Lezersvraag: Wat kost wonen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
14 december 2017

Beste lezers,

Ik ga over ruim een jaar met pensioen en heb plannen om in Thailand te gaan wonen. Ben nu bezig alles op een rijtje te zetten maar de grote vraag blijft hoeveel aan besteedbaar inkomen per maand moet ik ongeveer hebben om daar te gaan wonen?

Ik ben 64 jaar oud en wil een condo huren in Pattaya, hoeft geen A-locatie te zien. Voor vervoer wil ik gebruik maken van een een scooter (ik heb een motorrijbewijs). Ik rook niet en drink nauwelijks (1 tot 2 biertjes per dag). Ik wil 1 keer per dag buiten de deur eten maar eenvoudig.

Internet is belangrijk en TV (sport). Verder leef ik vrij sober. Ik wil wel ziektekostenverzekering voor ziekenhuisopname. Ik heb zelf ongeveer 8.000 euro spaargeld. Voorlopig wil ik single blijven en daarom ook geen kosten voor een Thaise partner.

Wie kan mij vertellen wat ik per maand moet hebben om alle kosten te kunnen betalen?

Groet,

Koos


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 2 votes.
Please wait...

33 reacties op “Lezersvraag: Wat kost wonen in Thailand?”

 1. Cornelis zegt op

  Heb je al gecheckt of je wel in Thailand kunt gaan wonen? Voor een zgn. retirement extension – telkens een jaar geldig – moet je als alleenstaande òf 800.000 baht (een dikke 20.000 euro) op een Thaise bank hebben, òf minstens 65.000 baht (ruim 1650 euro) aan maandinkomen kunnen aantonen. Als je daaraan voldoet kun je er prima van rondkomen in Thailand.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Ervan uitgaande dat een retirement visum voor u de beste keuze is, dient u in ieder geval over een inkomen van 65.000 Baht per maand te beschikken. Bij een koers van 35 Baht per Euro (het kan soms tegen zitten) is dat Euro 1857.- per maand.
  Daar kun je volgens mij met uw eisenpakket in Pattaya wel van (over)leven, hoewel ik de hoogte van de door u gewenste ziektekostenpremie niet goed kan inschatten.

 3. ruud zegt op

  Uw eerste probleem is waarschijnlijk, dat u met 8.000 euro spaargeld niet in Thailand kunt gaan wonen.
  Voor een verblijf op basis van uw leeftijd, moet u, als u uw visum wilt omzetten in een jaarlijkse verlenging van uw verblijf, u 800.000 Baht (ruim 20.000 euro) spaargeld in Thailand op de bank moet hebben.
  Anders komt u terecht in een situatie, dat u voortdurend het land in en uit moet, wat op termijn een doodlopende weg is.

  Verder is een ziektekostenverzekering duur en de premie zal stijgen naarmate u ouder wordt.
  Ik vrees dat u met 8.000 euro spaargeld geen mogelijkheid hebt om te emigreren, tenzij u een groot pensioen hebt en binnen niet al te lange tijd uw spaargeld daarmee kunt verhogen tot de ruim 20.000 euro.
  .

  • Jasper zegt op

   Het mag ook een combinatie van inkomen en spaargeld zijn bij een retirements visum. Met AOW en een pensioentje zit je al gauw op 1600 netto, dan is 8000 in de bank meer dan genoeg.

   • Fransamsterdam zegt op

    Combinatie kan inderdaad ook, maar als je die 8000 euro spaargeld ‘inzet’ op een Thaise rekening, kun je er dus nooit gebruik van maken en ben feitelijk je spaargeld ‘kwijt’, cq heb je geen enkele bruikbare buffer meer. Dan zit je toch niet lekker relaxed van je oude dag te genieten lijkt mij.
    Als je niet rookt en drinkt en achter de vrouwen aanzit kun je wellicht een andere, goedkopere, plek in Thailand uitzoeken, dan kom je ook niet zo snel in de verleiding…

    • Fransamsterdam zegt op

     Combinatie kan inderdaad ook, maar als je die 8000 euro spaargeld ‘inzet’ op een Thaise rekening, kun je er dus nooit gebruik van maken en ben feitelijk je spaargeld ‘kwijt’, cq heb je geen enkele bruikbare buffer meer. Dan zit je toch niet lekker relaxed van je oude dag te genieten lijkt mij.
     Als je niet rookt en drinkt en achter de vrouwen aanzit kun je wellicht een andere, goedkopere, plek in Thailand uitzoeken, dan kom je ook niet zo snel in de verleiding…

  • Cornelis zegt op

   Onjuist, onvolledig, Ruud. Met minimaal 65.000 baht per maand hoef je geen cent op de bank te hebben.

  • Geertg zegt op

   Klopt alleen van zijn spaargeld kan hij niet wonen in Thailand. Maar als hij aan kan tonen over voldoende inkomen te beschikken is het geen enkel probleem. Incusief n ziektenkosten vezekering zou zijn inkomen tussen de 2200 en 2500 € moeten liggen.

   • rori zegt op

    @geert lees even wat berichten verder. 3 maanden op en af is mogelijk met dat geld 2200 a 2500 woon je erg luxieus maar wat heb je minimaal nodig om te leven in Thailand met een halve westerse levenstijl. 1500 is ruim voldoende. 1200 gaat ook nog. Dat was het gevraagde. Ik woon 3 maanden op en af vanwege de verzekeringen. Als ik niet in Thailand ben heb ik daar geen kosten aan reizen en eten etc. Dat gebruik ik dan in Nederland. Het is niet zo dat je twee keer moet eten. gelukkig zijner in Nederland ook markten, de LIDL, ALDI, JUMBO etc.Ik rook niet, drink geen alcohol, water uit de kraan veel thee en geen dure frisdranken. Haal de cola en sinas etc uit duitsland want Real en Kaufland zijn goedkoper. 1 keer voor 3 maanden inkopen en tanken scheelt een heleboel. Het is gewoon de tering naar de nering zetten.

    .

 4. Jasper zegt op

  Buiten het feit dat er aan de visumvoorwaarden moet worden voldaan (zie hierboven) denk ik aan een netto besteedbaar inkomen van 2000 euro om te kunnen blijven leven zoals u gewend bent. De ziektekostenverxzekering zal daar zeker de grootste component in zijn (denk aan 4-500 euro per maand). Een aardige condo kost zo’n 250/300 euro per maand. Electra (airco) al gauw 100 euro/maand
  Verder zijn de levensonderhoudskosten in Thailand enorm gestegen de laatste jaren, ik reis elke 6 maanden op en neer en heb het idee dat ik net zoveel kwijt ben als in Nederland, globaal gezien. Goed internet kost hetzelfde als in Nederland ongeveer.
  Het kan eventueel met iets minder, maar dan zit een reisje af en toe – of een keer naar Nederland vliegen- er niet echt meer aan.

  • teun zegt op

   Jasper,

   Ik meen dat je wel erg overdrijft. Ziektekosten verzekering kan voor E 300p/m. Electra (met 2 airco’s ‘snachts; vaatwasser en wasmachine) voor ca E 65 p/m.

   En om nou te zeggen, dat levensonderhoud net zo duur is als in Nederland, lijkt mij ook iets overdreven.Probeer in NL een “aardige condo” te huren voor E 300 p/m. Dat gaat niet lukken. Ik denk dat je in Nederland voor zo’n condo algauw E 500-800 kwijt bent.
   En wat dacht je van zaken als diesel, wegenbelasting etc? Is hier (nog) aanzienlijk goedkoper.

   En trouwens: hoe weet je wat Koos (de schrijver) gewend is? Hij geeft juist aan weinig eisen te hebben. Hij is zelfs van plan z’n leven te riskeren door zich per brommer te gaan verplaatsen.

   Ik ga overigens niet verder discussieren over hoeveel wat precies kost.

 5. eduard danser zegt op

  ik heb een berekening gemaakt en ik zou per maand voor woning, levensonderhoud en ziektekosten verzekering € 2 000 kwijt zijn , excl vakantie naar europa. ik woon nu in frankrijk en ik ben nu per jaar voor alles in totaal, incl mijn vakanties naar Azië ong € 50 000 per jaar kwijt, dus thailand zou mij ongeveer de helft kosten.

 6. ton zegt op

  Indien je op basis van een retirement Visa in Thailand zou willen wonen met 8.000 euro spaargeld zul je nog zo’n 1.200 Euro maand inkomen moeten kunnen aantonen. 1.200 euro inkomen per maand ofwel ca 45.000 Thai Baht nu (maar dat kan minder of meer zijn afhankelijk van de wisselkoers) Is wat aan de krappe kant om het Pattaya een leven te leiden zoals je dat beschrijft. Op het platteland van Isaan zou dat denk ik prima kunnen maar er zijn mensen op het forum die daar wonen en het beter zouden kunnen vertellen.
  De ziektekosten verzekering is beslist het eerste wat je moet uitzoeken. De zorgwet vervalt als je emigreert.

 7. Leo Bossink zegt op

  Afgezien van de visa-eisen moet je rekening houden met de volgende kosten:
  Huur condo 10.000 baht
  Electra 3.000 baht
  Simpel eten / biertje

  • Pompoei zegt op

   Hoe kom je aan electra 3000 bath. Ik woon met mijn vrouw in Banglamung, we hebben 2 tv toestellen die elke dag enkele uren op staan. Wij koken op een electrisch vuur, hebben ijskast, diepvriezer en wasmachine en een computer. Wij moeten per maand nooit meer dan 1500 bath betalen.

   • Bert zegt op

    Airco gebruikt veel

   • wibar zegt op

    Airco ?? incl.

   • Nico zegt op

    Tja,

    Wij leven met z’n vieren en er staat overdag 1 airco aan en s’nachts 2 airco’s en wij betalen altijd z’n 3.800 / 4.400 Bhat aan electra. Dus met 1.500 Bhat komen wij in iedergeval niet uit.

 8. loe zegt op

  Koos.

  als ik jouw was zou ik kiezen voor 8 maanden min 1 dag Thailand 4 maanden Nederland.
  Als je alles op een rijtje zet zal dit niet zo veel verschil uit maken met wonen in Pattaya. en je verbrand niet meteen alle schepen achter je.

  • Adje zegt op

   Maar dan moet je wel voor die 4 maanden in Nederland onderdak hebben. Heb je een huurhuis dan moet de huur doorbetalen. Wil je je huurhuis opzeggen dan zal je toch ergens ingeschreven moeten blijven staan. Dus zo makkelijk is dat niet wat je zegt. Het is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

 9. Leo Bossink zegt op

  Afgezien van de visa-eisen moet je met de volgende kosten ruwweg rekening houden:
  * huur condo 10.000 bath per maand
  * electra / water 3.000 bath per maand
  * thai eten / paar biertjes 21.000 bath per maand, 700 bath per dag
  * wat inkopen bij Big C 5.000 bath per maand, 1.500 bath per week
  * ziektekostenverzekering 9.000 bath per maand, met een eigen risico van 115.000 bath per jaar
  (inpatient only)
  * medicijnen 1.000 bath per maand
  * huur scooter p.m.
  * onvoorziene kosten 6.000 bath per maand
  Totaal, ruwweg 55.000 bath per maand (ruwweg 1.500 euro, bij een koers van 1 euro=37 bath)
  Hierin dus zeker niet inbegrepen. bezoek aan agogo tenten en slechts een sporadisch bezoek aan bierbars, geen inhuur dames. Dus vrij simpel, maar goed te doen als je je aan je budget houdt.

  • rori zegt op

   @Leo, Sluit me bij je aan qua financien.

   Dat klopt maar beter is en zeker in het begin als je nog zoekende bent het om de 3 maanden op en af te doen en in Nederland iets aan te houden. Ben je meteen verzekerd voor ziekte etc. Zijn wat meer kosten maar ik kom met 2400 Euro per maan RUIM uit.
   Pendel tussen Jomtien, Uttaradit en Nederland.
   3 maanden op en af.
   Is goed te doen rij in Thailand en Nederland auto. Als ik alles nareken kom ik erop dat ik om in Jomtien te wonen in een condominium met 1400 euro OVER heb.
   Koken zelf, Kopen eten op de markt. Eten om en om thuis en uit hier aan de overkant. Met zijn tweeen.
   Een Thai leeft van 500 Euro per maand dus??.

 10. Oean Eng zegt op

  Hoi,

  Ik leef op 1000 eur per maand…dan heb ik een hut om te wonen en 1000 baht per dag. Dat is prima te doen, maar thaise partners hebben doorgaans niets, dus daar gaat veel in. Ik zou voor 500 baht/dag kunnen leven.

  Ik heb net nieuw toeristen visum in maleisie gehaald en moest bij de grens aantonen dat ik 9000 baht had. De trip hua-hin-> malesie kost al, meer dan dat, maar daar had mijnheer geen boodschap aan. Toen hij mijn thaise vriendin zag (en ja, ik begrijp ietsje thai) en hij, van haar, de garantie kreeg, dat ik voor haar zorgde, was het ineens goed.

  >Huur condo 10.000 baht
  >Electra 3.000 baht
  Mee eens…ik zit voor 7.000 per maand in een prima huis en mijn electra is 2500.
  Ligt er ook aan waar je zit, Hua Hin is duur, Kanchanaburi kan je voor 4000 een huis met zwembad huren.

  verzekereninthailand.nl
  “Thailand is op het gebied van ziektekosten geen verdragsland van Nederland. Dit houdt in dat u bij emigratie naar of een langdurig verblijf in Thailand geen recht meer heeft op de Nederlandse basisverzekering.”
  Dus je zult je ziektekostenverzekering hier moeten afsluiten.

  Succes!

 11. Kevin zegt op

  Zit er voor 7000 baht in een condo electra nog geen 1000 baht zoek en gij zult vinden tenzij je lux wilt.

  • rori zegt op

   Jomtien reken op Studio 8000 bath en 2 kamer appartement 10 – 12000 en een 2 kamer appartement 12000 tot 15000. Maar dan wel volledig ingericht.
   Iets voorbij Rimhad 2 aan de second beachroad staat een nieuw complex met studios voor 8000 per maand.

 12. Wiel zegt op

  Beste Koos
  Ik moet Jasper volkomen gelijk geven, ik zelf gebruik > € 2.000,00 per maand rook niet drink niet en doe ook zo niet aan onnodig geld uitgeven. Heb een eigen huis dus hoef geen huur te betalen en ben nog in Nederland ziektekosten verzekerd omdat ik ieder jaar 4 maanden in Nederland verblijf blijf ik in Nederland ziektekosten verzekerd.

  Ik persoonlijk doe dat niet moet ik zeggen; maar als je naar Cambodia travel gaat in Soi Boakhow in Pattaya hoef je geen cent op de bank te hebben en geen inkomen, die regelen dat zo wel voor je, kost dan wel 11.000,00 Baht maar dan heb je wel een Retirement jaarvisum voor een heel jaar compleet geregeld voor je.

  Zeg niet dat het niet waar is want ik heb meerdere vrienden die dit ieder jaar weer opnieuw doen op deze manier, ze moeten wel want de meeste hebben geen inkomen of te weinig inkomen en geen spaargeld.

  • rori zegt op

   Kan nog goedkoper maar het verhaal klopt. Je kunt zelfs voor 8000 bath 800.000 bath LENEN. Cq je krijgt een bankrekening met 850.000 bath op jou naam (kan het alleen niet opnemen) met het bankbook kun je simpel een visum krijgen. Ik gebruik het niet ik krijg hem op basis van mijn invaliditeitsuitkering maar wil alleen maar aangeven dat er mogelijkheden zat zijn.
   Als het moet word ik PARTNER van mijn zwager en heb ik samen met hem een bedrijf. Ook dat is mogelijk. Ik heb dan opeens 15 Thai voor mij aan het werk.

 13. Daniel VL zegt op

  @Wiel Besef je wel dat je met dit te schrijven, niet alleen dit bureau maar ook de mensen die er gebruik van maken in de problemen kunt brengen?
  Ik weet dat je goed bedoeld mensen wil helpen.

 14. Antonius zegt op

  Beste Koos,

  Indien je alleen a.o.w. heb met een kleine aanvulling uit werken. zeg totaal 1350 euro netto is leven in Thailand denk ik geen optie. Kijk ook eens rond op de Philipijnen. Niet zoveel regels. geen inkomen eis en wonen is voordelig. Buiten Manilla huur je al vanaf 3.000 peso= ca 50 euro/maand. Elektra en water komt daar wel bij maar is goedkoop. Tickets vanaf Amsterdam ongeveer dezelfde prijs als Bangkok . Als je het goed regelt bij imigrati in Manilla. Moet je na 8 maanden een visa run doen.Naar bv china of taiwan.
  Je kan de volgende dag weer terug vliegen . En hetzelfde bij imigratie herhalen.

  Geniet van je vrijheid.

  Groet Antonius

  • rori zegt op

   Alles kan. Dan geef ik de voorkeur aan Noord-Vietnam. Is nog eens een keer goedkoper. Voor 500.000 dong is 4 euro met 12 man uitgebreid eten (geen alcohol).
   De vraag was hoeveel heb ik nodig om in Thailand te leven ik weet niet alles maar mijn ervaring over 8 jaar zegt gemiddeld een 1300 a 1400 euro is zat. Kan goedkoper dat klopt.
   1000 euro is ook genoemd. Als ik in Uttaradit ben heb ik dat zelfs niet eens nodig.

 15. Thallay zegt op

  als je van je pensioen in Nederland rond kunt komen, kun je er in Thailand van leven als een god in Frankrijk.
  Schrijf je wel uit in Nederland, zodat je er niet meer belastingplichtig bent, alleen over staatsuitkeringen zoals AOW en staatspensioen (ABP). Je nederlandse brutoinkomen wordt hier dus je nettoinkomen, scheelt ruim 30%.
  Hoeveel je nodig hebt is volledig van je uitgavepatroon en dat bepaal je zelf. In en rond Pattaya kun je een onderkomen huren van 3000 tot 400 000 Bath per maand, afhankelijk van je wensen. Je kunt iedere dag uit eten gaan, er zijn voldoende tentjes waar je een goede maaltijd kunt krijgen van 40 tot 100 Bath. Je kunt het er zelf niet voor maken.Een goede tweedehands motorbike kost tussen de 10 000 en 20 000 Bath, Thais rijbewijs halen ongeveer 700, is meteen je thaise ID, waarmee je korting kunt krijgen op allerlei attracties. Een retirement visum kost alles bij elkaar zo´n 3000 Bath per jaar, iedere 90 dagen gratis stempelen.
  Ik zelf woon met vrouw, drie kinderen en twee honden in een vrijstaand huis met tuin naar in the Darkside, naar volle tevredenheid. Rustige straat, alles nabij. We hebben allemaal een motorbike voor de mobiliteit, hebben iedere dag gasten die mee eten en drinken. We kunnen er op uit wanneer we willen, kortom er komt mij niets te kort. Ik heb hiervoor genoeg aan ongeveer 15 00 Euro per maand.

 16. Wim van Beveren zegt op

  Ik kan met vrouw makkelijk rondkomen van zo’n 500 Euro per maand.
  Woon op het platte land (Pho Thale) geen woonlasten, heb geen ziektekosten verzekering (wel een buffertje voor zoiets) , we hebben een auto, ik eet elke dag heerlijk drink mijn drankjes savonds (meestal thuis)
  Woon in een heerlijk huis met 10000 meter grond.
  I love my life.

 17. Ko zegt op

  Los van de bedragen die genoemd zijn en er allemaal redelijk dichtbij komen, is de belangrijkste – en nu nog – onvoorziene kostenpost: hoe ga ik mijn dag doorbrengen? Ik neem niet aan dat je naar Thailand verhuisd om de hele dag op je condo te gaan zitten. Je wilt misschien een sociaal leven opbouwen, lijkt me trouwens verstandig! Je wilt dingen gaan ondernemen, zien, ervaren. Allemaal zaken die toch een zekere financiële basis nodig hebben. Bedragen zijn daar natuurlijk niet op te plakken, maar het is wel nodig daar rekening mee te houden. Als je minder dan 300 euro per maand vrij te besteden hebt (incl. eten) zou ik er niet aan beginnen. In Europa zijn er nog allerlei sociale vangnetten, in Thailand ben je dat ten alle tijden alleen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website