Beste lezers,

Van 1986 tot 2005 werkte en woonde ik in Thailand. In 2005 werd ik helaas door omstandigheden genoodzaakt om naar Nederland terug te keren. Mijn Thaise partner, waar ik destijds al 10 jaar mee samenwoonde, is een jaar later naar Nederland gekomen. In 2006 zijn we in Nederland getrouwd.

Op dit ogenblik dient zich een praktisch probleem aan. In november verloopt mijn Thaise rijbewijs en dus moet ik dit laten verlengen.
Voorheen kon men eenvoudig een ”letter of residence” laten maken bij de Thaise Immigratiedienst, waarmee vervolgens bij het land department het rijbewijs kon worden verlengd.

Toen ik vijf jaar geleden mijn rijbewijs voor het laatst liet verlengen, werkte een en ander nog altijd zoals hierboven omschreven. Er was echter een probleem; voor het verkrijgen van de ‘letter of residence” moest nu een huurcontract worden overlegd en dit had ik niet. Ik kwam hier pas achter toen ik mij meldde bij de Immigratiedienst in Chiangmai om de “letter of residence” te laten maken. Omdat ik niet meer in Thailand woonde, had ik geen huurcontract maar gelukkig leverde dit geen problemen op en kreeg ik toch de “letter of residence“ uitgereikt.

Om mijn rijbewijs in november te verlengen, zal ik weer een “letter of residence” moeten aanvragen. Het is maar de vraag of de Immigratiedienst in Chiangmai net zo soepel zal omgaan met de afgifte hiervan als vijf jaar geleden.

In februari 2015 zal ik met pensioen gaan en het is de bedoeling om dan weer in Thailand te gaan wonen. Ik zou het rijbewijs dan ook graag behouden, vooral ook omdat het vrijwel overal in Thailand als identiteitsbewijs wordt geaccepteerd. De eerste afgifte van mijn Thaise rijbewijs is in 1990 en de lange geldigheidsduur wekt altijd veel vertrouwen.

Wie heeft tips om de “letter of residence” zo legaal mogelijk te bemachtigen. Een Thaise vriend heeft aangeboden om een (fictief) huurcontract voor mij op te stellen. Zelf heb ik bedacht dat het wellicht mogelijk zal zijn om me in te schrijven op de “tabien ban” van het familiehuis van mijn partner waar mijn partner zelf ook staat ingeschreven. We hebben daar een klein huisje op het terrein waar we ook zullen gaan wonen na terugkeer in Thailand. Weet iemand of dit een reële optie is en wat ik hiervoor nodig heb?

Voor de goede orde; ik zal geen problemen hebben bij het verkrijgen van een jaarvisum. Ons huwelijk is in 2006 in Nederland gesloten maar is tot op heden nooit gemeld bij de Thaise overheid.

Alle adviezen zijn welkom.

Met vriendelijke groet,

Peter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Hoe kom ik aan een letter of residence om mijn rijbewijs te verlengen”

 1. leen zegt op

  Peter, ik zie geen enkel probleem , jij verteld dat in 2015 weer in Thailand gaat wonen dan heb jij weer een adres ,je rijbewijs mag verlopen zijn bij verlenging.

  groet Leen

  • daniel zegt op

   Ik weet dat in CM dit niet het geval is. Er is nu een soort infobalie waar je u moet aanmelden en die moet inlichten. Mijn rijbewijs was ook vervallen (4jaar) terwijl ik in Europa was. Mij is toen aangeraden een internationaal rijbewijs mede te brengen en dit om te zetten naar een thais. volgende keer als ik terugkeer zal ik dat dan maar doen. En eigenlijk heb ik dat niet nodig, aangezien ik mij laat rijden. Maar men weet maar nooit dat het van pas kan komen. Rijden in de chaos van CM laat ik liever over aan een Thai. Ik heb maar 2 ogen en heb er zes nodig. Zelfs als voetganger.
   Voor adres vraag ik vraag ik een brief van verhuurder. Ook zo voor 90 dagen melding of visa verlenging

 2. erik zegt op

  Omdat je toch op dat terrein gaat wonen, straks, zou ik dat nu maar vast formaliseren. Dat is dan gebeurd, met die papieren krijg je een letter of residence als bedoeld en je houdt jouw rijbewijs.

  Iets anders is dat je kunt proberen een eigen geel huisboek te krijgen van die woning. Dan ben je voor altijd van dat stuk papier af. Daarvoor heb je medewerking nodig van de eigenaar en zijn/haar blauw huisboek en de reeds genoemde letter of residence. Althans, zo ging het bij mij, bij jou kan het weer helemaal anders gaan in een andere provincie.

  Wat het niet melden van jullie huwelijk te maken heeft met een jaarverlenging, je schrijft jaarvisum, is me niet duidelijk. Op de vraag of je gehuwd bent zul je toch niet ontkennend antwoorden? Misschien is het zinvol hier aandacht aan te besteden in het licht van overlijden, erfenis, en alsdan het tenaamstellen van banktegoeden, etc. op de overblijvende partij. Mijn partner en ik zijn niet getrouwd en wij hebben daarvoor een Thais testament.

  • Peter zegt op

   Bedankt voor alle informatie.
   Erik, ik neem aan dat je met formaliseren bedoelt dat ik me laat inschrijven op de “tabien ban”. Dat lijkt mij tenminste de handigste oplossing. Wat heb ik hiervoor nodig? Huizen en land staan op naam van mijn schoonmoeder.
   Klopt het dat ik in dit geval met schoonmoeder en de “tabien ban” naar de amphoe moet gaan? Heb ik, behalve mijn paspoort met visum, nog andere documenten nodig?
   Peter

 3. Beer Chang zegt op

  Ik heb mijn adderes vorig jaar doorgegeven van mijn Hotel waar ik verbleef,er werd een telefoontje gepleegd naar het op het formulier vermelde Hotel die bevestigde dat ik daar verbleef en ik kreeg mijn letter of residence.
  Dit was op de immigration van Pattaya Jomtien Soi5

 4. Rudy zegt op

  Peter, ik ben 2 dagen geleden dat document gaan halen bij immigratie Jomtien soi 5.
  Je moet de application form vragen aan de infodesk, invullen en dan krijg je een nummertje.
  Andere benodigde documenten:
  2 pasfoto’s
  Copy identity page paspoort.
  Copy stempel verblijfsvergunning en arrival card in paspoort.
  Copy adress page huisboek; mag ook een electriciteits rekening bonnetje zijn of een internet rekening
  factuur bvb.
  Dit alles afgegeven aan counter 7 rechts achterin. 300 baht betaald (zonder betalingsbewijs) voor 1 document dat ik een half uur later mocht komen ophalen.
  Geen probleem.
  Ps. Is een maand geldig om je rijbewijs te verlengen.

  • Kito zegt op

   Beste Rudy en Peter
   De hiervoor opgesomde informatie is correct en volledig, op 1 detail na: het document is niet 1 maand geldig, maar wel 3.
   En eens de (overigens altijd erg vriendelijke en correcte) ambtenaar die doorgaans desk 8 (rechts achteraan) bemant je ook nog maar een beetje kent is een “bewijsstuk” dat je verblijf staaft, zelfs niet meer nodig.
   Ik maaakte het wel al met anderen mee dat het document hen werd geweigerd omdat hun visum nog maar korter dan een maand geldig was.
   Veel succes gewenst
   Kito

  • LOUISE zegt op

   Hallo Rudi,

   Letter of residence is 3 WEKEN geldig.

   LOUISE

 5. erik zegt op

  Peter, antwoord op jouw vraag.

  Bij mij had ik al een retirement verlenging en daarmee haalde ik de residence letter bij de Immigration op verzoek van de amphur waar we waren met blauw huisboek en de eigenaar, de zoon van mijn partner.

  Mijn rijbewijs destijds kreeg ik op het huurcontract (was toen nog geen mede-eigenaar) en een standaard residence-velletje van de immigration politie. Zo’n afscheurding met drie regels tekst. Want de residence letter voor een rijbewijs is een simpel stuk papier.

  De residence letter voor inschrijving op de amphur en in het geel huisboek is van andere opmaak en wordt in Nongkhai alleen afgegeven door de ‘bazin’, mevrouw de luitenant-kolonel van politie. En voor het geel huisboek was ook een verklaring nodig van de kamnan (zelf, de sarawat kamnan was niet voldoende) en ik werd een maand ‘aangeplakt’ als kandidaat voor een huisboek.

  Maar zoals gezegd, op iedere amphur en immigrationpost kan het weer helemaal anders gaan.

 6. loe zegt op

  Ik moet deze maand ook mijn rijbewijs laten verlengen. Wat ik begrepen heb, is dat de regels zijn veranderd. Strenger geworden. iedereen moet opnieuw examen doen. Niet alleen test voor reactiesnelheid en kleurenblindheid, maar ook theorie examen. 50 multiple choice vragen beantwoorden (engelse tekst) waarvan er 50 goed moeten zijn.
  Je kunt dus net zo goed je rijbewijs laten verlopen en opnieuw examen doen. Veel stelt het niet voor.
  Ik zou in ieder geval een internationaal rijbewijs meebrengen, voor alle zekerheid.

 7. loe zegt op

  Nog even enige aanvulling:

  De vragen, die bij het examen worden gesteld, kun je vinden op:
  http://tinyuri.com/Thaidrivetest
  Ik hoop, dat dit adres nog goed is.

  Een letter of residence wordt mij op Samui zonder problemen verstrekt. Ik heb heb een Non Immigrant-O-
  visum met retirement verlengingen. Nog nooit is me gevraagd naar een huurcontract.
  ”Same address? Yes! OK!”

 8. loe zegt op

  Ik geloof, dat de link niet meer werkt, maar je kunt de instructie filmpjes ook op you tube inden, als je bij google zoekt naar Drive instuction in Thailand. Succes er mee 🙂

  • Beer Chang zegt op

   Probeer een van deze links eens !!

   http://tinyurl.com/Thaidrivetest

   http://phuket.dlt.go.th/index/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=65

 9. Peter Yai zegt op

  geachte lezer

  hoe lang mag je rijbewijs verlopen zijn bij verlenging ?

  vriendelijke groeten Peter Yai

  • Kito zegt op

   @Peter Yay
   Het mag natuurlijk helemaal niet verlopen zijn, want dan bestaat het niet meer. En wat niet bestaat kun je uiteraard niet verlengen.
   Eens verlopen vrees ik dat je voor een nieuw rijbewijs moet gaan, dat dus voor slechts een jaar geldig zal zijn.
   Groetjes Kito

 10. loe zegt op

  Volgens de informatie, die ik heb gekregen, kun je een Thais rijbewijs een maand voor afloop en binnen een maand na afloop van de geldigheid verlengen.
  Mogelijk is er een verschil tussen verschillend plaatsen, zoals ook gebruikelijk bij immigratie kantoren.

 11. kito zegt op

  Ik heb mijn Thaise rijbewijs toevallig vorige week (op woensdag 13 augustus, op maandag 11 en dinsdag 12 waren de rijbewijs- en kentekencentra in Thailand gesloten vanwege moederdag/verjaardag van de koningin) verlengd.
  Dat deed ik in Banglamung (Pattaya). Mijn oude rijbewijs zou immers op 5 september vervallen, en na het inwinnen van de nodige inlichtingen bij het rijbewijzencentrum werd mij heel expliciet verklaard dat je het rijbewijs vanaf een maand voorafgaand aan de vervaldatum kan verlengen. En dat je dit maar beter doet want dat je vanaf het moment dat je rijbewijs ook maar 1 seconde is vervallen (in mijn geval zou dat 6 september om middernacht zijn gebeurd) je dat NIET meer kan verlengen (wat ook maar logisch is, en volkomen analoog aan bvb. de visaprocedure, waar je ook alleen maar een BESTAAND , en dus niet-vervallen visum kunt verlengen – eens je visum is vervallen kan je alleen maar een nieuw visum aanvragen, en dat kan vanzelfsprekend niet in de immigrationcentra in Thailand zelf, maar enkel in een Thaise ambassade in het buitenland).
  In de marge wil ik nog opmerken dat alle opmerkingen inzake de zogezegd vernieuwde procedure, waarbij je o.m. een theoretisch examen moet afleggen voor allicht geen enkele T-blogger relevant is, aangezien die vernieuwing UITSLUITEND betrekking heeft op BEROEPSchauffeurs (dit naar aanleiding van de meest recente ongevallen met (mini)bussen).
  Ik geloof niet dat er ook maar één T-blogger is die een werkvergunning kreeg om als beroepschauffeur op te treden in Thailand.
  Vergeet al die heisa over die nieuwe procedures dus (voorlopig, want het laat zich raden dat die bijkomende test – en dat maar hoogst terecht – over afzienbare tijd ook zal worden opgelegd aan “gewone” chauffeurs) maar.
  Groetjes
  Kito

 12. Rudy zegt op

  Ik ben blijkbaar een gelukzak want ik krijg al de 2de keer een rijbewijs voor 6 jaar van het LTO in Banglamung Nongplalai.
  Mijn eerste 5 jarig rijbewijs was geldig van 29 augustus 2008 tot 17 augustus (mijn geboortedatum) 2014.
  Nu heb ik vandaag 21/08/2014, dus een dag of 4 na vervaldag een nieuw gekregen geldig tot 17 augustus 2020 dus weer voor 6 jaar. Het rijbewijs vermeldt zowel voor motorbike als voor car: Issue Date 29 august 2008 Expire Date 17 august 2020. Staat er boven mijn naam ook in het Thais op.
  Groetjes…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website