Beste lezers,

Recentelijk even navraag gedaan bij verzekeringen en SVB voor consequenties lang verblijf in Thailand. Ziektekostenverzekering maakt er niet zo’n punt van, mits het maar niet gelijk voor jaren is. Met 3 jaar gaan ze denken aan wonen in Thailand.

SVB (AOW) wil graag even een telefoontje wanneer je meer dan 6 maanden op vakantie gaat naar Thailand. Gewoon krijg je dan de geijkte vragen voor je neus of je hier wel blijft wonen in Nederland, je huis niet verkoopt of onder verhuurt. Maken er niet zo’n punt van, mits je wel door geeft, dat het een vakantie betreft. Ga je echt voor langer dan 10-11 maanden, dan kunnen ze evt. je woonadres in Nederland natrekken. Hoeft dus nog geen punt te zijn.

Ik denk, dat het gewoon het beste is, om één keer per jaar een vakantie naar Nederland te plannen. Kan je daar je administratie afwerken en daarna retour Thailand.

Graag uw reactie indien anders ondervonden, c.q. hoe doen de lang verblijvers in Thailand het in combinatie met SVB en zorgverzekering.

Met vriendelijke groet,

Arie en Maria

38 reacties op “Lezersvraag: Lang verblijf in Thailand, hoe zit het met de SVB en zorgverzekering?”

 1. Erik zegt op

  Emigreer je, of emigreer je niet; dat is de vraag.

  Je gaat niet emigreren lees ik en dat betekent dat je in Nederland een verblijf hebt, ingeschreven staat volgens de regels van de nieuwe bevolkingsregistratie, belastingplichtig bent over het hele inkomen en vermogen, een zorgpolis hebt, en geen last hebt van buitenlandbepalingen die de SVB hanteert bij de uitvoering van de AOW. Zoek maar eens onder de wet BEU.

  Met name de nieuwe wet voor bevolkingsregistratie (vroeger heette dat de burgerlijke stand) kan je lelijk kwaad doen; de gemeente kan je ambtshalve uitschrijven en dat kost je de zorgpolis.

  Je zult goed moeten rekenen aan het aantal dagen dat je tenminste in NL zult moeten zijn. En denk er aan, BIG BRO weet veel tegenwoordig…..

  Maar wat je aan het eind schrijft…..

  ” Ik denk, dat het gewoon het beste is, om één keer per jaar een vakantie naar Nederland te plannen. Kan je daar je administratie afwerken en daarna retour Thailand. ”

  …geeft aan dat je wel wilt emigreren en een vakantie in NL gaat vieren. Dat moet dan een lange vakantie worden om te voldoen aan de eisen.

  Dus kijk die bepalingen eens goed na is mijn advies.

  Wat je verder kunt doen is een sommetje maken.

  Emigreren; in NL niet meer premieplichtig voor volksverzekering en ziekenfondswet, niet meer belastingplichtig -in de regel- voor bedrijfspensioen, geen zorgpolis meer maar die kun je hier sluiten tenzij je echt ‘medische kneusjes’ bent, rente-opbrengst van de verkoop van het woonhuis, geen box 3 meer over banktegoeden, altijd in de zon, etc.

  Ik heb het 12 jaar terug gedaan en NL achter me gelaten en heb er nog steeds geen spijt van.

 2. Soi zegt op

  Beste Arie en Marie, niet de SVB en niet jouw ziektekostenverzekering (ziekenfonds gemakshalve) zijn leidend in jouw verhaal, maar het wel of niet uitgeschreven worden uit de BRP (Basisregistratie Personen- de opvolger van de Gemeentelijke Basis Administratie).
  SVB en ziekenfonds, maar ook Belastingdienst en Pensioenfondsen krijgen via de gemeente vanuit de BRP bericht van jouw afwezigheid uit NL. Vervolgens beginnen hun ambtelijke molens te draaien. Gaan ze de goeie kant op, dan is er niets aan het handje. Zetten de molens zich de verkeerde kant op in beweging, dat wordt het een moeizame weg deze te stoppen en de andere kant op te duwen.
  Hoe te handelen bij langdurige afwezigheid is na te lezen op: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-mij-in-de-gba-laten-inschrijven-en-uitschrijven.html

  O. a. is van belang te weten dat max 8 mnd in het buitenland vertoefd mag worden (hoeft niet aaneengesloten), om zoals je zegt “consequenties lang verblijf Thailand’ te ontlopen.
  Wordt je door de BRP uitgeschreven, omdat je enkel een vakantie in NL bent om je administratie in orde te maken, dan gaat automatisch de Belastingdienst, de SVB, Pensioenfonds, en het CVZ (sinds 1 april jl Zorginstituut Nederland) een berichtje krijgen. Melding bij het Zorginstituut betekent dat jouw ziekenfonds in kennis wordt gesteld van jouw uitschrijving.
  Kortom: het is allemaal niet zo simpel als het lijkt. NL regelgeving is eenduidig en als je deze volgt scheelt dat een heleboel ergernis achteraf. De Belastingdienst gaat moeilijk doen omdat je het fiscaal onderzoek naar conserverende vermogens ontwijkt, de SVB bouwt ten onrechte elk jaar dat je niet ingeschreven had mogen zijn 2% AOW op, en het CVZ gaat jou verwijten dat je tegen de regels in gebruik maakt van een ziekenfonds.

  Maar ja, zoals men in TH zegt: up to you! In NL zeggen ze: 1 gewaarschuwd mens telt voor 2!

  Naar mijn idee is er maar één reden om je niet uit te doen schrijven, dus niet te emigreren:

  als je om gezondheidsredenen geen gebruik kunt gaan maken van zorgkostenverzekeringen anders dan vanuit NL, dan wel om medische redenen enkel een beroep kunt doen op een NL ziekenfonds.

  Al het andere is niet aan de orde, omdat de Belastingdienst een minimale of geen belasting meer int na verwerking van de M-aangifte en verder, jouw AOW – en Pensioengelden bruto zo goed als (bijna) netto besteedbaar zijn, en hoe jonger en gezonder je bent hoe gemakkelijker en goedkoper een ziektekostenverzekering anders dan vanuit NL.
  Uiteraard hou ik hier andersoortige redenen zoals het in NL hebben van een onverkoopbaar huis buiten beschouwing. Dat zijn dermate individuele omstandigheden dat ze niet thuishoren in een algemeen kader.

  Aldus: wat let je om niet gewoon te emigreren als je een jaarlijks lang verblijf in TH prefereert?

  • Arie & Maria zegt op

   Onze leeftijd, 67 en 64.. Na je 70ste ben je in Thailand niet meer verzekerd voor ziektekosten en een aparte ziektekostenverzekering is voor ons onbetaalbaar.

   • Soi zegt op

    Zie http://www.verzekereninthailand.nl met kantoor in Hua hin, Nederlands sprekend, en mogelijkheden voor levenslanglopende verzekeringen!

 3. Arie & Maria zegt op

  De ziektekosten, want die zijn voor ons onbetaalbaar wanneer we naar Thailand zouden emigreren op onze leeftijd (67 en 64). Dus we houden het maar op 8 maanden in de toekomst.

  • joop B zegt op

   Geachte redactie, graag zou ik in contact komen met Andre123 i.v.m. zijn reactie van emigreren naar Thailand

   met vriendelijke groeten Joop Boom

 4. andre123 zegt op

  Hallo Arie en Maria,
  Even betreft de ziekte verzekering in Thailand, ik woon hier nu een aantal jaren en heb sinds vorige week een staats-ziektekostenverzekering voor 2800 bath. Voor dit bedrag ben je voor alles wat je heb verzekerd of je moet van tevoren al erg ziek zijn, ze maken een foto van je longen en nemen bloed af.
  Je kan in deze ziekenhuizen een prive kamer nemen voor een kleine 1000 baht.
  Er zullen wel weer reacties komen dat dit niet kan maar je kan mij altijd mailen, info bij de redactie.
  Je heb een jaar visa, non-o of welke dan ook, nodig en ik was ingeschreven.
  Ik moet er wel bij zeggen dat het bij mij in de provincie wel is gelukt maar durf niet te zeggen dat het ergens anders ook lukt, het is maar hoe de petten staan.
  Ik ga in ieder geval noooooit meer terug met al die regeltjes in Nederland, alleen om te s***n ben je per jaar al 350 euro kwijt.

  • Freddie zegt op

   Dag Andre,
   Ik zou graag voor verdere info m.b.t staats-ziektekostenverzekering met je in contact willen komen.
   [email protected]

   • Willem van Doorn zegt op

    Ik ook. ben al 10 jaar in Thailand, onverzekerd, had al hoge kosten, overigens ondervond ik reeds dat een staatsziekenhuis echt niet alles is. Mijn e-mailadres [email protected].

  • Djoe zegt op

   Ben ernaar gaan vragen en die actie was tijdelijk voor buitenlanders, maar spijtig genoeg niet meer te krijgen. Deze promotie zal terugkomen hebben ze mij gezegd maar konden niet zeggen wanneer.

  • pieterdax zegt op

   waar moet u daarvoor zijnvoor staats ziektekostenverzekering ? men verzekeringen ziekte en ongeval bij bank zijn heel duur hoor

 5. Henk b zegt op

  Geachte Arie, je stelt vragen, maar op velen geef je zelf al een antwoord, dus zou maar eens goed bij de desbetreffende instanties zelf je licht op te steken, en daar je conclusie uit trekken, daar wij expats allemaal een andere beleving hebben, en mening.

 6. Erik Nap zegt op

  Beste Maria en Arie,
  Wij hebben gedurende lange tijd in het buitenland gewoond en was in het bezit van een klein appartement en niet onbelangrijk niet bekend bij de buren.
  Volledig voldaan aan alle Nederlandse verplichtingen, maar daar is al een advies over geschreven.
  Verzekering , FBTO ( expat verzekering ) geen controle op verblijfsduur in het buitenland.
  Kosten, basis 45.15, aanvullende ziektekosten 18.15, ongevallen 10, annulering 63.25 en lang op reis ! 42.
  In ons geval lid van de ver. Eigenhuis 15 % korting.
  Je kunt weglaten wat jezelf wil om de premie te drukken.
  We hebben er één keer gebruik van moeten maken door een overlijden van een familielid, perfect geregeld.
  Voor de rest een plezierig verblijf gewenst.
  Erik Nap ( omdat er nog een Erik actief is )

  • Arie & Maria zegt op

   Hallo Erik, bedankt voor je reactie. Kan je alleen die 45.15 en 18.15 etc. even uitleggen svp. Ik ben ook lid van FBTO en kan op hun site niets vinden over expat verzekering. Mocht je het adres hebben waar dit staat bij hun, dan graag.

   Gr. A/M

 7. Djoe zegt op

  Andre het klopt Ik heb deze staats ziekenhuis verzekering al geruime tijd .Is destijds als proef begonnen.Ik woon in Udonthani ben 73 jaar gelukkig nog gezond.Ik betaalde inderdaad 2800 th bath.Ik was de 99 e klant en bij 100 zijn ze tijdelijk gestopt om dat ze de inschrijvingen en keuringen niet konden verwerken.Maar ze gaan er binnenkort weer mee beginnen.Je krijgt een pasje met foto .En dat je daar soms lang moet wachten moet je voor lief nemen ,ik neem meestal de NL kruiwoordraadsels mee die dan daar invul.
  Toen kreeg ik een ongelukje aan mijn rechter hand.Met klussen met een bijtel ging er de spier van de middel vinger aan en ik naar het hospitaal.
  Dat werd 2 dagen daar blijven en geopereerd snachts om 01.30 uur.
  Na 2 dagen kwam ik flink in het verband weer thuis.Ik hoefde omdat ik op zaal had gelegen slechts 600 bath te betalen voor 2 nachten.De grote stapel medicijnen waren gratis.En ook de na behandeling was geheel gratis.Mijn gele residentie huisboekje deed wonderen.Bij het verlaten van het hospitaal werd ik door een 6 tal zusters uitgezwaaid en ze riepen breng de volgende keer een Farang voor ons mee.De dokters en zusters konden allemaal redelijk goed Engels met me praten.En het eten wilde ik niet ,want ik eet geen Thais dus vrouw lief bracht mij mijn erwtensoep en de kroketten naar me toe.

  • Fred Janssen zegt op

   Zelf ook woonachtig vlakbij Udon las ik op de site van Udon News over de mogelijkheid waarvan jij al gebruik heb gemaakt. Voor een Australische vriend was dat aanleiding om op onderzoek te gaan en te proberen een dergelijke verzekering af te sluiten. Het antwoord luidde dat ivm het feit dat er een nieuwe regering aan zit te komen voorlopig deze mogelijkheid tot verzekeren niet aanwezig is.
   Wellicht is het mogelijk om aan te geven waar je je dient te “melden” zodat ik nu zelf op onderzoek kan gaan???

   • Fred Janssen zegt op

    Djoe, gaarne kontakt!! [email protected]

  • noel castille zegt op

   Woon ook in Udon Thani ben ook in het bezit van deze verzekering heb nu problemen met een dicht geslipte ader ? Tot hier toe had ik geen probleem totaal kosten medicijnen (volle plastiek zak ) totaal
   een slordige 120000 bath scan stresstesten enz heb ik dus 35 bath voor betaald 1 dag op prive kamer
   slechts 1400 bath maar nu zou ik moeten geopereerd worden en dat vertikken ze omdat ik 69 jaar ben en
   ook voor thaise mensen( in dat geval ben je nutteloos kost teveel ) moet ik mij laten behandelen in een
   prive ziekenhuis maar de volle pot betalen geschat op 600000 bath , Voor kleine ongevallen die niet teveel kosten geen problemen is altijd 35 bath voor alles zelfs operaties maar steeds onder dezelfde
   voorwaarden als de Thaise patienten .

 8. W Wim Beveren Van zegt op

  Ik zou ook graag vernemen wanneer die thaise verzekering weer te krijgen is.
  Heb eerder in Phichit geprobeert maar niet gelukt.
  Ben nu dus onverzekerd.

 9. Arie & Maria zegt op

  André, graag contact. [email protected]

 10. Tom Teuben zegt op

  Ik ben 5 jaar geleden na een zeer geslaagde verkoop van mijn app in Heemstede naar het gemeente huis gestapt en de vriendelijke dame verteld dat ik de gemeente en het land ging verlaten. Gut, meneer waarom?
  Ik ben het geneuzel hier moe antwoordde ik. Ja….dat kan ik begrijpen.
  Heb een ziektekosten verz. gesloten bij OOM. Niet echt goedkoop, maar wel goed en safe. Kan er miet uit worden gegooid na een nare kwaal, wat een Thaise verzekeraar wel kan.
  Mijn inkomen bestaat uit AOW + 2 lijfrentepolissen. Heb bij het belastingkantoor Heerlen (buitenland) vrijstelling aangevraagd voor de 2 lijfrenteverzekeraars om geen inhoudingen meer te hoeven doen. Direct afgewezen. Daarna aangifte gedaan over het betreffende jaar in de hoop de ingehouden IB terug te krijgen.
  Bezwaar gemaakt tegen de aanslag, en in beroep gegaan bij debrechtbank in Breda. Afgewezen en door naar het gerechtshof in Den Bosch. (ik laat me niet naaien door de fiscus).
  Eindelijk heeft het hof in Den Bosch gezien dat mijn onderliggende lijfrente polissen dateerden uit het pre
  Brede Herwaardering tijdperk, en dat ik over de uitkeringen GEEN IB hoefde te betalen.
  Eind goed al goed…

  • Eddy Waltman zegt op

   Wilde even reageren op de naam Tom Teuben,mijn zwager heet nml. Ron Teuben en verhuisde van Amsterdam naar Breda.Daarom graag een reactie van Tom Teuben.Email naar [email protected]

 11. jean zegt op

  beste andre kan je mij de gegevens van deze verzekering doorsturen a;u.b. en in welke hospitals deze verzekering geldig is mijn dank op voorhand [email protected]

 12. quillaume zegt op

  Hoi Andre, ook ik zou graag in contact met je willen komen i.v.m. die ziektekostenverzekering.
  [email protected]
  Bij voorbaat mijn dank.

 13. frank van den broeck zegt op

  Hallo Adre,je krijgt het maar druk mee,maar mag ook ik me aansluiten in de rij der wachtenden wat betreft adres aanvraag staatsziektekostenverzekering.
  Uiteraard ook mijn dank.
  [email protected]

 14. NicoB zegt op

  Deze verzekering kan worden verkregen bij het lokale staatsziekenhuis van je woonplaats, of dat ook daadwerkelijk zo is op dit moment zal je moeten uitproberen. Kan dit lokale staatsziekenhuis de behandeling niet uitvoeren, wordt je naar een regionaal staatsziekenhuis gebracht.
  Van Thai hoor ik, dat deze verzekering net zo veel rechten geeft als de gezondheidsverzekering voor de Thai ( THB 30,– per behandeling ).
  Ik wil niemand ontmoedigen, maar laat ook een ander gehoord geluid horen, omdat het in de reacties lijkt alsof velen grote behoefte hebben aan THB 2.800,– verzekering.
  Veel Thai geven een waarschuwing, nl. dat indien ze de kosten van een beter ziekenhuis dan het staatsziekenhuis kunnen betalen, ze beslist niet naar een staatsziekenhuis gaan gezien de kwaliteit van de zorg, sommigen noemen het slachthuizen. Als je vraagt hoezo? komen er verhalen los, die bespaar ik de lezers.
  Voorzover ik hoor maakt 50 % van de Thai gebruik van deze verzekering, de rest gaat elders.
  Zelf heb ik patiënten met ernstige ziekten gezien die er in een lokaal of regionaal ziekenhuis weer bovenop kwamen. Uit verhalen uit eerste hand ook die het niet haalden, terwijl dat naar de mening van familie zeker had gekund, maar dat behandeling soms gewoon niet, tijdig, werd verricht.
  Heb je beperkte geldmiddelen en geen zorgverzekering dan kan het wellicht een basisverzekering zijn.
  Sukses,
  NicoB

 15. Soi zegt op

  In zo goed als elke wat grotere stad in TH zijn er overheidsziekenhuizen in TH die aan gepensioneerden, in het bezit van geldig visum en een geel huisboekje, dezelfde zorg leveren als aan Thaise mensen. Je krijgt een aparte polis aangeboden. Je valt dus niet direct onder de 30 baht regeling. Die is er voor de Thai. Heeft Thaksin nog voor gezorgd. Kosten van de polis: een paar duizend baht per jaar.

  Er zijn in de grotere steden altijd wel meerdere overheidsziekenhuizen te vinden, dus er valt qua outillage, uitstraling en hygiëne wel wat te vergelijken. Je gelieve zelf even navraag te doen bij een dergelijk ziekenhuis. Het verhaal van dat ziekenhuis in Udon Thani is er een voorbeeld van.

  In een aantal situaties, meestal bij specialistische behandelingen, kan geen kosteloze zorg worden geboden. Je moet dan zelf bijbetalen. Of je wordt verwezen naar een privé-ziekenhuis. Is er geen geld, dan ook geen verdere behandeling. Met wat medicijnen ga je dan naar huis. Geldt ook voor Thai. Dit systeem lijkt aldus veel op het Amerikaanse systeem. Zeg maar: no pay, no cure.

  Desondanks vind ik het een uitkomst voor hen die onverzekerd zijn, en niet meer in staat regulier een ziektekostenverzekering af te sluiten. Want hoe het ook zij: een zekere mate van gezondheidszorg wordt geboden en ook nog eens goedkoop.

 16. Sjaak zegt op

  Om die zgn. staatsverzekering te kunnen krijgen moet je een resident visum hebben met het gele residentie boek.Dan woon je hier,resident,.Dat is dus heel wat anders dan tourist of gepensioneerde met een extention als retiree op een non-emigrant visa,het zgn.retirement visa.

  • Soi zegt op

   Klopt niet Sjaak, de mij bedoelde ziekenhuiszorgpolis is niet voorbehouden aan enkel residentvisumhouders. Svp jouw bronnen checken voor je wat beweert. Het kweekt onnodig veel onrust op deze manier.

   Sedert oktober 2013 is een nieuwe regeling in het leven geroepen welke het niet-verzekerde farang mogelijk maakt via een lokaal overheidsziekenhuis een zekere mate van gezondheidszorg te krijgen.

   Lees: http://www.thaivisa.com/forum/topic/674739-new-government-health-insurance-for-foreigners-available-at-banglamung-hospital/

   Nogmaals raad ik onverzekerde gepensioneerden en andere onverzekerden contact op te nemen met een lokaal ziekenhuis. En in geval van meerdere ziekenhuizen: goed rondkijken en vergelijken. Er valt wat te kiezen dus doe dat dan ook! Deel ervaringen met jullie rondgang op dit blog!

 17. Gerke zegt op

  Je mag dus 8 maanden per jaar Nederland uit zonder dat dit consequenties heeft voor je zorgverzekering of andere zaken. Indien je bijvoorbeeld 10 maanden in Thailand bent en dit niet meldt aan GBA, hoe weet de overheid dan dat je zolang Nederland uit bent? Wie of wat meldt dat dan? vr grt,

 18. jan geluk zegt op

  Hoe weet de overheid dat je langer dan 8 maanden uit Nederland weg bent?
  Dat is heel simpel ten eerste heb je een vertrek en aankomst controle per pc douame op schiphol.Ten 2e de gemeentes controleren via buren en de GAB of je wel of niet een spookburger bent.Inprincipe
  ben je dus ook een fraudeur als je niet opgeeft dat je langer dan 8 maanden weg blijft uit NL.En aangezien ze momenteel veel controles uitoefenen zal een fraudeur terecht sneller gepakt worden.
  Want ze spelen het spel goed samen svb/UWV/Belastingdienst en het GAB houden samen alles in de gaten.
  Waarom? Om dat iemand die in Thailand woond en niet in NL is uitgeschreven geheel ten onrechte de zorgtoeslag blijft vangen.Een man uit Utrecht die al jaren in Thailand woond is zo door de mand gevallen.Hij had zijn huis verhuurt en de GAB kwam via het SVB er achter dat hij zelf niet in NL woonde.Ze gingen bij de buren en de huurders informeren waar de man was.Die zeiden in eerste instantie dat hij op vakantie was.Maar bij herhaalde controles zijn ze er toch achter gekomen.
  De sanctie van de Belasting stopzetting zorgpremie en terug betaling van het ten onrechte genoten zorgtoeslag bedrag.Komt nog bij dat het niet zo is dat je 8 maanden weg mag uit NL en dan na 1 week terug te zijn in NL weer 8 maanden weg mag blijven.Het gaat echt per kalender jaar vertelde de man uit Utrecht me.Het hele geval heeft hem 36 maanden van 80 euro aan terug betalings regeling gekost ivb met de zorgtoeslag waar hij geen recht op had.Velen denken er te simpel over en denken mij gebeurd niks.En het is maar goed dat men zo streng controleert want tenslotte betalen we allemaal gezamelijk de kosten!

  • Cornelis zegt op

   Jan, ik kan je verzekeren dat de douane – ook al is die dienst onderdeel van de Belastingdienst – NIET aan de door jou bedoelde vertrek- en aankomstcontroles van personen doet en e.e.a. al helemaal niet registreert.

   • jan geluk zegt op

    Cornelis in wat voor tijd leef je?Iedereen weet toch dat een druk op de enterknop van elke pc alle data van en Douane en van Belasting etc etc koppelt.Waarom denk je dat er zoveel mensen uit de rij wachtende op Schiphol worden gevraagd even mee te komen , das echt niet om dat het alleen gezochte criminelen zijn.Paspoort controle betekend ;visa inzage ,betekend controle hoe lang je weg bent geweest uit NL.Zelfs bij controle kan de svb en het Gab even vragen of je het paspoort laat zien en een copy van je visa etc is zo gefikst.Duidelijk?Was laats even in Roermond bij het svb,het eerste wat ze vroegen was mag ik even uw id of paspoort hebben om een copy te maken.
    Jan

 19. jan geluk zegt op

  Kleine aanvulling op je uitschrijving GAB.Op het moment dat je uitschrijft en geen post adres hebt in NL vervallen er veel rechten.Via het GAB wordt er een soort Alert bericht verstuurd naar alle banken, de belasting en andere instanties dat jij geen inwoner meer van NL bent.Je kan zelfs als je 3 maanden op vakantie gaat naar NL geen auto meer op je naam krijgen.Ook zelfs je begrafenis verzekering Dela schrijft je dan snel aan met de mededeling dat door dat je buiten Europa woont je polis moet aanpassen.Dat kan bwetekenen hogere kosten of ze gooien je er uit.Ik spreek uit eigen ervaring.

 20. Chris zegt op

  Ik woon ( nog ) in nederland ,maar heb al jaren en bankrekening in Thailand .
  Ga binnenkort na thailand emigreren – kan ik dan mij rekening bij de Ing houden ?

  • Pim zegt op

   Ja Chris dat is mogelijk.
   Voor duidelijke informatie voor iedereen weer met diverse antwoorden komt neem contact op met de ING.

  • Soi zegt op

   Natuurlijk, waarom niet? Ik zelf laat mijn maandelijks inkomen gewoon op mijn ING rekening storten. In TH heb ik oa een BKB rekening. Via internetbankieren ben ik vrij om over te schrijven op momenten die ik kies, bv bij hogere koersen. Zet bij overschrijvingen naar jouw Thaise bank de optie: wie betaalt de kosten? op “BEN”, hetgeen betekent dat de kosten worden betaald door degene die ontvangt. ING rekent dan geen kosten, mijn ervaring is dat BKB ongeveer 50 baht berekent per 1000 euro.

 21. Freddie zegt op

  Soi, ik wil even melden dat jouw informatie m.b.t. de ING niet klopt.
  De ING rekent in alle gevallen altijd een bedrag voor het overmaken naar Thailand.
  Ik ben door een medewerker van ING gewezen op de volgende link. Daarin wordt het ook nog eens duidelijk vermeld dat er dus wel degelijk kosten worden doorberekend.
  http://www.ing.nl/particulier/betalen/buitenland/buitenland-betaling/wereldbetaling/index.aspx


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website