Lezersvraag: Aanhoudende diarree als ik in Thailand ben

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 april 2021

Beste lezers,

De laatste en voor mij 5e keer in Thailand had ik opnieuw last van diarree. Dit keer bijna de gehele vakantie, ondanks de medicijnen die ik kreeg. Dan ging het weer 1 of 2 dagen beter en dan kwam het terug. Ik lette goed op het eten wat ik gebruikte.

Waar ik onzeker van ben en de oorzaak zoek is het water. Niet dat ik het kraanwater dronk, maar de duizenden, misschien wel miljoenen ijsblokjes die overal in de horeca worden gebruikt, colaatje zit ijs in, vruchtenmix ook ice coffee same, etc etc.

Ik denk dat die ijsblokjes van kraanwater worden gemaakt, is dat juist of moet ik de oorzaak van mijn aanhoudende diarree ergens anders zoeken?

Groet,

Johan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.33/5. From 3 votes.
Please wait...

38 reacties op “Lezersvraag: Aanhoudende diarree als ik in Thailand ben”

 1. Harry zegt op

  Volgende keer dat je komt de ijsblokjes achterwege laten en zien wat het resultaat is. Ik laat nooit ijs in mijn drinken doen. Gebeurd het wel dan geef ik het terug en vraag een ander glas.

  • Leon zegt op

   Altijd opletten bij ijsblokjes, er moet een gat inzitten in het midden. Zo ja dan is het veilig wordt zo afgeleverd bij de zaken. Zo nee dan kun je er vanuit gaan dat het klontjes zijn van kraanwater.

   • Hanzel zegt op

    Dit advies stamt nog uit het vorige millennium. Inmiddels zijn er ook in Thailand verschillende soorten ijsmachines en verschillende fabrieken maken verschillende vormpjes. Voor het ze het invriezen is het net water, je kunt dus aan de vorm niet zien wat erin zit. Dat was overigens vorig millennium al zo met de XTC pillen in Nederland. Toch jammer om te zien hoeveel slecht advies men hier zo lang na dato nog weet te verkondigen.

    • De vraagsteller had zijn vraag ook kunnen voorleggen aan Huisarts Maarten, dan had hij een serieus advies gehad. Nu krijg hij vooral veel onzin te horen….

     • Louis1958 zegt op

      Haha Peter, leuk antwoord 🙂

      Nu, ik vrees dat niemand onder ons, zelf huisarts Maarten niet, de vraagsteller een sluitend antwoord kan bezorgen. Tja, waarvan krijgt men diarree? De antwoorden kunnen legio zijn.

      Blijkbaar zitten hier inderdaad veel ‘specialisten’ maar gissen naar de oorzaak biedt onze bovenstaande Johan weinig solaas.

   • Stan zegt op

    Er zit wat chloor in het kraanwater. Als ze daar ijsblokjes van maken proef je dat wel in de cola!

 2. Bert zegt op

  Weet niet hoe lang en waar je verblijft als je in TH bent, maar vaak wisselen van airco ruimte naar buiten en weer naar binnen kan er aan bij dragen dat je diarree hebt/krijgt. Ook het drinken van veel ijskoude dranken terwijl je zelf lekker warm in de zon zit.
  Ik heb een kennis gehad (helaas overleden) die drinkwater en ijsblokjes maakte en verkocht. De ijsblokjes werden gemaakt van schoon drinkwater.

 3. Sjaak+P zegt op

  Johan,

  Een Canadeese vriend van ons bleek niet tegen het thaise rundvlees te kunnen.
  Al na i keer eten moest hij de pot op.
  In Canada had hij er geen problemen mee.
  Zorg dat je even duidelijk hebt wat je eet en dat je op 1 dag eigenlijk de zelfde produkten eet.
  zo kan je er achter komen waar je gevoelig voor bent.
  Het is dan ieder produkt afzonderlijk uit proberen en je weet wat je moet laten staan.

 4. Johnny BG zegt op

  Deze gekkigheid had ik ook vele jaren tijdens de jaarlijkse bezoekjes. Niet zo erg maar wel heel frustrerend.
  Het kan aan van alles liggen maar meestal lag het bij mij aan vis, schelpen zoals oesters, bloed kokkels of soft ijs terwijl ongezuiverd regenwater nooit een probleem was. Op zich is eten best schoon en zal je zelf moeten nagaan wat het veroorzaakt.

 5. Roger zegt op

  Hippe koffiebars en/of iced cappuccino, gegarandeerd binnen het uur een reactie in de darmen.

 6. bob, jomtien zegt op

  Al jaren drink ik dagelijks gesmolten ijsblokjes op het strand en heb nergens last van. Dat is in jomtien maar dat kan natuurlijk anders zijn in een andere regio van Thailand dat men kraanwater gebruikt in plaats van flessen water. Dus ijsblokjes vergeten tenzij uit eigen vriesvak van de koelkast.

 7. Rinus zegt op

  De twee meest logische oorzaken zijn water en olie.
  Inderdaad zijn kunnen ijsblokjes gemaakt worden van kraanwater, dus niet doen.

  Veel voorkomend bij noord Europeanen is de olie. Ik had daar als kind al heel veel last van in Spanje. Wij bakken in het vet. Probeer de volgende keer even niks te eten gebakken in de olie. Dan kun je erna matigen om een balans te vinden.

  Het laatste, alcohol. Blijft natuurlijk slecht voor het lichaam en raak iedereen op een andere manier. Hoewel we thuis ook zuipen is het vaak niet zo aanhoudend en constant 😉

 8. Simon zegt op

  Mijn vrouw had dat hetzelfde.
  Na onderzoek in het ziekenhuis bleek ze allergisch te zijn voor schaal- en schelpdieren.
  Nadat ze gestopt was met het eten van schaal- en schelpdieren, bleef ze toch last te houden van diarree.
  Wat bleek, Thai gebruiken in bijna al hun gerechten shrimppasta.
  Zelfs met weinig ervan had ze na een half uur weer problemen.
  Nadat we in het restaurant waar we vaak kwamen, hadden aangegeven dat ze geen shrimppasta mochten gebruiken was het probleem voorbij.

 9. PEER zegt op

  Beste Johan,
  Wanneer de Thai kraanwater zouden gebruiken, gooien ze d’r eigen ramen in!
  Ik kom 20 jr in Thailand en heb wel es ‘n dag diarree. Maar dan heeft ‘t aan mezelf gelegen. Dus jouw probleem zul je zélf veroorzaken zonder dat je daar erg in hebt.
  Test wat uit, verander je eten?
  Ikzelf drink ik elke week 1 ochtend, op nuchtere maag, groot glas lauwwarm water met ‘n flinke dessertlepel bakingsoda(zuiveringszout)opgelost. Niet lekker maar binnen 20 minuten heb ik m’n darmen helemaal gereinigd. Zoek het ook op op internet!!
  Probeer ‘t eens!

  • Hanzel zegt op

   Wellicht ben je verward met het Belgisch dialect. Je eigen darmen kun je niet spoelen met baking soda. Waarschijnlijk is dit advies bedoelt voor het melkslangetje van je koffieautomaat. De belgen noemen dat soort slangetjes ook wel darmen.

   Neem je zelf baking soda in dan gaat het direct naar je maag, de darmen zitten bij het spreekwoordelijke andere uiteinde van je lichaam.

 10. Bernhard zegt op

  Wel eens aan het zeer besmettelijke Norovirus gedacht. Gaat weg met medicijnen. Vereist wel “COVID-hygiëne. Of een tijdje geen streetfood? Vooral ook visproducten tijdje mijden. Ijsblokjes zijn te vertrouwen want Thailand heeft goede ijsfabrieken.

 11. bert zegt op

  IJsblokjes worden in Thailand gemaakt van betrouwbaar water. Met de hygiëne van de ijsbakken is het echter niet altijd goed gesteld. Vaak worden daarin ook vlees, vis en andere producten bewaard. Vlees en vis zitten vaak vol bacteriën. IJs dood bacteriën niet. Ze raken alleen maar verdoofd, maar worden snel actief in een warme omgeving. Bijvoorbeeld in en mensenlichaam.
  Bij vlees en vis is dat meestal geen probleem. De bacteriën gaan dood in de hete pan. Let wel op voor bederf. Daar kan een mensenlichaam niet tegen. Helaas is de ene mens gevoeliger dan de andere.

 12. Frank Kramer zegt op

  Beste Johan, ik ben benieuwd wat jij verstaat onder diarree? Heb je er ook buikkrampen bij? Of een heel wee gevoel na het bezoek aan die watergekoelde stoel?

  Bij mijn huisje in de buurt, juist buiten Chiang Mai, staat een van de grote drinkwater producenten. Daar rollen niet alleen dagelijks de vrachtwagens met water in flessen naar buitewn, maar ook de wagens gevuld grote zakken met ijsblokjes. die gaan naar de horeca en winkeltjes. ik heb nog nooit last van echte klachten gehad als gevolg van ijsblokjes.
  Iets anders is dat ik wel van te vaak te koud drinken, zoals ook frequent wisselen van airco naar warmte, en helemaal van met een doorweekt Tshirt, ergo een natte buik, af te koelen bij airco in huis of taxi, daar kan ik ongemak vanoplopen.,

  ik ben 18 keer in Thailand geweest, soms voor enkele weken, vaak voor diverse maanden. Mijn ontlasting is daar altijd behoorlijk vloeibaar in vergelijing met Nederland, maar zonder verdere klachten. Wanneer er een keer iets mis is, sporadisch, dan is dat overduidelijk. dan moet ik rennen naar de badkamer en voel ik me ook niet goed. Geen idee wat het is dat mijn metabole ysteem beinvloedt? Ik eet doorgaans Thais voedsel, drink soms een biertje, soms een mix, en veel meer water dan in Nederland. ik vermoed dat de combinatie van kruiden, chilli en olie de darmen extra prikkeld?

  ik wens je voor een volgende reis meer succes.

 13. Jm zegt op

  Ik neem altijd Imodium mee van Belgie.
  Hebben ze ginder in apotheken ook van Jansens ( nu jhonson& jhonson)

 14. Geert zegt op

  Het kan ook liggen aan Mononatriumglutamaat, smaakversterker dat veel gebruikt wordt in
  Thailand en Chinese gerechten. Of een intolerantie voor een bepaald voedingsprodukt

 15. Jan Scheys zegt op

  IMMODIUM pillen slikken en dan zal het zeker beteren en daar in elke apotheek te krijgen

  • Willem zegt op

   Het is zeker niet verstandig structureel immodium te slikken. Dit middel is alleen aan te bevelen igv nood b.v. bij een bus/vliegreis als in iedergeval is vastgesteld dat het niet om een voedselvergiftiging gaat. Immodium stopt de natuurlijke bescherming van de darmen.

  • Cornelis zegt op

   Nou, Jan of dat een goed advies is waag ik toch te betwijfelen. Immodium – loperamide – is geen geneesmiddel, maar de chemische variant van een kurk in je achterste. Prima om de ‘Durchfall’ – zoals de Duitsers dat zo beeldend noemen – tijdelijk te stoppen, maar het lost het probleem niet op.

  • JosNT zegt op

   Immodium is alleen goed in geval van hoge nood.
   In België gebruikte ik Enterol. Dat stopt niet maar herstelt de darmflora. Maar dat is hier in Thailand niet te verkrijgen.
   Wat hetzelfde effect heeft is BIOFLOR (Saccharomyces Boulardii). Dat heeft hetzelfde effect en is hier in elke apotheek te koop.

 16. bert mappa zegt op

  MSG is een smaakversterker die kwistig wordt gebruikt in de Thaise keuken.
  Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor met als gevolg diarree.

 17. wim zegt op

  Ik heb het zelden gehad de eerste keren dat ik in Thailand kwam.
  Bij mij kwam het dat ik tijdens het op stap gaan lipo energydrank dronk.
  Heel de dag last van kramp in mijn buik.
  Laatste jaren drink het niet meer , geen problemen meer.
  Ik denk teveel coffeïne denk ik.

 18. Erik zegt op

  In dertig jaar Thailand EEN keer zware buikloop gehad, met koorts, dus moest van de Thaise arts aan de bactrim, cotrimoxasol, kuurtje. Daar ging het mee weg. Jij schrijft niet of je er koorts bij hebt; dat is wel van belang voor de beoordeling door een arts.

  Ik heb altijd ijsblokjes vermeden die ik niet zelf had gemaakt van flessenwater. MSG veroorzaakt bij mij maagpijn dus dat liet ik weg en vroeg dat overal, in het Thais. Ik stel voor dat je een voor een de toevoegingen uit de Thaise keuken weglaat. Houd je er dan toch nog last van: bezoek een arts.

 19. theobkk zegt op

  Probeer eens Disento, is bij elke apotheek te krijgen. ik heb er in het verleden een paar keer baat bij gehad toen ik een rondreis maakte. Meestal de dag erna is het stukken beter. De verpakking is geel, maar er is ook een rood pakje met een andere naam die hetzelfde doet. De bestanddelen zijn gelijk en ook de producent is dezelfde.

  • Niet kopen! Is antibiotica. Dat moet je alleen slikken op advies van een arts.

 20. Nicky zegt op

  Vaak ischet gewoon dat je lichaam niet gewend is aan ijskoud drinken. Dat tesamen met de hitte, gaat vaak verkeerd

 21. loeng Johnny zegt op

  Zou de oorzaak, de hitte niet kunnen zijn?
  IK heb daar soms ook last van.
  Als je dat al zoveel keer hebt gehad, misschien toch eens aan denken om een andere bestemming te proberen?

 22. Freddy Van Cauwenberge zegt op

  ik heb elke keer in Thailand of Cambodja wel een dag diarree.
  Maar op een keer was het veel erger. De diarree reageerde niet op anti biotica . Het werd erger. Moest naar ziekenhuis in Phnom Penh aan de baxter. Het bleek een amoebe te zijn. Levensgevaarlijk. Men droogt uit. Ik nam Flagyl en het beterde. Maar na 3 maanden , terug in Belgie kwam het terug. Opnieuw Flagyl. Want de amoebes leggen eitjes. Een goede raad ; ga nooit naar tropische landen zonder Flagyl. Voorschrift vragen aan dokter.

 23. R. zegt op

  1. Nooit ijs inje drankje. Zit her erin, haal het meteen eruit.
  2. Vermijd zoveel mogelijk airco

  • chris zegt op

   Ik woon hier nu sinds 2006 en heb ongeveeer 1 keer per jaar last van buikloop; en altijd van eten dat niet goed is (een beetje bedorven, niet goed doorbakken, rauw).
   Ik doe al 15 jaar ijsblokjes in mijn drankjes (uit en thuis) en werk 5 dagen per week in een aircon omgeving en reis vaak met een aircon stadsbus, de taxi, mijn eigen auto (sinds kort) en de MRT. (Thuis geen aircon).

 24. Robert JG zegt op

  Beste Johan,

  Het lijkt er sterk op dat u allergisch bent voor Thailand. Wellicht kunt u een ander land proberen.
  Maar het is verstandig om eens contact op te nemen met een deskundige arts, bijvoorbeeld in de Infectieziekten TropenPolikliniek van het Erasmus UMC.

  • Lung addie zegt op

   Indien je een lichamelijk gezondheidsprobleem hebt, zoals constante diarree, dan stel je de vraag in de eerste plaats aan een arts en niet aan het ruime publiek. De antwoorden die je krijgt zijn zuiver gissen, gissen en nog eens gissen en van geen enkele toegevoegde waarde. Indien je alle suggesties gaat uitproberen dan ben je voor maanden bezig en blijf je gewoon met je probleem zitten daar je de oorzaak niet kent en een oorzaak is er.
   Een goede arts zal je, na een gesprek, doorverwijzen naar een specialist ter zake welke in de eerste plaats een labo-onderzoek zal laten uitvoeren van uw stoelgang. Dit zal meestal reeds uitsluitsel geven of het een bacteriologisch probleem of niet. Indien dit geen uitsluitsel geeft dan kan hij een darmonderzoek laten uitvoeren. Zomaar antibiotica, dan nog meestal een breedband, kan soms meer kwaad dan goed doen en de volledige darmflora overhoop helpen.
   Indien ik een mechanisch probleem heb met de wagen of een elektrisch probleem dan ga ik ook niet ten rade bakker of de slager om de hoek maar bij een technicus.

 25. jurgen zegt op

  Vaak wordt alleen gekeken naar het eten
  Ik heb het idee dat (bij mij althans) het feit dat je in thailand eet op een moment dat je lichaam normaal gesproken in Nederland aan het slapen is ook ervoor zorgt dat je ontlasting problemen krijgt

 26. peter zegt op

  Tja in Thailand, maar ook elders, kan het aan alles liggen.
  Mijn Thaise vrouw vertrouwt al niet eens de Thaise groente ed. We doen het er wel mee.
  In Thailand worden nog steeds insecticides gebruikt welke in westerse wereld allang verboden zijn

  Hygiene in Thailand is ook anders en zo ook het bewaren.
  Ooit naar een supermarkt geweest? Daar ligt het vlees/vis in smeltend ijswater. Zelfs een Makro.
  Wel eens op de markt geweest? Daar moeten de vrouwen garnalen en wat dan niet meer betasten.
  Met “vuile” vingers en daarna “schoon maken” in een schaaltje met limoensap, allemaal in hetzelfde schaaltje.
  De enige echte keer dat ik problemen had, was toen ik een vrij net en goed uitzien restaurant had gegeten. De dag erna was ik als een vaatdoek, echt de fut was eruit voelde me misselijk en kon niet zonder een pot.
  Oesters gegeten, welke er best uit zagen met ook geen verkeerde smaak of geur. Mijn vrouw at ze ook , maar geen enkel probleem. Er hoeft er dan ook maar een “slechtere” tussen te zitten en je hebt een feestje. En dat is met alles zo. Ik heb op vele plaatsen eten genuttigd en dan geen problemen gehad.
  Ben ook niet allergisch tov schaaldieren.
  Wellicht kan je ook Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben , welke in Thailand dan echt op speelt.. Vele mensen schijnen het te hebben, naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor.
  Googel maar op spastische darm of PDS.

  Je kan wellicht bij voorbaat natuurlijk actieve kool slikken, Norrit. Kregen we vroeger ook toen we op vakantie waren in Nunspeet. Moe zei dan “geen water drinken uit kraan” , maar ja toch gingen we aan de dunne. Kregen we niet bij voorbaat, maar op het moment. Tja je ontlasting ziet er dan wel anders gekleurd uit..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website