 3, onder f, van het Verdrag gegeven definitie van een onderneming en een ondernemer. In Thailand heeft hij een eigen inrichting van waaruit hij leiding geeft c.q. z’n werkzaamheden verricht. In Nederland zou hij aangemerkt worden als ZZP-er of MKB-er (mocht hij personeel in dienst hebben). Hij is geheel zelfstandig in het bepalen van welke opdrachten hij wel of niet aanneemt, zonder dat er sprake is van een gezagsverhouding werkgever : werknemer.

    Bij “persoonlijke arbeid” moet je denken aan een loondienstverband. Alsdan voer je wel de opdrachten uit die je werkgever je opdraagt en is er dus wel sprake van een gezagsverhouding.. werkgever : werknemer. Maar daar is bij Tieme geen sprake van.

    Voert Tieme tijdens vakantie in Nederland wat werkzaamheden uit, bijv. vanuit een vakantiehuisje ergens op de Veluwe of een hotel in Bergen aan Zee, dan verandert er in feite niets. Van een vakantiehuisje of een hotelkamer kun je niet spreken van een “vaste inrichting”. Deze (en misschien wel de keukentafel) laat hij achter in Thailand.

  • Ger-Korat zegt op

   Zowel de PIT als ook de VAT is niet mogelijk want hij heeft immers geen officieel adres in Thailand welke weer afhankelijk is van zijn verblijfsvergunning. Tiemen dient bij het begin te beginnen en eerst de juiste verblijfsvergunning aan te vragen. Men mag nu eenmaal niet als buitenlander in Thailand werken zonder uitgenodigd te worden om te werken of een eigen bedrijf op te starten waarvoor je je bestaande verblijfsvergunning dient om te zetten of in je thuisland aan te vragen.
   Het feit dat hij al in zijn vraagstelling niet vermeldt met wat voor een visum hij Thailand is binnengekomen alsmede niet informeert over een adresinschrijving in Thailand zegt mij voldoende daar hij dit niet aankaart terwijl dit de essentie van een rechtmatig verblijf in Thailand is. Zonder adres en verblijfsvergunning heeft je gewaardeerde advies geen zin voor Tiemen, immers dan is hij geen inwoner van Thailand voor de Thaise overheid.

   • Erik zegt op

    Ger-Korat, uit wat er niet staat haal jij dingen die niet mogen!

    Tiemen houdt zijn persoonlijke dingen liever voor zich, dat is zijn goed recht, en de mensen die wat van belasting weten hebben hem zo goed mogelijk geadviseerd en uitgelegd. Hij weet nu van de hoed en de rand en dat is het fijne van dit blog, je krijgt advies waar je wat aan hebt. Tiemen kan nu aan de slag en brandt ie zijn gat dan mag ie zelf op de blaren zitten…….

   • Tiemen zegt op

    Ja sorry ik heb inderdaad vergeten aan te geven wat ik voor visa heb. Ik ben binnen gekomen op een touristen visa en die is omgezet naar een retirement visa. Ik heb wel degelijk een woonadres in Thailand. Mijn excuus

    • chris zegt op

     Volgens mij zijn de Thaise regels heel duidelijk: met een retirement visum mag je in Thailand niet werken. Dus kun je ook geen belastingnummer krijgen en belasting betalen.
     https://immigrationbangkok.com/thai-retirement-visa-2/

     • Erik zegt op

      Chris zegt: ‘Volgens mij zijn de Thaise regels heel duidelijk: met een retirement visum mag je in Thailand niet werken. Dus kun je ook geen belastingnummer krijgen en belasting betalen.’

      Nou, blij dat je het zegt, Chris. Ik ken heel wat NL-ers met een retirement extension die personal income tax hebben betaald over hun pensioen. Dus die moet ik nu adviseren hun belasting maar terug te halen? Nou, dank, dit wordt een leuke klus. Ik zet het werk wel op mijn vrouw want ik mag niet werken….

  • Tiemen zegt op

   Ik zal even uitleggen wat ik precies doe. Ik heb twee websites in Nederland die ik beheer. Ik haal hier inkomsten uit via google adsense advertenties en een paar affilliate sites.

   • Johnny BG zegt op

    Roomser dan de paus heeft weinig zin in een land van andersgelovigen.
    Zoals Lammert zegt ff een Thaise boekhouder opzoeken en het verhaal laten indekken en wellicht via je partner. Je bent niet de enige die het min of meer netjes wilt regelen.
    Wie uiteindelijk op het toetsenbord heeft geklopt is toch niet na te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website