Lezersvraag: Auto kopen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 februari 2020

Beste lezers,

Ik heb nu een tweetal winters (2 x 5 maanden) doorgebracht bij mijn vriendin in Thailand en was voor vervoer tot nu toe aangewezen op taxi, openbaar vervoer of haar familie (als die tijd en zin had om ons te vervoeren). Volgende winter zou ik een tweedehands auto willen aanschaffen om zelf erop uit te kunnen wanneer dat nodig is of we gewoon zin hebben om plaatsen te bezoeken. Ik heb mijn internationaal rijbewijs en verblijf hier op basis van een Non-imm- O visum, wat intussen is verlengd met een jaarextentie tot 29 december 2020.

Ik zou graag willen weten van jullie waar ik allemaal aan moet denken als ik eind 2020 een auto ga kopen.

a. Hoelang mag ik nog gebruik maken van het int. rijbewijs en/of moet ik voor een Thais rijbewijs gaan?
b. Hoe kom ik aan een Thais rijbewijs?
c. Mag/kan ik de auto op mijn naam zetten of moet dat op naam van mijn vriendin.. (die geen rijbewijs heeft)?
d. Hoe zit het met een verzekering? Welke maatschappij levert een betrouwbare verzekering ?
e. welke vraag ben ik vergeten te stellen?

Ik woon in een dorpje tussen Nahkon Sawan en Kaempang Phet, net binnen de grens van de provincie Kaempang Phet. Er zijn hier wel een paar autoverkopers, maar ik weet nu niet hoe betrouwbaar die zijn. Het zijn in ieder geval geen merkdealers.

Alle opmerkingen en adviezen zijn welkom.

Groet,

Ferdinand

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Auto kopen in Thailand?”

 1. fred zegt op

  Met een internationaal rijbewijs mag je 3 maanden na elkaar rijden in het buitenland.

  Om een Thais rijbewijs te krijgen moet je de eerste keer een internationaal rijbewijs hebben en een jaarvisum…ook een attest van plaatselijke immigratiedienst waar je verblijft in Thailand alsook een medisch attest….ook wat foto’s en copies van je paspoort en visum.
  Je eerste rijbewijs zal 2 jaar zijn. Na het rijbewijs van 2 jaar krijg je er één voor 5 jaar. Daar zijn dan geen internationaal rijbewijs noch een medisch attest meer nodig. Je kan het rijbewijs vernieuwen 3 maand voor de vervaldatum tot 1 jaar erna.
  Dit is echter allemaal wat afhankelijk van de autoriteiten ter plaatse …..het department of transport van jouw district.
  U mag de auto zetten op de naam van uw vriendin. Onze auto staat ook op naam van mijn vrouw. Iets op naam zetten van een Thai is trouwens eenvoudiger dan op jouw naam.
  Ze hoeft daar geen rijbewijs voor te hebben (had mijn vrouw destijds ook niet)
  Ga gewoon voor een goede maatschappij inzake verzekering ….AXA bijvoorbeeld.
  De meeste recente tweedehandse auto’s zijn goed in Thailand. Veel Japanse merken en die zijn heel betrouwbaar. Een auto rijdt in Thailand nooit in sneeuw of winter en de motoren draaien altijd op bedrijfstemperatuur. Een koudstart bij vriesweer kent men hier niet. Auto’s gaan hier heel lang mee.
  Is er een probleem met de auto kan dat in Thailand meestal heel goedkoop worden herstelt…..de loonkost is hier een pak goedkoper dan in Westerse werkplaatsen.
  En ja uiteindelijk moet je altijd wat geluk hebben ….maar dat geldt evenzeer voor een nieuwe auto.
  Succes.

  • Dirk zegt op

   Je mag geen 3 maanden met een internationaal rijbewijs rijden.
   Dat mag slechts 90 dagen.

   • Jasper zegt op

    Klopt als een zwerende vinger. Wat veel mensen zich overigens niet realiseren, is dat als je op een toeristenvsium, of een O visum binnenkomt, en dus even het land uitmoet na 2 of 3 maanden, dit weer van voren begint. Ik heb 11 jaar met een O visum, elke 3 maanden even naar Cambodia, gewoon met mijn internationale rijbewjs gereden, volgens de letter van de wet.

   • Ben zegt op

    Ik heb het dan verkeerd begrepen bij de A.N.W.B. Deze instantie gaf me de zekerheid dat het nieuwe en juiste internationale rijbewijs 1 jaar geldig is. Niet ieder internationaal is geldig in Thailand.

    • TheoB zegt op

     Ben,
     Je hebt ‘t niet verkeerd begrepen.
     Het A.N.W.B. internationale rijbewijs heeft een maximale geldigheid van 1 jaar.
     Maar…
     De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat (alle?) buitenlanders maximaal 90 dagen met een internationaal rijbewijs in Thailand mogen rondtuffen. Na een ononderbroken verblijf in Thailand van meer dan 90 dagen moeten zij over een Thais rijbewijs beschikken.

 2. L.E.Bosch zegt op

  @Ferdinand,
  De auto op naam van je vriendin zetten mag dan volgens fred eenvoudiger zijn dan op je eigen naam,
  (ik zie trouwens niet in waarom dat zo is), maar realiseer je dan wel , dat wanneer het uit is met de liefde, je ook je auto kwijt bent.

 3. klaas zegt op

  Voor advies inzake verzekering kun je goed terecht bij AAinsurance brokers in Hua Hin. Nederlands gesproken en biedt meerdere maatschappijen aan. Heb zelf daar een fijn advies gekregen!

 4. john zegt op

  fred zegt: attest van plaatselijke immigratiedienst nodig om een thais rijbewijs te verkrijgen. Dat attest heet “residency certificaat. Ofwel bewijs dat je ergens permanent woont.
  Terzijde, weet niet of het handig is om een auto te kopen. Staat dus 7 maanden per jaar stil. Je zult waarschijnlijk wel iets aan de auto moeten doen voor je ermee op pad gaat. De auto huurtarieven zijn in thailand niet zo hoog. Zeker te overwegen ipv de zorg voor een auto op je te nemen. Temeer omdat , als er zeven maanden per jaar een auto niet gebruikt wordt je vriendin mogelijk nauwelijks kan weigeren om deze niet in gebruik zijnde auto door naaste kennissen en familie te laten gebruiken. Thaise gewoontes of gevoel voor verplichtingen moet je niet onderschatten.!

  • Ferdinand zegt op

   Mijn auto in NL staat ook 5 mnd stil en staat in de garage.. Ik ontkoppel dan de accu en haal hem uit de wegenbelasting. Tot nu toe ging dat prima..

   • l.lagemaat zegt op

    Indertijd heb ik de auto aan een druppelaccu oplader gekoppeld. Daarvoor door de vele elektronica was de accu leeg bij terugkomst, . Later geen probleem.

    Uit de wegenbelasting halen kostte indertijd 20 – 30 euro.Het jaar daarop meer!

 5. eugeen zegt op

  Je kan als farang je auto op jouw naam kopen. Document nodig van de immigratie met het adres waar je verblijft. Ik heb heel goede ervaring met AXA verzekering Thailand.
  Een gouden raad: als je vriendin geen rijbewijs heeft, neem dan de papieren en autosleutels mee naar je thuisland als je niet in Thailand bent.

 6. Henk zegt op

  https://www.facebook.com/marketplace/item/122269865794148/

 7. Herbert zegt op

  Je behoeft geen jaarvisum te hebben met een 3 maanden visa gaat het ook en door een vast woonverblijf maar dat kan zelfs een hotel cq guesthouse waar je ze aanmelden bij immigratie via het TM 6 formulier al een Thais rijbewijs bekomen.
  Met die aanmelding kan je hier in Chiang Mai via tourist visa center een formulier verkrijgen waarmee je een auto op eigen naam kunt krijgen.
  Een 2de hands auto is gewoon op goed geluk kopen en hopen dat hij onderhouden is en of zoek iemand die er enig verstand van heeft er zijn altijd wel farang die je daarbij kunnen helpen ben zelf monteur geweest dus dat scheelt voor mij zelf bij aankoop.

  • fred zegt op

   Als je geen jaarvisum hebt kan je in sommige gevallen ook een rijbewijs bekomen maar nooit één voor vijf jaar. Maximum één van 2 jaar.
   Maar zal ook weer afhangen van de plaatselijke overheden.

   • herman zegt op

    heb een visa voor 3 maand en een thais rijbewijs ( voor 2 jaar) kan echter probleemloos verlengd worden met 5 jaar mits reactitest en medisch attest , maar dat is voor de Thai ook zo.

 8. Dick1941 zegt op

  Ferdinand,
  wat Fred zegt is grotendeels waar. Aanvragen Thai rijbewijs vrij eenvoudig. Simpele test om kleuren van stoplichten te onderscheiden en reactietijd. Binnen een uur loop je weg met het begeerde stukje plastic.
  Goede 2e hands auto bij Sure die met Toyota samenwerkt. Bij de handel wordt je zeker als farang belazerd, alles beloven niets waarmaken en garantie tot de deur.
  Ik heb erg goede ervaring met Honda (Jazz en CRV)en Nissan (March) en onderhoud bij dealer betrouwbaar en niet veel duurder dan de vele sjacheraars die zelfs 2e hands accu’s leveren voor nieuw.
  Verzekeraar Mitsu( onderdeel van Mitsubishi) erg goed.Kijk bij vergelijking of de mandatory dekking, verplichte basis 3rd party) in de premie zit (ca. THB 685), moet je laten zien bij kenteken registratie.
  Auto kan eenvoudig op je eigen naam gezet worden. Jaarkosten kenteken ca. THB 2000 afhankelijk van motorinhoud meen ik.
  Neem automaat die belast motor en andere onderdelen minder, dus beter in 2e handsauto’s hier en zijn zeer betrouwbaar. Ook relaxter in het krankzinnige verkeer hier.
  Succes,
  Dick

 9. Peter de jong zegt op

  Hoi Ferdinant
  Huur een auto
  Prijs voor 5 maanden zal echt niet erg veel zijn
  Op elk vliegveld zijn wel div autoverhuurbedrijven
  Meestal nieuwe auto,s allrisk verzekerd enz
  Afhalen en brengen ook geregeld
  Van niemand afhankelijk
  Kan je vanuit belgie of nederland gewoon regelen
  7 maanden stil staan ,of bij terugkomst je auto niet in de staat van achterlaten terug vind ,behoren tot de realistishe mogenlijkheden
  En onderhoud is niet jouw probleem
  Google gewoon is ,en vraag wat offertes aan bij de bekende verhuurbedrijven
  Gr peter

 10. Ferdinand zegt op

  Beste mensen,

  Iedereen hartelijk bedankt voor de vele tips / adviezen.
  Ik ga eerst eens achter de huurprijzen aan, want voor de prijs van een goede tweedehandse auto kan ik vast meerdere jaren een auto huren.

  En Dick1941 geeft mij goede moed ivm het Thaise rijbewijs.. ik dacht dat je een examen moest afleggen, maar dat blijkt niet zo te zijn behoudens wat testen.

  Ik hoop volgende week zondag naar Nederland terug te vliegen en ben eind september hier weer terug voor dan 6 maanden.. als het coronavirus geen roet in het eten strooit..

  Nogmaals dank.

  Groeten
  Ferdinand

  • l.lagemaat zegt op

   Dick 1941 is erg summier over het behalen van het rijbewijs.

   De theorie die afgelegd moet worden via een computer, is via internet op te zoeken en te leren.
   50 vragen, die tenminste 46 goed moeten zijn. Diepte kunnen zien.Informeer eens in de omgeving
   of een rijschool aanwezig is, die verder informatie kan geven. Succes.1

   • herman zegt op

    heb geen theorie moeten afleggen, medisch attest halen bij de docter, filmpje kijken, kleurentest doen en dat is het. Je moet wel meebrengen copie rijbewijs en internationaal rijbewijs je rijbewijs gaat naar de ambassade voor legalisatie en vertaling verder nog een bewijs van woonst en een copij van je paspoort en visa.Laat je vrouw gewoon even informeren op de dichtsbijzijnde immigratiedienst daar zit meestal ook de dienst rijbewijzen.En als je een motorrijbewijs hebt kun je die beide tegelijkertijd aanvragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website