Lezersvraag: Bankboekje op twee namen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
3 mei 2021

Beste lezers,

Heeft er iemand in Thailand ervaring met bankboekjes op twee namen: man/vrouw, vriend(in)/man, kind/ouder? Wat ik mij afvraag is wanneer een van ons beide zou overlijden, of dan ook de ander het geld er af kan halen of wordt het geblokkeerd en moet het via het gerechtshof om weer aan je geld te komen?

Nu gaan jullie natuurlijk zeggen dan moet je een testament maken maar ook dit gaat via het gerechtshof en hoe meer er op staat hoe meer er van kan worden geprofiteerd door derden.

Ik kan natuurlijk ook een kluis kopen en het daar instoppen als alternatief maar voelt mij hier persoonlijk niet zo goed bij.

Groet,

Driekes

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 2.00/5. From 1 vote.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Bankboekje op twee namen in Thailand”

 1. Hugo+Veldman zegt op

  Bij de Bangkok Bank kan dat, 2 namen, 2 bankpassen en internet bankieren.

 2. Koos zegt op

  Ik heb een lopende bankrekening op naam van mij en mijn vrouw. Ze heeft ook een bankpasje dus kan het geld gewoon opnemen. Bij overlijden kan ze toch snel het geld eraf halen als ze bang is dat de rekening wordt geblokkeerd.
  Daarnaast heb ik een bankrekening op eigen naam maar daar is de naam en handtekening van mijn vrouw toegevoegd als rechthebbende na overlijden. Dit na overleg met de Bangkok bank omdat ik dezelfde vrees had.

 3. Bob, jomtien zegt op

  Een naam twee handtekeningen is de oplossing. Trouwens via atm plus pincode werkt het ook.

 4. teun zegt op

  Er zijn meerdere wegen, die naar Rome leiden.

  1. Je geeft je vrouw/vriendin in een ordner (te openen na jouw overlijen) de verschillende codes van je rekening. Dan kan zij na jouw overlijden via internet bankieren het saldo overboeken naar haar eigen rekening.
  2. Je machtigt je vrouw/vriendin op jouw rekening. Dat kan niet worden gezien door bijvoorbeeld de Immigratie (handig als je met een banksaldo van TBH 4 of 8 ton je jaarverlenging doet. Bij een bankrekening op 2 namen zal Immigratie slechts de helft aan jou toekennen, dus TBH 2 ton resp 4 ton). Maar ze kan na jouw overlijden ook met bankboek en ID in de hand het saldo opnemen.

  Overigens: zolang ze niet je overlijden formeel meldt bij de bank en met enige regelmaat via internetbankieren geldstromen over de rekening voert, zal ze de rekening gewoon kunnen gebruiken.

 5. john koh chang zegt op

  Teun, je geeft als eerste oplossing de volgende tekst:
  1. Je geeft je vrouw/vriendin in een ordner (te openen na jouw overlijden) de verschillende codes van je rekening. Dan kan zij na jouw overlijden via internet bankieren het saldo overboeken naar haar eigen rekening.

  Dat lijkt een eenvoudige oplossing maar , om meteen maar spijkers op laag water te zoeken, de volgende opmerking.
  Als iemand ongeautoriseerd geld van andermans rekening afhaalt is dat diefstal.!! Als er erfgenamen zijn dan zullen ze je rekening tegenkomen en zien wat er gebeurd is!! Dan zijn de poppen aan het dansen. Daar zit je niet op te wachten. Het is dan ook heel verstandig om tenminste ergens en op de een of andere wijze, dit geld aan je vriendin toe te kennen. Testament is natuurlijk het eenvoudigst.

 6. Driekes zegt op

  Even aan iedereen, ik ben de vraagsteller.
  De eerste vraag is dus, heeft iemand ervaring bij overlijden van de partner, dit zijn de enige personen met ervaring betreft deze vraag.
  @ Hugo, op een fixed acc krijg je geen pinpas, wel staat haar naam in mijn bankboek maar wat bij overlijden.
  @ Koos, even snel het geld eraf halen als jij bent overleden, ik denk dat ze wel andere dingen aan haar hoofd heeft om eerst naar de bank te gaan en aan geld te denken.
  @ Bob, daar zit het hem nou net, bij overlijden worden de rekeningen stop gezet net als in Nederland en wordt het via de notaris geregeld, op een fixed acc wordt geen pinpas afgegeven.
  @ Teun, zoals jij het voorstelt is duidelijk, nr 1 is geen optie als je alleen tot je 10e op school hebt gezeten.
  Optie 2 hebben wij ook maar wat bij overlijden?, en de imm heeft niets met mijn bankboek te maken denk ik,
  Het laatste is inderdaad in de vriezer doen en de rekening proberen leeg te halen.
  Alle wel bedankt en zijn mijn comentaren niet negatief bedoelt maar hier zit de oplossing nog niet tussen maar het gaat dus nog steeds bij overlijden van onze partner en wordt de rekening dan gestopt.

  • Lung addie zegt op

   Beste Driekes,

   eigen ervaring met het overlijden van een partner heb ik (gelukkig) niet. Ik kan u wel de informatie, welke ik van twee verschillende advocaten in Thailand heb, delen.
   Een rekening openen op twee namen is geen probleem in Thailand en is zelfs heel eenvoudig wanneer jij, of je partner er reeds een hebt bij de betreffende bank. Deze ervaring is persoonlijke ervaring daar ik verleden jaar zelf nog een FIXED account op twee namen opende.(SCB bank)

   Uit uw reactie maak ik op dat het om een ‘FIXED’ account op twee namen zou gaan. Daar is, zoals reeds opgemerkt, geen ATM-kaart (debet kaart) of PC-banking aan verbonden.
   Je kan dus enkel geld afhalen van zo een rekening door je ‘beiden persoonlijk’ IN het bankkantoor, met het betreffende bankboekje, ID kaart en paspoort ter identificatie, aan te bieden. De Fixed accounts zijn hier praktisch allemaal ‘EN’ rekeningen…EN/OF rekeningen heb ik hier nog niet geweten wat niet uitsluit dat ze wel bestaan. Dus zomaar even snel de rekening gaan leegmaken…. toogpraat en heel gevaarlijk.
   Net als in de meeste landen, heeft Thailand ook een algemeen register van de rekeninghouders. De banken zijn hiertoe verplicht.

   Bij overlijden van een van de rekeninghouders wordt de betreffende ambassade heel snel van het overlijden ingelicht. De ambassade zelf heeft geen toegang tot dit register maar neemt wel onmiddellijk contact op met deze dienst daar ze heel goed weten dat, met bijna aan zekerheid grenzende, kans groot is dat de overledene een of meerdereThaise bankrekeningen bezit. Deze rekeningen worden dan ook geblokkeerd. Geld afhalen, na overlijden, van zo een rekening is idd een vorm van diefstal en is ook strafbaar in Thailand en zou bij FIXED account enkel mogelijk zijn met tussenkomst van een of andere bankbediende welke een groot risico neemt. Reeds de valse handtekening …..

   Wat is nu de meest zekere en wettige oplossing? Een, door een advocaat opgemaakt testament. In dit testament kan je, maar wel enkel voor wat bezittingen in Thailand betreft, bepalen dat jouw partner, gehuwd of niet, volledig en enige erfgenaam wordt van jouw THAISE BEZITTINGEN. Bij een goed opgemaakt testament worden de bedoelde bezittingen gedefinieerd met bv: de nummers van de betreffende rekeningen De uitvoering van zo een testament gaat altijd via de rechtbank. Dat testament kan je laten registreren bij de Ampheu.

   De opmerking van jou: ‘zoals jij het voorstelt is duidelijk, nr 1 is geen optie als je alleen tot je 10e op school hebt gezeten’ is een heel verstandige en terechte opmerking. Zo een situatie komt vaak voor, net zoals in mijn geval.
   Ook daar is een oplossing voor: bij een testament moet er ook een UITVOERDER aangeduid worden. Je neemt bv de advocaat als uitvoerder. Dit is de meest gemakkelijke en zekere oplossing daar voor de uitvoering van het testament reeds een advocaat nodig is om de zaak bij de rechtbank in te lijden en verder af te handelen. Indien je een ‘goede’ advocaat, onder de arm neemt dan zal, bij opmaak van het testament, de kosten welke zijn(haar) tussenkomst bij de rechtbank meebrengen, reeds in de kosten van het testament inbegrepen zijn. Daar zit dan wel het prijsverschil bij het opmaken van een testament welke heel sterk kunnen uiteenlopen. Ik heb er hier onlangs gezien die 3000THB betaalden maar je kan van op aan dat de tussenkomst niet inbegrepen zal zijn en dan, achteraf…. bij uitvoering: komen pas de echte kosten naar boven.
   Het voorstel, hier gegeven, om ook een eigen Fixed account, op naam van de partner alleen, te openen, is een goed idee om, de overbruggingsperiode tussen overlijden en vrijgeven van de geblokkeerde rekeningen te overbruggen.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

   • André zegt op

    Dag,

    goede info, maar toch een opmerking : via testament kan het zeer lang duren (makkelijk 2 maanden) tot de rekeningen worden vrijgegeven. Hopelijk weet uw erfgename (Thaise partner?) deze termijn te overbruggen.
    Ook nog dit : in principe moet je testament alle bezittingen bevatten wereldwijd, bv. Thailand en België. Indien men afzonderlijke testamenten opmaakt voor bv. Thailand en België kunnen er serieuze problemen voordoen bij betwisting!

    • Lung addie zegt op

     Beste Andre,
     info van twee verschillende advocaten:
     een Thais testament kan enkel gaan over bezittingen in Thailand. De Thaise rechtbank kan NIET oordelen over zaken als bezittingen in het buitenland want daar gelden de nationale wetten en in Thailand de Thaise wetten en die kunnen nogal verschillend zijn.

 7. Patrick zegt op

  Het is geen direkt antwoord op je vraag, maar let op : als je moet voldoen aan de eisen voor langdurig verblijf, moet je, indien een rekening op beider namen, de bedragen verdubbelen!

 8. Ruud NK zegt op

  Je geld wordt geblokkerd. Maar wat let je om een rekening te openen op naam van je vrouw zodat ze zonder problemen je begrafenis kan regelen. En de tijd kan overbruggen tot jouw bankrekning wordt vrijgegeven.

  Mocht je in Nederland zijn getrouwd zorg dan dat de huwelijks akte is vertaald in Thai en is gelegaliseert. Dat scheelt een hoop problemn.

 9. janbeute zegt op

  Een rekening openen op beide namen is bij de meeste bekende banken hier in Thailand wel mogelijk.
  Heb er zelf met mijn ega ook twee bij verschillende banken.
  Maar pas op als je de rekening gebruikt voor je retirement extension aangaande de 8K eis bij de IMI, dan wordt de rekening op twee namen niet geaccepteerd.

  Jan Beute.

  • jan zegt op

   Kan ik ook een rekening openen op twee namen bij de kasikornbank??

 10. Hans zegt op

  Als je wettelijk bent gehuwd kan je van elkaar geen diefstal plegen.
  Groeten,
  Hans.

  • Lung addie zegt op

   Alleszins een heel waardevolle toevoeging. Volgens de Belgische (Nederlandse)wetgeving is dat idd wel zo maar ben je wel zeker dat dit volgens de Thaise wetgeving zo zo is? Tenslotte, geld opnemen van een rekening van een overledene is overal onwettig en dus strafbaar. Of dat nu diefstal is of niet doet weinig of niets ter zake.

 11. Pjotter zegt op

  Toevallig hier pas geleden ook info over ingewonnen bij de Kasikorn.
  Het venijn zit hem in het Engelse woord “Heirs” (Erfgenamen) denk ik in de officieële download van Kasikorn. Als Farang ben je dus standaard van de Thaise erfgenamen afhankelijk als er geen testament is, lijkt me.
  ========
  6.
  In case of a joint account where each of the co-Depositors is allowed to withdraw the deposit individually, either in full or in part, if any of the co-Depositors dies, the other surviving co-Depositor(s) shall have the right to withdraw the money from the joint account, either in full or in part. If the Bank has been informed of the death of any co-Depositor, the Bank may not pay the other surviving co-Depositor(s). The surviving co-Depositor(s), together with the administrator of the estate or the deceased’s heirs (as the case may be), shall withdraw the money or close the account unless the Bank orders otherwise.

  7. In cases where the Depositor authorizes another person to withdraw money from the deposit account on the Depositor’s behalf, if the Depositor dies without a written notice given by the Depositor’s heirs to the
  Bank, and the Bank has paid the money in accordance with the conditions given to the Bank, the Depositor shall agree that the payment made by the Bank is correct, and the Bank shall have no responsibility to the Depositor or the Depositor’s heirs.

 12. Gerard Van Heyste zegt op

  Ga naar een erkende !!! advocaat en laat een testament op maken in twee talen, Thai en Engels, je kan dit laatste nu ook gemakkelijk vertalen naar het Nederlands via google en afprinten !
  Wij betaalde 2 maal 6000 bath, was wel een beetje ingewikkeld daar er verschillende eigendommen en gronden moesten worden beschreven en we ook no een zoontje hebben ! Dus mogelijk kan het goedkoper ?

  • Pjotter zegt op

   Ik heb (nog) geen Testament laten maken, maar hier ik Korat vroeg men 5,000฿. Dus die bedragen zweven rond denk ik. In NL heb ik ooit lang geleden iets van 700€ betaald dacht ik dus deze bedragen zijn heel redelijk lijkt me.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website