Lezersvraag: Belasting over AOW?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
9 mei 2018

Beste lezers,

Ik woon sinds eind december 2015 als vroeg gepensioneerde in Thailand. Juli a.s. hoop ik de leeftijd van 63 te halen. Op dit moment ontvang ik maandelijks een pensioen van het ABP waarmee ik ruimschoots voldoe aan de eisen m.b.t. inkomen om in Thailand te mogen wonen.

Mijn AOW gerechtigde leeftijd is 67 jaar en 3 maanden. Ik ontvang dan een lager pensioen ABP (netto bedrag is al bekend) en daarnaast een AOW uitkering. Ik heb begrepen dat het AOW bedrag per maand afhankelijk is of je alleenstaande bent of samenwoont. Ik heb de beide bruto bedragen gezien.

Mijn vraag: Ik snap dat er in de tussentijd van alles kan veranderen, maar zou graag een indicatie willen hebben wat er aan belasting afgaat van de bekende brutobedragen.

Kunnen Thailandblog lezers die hier nu al mee te maken hebben mij aangeven met welke percentages zij te maken hebben?

Groet,

Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Belasting over AOW?”

 1. HarryN zegt op

  De eerste vraag die ik dan heb is: Bent U uitgeschreven uit Nederland? Zo ja dan gaat het volgende in:
  U betaalt dan 8.9% inkomstenbelasting over Uw ABP inkomen en AOW uitkering. De bedragen kunt U vinden op Uw jaaroverzichten van het ABP en SVB.
  Bij Uw aangifte inkomstenbelasting zullen deze 2 bruto bedragen bij elkaar geteld worden en zult U (waarschijnlijk) rekening moeten houden met de 1e schijf 8.90% van euro 19982 en over de rest 2e schijf 13.15%
  Indien uitgeschreven geen zorg premie of wat dan ook.
  Indien niet uitgeschreven dan adviseer ik U gewoon de belasting tabel voor schijf 1 en 2 op het internet op te zoeken.Daar zult U dan ook het percentage vinden voor de zorgpremie etc.

  • Henkwag zegt op

   Ik geloof niet dat dat helemaal klopt. Ik woon al lange tijd in Thailand, heb AOW, een ABP-pensioen en ben uitgeschreven uit Nederland. Mijn leeftijd is 73 jaar. Het ABP-pensioen is “gewoon” belast, de AOW uitkering is ONBELAST !
   Dat wil zeggen: er wordt alleen een belastingbedrag afgetrokken van de jaarlijkse AOW-vakantie-uitkering in mei, maar dat relatief kleine bedrag komt jaarlijks keurig terug via de aangifte inkomstenbelasting.

   • Cornelis zegt op

    M.i. is de AOW uitkering niet onbelast, maar wordt er in jouw geval geen inhouding gepleegd. Echter bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting worden AOW en ABP-pensioen wel bij elkaar opgeteld en wordt er over het totaal berekend wat je verschuldigd bent.

   • Lammert de Haan zegt op

    Beste Henk,

    Het feit dat er, behoudens over je vakantie-uitkering, geen loonbelasting wordt ingehouden op jouw AOW-uitkering wil niet zeggen dat het “niet helemaal klopt”, zoals je schrijft.

    De SVB berekend wel degelijk loonbelasting over je AOW-uitkering maar trekt daar in jouw geval het belastingdeel van de algemene heffingskorting, de ouderenkorting en misschien ook nog wel de alleenstaande ouderenkorting vanaf. Als het totaal van deze heffingskortingen hoger is dan de verschuldigde loonbelasting, dan vindt er geen inhouding plaats.

    Maar vanaf 1 januari 2015 heb je geen recht meer op o.a. heffingskortingen bij wonen buiten de EU, IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein of op een van de BES-eilanden.

    Dit is een fout van de SVB, welke ik herhaaldelijk tegenkom in mijn praktijk. In enkele gevallen maakte de SVB het zelfs zo bont dat de klant, waarbij aanvankelijk de heffingskortingen niet werden toegepaste, geheel ten onrechte een brief van de SVB kreeg met de mededeling dat zij tot de ontdekking was gekomen dat klant toch recht had op heffingskortingen. Dit berust op totale onkunde bij de SVB.

    Regelmatig wordt deze foute gang van zaken geconstateerd door de Belastingdienst en dan zijn de rapen gaar (of zeg maar: zwart verbrand). Je kunt vervolgens rekenen op naheffing door de Belastingdienst over de jaren 2015, 2016 en 2017, vermeerderd met belastingrente. Daarnaast krijg je een voorlopige aanslag over 2018.
    Ik korte tijd “mag” je ten minste 3 maanden AOW-uitkering afstorten naar de bankrekening van de Belastingdienst bij de ING. De 4e maanduitkering (de voorlopige aanslag voor 2018) mag je gedurende de maanden die nog resten in 2018 in termijnen betalen.
    En in jouw geval zou het zelfs nog wel eens aanmerkelijk meer kunnen zijn dan drie maanden AOW-uitkering i.v.m. je ABP-pensioen. Hou daar duw el rekening mee.

    Over je AOW-uitkering ben je voor 2018 8,9% loonbelasting verschuldigd. Als de SVB dit niet inhoudt op je uitkering omdat zij nog steeds de heffingskortingen toepassen, dan ben je in principe verplicht de SVB te melden dat de heffingskortingen niet moeten worden toegepast. Dat doe je met je DigiD bij “Mijn SVB”. En anders dien je aangifte te doen voor de inkomstenbelasting, omdat je kunt weten dat je meer dan € 45,– op aanslag verschuldigd bent. In één geval paste de Belastingdienst bij een klant van mij een verzuimboete toe wegens het niet tijdig doen van aangifte. Daar heb ik uiteraard bezwaar tegen gemaakt en met succes.

    De Belastingdienst mag tot 5 jaren na het belastingjaar nog aanslagen opleggen. En als dat niet binnen die 5 jaren gebeurt dan heb je geluk gehad en kun je denken aan een feestje met familie en vrienden.

    Ik wens je veel succes.

    Lammert de Haan.

 2. Lammert de Haan zegt op

  Beste Rob,

  Ik begrijp uit jouw bericht dat je nu al in Thailand woont en dan verandert er in principe niet zoveel voor jou. Belastingtechnisch blijft alles bij hetzelfde.

  Ik ga er even vanuit dat jouw ABP-pensioen een pensioen is, verkregen vanuit een overheidsbetrekking. Door inbouw van de nog te verkrijgen AOW-uitkering zal dit pensioen sterk afnemen. Het blijft echter, net als nu, belast in Nederland. Dit geldt ook voor de door jou te verkrijgen AOW-uitkering.

  Zoals je al weet zullen beide uitkeringen tezamen bruto lager zijn dan je huidige pre-pensioen. Als je wilt weten wat je na het bereiken van de AOW-leeftijd netto overhoudt, stuur me dan je toekomstige bruto inkomensgegevens en je krijgt per kerende post een uitgewerkte berekening van bruto naar netto, zowel bij wonen in Nederland als bij wonen in Thailand. Je kunt dan meteen zien wat je méér aan ENKEL belasting “mag” betalen omdat je in Thailand woont als de belasting en premie volksverzekering TEZAMEN bij wonen in Nederland! Dat is toch logisch?

  Ik maak dit soort berekeningen zo’n 3 á 4 keer per week voor mensen die emigratieplannen hebben of (en dat komt de laatste tijd ook veel voor) overwegen om te remigreren.

  Voor zo’n berekening kun je contact met me opnemen via m’n e-mailadres: l.haan14@chello.nl.

  Vermeldt in je bericht voor alle zekerheid iets meer over je ABP-pensioen. Het kan nl. ook zijn dat je dat hebt opgebouwd vanuit een functie bij een overheidsbedrijf of een particuliere onderwijs- of zorginstelling, die wel aangesloten is bij het ABP. In die situaties ben je nl. vrijgesteld van loonheffing en inkomstenbelasting. Maar dat zou dan nu ook al gelden, mits je een vrijstellingsbeschikking hebt van de Belastingdienst. En anders had je de ten onrechte ingehouden bedragen vast al teruggevraagd d.m.v. een aangifte inkomstenbelasting.

  Beschouw dit maar als service aan een lezer van Thailand Blog (met 275.000 bezoekers per maand ver weg de grootste Thailand-community in Nederland en België met dagelijks nuttige informatie, lezersvragen en antwoorden hierop).

  Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

  • Dirk Teur Couzy zegt op

   Beste voor 6 Maanden dat Je AOW ontvangt en een Maand Daarvoor moet je ff via de webside aangeven dat Ik …..67 en 3 Maanden mijn Aow wil ontvangen op de Bankrekening zie dat zelf maar en dat is het, groetjes Dirk Teur Couzy, op Facebook 08782084000

  • Rob Urbach zegt op

   Ik heb zojuist (9 mei) een mail naar jou gestuurd.

   • Lammert de Haan zegt op

    Heb ik gezien Rob maar dan van 10 mei. Zal je antwoorden..

 3. teun zegt op

  Ik ben bevooroordeeld! Je wordt door BV Nederland aan alle kanten gepakt! Als je gaat samen wonen raak je (formeel) direct ca E 300 p/m kwijt. Je ziektekostenverzekering in NL raak je ook kwijt en een verzekering in Thailand valt E150-200 p/m duurder uit (je verzekert immers een “brandend huis”!). En als je al boven de 65 jaar bent, kun je je al helemaal niet meer verzekeren.

  Ik zou – als ik jou was – nog even goed nadenken!

  Succes!!

  • Marianne zegt op

   Moderator: Off-topic

 4. Cees zegt op

  Ik heb AOW sinds december vorig jaar, ben nu 66 en heb me in februari uit laten schrijven in Nederland, kreeg nu bericht dat ik de premie Zvw niet meer hoeft te batalen en kreeg 2 dagen geleden de betaalde premies van maart en april keurig terug gestort, gaat helemaal vanzelf. Hulde aan SVB wat mij bertreft.
  Scheelt toch 45 euro per maand, betaal nu enkel wat belasting, 36 euro.
  Ook bij mijn pensioenfonds ging het zo, betaal geen belasting en premie meer hierover, kreeg keurig bericht en een hogere uitkering. De gegevens dat je uitgeschreven bent krijgen ze door uit de BRP.
  Inderdaad wordt je per direct de ziektekostenverzekering uitgeknikkerd zonder pardon, je krijgt niet even de tijd om een verzekering hier op te snorren wat toc wat tijd kost.
  Is me overigens wel gelukt voor ongeveer dezelfde kosten als in NL, 50360,- THB per jaar, is dan weliswaar een soort basisverzekering bij Aetna, maar ik loop in elk geval niet onverzekerd rond. Medicijnen kreeg ik in NL ook niet vergoed, dus dat maakt niet uit, bovendien zijn ze hier de helft goedkoper en zonder gedoe met receptjes en wijsneuzen in de apotheek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website