Lezersvraag: Auto kopen, moet ik belasting betalen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
1 maart 2021

Beste lezers,

Na 2,5 jaar wonen in Thailand wil ik een nieuwe auto aanschaffen. Als ik het geld overmaak naar mijn bank, moet ik dan hierover verantwoording afleggen of belasting betalen?

Is het dan niet beter om het volle bedrag via Transferwise gelijk naar de autodealer over te maken?

Graag jullie advies wat ik het beste kan doen.

Bij voorbaat mijn dank.

Groet,

Arnolds

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

13 reacties op “Lezersvraag: Auto kopen, moet ik belasting betalen?”

 1. Willem zegt op

  Dat hangt ervan af. Als het spaargeld is dat er al stond vóór 1/1/21 dan betaal je geen belasting. Als het geld is dat je dit jaar buiten Thailand verdiend hebt dan wel. En uiteraard als dit geld verdiend is in Thailand dan had je al betaald moeten hebben.

 2. ruud zegt op

  Als u al belasting betaalt in Thailand, lijkt het me het handigste en veiligste dit gewoon even te overleggen op uw belastingkantoor.

  U bent mogelijk niet verplicht belasting te betalen over spaargeld dat u Thailand binnenbrengt, maar maar hoe bewijs je dat het spaargeld is dat al een jaar op je rekening staat en zal de Thaise belastingdienst dat bewijs accepteren?
  Overleggen lijkt me de veiligste route.

 3. peter zegt op

  Nee , dit is spaargeld uit buitenland, wordt niet belast door Thailand.
  Bij de overboeking moet wel duidelijk zijn dat dit uit het buitenland komt.

 4. nico zegt op

  Ik heb in het verleden een aantal keren een redelijk bedrag naar Thailand overgemaakt. Per keer onder de 10,000 euro, maar ik weet niet of dat, dat iets uitmaakt. Er is nog nooit een opmerking van enige overheid overgekomen. Mochten ze het vragen, dan kun je gewoon eerlijk zeggen dat het gespaard geld uit Nederland is, dat je gebruikt om een auto te kopen. Ik zou er niet zo bang voor zijn.

  • Jannus zegt op

   Een bedrag groote €9.999 mag je vrij en blij in je kontzak meenemen. Boven dat bedrag, dus vanaf €10K moet een bewijs van jouw bank bij je hebben en bij de douane even melden. Uiteraard bij heel grote bedragen krijg je een aantal vragen te beantwoorden. Verder geen uitvoerkosten of fiscale heffing.

 5. Jos M zegt op

  De belastingdienst in Khon Kaen kijkt alleen naar wat er binnen gekomen is in een jaar.
  Ik zou zekerheid voor alles nemen en direct via TW naar de dealer overmaken

  • Erik zegt op

   Hou er rekening mee dat TW een max kent per boeking van NL naar TH. Overigens gaat de wet in Thailand vóór wat de fiscus in Khon Kaen er van vindt maar dan loop je tegen kosten van een adviseur aan.

 6. Johan zegt op

  Mijn vrouw weet me te zeggen dat je tot max. 2 miljoen THB mag overschrijven uit het buitenland. Ga je daar over wordt dit geblokkeerd en zullen ze je vragen waar dit vadaan komt.

  • Jannus zegt op

   Bijna goed. Per keer mag je maximaal €50 duizend overmaken, mits dit een bankoverschrijving betreft. Dus vanaf jouw Nederlandse bankrekening via Transferwise naar een Thaise bank. Consumentenbond.nl heeft hier een uitgebreide website over. Geld overmaken zonder banktransitie mag tot max €1500, bv via een GWK op een NS-station. Nou is het niet de bedoeling dat je daags een fikse som geld overmaakt, dan ga je geheid vragen krijgen. Maar stel je wilt €200K naar Thailand transfereren, ga dan even jouw bankkantoor binnen en spreek evenementen af hoeveel stortingen van welk bedrag per keer.

   • Cornelis zegt op

    Stel je nu dat Transferwise in de bankoverschrijving een rol moet spelen? Dat zul je vast niet zo bedoelen……

    • Cornelis zegt op

     Ook kun je als particulier méér dan 50.000 € overschrijven, zij het dat je daarvoor dan naar je bankkantoor moet.

   • Lucien57 zegt op

    Ik ben klant bij Argenta bank in België. Die bank doet sedert enkele maanden geen overschrijvingen meer naar “niet-Sepa” bankrekeningen.

    We zijn dus aan ons lot overgelaten als we geld moeten overschrijven naar Thailand. Voorlopig lukt alles nog met TransferWise. Binnenkort wordt mijn pensioensparen vrijgegeven. Dit is een aanzienlijk bedrag. Ik ben van plan om hiermee een huisje te financieren in Thailand. Mijn probleem is dus: Hoe krijg ik dit geld hier ter plaatse? Op mijn bank hoef ik dus niet meer te rekenen.

    Heeft iemand een alternatieve oplossing (ik vrees dat grotere bedragen overmaken via TransferWise ook niet zal lukken). Alle suggesties zijn welkom.

    • Lung addie zegt op

     Beste Lucien,
     ik ben ook een Belg en had vroeger een rekening van Argenta omdat zij, toen, gratis geld overmaakten naar Thailand. Daar zijn ze reeds enkele jaren geleden mee gestopt en nu zie ik dat ze ook geen overschrijvingen meer doen, zoals jij aangeeft, naar niet Sepa rekeningen. Ik ben om deze reden toenertijd overgeschakeld naar Tranferwise. Voor grote bedragen kan er idd een probleem optreden en kan, wegens de verplichte witwas preventie, het geld in Bangkok geblokkeerd worden tot je het bewijs aanlevert dat het geld op een rechtmatige manier verworven is.
     Je mag me contacteren via mijn email: [email protected]. Ik kan je precies de meest eenvoudige en totaal legale manier uitleggen om dit geld naar Thailand over te brengen. Ik heb het tenslotte zelf gedaan toen ik hier een extensie aan het huis bouwde, mijn 800.000THB immigratierekening opbouwde en een nieuwe wagen aankocht. Het ging hem toen dus ook over enkele miljoenen THB en er was geen enkel probleem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website