Beste lezers,

Mijn vraag aan de Thailandblog lezers is of half in Thailand leven en half in Nederland leven te doen is? Als u in die omstandigheid bent kunt u mij dan uw ervaringen delen?

Mijn situatie

Eind van dit jaar heb ik 70 rondjes rond de zon erop zitten. Ik woon sinds 2012 full-time in Thailand samen met mij Thaise vriendin. Sinds mijn 22ste heb ik Diabetes type 1 en ben insuline-afhankelijk. Ondanks zoveel jaren suikerziekte heb ik geen complicaties opgelopen en verkeer voor de rest in een goede gezondheid. Ik heb een zogenaamde levenslange in-patient ziekteverzekering en alle andere medische kosten betaal ik uit mijn inkomen.

Mijn overweging om half in Thailand en half in Nederland te gaan wonen

Elk jaar stijgen de kosten voor mijn ziektekostenverzekering fors. De afgelopen drie jaar gemeten in USD met 15% per jaar en volgend jaar krijg ik ook een stapsgewijze verhoging omdat ik van de 65-69 jaar klasse naar de 70-74 jaar klasse ga. Ik heb een aantal zaken voor mij op de rij gezet om het verschil in belastingen en ziektekosten tussen Thailand en Nederland zichtbaar te maken en ik heb ze weergegeven onderstaande tabel:

In de tabel kunt u zien dat in Thailand wonen rond 2020 omslaat van voordeliger naar onvoordeliger.

Mijn plan voor half Thailand en half Nederland

In Nederland een appartement kopen en jaarlijks twee keer vier maanden in Nederland wonen en twee keer twee maanden in Thailand wonen op een 60 dagen Toeristenvisum. Mijn vriendin woont dan op haar Schengenvisum twee keer drie maanden in Nederland. Twee keer per jaar één maand rust van mijn vriendin (555). Ik ben dan Nederlands ingezetene, binnenlands belastingplichtig en verzekerd volgens de ZVW. In Thailand ben ik minder dan 180 dagen per jaar en niet meer belastingplichtig.

Mijn vragen aan de Thailandblog lezers

 1. Heeft u ervaringen met deze half-half leefwijze en hoe zijn die ervaringen? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet ik speciaal op letten?
 2. Ben ik tijdens mijn verblijf in Thailand gedekt door de Nederlandse ziektekostenverzekering? Heeft u ooit medische kosten gehad in Thailand en die geclaimd bij deze verzekering en wat waren uw ervaringen op dit gebied.
 3. Heeft u ervaringen met het weer in Nederland gaan wonen? Deed de overheid moeilijk en kon u bijvoorbeeld wel een huisarts vinden of nemen die geen oudelui meer aan? Enz, enz.

Groet,

Rembrand

18 reacties op “Lezersvraag: Leven met één been in TH en het andere in NL, kan dat?”

 1. willem zegt op

  Waarom wil je 2 x een 60 dagen toeristenvisum halen? Waarom niet NON immigrant O visum en evt omzetten naar een jaarvisum? Ik wil vanaf oktober ook nagenoeg 50/50 thai/NL gaan doen en ik ga dan wel voor meer dan een 60 dagen visum.

 2. co zegt op

  Hallo Rembrand,

  Ga regelmatig een paar maanden naar Thailand, ik huur dan een condo en een motorcycle.
  Zo leven vind ik prettig. Ik haal een visum in Den Haag of bij de immigratie dienst in Thailand.
  Je mag 8 maanden in buiten Europa verblijven en moet minstens 4 maanden in Nederland vertoeven.
  Alleen op die manier kan verzekerd blijven van de ziektekosten verzekering. Ik zelf heb diabetes 2 en heb een knieprothese ondergaan in Phitsanulok en dat is allemaal vergoed door mijn verzekering (Ohra) binnen 14 dagen, Laatst een hernia opgelopen en een MRI scan laten maken in het BKK hospital in Khorat en alles is vergoed. Ik ben nu 75 jaar en dit bevalt mij prima. Doe dit al jaren en geen zorgen.

  groetjes Co Vaag

 3. Foodlover zegt op

  Wij verblijven sinds enkele jaren 6 maanden in Thailand en 6 maanden in Nederland. En dat hoofdzakelijk voor de zorgverzekering. Als ik langer dan 6 maanden min 1 dag in Thailand ben vervalt mijn zorgverzekering. Ik heb AOW en van het SVB mag je niet langer terwijl als je gewoon ingezete bent mag je 8 maanden naar het buitenland.

 4. Rene Martin zegt op

  Zelf denk ik dat naast je berekening van je ziektekostenverzekering toch ook belangrijk is om naar andere kostenposten te kijken. Een huis kopen in NL is op dit moment beduidend duurder als enkele jaren geleden. In bepaalde plaatsen is het zelfs moeilijk om een betaalbaar huis te kopen. Ook heb je andere kosten die het wonen in NL met zich meebrengt zoals gemeentelijke heffingen. Tweemaal tickets naar BKK etc. Als je een Nederlandse zorgverzekering hebt, en naar Thailand op vakantie gaat ben je tot 100 % van de kosten, welke in Nederland gerekend worden, verzekerd maar meestal alleen voor onvoorzienbare ziektekosten. Een aanvullende verzekering met buitenlanddekking is aan te raden.Zelf hebben we ervaring met ONVZ toen mijn zoon geopereerd moest worden en dat ging heel goed en er werd volledig betaald en voorgeschoten door de maatschappij. Belangrijk is als jullie weer naar NL komen om de zgn. vrije keuze te nemen want veel goedkope ziektekostenverzekeringen sluiten veel uit. Als Nederlander is er geen probleem om je weer in NL te vestigen maar het vinden van huisvesting kan dat wel zijn. Veel huisartsen, zoals de mijne, nemen geen patienten meer aan om dat ze het te druk hebben. (op basis van leeftijd mag de huisarts je niet weigeren).

 5. René Chiangmai zegt op

  Ik vind het jammer dat er nog geen reacties op deze vraag zijn gekomen.
  Ik zit (nog) niet in zo’n situatie, maar ben me er wel op aan het voorbereiden.
  Ik zou zelf voorlopig in ieder geval kiezen voor half/half.

  Ik hoop dat er wat reacties komen van ervaringsdeskundigen.

 6. janbeute zegt op

  Ik denk dat je dan ook meer reiskosten gaat maken .
  Jezelf twee maal heen en weervliegen met alles wat er bijkomt buiten de vliegticket alleen , en ook je vriendin vliegt twee maal op en neer .
  Ik denk dat je alleen al aan het op en neer gaan meer dan 3000 Euro kwijt bent .
  Vergeet ook niet als je vriendin naar Nederland komt , voor twee maal 3 maanden zij ook aan de schengeneisen moet voldoen .
  Heb je een regulier maandelijks bruto inkomen dat aan die eisen voldoet .
  En tevens moet je ook aan een ziektekosten en reisverzekering denken voor de tijd dat je vriendin hier verblijft .
  Ook ben je geld kwijt voor de aankoop van een appartement met alle bijkomende kosten zoals service kosten verzekering onroerend goed belasting en ga zo maar door .
  En hoe verplaats je zelf in Nederland , een autokopen met alle daar aan hangende kosten of altijd met het openbaarvervoer reizen .
  Ik denk dat het hele kosten Plaatje duurder wordt dan dat je in Thailand verblijft voor het gehele jaar .

  Jan Beute .

 7. jurrien zegt op

  Dat wordt veel heen en weer vliegen en visa aanvragen , gaat veel tijd en geld in zitten . Een appartement kopen in Nederland , wat kost dat in aankoop en bijkomende kosten ? Zelf woon ik nu ruim 15 jaar in een chalet op een camping , fietste naar het werk waar ik 6 maanden werkte en ging 6 maanden naar Thailand. Aangezien inschrijven in de basisadministratie van de gemeente nooit mogelijk was maar verblijven op een camping wel maakte ik gebruik van een postadres bij goede vrienden of familie . Voor hen heeft dat geen financieele gevolgen en voor mezelf zijn de kosten lager. Ook het verblijf op een goede camping leek
  mij prettiger dan in een appartement ofwel flat. Je zou zo 4 maanden in Nederland kunnen verblijven , je vriendin 3 maanden , één maand heeft ze dan vrij zoals je zegt . Je blijft verzekerd en ook vaak samen in Thailand .

 8. Piet zegt op

  Hallo een duidelijk overzicht van jouw kosten en te verwachten kosten.
  Kosten die erbij komen , als u half Thailand en half Nederland /Belgie kiest
  Zijn de bijkomende kosten, met name wonen in Nederland de woonkosten
  Huis , energie, gemeentelijke belastingen , extra vliegtickets zijn de grootste kosten.
  Eten en drinken maakt natuurlijk niet veel uit moet je in beide landen

  Als voor mij zelf als 64 jarige spreekt heb gekozen voor 50 procent ongeveer in beide landen.
  Heb voor die optie gekozen , voordeel daarvan een beter contact met mijn kinderen en kleinkinderen in Holland , kan kiezen voor de beste klimaat periode,s in beide landen.
  En geeft mij toch een beter gevoel van zekerheid , dat je altijd kan terug vallen
  op een beter sociaal vangnet in Nederland
  Als je puur naar de uitgave kant kijk , zou leven alleen in (nu)Thailand een stuk goedkoper zijn.
  Een juiste keuze maken is zo persoonlijk. maar alleen al het dat u over de mogelijkheid nadenk.
  en voorruit denk , denk wel dat u de juiste keuze goed kan maken.
  Groeten uit Rotterdam

 9. tom bang zegt op

  Net als Co ben ik minimaal 4 maanden in Nederland en val nog onder Nederlandse zorgverzekering (PMA -Menzis).
  Heb al een paar keer mijn oren schoon laten maken en de rekening bewaart en bij thuiskomst opgestuurd en dan ook netjes in mindering gebracht op mijn eigen risico, wat ik overigens niet opgesoupeerd heb met 10 bezoekjes.
  Om in Nederland 2x naar de KNO te gaan kan ik in Bangkok 15 x gaan het enigste verschil is dat de stoel niet zo modern is als in Nederland en dat er nog een zuster bijstaat om eventueel iets aan te geven of op te ruimen.
  Het tv scherm om mee te kijken wat er gebeurt is er ook en het schoonmaken gebeurt hetzelfde.
  Ik ben tot nu toe op een retirement visum gegaan maar tijdens mijn aanstaande bezoek vraag ik een Thai wife visum aan op changwattana road in Bangkok. Dit is tevens 1 jaar geldig en je hoeft niet meer het land uit iedere 3 maanden, alleen wel meldingsplicht.
  Nadeel aan dit is het reizen en de bijkomende kosten ervan ( die niet in u schema staan dus nog 2 jaar voordeliger wonen in Thailand) voordeel je ziet de familie weer.
  Heb geen ervaring met terug gaan maar denk dat u gewoon een huisarts kunt aanschrijven in de plaats waar u voornemens bent om te gaan wonen om die vraag voor te leggen.

  • Ton zegt op

   Beste Tom,
   met een “retirement visum” (non-Immigrant O), 1 jaar geldig, hoeft men niet iedere 3 maanden het land uit; de 90 daagse meldingsplicht bij Immigration Office, indien u althans op dat moment in Thailand aanwezig bent, blijft wel van kracht.

 10. Ton zegt op

  Beste Rembrand,

  Zelf na enige jaren ook weer appartement gekocht in NL. Tijdens de hete periode in TH verblijf ik in NL.

  Uw ziektekostenverzekering is een belangrijke onkostenpost. Levenslange verzekering bij buitenlandse maatschappij, zoals BUPA, klinkt leuk, maar indien men iets ernstigs (duurs) declareert, kan het zijn, dat uw premie het volgend jaar daardoor ineens nog meer stijgt. Wellicht zoveel, dat het bijna niet meer is op te brengen; dan neemt u mogelijk vanzelf gedwongen afscheid. Vanwege uw leeftijd en diabetes wordt het dan nog moeilijker of onmogelijk om elders een dekking te krijgen.
  AA Insurance te Pattaya of Hua Hin kan u wellicht een advies geven.

  Algemene voorkeur gaat uit naar Nederlandse ziektekostenverzekering: betrouwbaar, aannameplicht.
  Tevens afsluiten: aanvullende verzekering, zodat ook eventueel nadelig verschil tussen NL en TH ziektekostenfactuur door NL verzekering wordt gedekt, want privé-ziekenhuis Thailand kan duurder zijn dan behandeling in NL. Zonder aanvullende verzekering draait u zelf op voor het verschil.
  Indien u Thaise medische kosten declareert bij NL maatschappij, dan moet factuur voldoen aan diverse eisen (bijv.: factuur opgesteld in Engelse taal, specificatie consulten en medicijnen, toelatingsnummer arts, etc.; e.e.a. na te vragen bij uw NL verzekeringsmaatschappij).
  Sommige ziekenhuizen in TH zijn hier niet op ingespeeld, dus vooraf navragen en aangeven.
  Bij (duurdere) privé-hospitalen in TH met veel ervaring in behandeling van expats, toeristen meestal geen probleem.
  Ik ga meestal naar goede staatsziekenhuizen: als de financiële schade meevalt, dan declareer ik niet eens.

  U kunt in NL weer een appartement kopen en u aldaar in de plaats als woonachtige laten inschrijven.
  Huisarts vinden op zich geen probleem maar sommigen hebben pauze in acceptatie vanwege volle praktijk.

  Visum: retirementvisum (non-immigrant O), 1 jaar geldig, alleen 90 dagen meldingsplicht bij Immigration. Wel opletten om tijdig vooraf re-entry visum (single of multiple) aan te kopen,

  Met 2 x 4 maanden in NL bent u hoofdzakelijk in NL, dus hier belastingplichtig.

  Uw vriendin komt over met Schengen-visum, vliegt mogelijk enkele malen alleen zonder uw gezelschap. Gaat mij niets aan, maar hoe staat zij tegenover langer verblijf in NL, zonder haar familie, vriendinnen. En mocht u iets ernstigs overkomen, is voor haar dan iets geregeld? (NL-testament, eventueel ook Thais testament als AANVULLING op NL testament, want normaliter is alleen het laatste testament geldig).

  Succes met planning en uitvoering.

 11. TheoB zegt op

  Ik mis een derde lijstje van kosten voor het geval van de combinatie TH-NL.
  Dat je denkt aan het kopen van een appartement geeft aan dat je beschikt over een flink vermogen en/of een ruim inkomen (€40k/jr?). Zoals anderen al schreven moet je ook denken aan de bijkomende vaste kosten (OZ belasting, rioolzuivering, inboedel/opstal verzekering, waterschap, etc.). Een postadres/postbus zou voor uitkeringen wel eens problemen kunnen geven, want volgens mij moet je beschikken over eigen voorzieningen (keuken, badkamer, toilet).
  Ik zou een (klein) huis/appartement kopen in NL en inschrijven op dat adres om de 4 zomermaanden daar te verblijven. (Foodlover beweert dat je als AOW-er maar 6 maanden in het buitenland mag verblijven. Dat is volgens mij onjuist.)
  Volgens mij betaal je dan aan NL belasting over je inkomen en vermogen in NL en aan TH belasting over je vermogen in TH. Ik dacht dat er een verdrag is tussen NL en TH ter voorkoming van dubbele belastingheffing.
  Bij het uitkiezen van een NL zorgverzekeraar voor de basisverzekering zou ik ook kijken of je geaccepeerd wordt voor hun aanvullende verzekering, hoeveel extra die kost en de dekking.
  Het voordeel van de NL basisverzekering t.o.v. particuliere verzekeraars is dat bestaande aandoeningen nooit uitgesloten worden.
  Voor jouw 8 maanden verblijf in TH is het verstandig een reisverzekering af te sluiten.
  Een visum voor TH hoef je niet te aan te vragen bij de ambassade/het consulaat als je elke keer vóór vertrek uit TH een re-entry vraagt en je Thaise verblijfsvergunning elk jaar bijtijds verlengd.
  Ik vermoed dat je inkomen boven het bruto minimum loon (€1565/maand) ligt, dus kun je referent zijn voor je vriendin. Een retourticket en reisverzekering voor haar zal in dat geval ook geen probleem zijn. Blijft alleen nog de vraag of jullie de IND kunnen overtuigen dat ze bijtijds teruggaat naar TH (zorg voor ouders en/of kinderen, arbeidscontract, bezit van onroerend goed).
  De reiskosten, 1 retourtje THNL, voor jullie samen bedragen al gauw €1500.

 12. Kees 2 zegt op

  Ik vind het een heel slecht plan van Rembrand en hij heeft het plaatje niet compleet. (Tenzij hij kinderen en kleinkinderen in NL heeft die hij vaker wil zien…)

  Alle extra kosten in Nederland + reiskosten zijn door anderen al genoemd. Wat nog ontbreekt is het rendement op de 300.000 (???) euro die betaald moet worden voor een appartement.

  Ik schat dat de rekening in NL zomaar 6000-10.000 euro hoger uit zal vallen dan de 2600 die hij schetst in 2022. Daarnaast zoveel gedoe met tijd, plannen reis, regelen visum et cetera. Ik word er nu al moe van… Al die moeite om 2600 euro uit te sparen?
  Minus die 6000 euro is Rembrand in 2022 in NL nog steeds 3400 euro duurder uit. En relaxed in Thailand leven is ook wat waard.

  Maar heeft Rembrand weleens aan het volgende gedacht?
  Hij heeft blijkbaar een riante som geld, voldoende om een appartement te kopen en heeft geld om in 2022 12.000 euro per jaar voor een zorgverzekering neer te leggen. Hij zegt dat ie afgezien van diabetes in goede gezondheid verkeert: als ik Rembrand was zou ik die ziektekostenverzekering in Thailand opzeggen. Hij spaart daarmee in 10 jaar 100.000 tot 120.000 euro uit. Tezamen met die 3 ton is dat ruim voldoende om een eventuele ingrijpende operatie/behandeling te betalen.

 13. Kees 2 zegt op

  Nog ter aanvulling: op hoge leeftijd kun je je in Thailand toch nog verzekeren bij bijv Cigna voor een premie van 3000-4000 USD met eigen risico richting 10.000 USD.
  Maar zoals eerder gezegd; met veel eigen geld… ik zou het niet doen.

 14. Riky Rik zegt op

  Beste Rembrandt,

  ik ben zeker dat wat Jan Beute en andere mensen schrijven meer dan de werkelijkheid is!

  In Nederland : huisje kopen of flatje, het heen en terug reizen, de verzekeringen, auto kopen, het veel duurdere leven in Nederland en België!

  Hier betaal je nog altijd minder dan de helft voor aankopen, en als er iemand komt een karwei doen betaal je die mens 8 euro per dag en iedereen gelukkig!

  Het contact met de kinderen en kleinkinderen, pffftt, los je toch zo op met facebook!

  Je kan praten, je ziet ze en als je ze eens wil vasthouden betaal je hun een vliegticket om een paar weken bij jou te verblijven! Ik doe het toch zo!

  in 2009 en de volgende 3 jaar kwam ik telkens voor 6 maanden naar Thailand

  en huwde met een lief Thai vrouwtje die 20 jaar jonger is dan ik en enorm goed voor mij zorgt!

  In 2013 liet ik mij uitschrijven uit België en moet geen belastingen meer betalen!

  ik heb ook mijn huis verkocht in Oostende want wanneer ga je naar Thailand?

  Om de strenge koude, wind, natte sneeuw en zoveel meer ongemakken te vermijden gedurende de winter!

  Maar dan staat je huis ook zes maanden te verkommeren door weeromstandigheden, schimmel, minder warmte,

  geen ventilatie, en het enorm grote risico dat je huis leeg geroofd wordt!

  Ik ben 71 jaar ben ook diabetes patiënt maar je moet dit allemaal niet vertellen tegen de verzekering mensen!

  Gewoon zeggen dat je in goede conditie bent, niet rookt, weinig drinkt, veel wandelt en fiets, verantwoordelijk eet en van medicamenten niets!

  Sorry, nu en dan een viagratje LOL LOL! Als je de waarheid vertelt aanvaarden ze je niet, dus liegen om je EIGEN bestwil!

  Ik heb een levensverzekering afgesloten bij AIA voor ik 70 was!

  88.500 Baht per jaar, ik weet veel geld, maar gelukkig dat ik dit deed,

  verleden jaar werd ik drie dagen opgenomen in het hospitaal omdat mijn suiker naar 49 gezakt was, veel te laag natuurlijk!

  De mensen van AIA hebben mij met hun eigen auto vervoerd, ik werd dadelijk onderzocht, een baxter en naar een mooie moderne kamer gebracht!

  De AIA mensen deden alle papierwerk, mijn vrouwtje en ik moesten niets doen!

  Ik had een VIP kamer gevraagd en moest daarvoor 500 Baht per nacht betalen!

  De rest werd probleemloos betaald zonder zorgen door AIA!ç

  Dit jaar werd ik drie dagen opgenomen in een nog beter hospitaal in Nakon Sowan met nierstenen,

  zelfde opvang, 150 kilometer rijden met hun auto, onderzocht en de volgende morgen van de nierstenen verlost!

  Deze maal moest ik NIETS betalen voor de VIP kamer promotie voor farangs en alles werd zonder problemen betaald door AIA!

  En nog iets, na mijn eerste en tweede opnamen kreeg ik een brief van AIA met een cheque van samen 21.000 plus smartgeld!

  Ik lees ook dat mensen klagen over AIA, ik kan er tot nu toe niets dan goeds over schrijven!

  Ik woon in een dorpje Phet Chompoo juist voorbij Kamphaeng Phet,

  ik heb hier een mooi huis gebouwd, geen architect, alles zelf getekend, geen problemen met vergunningen, alles in orde!

  Geen inspecties, niets! Goedkoop water, goedkoop elektriciteit, wat wil je meer?

  Als je het adres van die AIA mensen wil weten, die rijden overal naartoe, laat het weten!

  hier mijn emailadres: rikky4u2@gmail.com

  Hopelijk heb je iets aan mijn schrijven!

  Eric!

 15. Oean Eng zegt op

  >Ben ik tijdens mijn verblijf in Thailand gedekt door de Nederlandse ziektekostenverzekering?

  Daar is iets mee. Je mag, geloof ik, max 8 maanden in het buitenland zitten, dan stopt je NL verzekering (ligt ook aan verzekeraar). Nu heeft iedereen recht op een wereldreis, dus doe je dat een keer (langer dan 8 maanden), dan mag dat. Dat kan je navragen bij je NL verzekeraar. Zoiets, geloof ik. http://www.verzekereninthailand.nl weten van de hoed en de rand. Ik zou daar navragen.

  Oean Eng

 16. Rembrand zegt op

  Dank u wel voor al uw reacties en ook voor de reacties die misschien nog komen. Ik heb alle bijdragen zorgvuldig gelezen en er zitten veel waardevolle ervaringen tussen en ook goede adviezen tussen. Het is niet zo dat ik op stel en sprong weg wil uit Thailand, maar op den duur wil ik toch meer in Nederland zijn vanwege (Klein)kinderen, gezondheidszorg en cultuur.

  Voordat ik naar Thailand verhuisde woonde ik in Twente en klein appartement is daar nog goed betaalbaar. Met mijn vriendin heb ik een samenlevingsovereenkomst naar Nederlands recht en bij mijn overlijden krijgt zij een weduwepensioen waarmee zij in Thailand goed kan leven. Vlak voor mijn pensioen woonde zij twee keer drie maanden bij mij in Nederland en dat beviel haar toen heel goed.

  Nogmaals bedankt.
  Rembrand

 17. Jasper zegt op

  Het merendeel is al gezegd, maar dat van die AOW beperking tot 6 maand is nonsens. Als je langer dan 3 maand naar het buitenland gaat met AOW dien je dit te melden bij de SVB. Er wordt dan gekeken naar welk land je gaat: dit bepaalt de hoogte van je AOW uitkering (Cambodia bv is geen verdragsland, dan krijg je maar 50% minimumloon). Langer dan 8 maanden wegblijven mag echter niet zonder je uit Nederland te laten uitschrijven.
  Thailand is een verdragsland, en als alleenwonende krijg je dan gewoon de volle AOW. Als samenwonende krijg je sowieso maar 50% van het minimumloon.

  Ikzelf reis de laatste jaren 2 x 3 maanden op en neer, en ik vind dit (buiten de kosten van ongeveer 1800 euro totaal) bizonder vermoeiend en stressvol.
  In uw geval komen er dus nog flink wat kosten en moeiten bij als u besluit deels in Nederland te wonen. Niet alleen de door anderen al genoemde kosten van gemeentelijke heffingen en reiskosten (ook voor uw vriendin!), maar ook de jaarlijkse visumaanvragen van uw vriendin (toch telkens weer een reis naar Bangkok). Daarnaast zult u merken dat u aanmerkelijk duurder uit bent met de dagelijkse boodschappen (koken voor 1 of 2 personen maakt niet zoveel uit) en, uiteraard, dubbele lasten voor wat betreft gas, licht en vervoer. Vooral gas en elektra zijn duur in Nederland omdat je een heel hoog vastrecht betaalt, het feitelijke gebruik is bij mij verwaarloosbaar. Zo heeft mijn vrouw geen eigen inkomen in Thailand, dus moet ik toch voor haar levensonderhoud betalen. Dan is er een motorfiets en een auto in Nederland, en een in Thailand, allemaal met onderhod, apk en verzekeringskosten.
  Tot slot: Ik zie in uw staatje dat u er van uit gaat dat de zorgkosten de komende jaren gelijk blijven in Nederland. Ik kan u verklappen dat dit niet het geval zal zijn. Er was nu al weer een tekort van 2 miljard op de zorgkosten, dus die premies gaan echt nog wel omhoog met een 5 tot 10 % per jaar.

  Al met al zult u financieel een stuk slechter af zijn als u gaat “part-timen” .
  En ik kan niet in uw hart kijken, maar die 6 maanden die ik (noodgedwongen) in Nederland doorbreng mis ik mijn thaise gezinnetje heel erg…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website