Lezersvraag: AOW en de gevolgen door een gezamenlijk huishouding

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
17 september 2020

Beste lezers,

Ik ben een alleenstaande AOW-er en wil een Thaise vriendin laten overkomen voor 90 dagen vakantie in Nederland. Zodoende ook bij mij thuis onderdak verschaffen, wanneer we thuis zijn van andere trips in Nederland en of Europa.

Wie heeft hier met gelijkwaardige omstandigheden ervaring mee met respect tot het voeren van een gezamenlijke huishouding c.q. een al dan niet zogenaamd gehuwde pensioen?

Groet,

Ruud

Rating: 3.00/5. From 1 vote.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: AOW en de gevolgen door een gezamenlijk huishouding”

 1. Erik zegt op

  Ruud, kijk eens op deze site van de SVB. Je bent niet de eerste die tijdens vakantie iemand in huis haalt. Het hangt van veel factoren af maar vul het vraag- en antwoordspel in en je krijgt resultaat. In geval van vragen kun je bij de SVB terecht.

  https://www.svb.nl/nl/aow/alleen-wonen-of-met-1-of-meer-personen/check-uw-situatie

  • Ruud zegt op

   Ik was ook al zover gekomen Erik maar het enigste ” duidelijke” was dat de bijdrage aan het huishouden enige omvang moest hebben en vaker zijn dan af en toe. In ieder geval hebben ook de antwoorden van Harry en Tooske mij overtuigd dat die 90 dagen geen probleem kan zijn wat betreft de AOW uitkering.u zijt allemaal bedankt.

 2. harry zegt op

  Beste Ruud,
  Denk dat je 2 begrippen door elkaar haalt.Je zegt immers dat je een vriendin voor 90 dagen op vakantie wil laten komen.Dat valt onder kort verblijf, er is dan ook geen sprake van een duurzame gezamenlijke huishouding.Neem aan dat je weet aan welke voorwaarden je moet voldoen om een Schengen visum voor je vriendin te verkrijgen.Is hier op het blog reeds genoeg over geschreven .
  Haar verblijf voor 90 dagen zal geen invloed hebben op je a.o.w.
  Wat je aanhaalt wat betreft gezamenlijke huishouding c.q.gehuwde pensioen , maak ik uit op dat het verblijf langer dan 90 zal zijn.Dan gaan hele andere regels gelden, ook daar is al veel over geschreven op dit blog.
  Wens je succes met het verkrijgen voor een visum voor je vriendin.Misschien wil je ons op de hoogte houden hoe het verloopt.Hou er rekening mee dat op dit moment nog steeds de regel van kracht is dat ook een Thai bij terugkomst Thailand 14 dagen in quarantaine moet.Meer info is natuurlijk altijd welkom.

  harry

 3. tooske zegt op

  Ruud,
  zolang je vriendin niet staat ingeschreven bij de gemeente (GBA) is ze gast en bestaat ze niet voor de SVB.
  No problem dus.

 4. Erwin Fleur zegt op

  Beste Ruud,

  Kijk even bij deze link.

  https://ind.nl/kort-verblijf/Paginas/vakantie-en-familiebezoek.aspx
  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website