Beste lezers,

Als de Coronacrisis voorbij is wil ik een Thaise vrouw ontmoeten waarmee ik via internet al langer serieus contact heb. Als het klikt dan wil zij naar Nederland komen.

Zij heeft mij verteld dat haar familie het niet breed heeft en zij (deels) voor hen zorgt. Ik snap dat en accepteer dat. Zij heeft nog niet om geld gevraagd maar ik zou zelf met een redelijk aanbod willen komen. Ik heb een modaal inkomen.

Kunnen jullie mij adviseren, c.q. criteria aanreiken voor de hoogte van het bedrag?

Alvast bedankt!

Groet,

Boy

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

31 reacties op “Lezersvraag: Advies over de financiële ondersteuning van een Thaise vrouw”

 1. Henk zegt op

  Tja, wat te doen: je kunt het ook wat kalmpjes aan doen. Als het allemaal al in de planning zit, laat haar eerst maar eens een paar weken naar Nederland komen voor een vakantie. Vraag Rob V. naar de vereisten hoe dit aan te pakken inzake het aanvragen van een Schengenvisum. Als blijkt dat het klikt tussen jullie beiden, ga dan zelf op vakantie naar Thailand en neem de persoonlijke en familie-omstandigheden in ogenschouw. Als het vervolgens zo is dan je nog steeds meent haar familie te moeten ondersteunen, vraag haar dan wat haar financiële steun aan hen is, en ga voor jezelf na of je dat bedrag wil overnemen van haar als jullie besluiten dat zij definitief naar Nederland komt, tzt. Nu al gaan doneren omdat je verliefd bent of dringend op zoek naar een relatie etc etc lijkt mij niet handig. Leer haar eerst maar eens beter kennen.

 2. Michel zegt op

  Ik heb destijds de goede afspraak gemaakt dat, als ze effectief haar familie wil ondersteunen, ze zelf zal moeten gaan werken en dat ze vrij kon beschikken over haar volledig salaris.

  Hou er rekening mee dat eenmaal je geld opstuurt naar de familie het risico bestaat dat ze alsmaar meer zullen vragen. Een buitenlander wordt meestal aanzien als een geldkoe waar men maximum zal van profiteren. Pas ook op met die verhaaltjes dat de kinderen de ouders ondersteunen. Dat is hoe langer hoe minder het geval. Te pas en te onpas zal er wel iets gebeurd zijn (ziekte … ongeval …), zeker als ze ondervinden dat er geld wordt gestort zonder morren.

  Een bedrag plakken op wat je maandelijks kunt ‘schenken’ is een persoonlijke visie. Het modale inkomen van een Thaise werknemer bedraagt ca. 8000THB. In bepaalde regio’s kunnen ze daar ruimschoots mee verder.

  Een goede raad: stel je grenzen en maak duidelijke afspraken. Veel huwelijken lopen spaak door financiële perikelen. Meestal zal de vrouw dan de kant van de familie kiezen om geen gezichtverlies te lijden.

  Ik ben al jaren gelukkig gehuwd met mijn Thaise echtgenote. Ik hoop voor jou alvast hetzelfde. Goede afspraken en vertrouwen zijn de basis van dit alles.

  • Cees+van+Meurs zegt op

   Wat de wet voorschrijft wordt in veel gebieden in de E-saan niet uitgevoerd. Ik heb het niet over de grote ondernemingen of fabrieken. Hier op het platteland zijn ze al blij met minder.
   En de meeste zijn dagloners blij als er al wat te verdienen valt.

   • Michel zegt op

    Juist Cees, jouw stelling klopt volledig met de werkelijkheid.

    De inhoud van een artikeltje opgesnord op internet (met wat cijfers voorgedragen door de overheid) is helemaal niet in overeenstemming met wat er in de praktijk gebeurt. Ik ben er quasi zeker van dat het gemiddeld maandloon rond de 8000 THB bedraagt. Velen doen het zelfs met minder en zijn inderdaad blij als er wat brood op de plank komt.

    Diegene die goed verdienen hebben trouwens geen nood aan financiële ondersteuning. De vrouw waarvan sprake in dit onderwerp zal wel van armere afkomst zijn want anders had haar familie geen bijkomende ondersteuning nodig.

  • Rob V. zegt op

   Er is een verschil tussen mediaan en gemiddeld inkomen. Een gemiddelde kan een sterk vertekent beeld geven als de verschillen in de cijfers erg groot zijn. Daarom kregen we op school les in het berekenen van modus, mediaan en gemiddelde. Thailand is een land met 1 van de meest of ronduit het meest ongelijke verdeling in inkomen ter wereld (!). Het gemiddelde inkomen van een Thai zou best eens flink af kunnen wijken van het mediaan (modaal) inkomen. Cijfers voor het modaal inkomen kan ik voor Thailand niet vinden.

   Wel even op een bierviltje uit te rekenen:
   Minimum inkomen per maand: 330 thb x30,5 dagen= 10.065 thb per maand
   Het gemiddelde inkomen is zo’n 14.650 thb per maand voor januari 2021.
   Het modaal inkomen zal waarschijnlijk ergens tussen die twee liggen.

   Nog een derde maatstaaf: iemand die fulltime werkt met een Bachelor diploma zal grofweg een start salaris hebben van 20 duizend baht per maand.

   https://tradingeconomics.com/thailand/wages

   Met die cijfers in het achterhoofd is echter het belangrijkste:
   – Wat kan Boy missen? Wat wil hij missen?
   – Wat heeft zijn lief nodig? Wat wil ze hebben?

   We kunnen niet in Boy zijn portemonnee kijken, en ook niet die van zijn lief. Heeft Boy een goede baan dan kan hij meer betalen. Maar hij kan ook principieel stellen “ik ga niet meer dan … % van een minimum of gangbaar Thais inkomen aan steun geven”. Zijn lief kan daar tegenover stellen dat zij met meer of minder af kan/wil.

   Wat ik zou doen: als het onderwerp ondersteuning ter sprake komt samen: praten aan wat voor bedrag nodig of gewenst is. Daarbij kun je in het achterhoofd houden dat dit bedrag afbouwen veelal geen optie is. Boy zal dus voor zichzelf en zijn lief eerlijk moet zijn over wat hij kán missen en wíl missen en zij lief moet aangegeven hoe nauw het water aan haar lippen staat. Het minimumloon en gemiddelde maandloon kan Boy daarbij als peilstok gebruiken. Het is dan aan hen tweeën of ze principieel 50% 100% 200% of 900% van die maandbedragen als fatsoenlijk achten. Je kan er alle kanten mee op…

   • TheoB zegt op

    Rob,

    Het bruto wettelijk minimum dagloon in Thailand ligt, afhankelijk van de provincie, sinds 1-1 2020 tussen ฿313 (Narathiwat, Pattani en Yala) en ฿336 (Chonburi en Phuket), exclusief de eventuele reiskostenvergoeding en de gebruikelijke lunch(vergoeding).
    https://www.mol.go.th/en/minimum-wage/
    Veel minimumloners met een vast contract hebben één onbetaalde vrije dag per week, één betaalde vakantiedag per maand en betaalde nationale feestdagen. Dat levert in Chonburi en Phuket gemiddeld ฿336 x (366-52)/12 = ฿336 x 26,17 = ฿8792 per maand op. In Narathiwat, Pattani en Yala ฿8190.

    @Boy,
    Afgaande op de summiere informatie die je geeft adviseer ik je om een letterlijke koude douche te nemen om jezelf te behoeden voor een mogelijk spreekwoordelijke koude douche. Wacht met financiële steun tot je elkaar minstens ettelijke maanden in levenden lijve en dagdagelijkse beslommeringen hebt meegemaakt. Actions speak louder than words.
    Wees naar haar open en eerlijk over jezelf en hoop dat zij open en eerlijk is naar jou toe. Als financiën ter sprake komen haar ook laten weten hoe hoog jouw totale kosten van levensonderhoud zijn.
    Artikel 1563 van de ‘Civil and Commercial Code’ bepaalt dat kinderen hun ouders moeten onderhouden. Wat dat onderhouden moet inhouden wordt niet vermeld, zodat deze wet niet te handhaven en dus een loze letter is. Ik heb de indruk dat het vaak de dochters zijn die voor onderhoud en zorg van ouders opdraaien.
    http://library.siam-legal.com/thai-law/civil-and-commercial-code-parent-child-section-1561-1584-1/
    Het staatspensioen is ฿600 voor 60+, ฿700 voor 70+, ฿800 voor 80+ en ฿1000 voor 90+. Daarnaast zijn er ook nog invaliditeitsuitkeringen in dezelfde grootteorde
    Mijn vriendin kon in Korat overleven op zo’n ฿5000 per maand, dus op het platteland moet dat zeker kunnen.

    • Rob V. zegt op

     Beste Theo, ja mijn bierviltjes berekening kan in de praktijk lager uitvallen door regionale verschillen, aantal vrije dagen etc. En zoals we weten krijgt niet iedereen het minimumloon. De 10-14K waren dus puur als grove schets. Mocht het onderwerp steun ter spraken komen en 1 van beiden denkt dat 2 duizend of 20 duizend een moo maandelijks startbedrag is dan geeft dat bierviltje aan hoe dat in verhouding staat tot een maand lang (heel hard) werken.

     Zelf heb ik overigens nooit een vast bedrag aan steun gegeven. Mijn lief werkte en met haar salaris van 22-25 duizend thb redde ze zich bijna altijd wel. Sporadisch heb ik met 50-100 euro bijgesprongen. Mijn inkomen destijds was iets van 400 euro (inwonend). Zo zie je maar dat het net van de situatie af hangt wat een mooie oplossing is. Eigenlijk had ik dit onderwerp links laten liggen want “het hangt er maar net van af hèh, van beiden partners en hun situatie” zou mijn standaard antwoord zijn.

     • TheoB zegt op

      Hoi Rob,

      Ik heb jou genoemd in de aanhef, maar de eerste alinea van mijn reactie was ook bedoeld voor anderen en met name Boy, omdat ik het idee heb dat hij nog weinig weet over Thailand in de breedste zin van het woord.

      @Boy,
      Wel goed van jou om je vraag op dit forum te stellen. De reacties op dit forum hebben voor het overgrote deel de intentie helpend te zijn (dankzij de moderatie?).
      Ikzelf heb eerst een paar maanden bij mijn vriendin op elkaars lip gewoond en de dagelijkse praktijk meegemaakt, waarbij de kosten van levensonderhoud naar rato van inkomen zijn gedeeld. Pas toen ik er van overtuigd was dat ik verder wilde met haar en mijn geld goed besteed zou worden ben ik begonnen met (f)incidentele ondersteuning van en investeringen in haar.
      Mocht je op enig moment om wat voor reden dan ook besluiten haar financieel te steunen staat het je altijd vrij om daarmee te stoppen. Je bent niet verantwoordelijk voor haar, nog minder voor haar ouders en het is per slot van rekening jouw geld. Echte liefde kun je niet kopen.

  • Erik zegt op

   Niet iedereen heeft altijd alle dagen werk, helemaal in de Isaan niet. En in de periferie is het soms ‘voor jou tien anderen’ als men aandringt op het minimumloon, precies zoals Michel hieronder schrijft. En naar de rechter stappen? Daar heeft men geen geld voor, en doe je het wel dan word je de paria van de streek en krijg je nooit meer werk.

  • peter zegt op

   volstrekt onjuist is toch een harde mening.

   30 x 350 = 10500bht
   20 x 350 = 7000nht

   dan ligt 8000bht aardig in het midden oftewel ca.

   En vr Henk, als je modaal inkomen hebt begin dan inderdaad zoals hier al geschreven met een laag bedrag, hoger kun je dan wel maar terug naar laag wordt toch lastig, of als gezichtsverlies gezien.
   150euro is al ongeveer 5500bht.

   succes en veel geluk saampjes

  • Bert zegt op

   Ik ben a
   l 28 jaar samen met mijn vrouw en wij ondersteunen schoonmoeder iedere maand met Thb 3.000 en mijn schoonbroer zelfs Thb 4.000. De rest niets want die kunnen het niet missen.
   Samen met haar AOW heeft ze dus Thb 8.000 per maand. |daar kan ze goed van rondkomen want het huis is afbetaald en één zoon woont nog thuis en die betaald water en electra.
   Dat goed rondkomen is voor de normale dagelijkse uitgaven, want als er iets kapot is (tv, wasmachine, koelkast e.d) kopen mijn vrouw en schoonbroer dat samen nieuw want dat kan ze toch niet zelf bij elkaar sparen.

 3. Jacq zegt op

  Ze redden het zich ook zonder jou dus alles wat je opstuurt is meegenomen.
  Zolang ze er niet over beginnen zou ik niets opsturen. Vaak wordt de vrouw als ze te kennen geeft dat ze met farang gaat gezien als aanspreek punt als ergens geld vandaan moet komen. Voor je het weet zit zij en jij in een vicieuze cirkel waar je niet in wil zitten.
  Een voorbeeld mijn vrouw maakte voordat ze mij leerde kennen elke maand 1500 bht over aan haar moeder. Toen ze ontdekte dat ze met farang ging werd het snel 3000 toen kwam de rest van de familie erbij en werd ze bestookt door telefoontjes waar ze doodongelukkig van werd. Er moest zelfs een huis komen. Uiteindelijk heeft dat onze relatie gekost naar mijn inziens van toedoen van familie.
  Dus mijn advies zoek door totdat je een vrouw vind van gelijkwaardig niveau die zichzelf kan ondersteunen.

 4. Roel zegt op

  Mijn advies (voor wat het waard is): leer haar eerst goed kennen vooraleer je haar je eerste cent belooft. Je hebt haar nog nooit ontmoet en je eerste bezorgdheid is haar familie ondersteunen?

  In Thailand dromen veel vrouwen ervan een Farang te ontmoeten. Ze denken dat elke buitenlander rijk is maar vergeten veelal dat ook wij moeten werken voor onze centen. Het internet staat vol met verhaaltjes van Thaise vrouwen die hun echtgenoot volledig gepluimd hebben en hen daarna bedankt hebben voor hun diensten.

  Ik zie hierboven bedragen van 11000 THB/maand. Heel wat gewone werknemers verdienen niet eens zoveel. Ik ken enkele gevallen hier in de omgeving waar de buitenlander lastig gevallen werd door de ganse familie om alsmaar meer geld los te peuteren. Dit zijn onhoudbare situaties. Ga eerst maar eens goed op verkenning met wie je echt te doen hebt en probeer die financiële ondersteuning maar zo lang mogelijk uit te stellen.

 5. Jos2 zegt op

  Ik weet via mijn Thaise vrouw dat heel veel Thai elke maand geld sturen naar ouders, kinderen, andere verwanten, maar tevens dat voor heel veel van die vrouwen het elke maand een grote opgaaf is. De meeste van die vrouwen werken op uitzend- of payrollbasis in ongeschoolde laagbetaalde posities, vaak in 5-daagse werkweken. Prettiger of schoner of beter betaald werk vinden lukt zo goed als niet, (geen beroepsopleiding, slechte taalbeheersing, geen eigen vervoersmogelijkheden), volledige werkweken zijn nodig om eigen huishouden en opvoeding van kinderen op orde te houden. Als geen geld naar Thailand gestuurd behoefde te worden was er veel meer tijd om bv een de NL-taalvaardigheid bij te spijkeren, een hobby te ontwikkelen, wat meer te doen dan enkel de rollen spelen van echtgenote, moeder, en huishoudster. Maar dit alles is vaak waarom hun mannen hen haalden. Het begint in de beste gevallen romantisch, veel vaker vanuit economische motief, en eenmaal na jaren in Nederland sluipt saaiheid, sleur en gewenning binnen.

 6. KhunTak zegt op

  Leuk dat je al langer contact hebt met haar via internet.
  Dat je overweegt om zelf met een maandelijkse bijdrage wilt komen, sorry, maar vind jij dat nou zelf een goed idee?
  Er zijn er heel veel Nederlanders en Belgen die jou een goed advies kunnen en willen geven.
  Probleem alleen is dat geen enkele dame hetzelfde is en toevallig jou dame misschien totaal anders is dan al die anderen.
  Misschien is het handiger om nou eerst zelf eens een bezoek te brengen aan haar en misschien haar familie.
  Je krijgt dan een beter beeld van haar en haar leefomstandigheden.
  Ik zou trouwens eerst eens een paar weken met haar alleen doorbrengen.
  Misschien heb jij geluk met deze dame, maar er zijn er velen die verblind door de liefde veel of zelfs heel veel zijn kwijt geraakt.
  En dan heb ik het niet alleen over geld, maar ook bv over een gebroken hart.
  Ik wens je succes en wijsheid

 7. Rob zegt op

  Begin zo laat als mogelijk met het sponsoren. Zo is het ook makkelijker de intenties van de dame in te schatten. Ik zou persoonlijk wachten met geld sturen voordat de eerste ontmoeting heeft plaatsgevonden. Mijn ervaring leert dat zodra er geldzaken in zo een lange afstandsrelatie komen de hele vriendschap opeens veel complexer wordt. Zij zal met als maar meer smoesjes komen om geld te ontvangen van jou. Makkelijk toch zo een wandelende ATM?
  En als jij dan toch doet besluiten zo nu en dan wat centen te storten. Begin dan laag
  En verbaas je niet als zij over een tijd zegt : Maar wat heb jij dan voor mij gedaan om mij te helpen? Helaas spiegelen sommige dames het beeld van een boom waar wij de Euro, ‘s vanaf plukken. Blijf scherp. Ga niet teveel op die roze wolk zweven. Woorden zijn maar woorden. Iedereen kan zeggen dat jij de ware liefde in hun leven bent. Kijk naaar de daden, lichaamstaal eb acties. Al is dat nu heel moelijk op afstand. Ik lees hier een bedrag van 11.000 THB. Toch effe 300 euro. Als zij er zo nog een paar Farang strikt. Dan zit ze goed.

 8. Hans Struijlaart zegt op

  Er zijn veel “golddiggers” op internet. Dus wees voorzichtig. Als je eenmaal begint met geld sturen dan schep je een bepaalde verwachting. Haar naar Nederland halen is een dure grap hoor. Niet alleen de reis, maar ook de rest wat er allemaal bijkomt. Papieren, paspoort, verzekering etc. Hou rekening met 4000 euro voor 3 maanden. En wat gaat ze dan doen in Nederland? Van jouw geld leven denk ik. En verder thuis zitten tot je van je werk komt? Ze kent verder niemand. Die gaat zich al heel snel vervelen en heimwee krijgen. Ze heeft nu een inkomen in Thailand, dat heeft ze straks niet meer als ze in Nederland komt. Op dit moment sowieso geen optie i.v.m. Corona. Daarnaast heb je haar nog nooit ontmoet, is toch iets anders dan chatten via internet. Ik zou eerst maar eens zelf 1 maand naar Thailand gaan, voordat je geld gaat overmaken, kijken of het in werkelijkheid ook klikt tussen jullie. Ik vraag me ook af of je zelf wel eens in Thailand bent geweest, daar heb je het niet over in je verhaal. Ook niet onbelangrijk lijkt me. Ik weet ook niet of ze kinderen heeft en of het leeftijdsverschil groot is tussen jullie. Ook niet onbelangrijk. Mogelijk kun je in juli al (indien gevaccineerd) naar Thailand afreizen. Kan nu ook, maar dan moet je 14 dagen in quarantaine.

 9. Dirk zegt op

  Geef geen geld !
  Koop zelf dingen die ze nodig hebben. Bv sanitair, auto, landbouw materiaal….
  Ga na of de prijs die gevraagd wordt reeel is. Dwz heeft de familie het al niet op een akkoordje gegooid met verkoper…..
  Verliefdheid is een slechte raadgever……
  In slechts een klein gedeelte van de gevallen is de liefde echt, voor ongeveer 20 % is de relatie een win win situatie. De overgrote meerderheid zit in de zak !

 10. Jozef zegt op

  Hallo Boy,
  Er is niks verkeerd om om iemand die je kent te steunen indien nodig, maar dit plan lijkt me toch iets te voorbarig.
  Ik wil ook wel een paar maanden met jou chatten als me dat na verloop van tijd 300€ opbrengt.
  Zoals je leest in de reacties van mannen die jarenlange ervaring hebben met Thaise dames, volg hun raad op, het ware geluk is slechts voor enkelingen weggelegd, ik ken meer verhalen met slechte afloop dan goede afloop.
  Ga naar dit prachtige land, en leer van wat je rondom je ziet, bezoek haar thuis, kijk hoe ze leven en wat ze hebben of net niet hebben en baseer je daarop.
  En idd, bvb een nieuwe ijskast of vervoermiddel ( brommertje) is mss belangrijker dan geld, temeer je niet weet of vader het opdrinkt of vergokt.
  Ik wens je veel succes, wees niet bang om aan deze relatie te werken, maar wees toch op je hoede.
  Jozef

 11. BramSiam zegt op

  Ik lees hier vooral advies om voorzichtig te zijn en niet teveel te geven. Op zich verstandig en ik wil niet suggeren dat je met geld moet smijten. Er is echter ook een andere kant. Als je een goede partnerr hebt in Thailand en je gunt die een goed leven, even goed als je eigen leven, dan scheep haar/hem niet af met een fooi. Dat er veel armoede is in Thailand en dat velen aan de onderkant van de samenleving weinig hebben betekent niet dat je partner ook maar op een houtje moet bijten. Veel slecht opgeleide Thais hebben een gering verdienvermogen. Wie wel eens boodschappen doet in een supermarkt in Thailand weet dat je met Bht. 10.000 in de maand niet ver komt. Zeker niet als er ook nog huur betaald moet worden en misschien een autootje gereden en/of er kinderen zijn.
  Wat je wilt bijdragen is van een aantal dingen afhankelijk.
  – wat kun/wil je missen
  – hoe goed vertrouw je je partner
  – wat zijn de behoeften van je partner
  – wat gun je je partner
  In een goede relatie is gelijkwaardigheid van belang en wederzijds begrip. In de reacties lees ik vooral veel wantrouwen. Wantrouwen lijkt me een slechte basis voor een relatie. Anderzijds is naïvitet en blinde verliefdheid dat ook. Een algemeen advies valt m.i. niet te geven. Ieder moet zelf bepalen hoe hij omgaat met eventuele support aan een partner.

 12. Henk zegt op

  Regelmatig valt een dergelijke vraag als die van @Boy te lezen. Kennelijk is er een behoefte te supporteren als het contact prettig verloopt, en gevoel van verbondenheid ontstaat en daarna het daadwerkelijk iets willen doen voor die sympathieke ander. Niets mis mee als je elkaar kent, maar zover ik lees kent @Boy zijn digitale vriendin enkel virtueel. Het internet biedt nou eenmaal die mogelijkheid. Maar ik zou niet zomaar geld gaan overmaken. @Boy zegt zelfs dat van haar kant geen vraag in die richting is gesteld. Hetgeen betekent dat zij en haar familie het redden: ze zullen het niet breed hebben, maar zijn ze ongelukkig? Ik kan me voorstellen dat @Boy eerst gaat kennismaken met haar in Thailand, in plaats van haar voor een vakantie naar Nederland over te laten komen. Dat zijn voor haar ook kosten. @Boy zou dan voor die kosten volledig garant moeten staan. Ze zal ook niet met lege handen willen komen, en wat geld bij zich willen hebben. De vraag is of zij zich dat kan permitteren? Mij lijkt dat @Boy gaat kennismaken en zich op de hoogte stelt in Thailand zelf.

 13. John Chiang Rai zegt op

  Ik zou ze eerst is naar Nederland laten komen, zodat ze überhaupt een gevoel krijgt wat in Europa een modaal inkomen betekent,en wat hier alles van betaald dient te worden.
  Maak geen geheim van je maandelijkse kosten,neem haar zoveel mogelijk mee om in te kopen,en breng haar vooral de hoogte van de prijzen bij.
  Laat haar zien wat het openbare vervoer kost,en een eventueel ander vervoermiddel zoals misschien een nodige auto,en ga vooral niet de grote makker spelen dat dit voor jou allemaal een kleinigheid is.
  Voor veel Thai zal een modaal inkomen,zonder enige kennis van verplichte kosten,een klein vermogen lijken.
  Kortom als ze nooit in Europa geweest zijn,hebben ze geen enkele weet wat hier het normale leven kost.
  Van de andere kant heb je ook genoeg Europese mannen,die net zo onwetend over de prijzen en leefkosten in Thailand zijn.
  Ze denken dat ze best 3 a 400 Euro per maand sturen kunnen,en gaan hierbij totaal aan het feit voorbij,dat dit voor velen een compleet maandloon betekent.
  Ik zou als ik financieel knap zat,best een verliefde schoonzoon ergens op deze wereld willen hebben,die mij in Europa iedere maand een maandloon stuurde,en mijn dochter aanraden je nooit te verlaten.
  Bovendien is alles wat je nu financieel besluit,om dat de Thai familie hier mee rekenen gaat,niet makkelijk meer terug te draaien.
  Eerst als zij meer inzicht heeft in jou maandelijkse kosten,kun je samen voorzichtig gaan praten,dat je af en toe hier en daar hulp wil aanbieden.
  Spreek zonder, dat het voor sommigen misschien gierig klnkt,geen vaste maandelijkse bedragen af,maar ondersteun alleen zo hier en daar,waar jij denkt dat het verantwoord en nodig is.
  Alles aan vaste maandelijkse bedragen,bevorderd gemakzucht en gewend raken,en mocht jou vrouw denken dat het toch meer moet zijn, kan ze door eigen inzet overal in Nederland een betaalbare job zoeken,die iets meer mogelijk maakt.
  Bekijk iedere keer als je in Thailand bent het gedrag en de uitgaven van haar familie,en draai bij personen die overmatig alcohol genieten,kaartenspelen,teveel gokken,de financiële kraan meteen dicht.
  Probeer de liefde van jou Thaivrouw nooit te kopen,om voor haar genoegen de hele familie financieel tevreden te gaan stellen,want dan kom je net zoals velen reeds voor jou,van de koude kermis naar huis.

  • Henk zegt op

   Wat een raar advies. Een arme vrouw uit Thailand die van haar schamel inkomen haar familie ook nog eens onderhoudt en probeert hun situatie te beteren door met een farang een relatie te zoeken en aan te gaan, moet naar NL/BE komen om te zien dat westers levensonderhoud en levensstijl klappen duurder is dan in haar moederland. En deze excursie met de bedoeling dat zij snapt dat zij niet zomaar een eventuele Europese partner om ondersteuning kan vragen. Kortom: een realistische onderdompeling in onze welvaart zal haar uit stoute dromen doen ontwaken.

 14. Johnny BG zegt op

  Goed of niet goed om iemand te sponsoren kan je alleen achteraf beoordelen, maar als je er geen probleem mee hebt en een teleurstelling incalculeert dan is 2000 baht per maand per ouder voldoende. Andere personen is een grens die je niet moet overschrijden.

 15. janbeute zegt op

  Wat je moet doen met je internet relatie, is eerst eens zelf kijken hoe de situatie daadwerkelijk is.
  Voordat je ook maar een satang uitgeeft, misschien is die internet vriendin buiten jou om ook bezig met meerdere internet vriendjes.
  Dus mijn advies is eerst kontakt maken met de persoon in kwestie in levende lijfe te Thailand.
  Want tussen internetten chatten en wat zoal digitaal meer en de echte werkelijkheid is een groot verschil.
  En mocht het dan toch niks worden, dan kun je terplekke verder rondkijken, er zijn leuke dames genoeg.

  Jan Beute.

 16. Stefaan zegt op

  Communiceer maximaal over alles in het leven. Toon begrip voor haar situatie, maar vraag ook begrip dat het in het Westen niet evident is om (schoon)ouders financieel te steunen. Dat je wel in uitzonderlijke gevallen wil bijspringen, maar dat het geen systematisch bedrag zal worden.
  Jij kan pas bijspringen als zij voor jou kiest.
  Dit zal hard klinken : hoe minder geld je geeft, des te meer je zal weten of ze voor je liefde gaat dan wel voor je geld.

 17. Wesley zegt op

  Als je werkelijk een thaise vriendin wil. Zal je eerst zelf de thaise taal moeten proberen te leren. Zonder die basis is het lastig om een goede relatie op te bouwen.

  Verder zal je haar en haar familie eerst in het echt moeten ontmoeten en tijd met hun door moeten brengen.
  Dat betekend eerst een week met haar alleen doorbrengen. Dan een auto huren en naar haar dorp rijden. En daar een week in een nabij gelegen hotel verblijven. De reden voor een hotel en een auto is simpel. Zo heb jij altijd een plek om lekker warm te douchen. Een koude douche is maar leuk voor 1 of 2 keer. Verder kan je je spullen veilig achter laten. En als je ruzie krijg met je vriendin hoef je je geen zorgen te maken dat je geen verblijf plaats en vervoer hebt. De auto is om je vrij te kunnen bewegen en de omgeving te kunnen ontdekken. Het laatste wat je wil is dat je volledig afhankelijk bent van je (schoonfamilie).
  Als dat allemaal goed verlopen is heb je nog een week over om afscheid te nemen.

  Voor een visum om haar naar Nederland te laten komen heb je namelijk een aantal dingen nodig. Zonder haar en haar familie in het echt te ontmoeten is dit moeilijk te verkrijgen.
  Denk hierbij aan foto’s van jullie tijd samen. Je zal aan moeten kunnen tonen dat ze je vriendin is.
  Screenshots van de chats van jullie samen. Kopie geel boekje van het adres waar ze ingeschreven is. etc

  Verder zal je moeten vragen of ze al een paspoort heeft. Zo ja, waar is ze in het verleden heen geweest en naar wie? De ambassade wil een kopie van haar vorige visums hebben. En zo leer jij weer iets over haar verleden. Kopie id kaart. Kan je gelijk zien of ze getrouwd is.

  Als je nu nog steeds van plan bent om haar financieel te ondersteunen. Dan zal je met een aantal dingen rekening moeten houden.

  1. Waar gaat ze wonen?

  Blijft ze in haar gehuurde kamer van ongeveer 5 a 6 duizend baht per maand.
  Woont ze alleen of met 1 of meer huisgenoten?
  Gaat ze terug naar huis? Dan hoef je alleen rekening te houden met elektriciteit, water, afzuigen septic tank, benzine en onderhoud scooter, internet (mobiel of/en vaste verbinding) en natuurlijk eten en drinken.
  En dan heb je de incidentele kosten nog niet gehad. Zoals nieuwe mobiel. Koelkast kapot. Scooter gestolen. Ziekenhuis bezoeken. Hond dood. Kleding gestolen. Gouden sierraden gejat of verloren. enz.

  2. Is ze van plan te blijven werken en zo ja wat voor werk gaat ze doen?

  Lijkt mij duidelijk. Moet jij volledig in haar levensonderhoud voorzien?
  Of alleen een extraatje om het verschil in salaris te compenseren?
  Gaat zij niet werken. Zou ik zeggen. Ga jij eens thuis zitten zonder extra geld uit te geven.
  En kijken of je je niet verveeld. En denk dan eens of je dit 6 maanden vol zal houden.
  Dat verwacht je namelijk ook van haar. Netflix ben je na een week ook wel zat.

  3. Heeft ze een gat in haar hand?

  Als je haar sponsort, komt ze daar de hele maand van rond?
  De meeste thaise jagen al het geld in een korte periode er doorheen. Zodra ze geld krijgen moet het op.
  En dan kan je beter per week geld geven. Tegenwoordig kan dat makkelijk en goedkoop met Transferwise/Wise direct op hun bankrekening met ideal.

  Je zal toch op een bedrag uitkomen tussen de 8 en 12 duizend baht. (215 en 323 euro) per maand.

  Als laatste.

  Volgens mijn persoonlijke mening is een chatrelatie zonder elkaar ooit ontmoet te hebben geen echte relatie.
  Natuurlijk voelt het altijd fijn om sinterklaas te spelen. En een cadeautje op zijn tijd moet kunnen. Daarentegen heeft het in dit stadium van jullie relatie geen enkele nut om nu al in haar levensonderhoud te voorzien. Je bent niet getrouwd. Je hebt geen kinderen samen. Als je een nederlandse vriendin neemt verwacht je ook dat zij werkt en bijdraagt in de relatie.
  Je moet natuurlijk altijd doen wat je hart je ingeeft.
  Verliefde mensen negeren toch altijd de goed bedoelde adviezen van anderen.

 18. Alphonse Wijnants zegt op

  Iedereen maakt de rekening van de Thaise kant, maar niemand van de kant van Boy – of de Nederlandse kant.
  Mijn rekening: ik ben op pensioen.
  Mijn uitgaven (gas, water, elektro, eten, verzekeringen, ziekenfonds, medicijnen, huur, auto…) bedraagt toch al gauw ca. 1500 eu/maand.
  Ik heb een pensioen van 2100 eu. Dus heb ik nog 600 eu te besteden.
  Dan spreek ik niet van een elektrische fiets, een breedbeeld-tv, vliegtuigtickets Bangkok en nog enkele andere akkefietjes. Zeg 300 eu/maand.
  Resteert: 300 eu aan mijn Thaise vriendin en haar familie te besteden.
  Helaas zit er dan weinig overschot in voor leuke dingen. Een reisje met haar naar Italië of Phuket enz. Nee, gewoon thuiszitten in Mukdahan en een Chang met de buren drinken.
  Een auto, een huisje, een brommer, snoepreisjes in Thailand, het kan er allemaal niet aan af. Ik weet me dan wel verzekerd van huishoudelijke zorg, eten en matige seks.
  Ik heb berekend dat ik me geen Thaise vrouw kan permitteren, als ik wat ruim wil leven en zelf van mijn pensioen profiteren…

  • Michel zegt op

   Vandaar mijn advies hierboven dat, als je Thaise vrouw zich in Nederland of België komt vestigen ze zo snel mogelijk werk moet zoeken om zodoende bij te dragen aan de maandelijkse kosten. Dan kan ze vrij bepalen hoeveel geld ze opstuurt om haar familie te ondersteunen.

   Wees eerlijk, hoeveel alleenverdieners komen er nog rond in ons land (dus waarvan de man alleen gaat werken en de vrouw 0,00€ inkomsten heeft)? Dit is absoluut de minderheid.

   Het is uiteraard een andere zaak als je als gepensioneerde in Thailand gaat wonen. Daar kan je een pak goedkoper leven dan in je thuisland.

  • Lung addie zegt op

   Beste Alphonse,
   aan uw naam te zien heb ik het vermoeden dat U een Belg bent. Met een inkomen van 2100Eu/m als pensioen, moet je in Belgenland geen gekke doen doen maar kan je wel goed leven. Er een vrouw, of dat nu een Thaise of een andere is, en haar familie hier eventueel bij onderhouden, zou het wel krap kunnen maken.
   Indien je, met dit zelfde inkomen, echter in Thailand zou wonen, dan zou je dit heel gemakkelijk kunnen. 2100Eu inkomen per maand, daar zitten er veel op dit blog welke daar alleen maar van kunnen dromen en het zelfs met de helft minder moeten doen.

 19. Remy zegt op

  Tja, een advies.
  Mijn advies, leer eerst haar kennen door elkaar te ontmoeten.
  Als het goed is weet je snel genoeg of het niet fake is.
  Met andere woorden, niet over haast beslissingen nemen.
  Vis internet is het echt anders als je elkaar gezien heb.. en dan in het echt, niet op Skype of WhatsApp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website