Beste lezers,

Ik heb een vraag omtrent het adopteren c.q. de Nederlandse nationaliteit verkrijgen voor mijn Thaise stiefdochter.

Mijn stiefdochter is 14 jaar en nu 2 jaar in Nederland met een verblijfskaart. Omdat zij hier naar school gaat, een eigen toekomst opbouwt vroeg ik mij af wat de mogelijkheden voor haar zijn om ook de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen zodoende ze zelf zou kunnen kiezen in de toekomst.

Moet ik haar hiervoor adopteren of zijn er nog andere wegen om dit mogelijk te maken?

Niet dat ik haar niet wil adopteren maar wil graag op de hoogte zijn van alle mogelijkheden zodat we die gezamenlijk kunnen bespreken om dan eventueel een keuze te kunnen maken.

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Groet,

Een andere naam

5 reacties op “Lezersvraag: Adopteren c.q. Nederlandse nationaliteit verkrijgen voor mijn Thaise stiefdochter”

 1. Rianne zegt op

  Vreemd dat je niet eerst deze vraag stelt waar het hoort namelijk bij de IND. Jouw stiefdochter van 14 jaar oud, al 2 jaar legaal wonende in Nederland kan zelf nog geen Nederlanderschap aanvragen. Dat geschiedt via de ouders of wettelijk vertegenwoordigers. Ik zou zeggen: bel de IND eens en informeer je. Begin hier: https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Naturalisatie.aspx
  Met name deze passage is voor jullie van belang: “Een kind onder de 16 jaar woont in Nederland. En heeft direct voor het verzoek een geldige verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Of een verblijfsvergunning bepaalde tijd voor een niet-tijdelijk doel. De verblijfsvergunning is nog geldig op de dag van de naturalisatieceremonie.”

 2. Paul zegt op

  Beste onbekende,

  Om een behulpzaam antwoord op je kwestie te kunnen krijgen dien je eigenlijk het hele verblijfsverhaal in detail weer te geven. De Rijkswet op het Nederlanderschap en alles daaromheen is best wel een complexe wetgeving en je weet nu niet – als de hele historie van je stiefdochter bekend is – of er nog andere mogelijkheden zijn.
  Ik kan me best voorstellen dat je niet direct met de IND belt. Je krijgt daar doorgaans geen foute informatie maar ze maken je meestal ook niet wijzer dan je neus lang is. De manier waarop ze bijvoorbeeld met het baanbrekende Europese Chavez arrest in 2017 is omgegaan laat zien hoe bewust mager destijds haar publieke communicatie is geweest op o.m. op haar website.
  Je zou ook eens kunnen bellen of mailen met het Juridisch Loket (heb daar zelf jaren tot aan mijn pensioen gewerkt; daar zitten m.i. landelijk best wel enkele vreemdelingenrechtspecialisten, die je kwestie kosteloos nader willen bekijken) of heb een eerste oriënterend gesprek met een vreemdelingenrecht advocaat.
  En uiteraard is het natuurlijk ook prima om daarnaast gewoon de IND te bellen. Weet je meteen waar je aan toe bent of niet

  Succes,
  Paul

 3. Prawo zegt op

  Als de moeder van dit kind naturaliseert kan haar nog minderjarige dochter meenaturaliseren, ongeacht de duur van haar verblijf in Nederland.

  Omdat zij al langer dan een jaar in Nederland woont kan uw stiefdochter nu al wijziging aanvragen van haar huidige verblijfsdoel naar “voortgezet verblijf”. Dat is een onafhankelijk verblijfsrecht dat zij in principe niet meer verliest en waarmee zij op eigen kracht kan naturaliseren vanaf het moment dat zij ononderbroken vijf jaar rechtmatig in Nederland woont.

  Stiefouderadoptie is ook ogelijk. Er zijn dan o.a. gevolgen voor haar nationaliteit (inderdaad), geslachtsnaam en op het gebied van erfrecht. Om dit te regelen heeft u een advocaat nodig.

 4. frans zegt op

  Je kunt haar erkennen tot de leeftijd 18 jaar bij de gemeente. Tijdje wachten en daarna bij de gemeente Nederlanderschap aan vragen kan verleend worden door burgemeester. Zo is het bij ons gegaan en veel lagere kosten ongeveer 160 euro.

 5. Erik zegt op

  Gewoon wachten tot ze 18 wordt, dan heeft ze er 5 jaar verblijfsrecht op zitten en kan ze naturaliseren. Wel moet de middelbare school zijn afgemaakt met een diploma (VMBO, Mavo, Havo, VWO etc) om aan de inburgeringsvoorwaarden te voldoen. Met mijn stiefzoon dezelfde procedure doorlopen in 2015/2016, nam circa 9 maanden in beslag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website